ο_λόγος_που_πρέπει_να_αγκαλιάζουμε_τα_παιδιά_ακόμη_και_όταν_είναι_ανυπόφορα_

Τα παιδιά πολλές φορές γίνονται ανυπόφορα. Σαν γονείς τα αγαπάμε πέρα από την ζωή μας, όμως τα παιδιά είναι άνθρωποι και αυτά και πολλές φορές έχουν αδικαιολόγητα ξεσπάσματα.

Μπορεί ένα παιδί να γίνει ανυπόφορο με νεύρα, με πολύ γκρίνια, με το να μην μας ακούει ποτέ. Μπορεί σαν γονείς να νευριάζουμε ή να απελπιζόμαστε, όμως η αλήθεια είναι πως όταν ένα παιδί γίνεται ανυπόφορο, τότε είναι που πρέπει να το αγκαλιάσουμε.

Γιατί ένα παιδί μαθαίνει κώδικες συμπεριφοράς μέσα από την δική μας συμπεριφορά. Σίγουρα δεν είναι πάντα εύκολο, όμως όταν ένα παιδί γίνει ανυπόφορο, εμείς οφείλουμε να το αγκαλιάσουμε και να του δείξουμε τον σωστό δρόμο. Γιατί; Διαβάστε παρακάτω: 

Τα παιδιά μαθαίνουν καλύτερα μέσα από την αγάπη παρά μέσα από τις συνέπειες των πράξεων

Σίγουρα θα χρειαστεί να επιβάλλουμε συνέπειες των πράξεων στα παιδιά. Παρόλα αυτά, τα παιδιά μαθαίνουν καλύτερα μέσα από την αγάπη, οπότε οι συνέπειες των πράξεων πρέπει να έρθουν αφού πρώτα εξηγήσουμε στο παιδί με αγάπη και τρυφερότητα για ποιον λόγο η συμπεριφορά του ήταν λάθος.

Όταν το παιδί ηρεμήσει από το ξέσπασμά του και έρθει αντιμέτωπο με έναν γονιό ή έναν εκπαιδευτικό που του συζητάει ήρεμα και με τρυφερότητα, τα λάθη του, δίνοντάς του παραδείγματα και μιλώντας την γλώσσα του, το παιδί θα αντιληφθεί πολύ καλύτερα το λάθος του.

Επίσης αξίζει να σημειωθεί ότι τα παιδιά μέχρι την ηλικία των 5 χρονών, δεν μπορούν να αντιληφθούν ακριβώς την έννοια “συνέπεια των πράξεων”.

Δείτε ακόμα Θυμωμένο παιδί: 7 πράγματα που δεν πρέπει να κάνετε

Όταν τους επιβάλλεται μία συνέπεια, καταλαβαίνουν εκείνη την στιγμή ότι έκαναν κάτι κακό, αλλά έχουν “κοντή” μνήμη και μόλις τελειώσει η συνέπεια, εκείνα θα ξεχάσουν γιατί τους επιβλήθηκε από την αρχή. Οπότε η αγάπη και η συζήτηση είναι μονόδρομος έτσι και αλλιώς, σε αυτές τις ηλικίες.

Τα παιδιά φέρονται άσχημα επειδή πολλές φορές αναζητούν την προσοχή μας

Είναι εύκολο να κατηγορήσουμε ένα παιδί για κακή διάθεση ή για το ότι το έχουμε κακομάθει ή καλομάθει. Το δύσκολο είναι να διαβάσουμε πίσω από τις αντιδράσεις του παιδιού και να αναγνωρίσουμε τα λάθη μας. Γονείς που έρχονται κάθε μέρα αντιμέτωποι με οικονομικά προβλήματα.

Γονείς που αντιμετωπίζουν προβλήματα στον γάμο τους. Γονείς που έχουν κουραστεί ψυχολογικά και σωματικά από άλλους παράγοντες και όταν γυρίζουν σπίτι προτιμούν να δουν λίγη τηλεόραση, να βάλουν το παιδί να παίξει με το κινητό μέχρι να έρθει η ώρα του ύπνου και στην συνέχεια να χαλαρώσουν και οι ίδιοι ακόμη περισσότερο.

Δεν μπορούμε να κατηγορήσουμε αυτούς τους γονείς. Δεν είναι εύκολο να μεγαλώνεις παιδιά και σίγουρα δεν είσαι μόνο γονιός αλλά και άνθρωπος. Παρόλα αυτά, τα παιδιά έχουν ανάγκη συνεχώς την προσοχή σου. Ή τουλάχιστον για το μεγαλύτερο διάστημα της ημέρας τους.

Δείτε ακόμα «Τα παιδιά δεν έχουν πρόβλημα, προσαρμόζονται»: Αυτό είναι μύθος

Αν ένα παιδί νιώσει ότι για ένα μεγάλο χρονικό διάστημα ο γονιός του αδιαφορεί ή δεν ασχολείται τόσο όσο παλιά μαζί του, θα κάνει οτιδήποτε για να του τραβήξει την προσοχή. Ακόμη κι αν η προσοχή που αποσπάσει είναι νεύρα ή παρατήρηση, θα είναι κάτι γι’ αυτά.

Ο λόγος που πρέπει να αγκαλιάζουμε τα παιδιά ακόμη και όταν είναι ανυπόφορα είναι:  Επειδή αγαπάμε τα παιδιά μας χωρίς όρους και προϋποθέσεις

Όταν αποφασίσαμε να φέρουμε στον κόσμο το πρώτο μας παιδί σίγουρα ενθουσιαστήκαμε με την ιδέα αλλά δεν πιστεύω πως κάποιος από εσάς πίστεψε ότι όλα θα είναι αγγελικά πλασμένα. Γίναμε γονείς διότι ξέραμε ότι θα αγαπάμε το παιδί μας, ακόμη κι αν το παιδί κάποια στιγμή γίνει ανυπόφορο.

Άλλος ένας λόγος είναι: Επειδή η αγκαλιά ενός παιδιού βοηθάει κι εμάς

Πολλοί γονείς όταν το παιδί τους γίνει ανυπόφορο ξεσπούν σε κλάματα. Περνούν κι αυτοί τόσα πολλά κάθε μέρα και είναι φορές που πραγματικά η μαμά θέλει…την μαμά της. Έτσι όταν αποφασίσουμε να κάνουμε μία αγκαλιά στο παιδί την στιγμή που μας κάνει να νιώθουμε ότι όλα τα κάνουμε λάθος, θα μας βοηθήσει να καταλάβουμε την αξία του.

Θα καταλάβουμε ότι αξίζει τον κόπο να περνάμε αυτά που περνάμε εφόσον μεγαλώνουμε το αίμα μας και το κάνουμε όσο καλύτερα μπορούμε. Θα μας κάνει να καταλάβουμε ότι μας αγαπάει και εφόσον μας αγαπάει κάνουμε καλή δουλειά σαν γονείς. Τέλος θα λειτουργήσει αγχολυτικά για την δική μας πεσμένη ψυχολογία.

Διαβάστε όλα τα άρθρα για την διαπαιδαγώγηση στο Daddy-Cool.gr 

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου χωρίς την γραπτή άδεια από τον εκδότη. 

Photo cover via: parentsgo.kidsgo.com.cy

Close