Παιδί Αιγόκερως: Σοβαρό, επιφυλακτικό, παρατηρητικό, υπεύθυνο, φιλόδοξο, συνεργάσιμο

Από την Έλλη Ντράκοβιτς

Ο χαρακτήρας του και η σχέση του με τους γονείς του ανάλογα με το ζώδιο τους!

Σοβαρό, επιφυλακτικό, παρατηρητικό, υπεύθυνο, φιλόδοξο, συνεργάσιμο.
Είναι ένα παιδάκι αξιαγάπητο, σεμνό, με ιδιαίτερο αυτοέλεγχο. Από πολύ νωρίς, σα να πρόκειται για ένα φυσικό ένστικτο, αντιλαμβάνεται τα όρια και τους περιορισμούς που του θέτει το σώμα και το περιβάλλον του. Τα χαρακτηριστικά του παραπέμπουν περισσότερο σε ενήλικο. Με κάποιο τρόπο μοιάζει να μην του ταιριάζει η αφέλεια και η έκπληξη της πρώτης ματιάς της παιδικής ηλικίας. Ώριμο από κούνια, μοιάζει αυτάρκες και εγκεφαλικό. Στην ουσία είναι βαθιά συναισθηματικό, αλλά έχει ένα φοβερό αυτοέλεγχο που είναι παραπλανητικός σε ότι αφορά με τις ανάγκες του. Είναι το παιδί που δεν θα απαιτήσει την προσοχή και τη φροντίδα των δικών του, ούτε θα κάνει χαριτωμενιές για να κερδίσει συμπάθειες.

Δείτε ακόμα :Παιδί Τοξότης: ζωηρό, ανέμελο, ανυπόμονο, έξυπνο, περιπετειώδες

Ως βρέφος είναι ήρεμο αν του εξασφαλίζονται οι βασικές του ανάγκες για τροφή, καθαριότητα και ύπνο. Εσείς μην αρκεστείτε σ’ αυτό, αγκαλιάστε το, φιλήστε το , χαϊδέψτε το, έτσι θα εξοικειωθεί στην επαφή με τους άλλους και θα αποκτήσει τις προδιαγραφές για πιο ένθερμες σχέσεις. Είναι σημαντικό να το κάνετε να νιώθει ότι είναι σημαντικό μέλος της οικογένειας και να του δείχνεται με κάθε τρόπο την αγάπη σας. Όταν είναι στενοχωρημένο ή φοβισμένο αποσύρεται στο χώρο του για να διαφυλάξει την «αξιοπρέπειά» του. Δεν εκφράζει εύκολά τα συναισθήματά του και ο τρόπος που πρέπει να το προσεγγίσουν οι γονείς πρέπει να είναι πολύ διακριτικός, χωρίς πολλές ερωτήσεις και πίεση για να μάθουν τι του συμβαίνει. Η αγκαλιά και η τρυφερότητα μπορούν του αλλάξουν τη διάθεση και το βάλουν στη διαδικασία να εκφράσει ένα κομμάτι της ψυχούλας του που «τραυματίστηκε», μην περιμένετε ολόκληρο το κομμάτι.
Έχει πολύ αναπτυγμένη την αίσθηση του καθήκοντος. Αυτό το βοηθά ως ένα σημείο να ολοκληρώνει τους στόχους του αλλά ταυτόχρονα μπορεί να γίνει και βασανιστικό. Δεν χαλαρώνει και δεν απολαμβάνει αυτά που για τα υπόλοιπα παιδιά θεωρούνται δεδομένα και αυτονόητα. Όπως η χαρά του παιχνιδιού που δε συνδυάζεται με την απόκτηση κάποιας δεξιότητας ή η χαρά της ζωής έτσι απλά χωρίς άλλο λόγο. Πρέπει να μάθει βιωματικά ότι η αγάπη και η αποδοχή δεν εξαρτώνται από το πόσο άψογα εκπληρώνει αυτό που ο άλλοι επιθυμούν από το ίδιο, ούτε η αυτοεκτίμησή του από το πόσο καλά εκπληρώνει το ίδιο τους στόχους του.

