παιδιά-που-γεννήθηκες-από-μητέρες-με-πολυκυστικές ωοθήκες-κίνδυνοι-

Πολλές γυναίκες πάσχουν από πολυκυστικές ωοθήκες. Μία νέα μελέτη διαπίστωσε ότι τα παιδιά που γεννήθηκαν από γυναίκες με πολυκυστικές ωοθήκες διατρέχουν κάποιους κινδύνους. Ποιοι είναι αυτοί;

Οι πολυκυστικές ωοθήκες πλήττουν περίπου το 15% των γυναικών παγκοσμίως. Επηρεάζει τον κύκλο της περιόδου, σε ένα μικρό βαθμό την γονιμότητα και τις ορμόνες της γυναίκας. Παρόλα αυτά δεν γνωρίζαμε ότι επηρεάζει και τα παιδιά που γεννιούνται από γυναίκες με πολυκυστικές ωοθήκες.

Σήμερα λοιπόν θα δούμε μαζί μία νέα μελέτη που δημοσιεύθηκε στην επιστημονική επιθεώρηση Cell Reports Medicine και εξηγεί τους πιθανούς κινδύνους για ένα παιδί που γεννήθηκε από μητέρα με πολυκυστικές ωοθήκες. Διαβάστε παρακάτω:

Δείτε ακόμα Χαμός από κουνούπια το φετινό καλοκαίρι: Πως θα προστατέψετε τα παιδιά από τα τσιμπήματα και θα τα αντιμετωπίσετε

Οι πολυκυστικές ωοθήκες επηρεάζουν περίπου το 15% του πληθυσμού και είναι μία κατάσταση που μπορεί να δυσκολέψει ακόμη και την εγκυμοσύνη. Επίσης συνδέονται με προβλήματα υγείας όπως είναι ο διαβήτης, η παχυσαρκία αλλά και κάποιες ψυχικές ασθένειες όπως είναι η κατάθλιψη.

παιδιά-που-γεννήθηκες-από-μητέρες-με-πολυκυστικές ωοθήκες-κίνδυνοι-

Οι γιοι των γυναικών με σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών έχουν τις τριπλάσιες πιθανότητες να αναπτύξουν παχυσαρκία. Σύμφωνα με ερευνητές του Ινστιτούτου Karolinska στη Σουηδία, ένας κίνδυνος έρχεται στην επιφάνεια με εκδήλωση προβλημάτων υγείας που συνδέονται με το σύνδρομο των πολυκυστικών ωοθηκών από γενιά σε γενιά αγοριών.

Από την άλλη τα κορίτσια που γεννιούνται από μαμάδες ασθενείς αντιμετωπίζουν τον πενταπλάσιο κίνδυνο να αναπτύξουν κι εκείνα πολυκυστικές ωοθήκες. Βέβαια δεν είναι ακόμη σαφές πως επηρεάζονται οι γιοι εκείνων των γυναικών.

Δείτε ακόμα Έξαρση κρουσμάτων στρεπτόκοκκου στην χώρα μας : Τι λένε οι ειδικοί

Η έρευνα όμως δείχνει ότι είναι πιθανό να έχουν προβλήματα με το βάρος αλλά και με τις ορμόνες τους. Οι μελετητές χρησιμοποιήσαν ποντίκια για να προσδιορίσουν αν και πως τα χαρακτηριστικά του συνδρόμου μεταδίδονται από μητέρες σε γιους.

Ανέλυσαν στοιχεία για περισσότερα από 460.000 αγόρια που γεννήθηκαν στην Σουηδία, μεταξύ Ιουλίου 2006 και Δεκεμβρίου 2015. Από αυτούς, περίπου 9.000 είχαν γεννηθεί από γυναίκες με πολυκυστικές ωοθήκες. Στη συνέχεια, οι ερευνητές εντόπισαν ποια παιδιά ήταν παχύσαρκα.