Δείτε ακόμα :Το παιδί Λέων είναι εύθυμο, εξωστρεφές γεμάτο ενεργητικότητα και αγάπη για τη ζωή

Η παιδική του ηλικία μοιάζει να είναι ένα απλό πέρασμα μέσα από το οποίο συλλέγει εμπειρίες. Ο «κόσμος», του αποκαλύπτεται μέσα από την παρατήρηση και την κατανόηση της δομής και της οργάνωσής του. Η γνώση που αποκτά έχει ποιότητα και βάθος. Το ερευνητικό και συγκροτημένο του μυαλό, η εξαιρετική αίσθηση του χιούμορ και η εσώστρεφη φαντασία του λειτουργούν καλύτερα μέσα σε όρια, οτιδήποτε χαοτικό χωρίς δομή μπορεί να το μπλοκάρει.
Αρκετά αιγοκεράκια καθυστερούν να μιλήσουν, αυτό βέβαια δεν έχει καμία σχέση με την ευφυΐα, και όταν μιλάνε ο λόγος τους είναι ακριβής και επαρκής.
Η ανάγκη του να είναι κοινωνικά χρήσιμο μπορεί να αποδυναμώσει τις πιο ευαίσθητες και δημιουργικές πλευρές της προσωπικότητάς του, καθώς η έκφρασή του καθορίζεται κυρίως από τις αξίες του περιβάλλοντός. Πίσω από το χαμηλό προφίλ και την βολική, ελεγχόμενη συμπεριφορά του μπορεί να υπάρχει ένα εκρηκτικό μείγμα ανησυχίας και ανασφάλειας. Μιας ανασφάλειας που δεν έχει να κάνει τόσο με τη συναισθηματική του πτυχή όσο με πόσο σταθερή και αναντικατάστατη είναι η θέση του ως άτομο στη μικρή του κοινωνία. Η αξιοπρέπεια και η χρησιμότητα είναι τα διαβατήριά του για την κοινωνική ζωή και ως αντάλλαγμα αποζητά το σεβασμό των άλλων. Μπορεί να γίνει δύστροπο, ατίθασο, απομονωμένο, μελαγχολικό ή δυστυχισμένο όταν νιώθει ότι δεν το σέβονται.

Είναι πολύ σημαντικό να ξέρει τα όρια και τους κανόνες που εσείς θέτετε. Τα αποδέχεται εύκολα, εκτός κι αν είναι παράλογα. Τότε θα πρέπει να συζητήσετε. Οι σκέψεις και οι αμφιβολίες του είναι καλά τεκμηριωμένες και τότε ένα πεντάχρονο σας κολλάει στον τοίχο με τη διαύγεια, την ακρίβεια και τη σοβαρότητα των επιχειρημάτων του.

Ένα άλλο ιδιαίτερο χαρακτηριστικό του μικρού αιγόκερου είναι μία εξαιρετική αίσθηση του χιούμορ που συχνά είναι κυνικό με δόσεις αυτοσαρκασμού. Είναι μια λειτουργία που ελευθερώνει την πνευματική και συναισθηματική του ένταση. Είναι σαν την βαλβίδα ασφαλείας στη χύτρα. Είναι η γιορτή της φαντασίας και του πνεύματός του. Συνήθως το χιούμορ του εκφράζεται λεκτικά και σπάνια θα κάνει τον καραγκιόζη για να γελάσουν οι άλλοι κι αυτό γιατί φοβάται τη «γελοιοποίηση».

Στο σχολείο είναι από τα αγαπημένα των δασκάλων γιατί συνδυάζουν ωριμότητα, υπευθυνότητα και σεβασμό στο ρόλο του δάσκαλου. Οι φιλίες τους είναι ουσιαστικές και επιλεκτικές. Στις κοινωνικές ομάδες είναι δίκαια και συχνά θέλουν να έχουν ηγετικό ρόλο γιατί έτσι κι αλλιώς είναι πιο ώριμα από τα περισσότερα συνομήλικα παιδιά. Τα παιδιά που είναι γεννημένα το Δεκέμβριο είναι λίγο αδικημένα στο σχολείο, αφού πρέπει να διεκδικήσουν τον ηγετικό τους ρόλο ανάμεσα σε παιδιά που μπορεί να είναι σχεδόν ένα χρόνο μεγαλύτερά τους. Είναι αρκετά ανταγωνιστικά αλλά έντιμα με ένα έμφυτο περί δικαίου αίσθημα.