παιδιά-που-γεννήθηκες-από-μητέρες-με-πολυκυστικές ωοθήκες-κίνδυνοι-

«Ανακαλύψαμε ότι οι γιοι γυναικών με σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών αντιμετωπίζουν τριπλάσιο κίνδυνο παχυσαρκίας και υψηλής “κακής” χοληστερόλης, η οποία αυξάνει τον κίνδυνο ανάπτυξης αντίστασης στην ινσουλίνη και διαβήτη τύπου 2 αργότερα στη ζωή», λέει η επικεφαλής της μελέτης Elisabet Stener-Victorin, καθηγήτρια στο Τμήμα Φυσιολογίας και Φαρμακολογίας του Ινστιτούτου Karolinska.

Δείτε ακόμα Sad Beige Baby: Η διακόσμηση του παιδικού δωματίου επηρεάζει την ανάπτυξη του παιδιού

Οι μελετητές εξέτασαν αρσενικούς απογόνους θηλυκών ποντικών που πριν και κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης τρέφοντας ή με τυπική διατροφή ή με δίαιτα πλούσια σε λιπαρά και ζάχαρη. Επίσης οι συγκεκριμένοι ποντικοί είχαν εκτεθεί σε υψηλά επίπεδα ανδρικής ορμόνης διυδροτεστοστερόνης κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης.

Στην συνέχεια τα αρσενικά ποντίκια τράφηκαν με μία τυπική δίαιτα μέχρι την ενηλικίωση οπότε και εξετάστηκε η κατανομή του λίπους και ο μεταβολισμός τους.

παιδιά-που-γεννήθηκες-από-μητέρες-με-πολυκυστικές ωοθήκες-κίνδυνοι-

«Διαπιστώσαμε ότι αυτά τα αρσενικά ποντίκια είχαν περισσότερο λιπώδη ιστό, μεγαλύτερα λιποκύτταρα και διαταραγμένο βασικό μεταβολισμό, παρά την υγιεινή διατροφή», λέει η Elisabet Stener-Victorin.

Δείτε ακόμα Μαγιορκίνης για στρεπτόκοκκο : Πότε πρέπει τα παιδιά να κάνουν τεστ – τι να προσέχουν οι γονείς

Για να διερευνηθεί η αναπαραγωγική λειτουργία των απογόνων και εάν τα φυσιολογικά χαρακτηριστικά μπορούν να μεταβιβαστούν από γενιά σε γενιά, τα αρσενικά ποντίκια πρώτης γενιάς ζευγαρώθηκαν με υγιή θηλυκά ποντίκια που δεν εκτέθηκαν σε αρσενικές ορμόνες ή σε δίαιτα πλούσια σε λίπος και ζάχαρη.

Η όλη διαδικασία επαναλήφθηκε στη δεύτερη γενιά για να φτάσει στην τρίτη γενιά που είναι η πρώτη γενιά που δεν επηρεάστηκε από την πάθηση της μητέρας.

«Μέσα από αυτά τα πειράματα, δείξαμε ότι η παχυσαρκία και τα υψηλά επίπεδα ανδρικών ορμονών στη γυναίκα κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης μπορεί να προκαλέσουν μακροχρόνια προβλήματα υγείας στους αρσενικούς απογόνους.

Δείτε ακόμα Προσοχή : Έξαρση κρουσμάτων γαστρεντερίτιδας στα παιδιά – Τι να προσέξουν οι γονείς

Η λειτουργία του λιπώδους ιστού, ο μεταβολισμός και η αναπαραγωγική τους λειτουργία επιδεινώνονται, γεγονός που επηρεάζει τις μελλοντικές γενιές», λέει ο Qiaolin Deng, αναπληρωτής καθηγητής στο ίδιο τμήμα και ένας από τους ερευνητές που συμμετείχαν στη μελέτη.

All photos via: alphanews.live

Διαβάστε όλα τα άρθρα για την παιδική υγεία στο Daddy-Cool.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου χωρίς την γραπτή άδεια από τον εκδότη. 

Close