Τα αιγοκεράκια ακόμα και σε περίπτωση που δεν διαθέτουν εξαιρετικά ταλέντα, είναι τόσο φιλόδοξα, εργατικά και στοχοπροσηλωμένα που τα καταφέρνουν σε ότι έχουν επιλέξει.

Σχέσεις με γονείς

Γενικά άσχετα από το φύλο τους ταυτίζονται περισσότερο με τον πατρικό ρόλο και τις «πατριαρχικές αξίες». Όσο πιο στιβαρό και αξιοσέβαστο είναι το πρότυπό τους τόσο το καλύτερο για αυτά.

Γονείς που ανήκουν στα ζώδια της γης

Οι ενέργειες και οι επιθυμίες τους βρίσκονται σε αρμονία. Το χαμηλό τους προφίλ έχει μία δυναμική εσωτερική που τα βοηθά να στηρίξουν τις πιο ποιοτικές πλευρές του χαρακτήρα τους. Ίσως να λείπει ο ενθουσιασμός κι η χαρά της έκπληξης και του απροσδόκητου αλλά ποιος νοιάζεται αν στο σύνολο τα άτομα εκπληρώνουν τις ανάγκες τους. Η τάση τους για συντηρητισμό ίσως τους κρατάει περιχαρακωμένους στον προσωπικό τους κόσμο και τους θέτει στο «περιθώριο» όταν συμβαίνουν μεγάλες κοινωνικές αλλαγές.

Ο γονιός Αιγόκερως μπορεί να είναι ένα ισχυρό πρότυπο για το παιδί. Υπάρχει ένα οργανωμένο και σταθερό πλαίσιο μέσα στο οποίο αναπτύσσεται, ακριβώς όπως το χρειάζεται. Πρέπει ο γονιός να φροντίζει να ελαφρύνει την βαριά και σοβαρή του διάθεση. Ένα καλό μέσο είναι το χιούμορ. Άλλο μέλος της οικογένειας πιο χαρούμενο και αισιόδοξο μπορεί φέρει φρέσκο αέρα και χαλαρότητα μέσα στο σπίτι.

Η στοργή και η τρυφηλότητα του Ταύρου, βοηθούν το παιδιού να βιώνει τον «εαυτό» με ένα τρόπο πιο θετικό και λιγότερο αυστηρό. Μαθαίνει να εκφράζει πιο εύκολα τα συναισθήματά του χωρίς να φοβάται την έκθεση. Η επικοινωνία τους είναι πολύ καλή και συνήθως δεν διαταράσσεται στην εποχή της εφηβείας.

Ο Παρθένος παρέχει όλα τα οργανωτικά θέματα αλλά και τροφή για ανάλυση και σκέψη. Τα ερεθίσματα αυτά είναι πολύ σημαντικά για το μικρό. Η αφοσίωση που του προσφέρει είναι ένα προστατευτικό πλέγμα για την ψυχική του ισορροπία και την ανάπτυξη της αυτοπεποίθησής του.

Δείτε ακόμα: Το παιδί Ιχθύς έχει ευαίσθητη καρδιά κερδίζει και δίνει την αγάπη του σε όλους όσους βρίσκονται γύρω του

Γονείς που ανήκουν σε ζώδια του νερού.

Γενικά αρμονικές οι σχέσεις, αρκεί να μην περιβάλλονται από την επίδειξη υπερβολικού συναισθηματισμού από μέρους του γονέα. Δημιουργούν ένα ασφαλές συναισθηματικό χώρο για την ψυχική ανάπτυξη του παιδιού. Η αφοσίωσή τους του δίνει συναισθηματική ασφάλεια.

Ο Καρκίνος λειτουργεί τελείως διαφορετικά από το παιδί, είναι κάπως σαν να αλλάζουν οι ρόλοι τους. Όλα εξαρτώνται από την ωριμότητα και την αυτογνωσία του γονέα. Η σχέση λειτουργεί καλύτερα όταν ο γονέας είναι η μητέρα. Η προσκόλληση του Καρκίνου στα παιδιά και την οικογένειά του συχνά γίνεται εμμονική και καταπιεστική. Η γκρίνια και τα παράπονα του δημιουργούν ενοχές . Σεβαστείτε την ανάγκη του να απομονώνεται, είναι κάτι που χρειάζεται για να είναι ισορροπημένο.

Ο Σκορπιός συχνά έχει μια τάση εξουσιαστική απέναντι στους πολύ δικούς του ανθρώπους. Και επειδή το αιγοκεράκι τουλάχιστον όσο είναι πολύ μικρό δεν αμφισβητεί την τάξη και την ιεραρχία στο σπίτι, στην ουσία αναγκάζεται να ενστερνιστεί τις επιθυμίες και τις επιδιώξεις που θέτει ο γονέας για το ίδιο. Πρέπει να το αφήνετε ελεύθερο να κάνει τις δικές του επιλογές και σε ενδεχόμενο λάθος σταθείτε δίπλα του χωρίς κριτική.

Οι Ιχθύς με το αιγοκεράκι τους έχουν αρμονική σχέση. Το εμπνέουν και το βοηθούν να αναπτύξει τη φαντασία και τις δημιουργικές του ικανότητες. Αυτό που πρέπει να προσέξουν οι γονείς για να μην κλονιστεί η εμπιστοσύνη του παιδιού είναι ο ευμετάβλητος και κυκλοθυμικός χαρακτήρας τους. Μπορεί να βάλει το παιδί σε πειρασμό να παίξει με τα όρια που οι ίδιοι δυσκολεύονται να θέσουν.

Γονείς που ανήκουν στα ζώδια της φωτιάς

Είναι ενθουσιώδης και εκφράζονται με πληθωρικό και ορμητικό τρόπο. Η ενθάρρυνση λειτουργεί ανακουφιστικά στην αγωνία που μπορεί να βιώνει το παιδί εσωτερικά. Το πατρονάρισμα όμως το ενοχλεί και προσβάλει την εικόνα της αυτάρκειας που θέλει να έχει για τον εαυτό του. Το αιγοκεράκι είναι συνεσταλμένο και διστακτικό στις πρώτες του επαφές με ανθρώπους και νέα πράγματα. Χρειάζεται λίγο χρόνο για να σκανάρει το περιβάλλον, να το μελετήσει και να το αξιολογήσει, δεν πρέπει να είσαστε βιαστικοί και πιεστικοί, όταν είναι έτοιμο θα ενταχθεί στην ομάδα.

Ο Κριός, είναι φιλόδοξος όπως και το αιγοκεράκι, αλλά είναι και ανυπόμονος. Γνωρίζοντας τις ικανότητες του παιδιού του ίσως μπει σε πειρασμό να το πιέσει για να τις δουν και οι άλλοι. Είναι ότι χειρότερο μπορεί να κάνει, γιατί μπορεί να δημιουργήσει αισθήματα ανεπάρκειας στο παιδί το οποίο θα έχει προσβληθεί από την παρέμβαση του γονιού. Αργότερα, στην εφηβεία, μπορεί να δημιουργηθεί ένας σκληρός ανταγωνισμός μεταξύ τους, αν η σχέση αφορά άτομα του ίδιου φύλου. Φροντίστε να μη νιώσει ποτέ παραμελημένο. Είναι καλό να μοιράζεστε μαζί χρόνο σε σωματικές δραστηριότητες, σπορ, βόλτες κ.λ.π. που σας φέρνουν κοντά και εκτονώνουν τις εντάσεις σας.

Ο Λέων άσχετα με το φύλο του, είναι ένα ισχυρό πατρικό πρότυπο, πολύ φωτεινό , μεγαλόψυχο και γενναιόδωρο. Το παιδί νιώθει σιγουριά και υπερηφάνεια με ένα τέτοιο γονιό. Πρέπει μόνο να προσέξει να μην κρίνει τη συστολή του παιδιού με αρνητικό τρόπο.

Ο Τοξότης, είναι σχεδόν ο αντίποδας του μικρού αιγόκερου. Πολλές φορές θα σας διδάξει με την υπευθυνότητα και την εργατικότητά του και εσείς θα του διδάξετε την ελευθερία της σκέψης. Η σχέση αυτή είναι πολύτιμη και για τους δύο και ανατρεπτική για τον γονιό που θα χρειαστεί ίσως να αναθεωρήσει τις απόψεις του σχετικά με διαπαιδαγώγησης του παιδιού. Θα πρέπει ν’ αναγνωρίσει ότι αυτό το παιδί αποζητά τα όρια και ότι μέσα σ’ αυτά βρίσκει την ελευθερία να δομήσει την προσωπικότητά του.

Γονείς που ανήκουν στα ζώδια του αέρα.

Τα ζώδια του αέρα δεν διακρίνονται για την συμβατική τους συμπεριφορά. Οι Δίδυμοι είναι απρόβλεπτοι, οι Υδροχόοι από συνείδηση πολέμιοι των παραδοσιακών ρόλων, αλλά και των θεσμών στο σύνολό τους. Οι Ζυγοί είναι πιο συμβατικοί. Το παιδί νιώθει πιο βολικά όταν οι ρόλοι είναι ξεκάθαροι. Αυτό έχει ιδιαίτερη σημασία όταν το παιδί έχει κοινωνικοποιηθεί, πηγαίνει σε σχολείο συντηρητικό όπου οι ρόλοι και η ιεραρχία είναι ξεκάθαροι και βρίσκει αναντιστοιχίες ανάμεσα σ’ αυτά που έχει ως εμπειρία στο σχολείο και σ’ αυτό που βιώνει στο σπίτι. Ο εγκεφαλικός και ψυχρός τρόπος, ιδιαίτερα των Διδύμων και των Υδροχόων, μπορεί το κάνουν να νιώθει συναισθηματικά μετέωρο.

Ο Δίδυμος, ασταθής, πολύ κοινωνικός και δραστήριος ίσως δεν έχει την εσωτερικότητα να ανταποκριθεί στις ανάγκες του παιδιού επαρκώς. Ιδιαίτερα η μητέρα, περίεργη καθώς είναι, μπορεί να το κάνει να νιώθει σαν να βρίσκετε σε πειραματικό σωλήνα, έκθετο στο ερευνητικό της βλέμμα να μην μπορεί να βιώνει τη μοναχικότητά του όταν την έχει ανάγκη. Η έλλειψη μεγάλης κοινωνικότητας μπορεί να εκλαμβάνεται ως ανεπάρκεια. Ας προσπαθήσει να είναι κοντά του με πιο συναισθηματικό ή συναισθητικό τρόπο και ας αποδεχτεί τη διαφορετική ιδιοσυγκρασία του παιδιού της. Το θετικό είναι η χαρά και η ανεμελιά που φέρνει αυτός ο γονιός. Μπορούν να επικοινωνούν και να ξεπερνούν τη διαφορετικότητά τους διασκεδάζοντας με το στοιχείο που τους είναι κοινό, το χιούμορ.

Ο Ζυγός είναι πιο τρυφερός και επικοινωνεί καλύτερα με το παιδί του. Αν και διαφορετικές οι ενέργειες τους, μπορούν να συνυπάρξουν αρμονικά χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα. Εξ’ άλλου το παιδί αυτό αναγκάζει το Ζυγό να βγάλει στην επιφάνεια το πιο σοβαρό και υπεύθυνο πρόσωπό του. Καλό είναι ο γονιός να κρατά τις υποσχέσεις του, γιατί η αθέτησή τους για το παιδί είναι σοβαρός λόγο για να τον θεωρήσει αναξιόπιστο.

Ο Υδροχόος, είναι απρόσωπος στην έκφρασή του, αυτό δημιουργεί ένα μεγάλο έλλειμμα συναισθηματικής ασφάλειας στο παιδί αφού δε νιώθει μοναδικό και σημαντικό. Συνήθως υπάρχει κάποιος κοινός προσωπικός πλανήτης, ο Ερμής ή η Αφροδίτη του ενός στο ζώδιο του άλλου ή στο ίδιο ζώδιο. Σ’ αυτές τις περιπτώσεις, είτε η συναισθηματική σύνδεση είναι πιο εύκολη όταν ο εμπλέκεται ο Αφροδίτη, είτε διευκολύνεται η επικοινωνία όταν εμπλέκεται ο Ερμής.

Πηγή: all4mama
Close