Sad Beige Baby-τι-είναι-χρώμα-στο-παιδικό δωμάτιο-

Τα χρώματα που θα επιλέξετε για το παιδικό δωμάτιο παίζουν πολύ σημαντικότερο ρόλο από ότι νομίζαμε, αφού τα λάθος χρώμα εμποδίζει την σωστή ανάπτυξη του εγκεφάλου του παιδιού. Τί είναι ακριβώς το Sad Beige Baby;

Οι περισσότεροι γονείς πλέον, προσπαθούν να διαλέγουν χρώματα για το βρεφικό και το παιδικό δωμάτιο που να βοηθούν στην ψυχολογία του παιδιού, στον ύπνο αλλά και σε ό,τι αφορά την ανάπτυξη ενός παιδιού. Μπορεί οι περισσότεροι να νομίζουμε ότι το χρώμα επηρεάζει μόνο την ψυχολογία και τον ύπνο ενός παιδιού αλλά κάνουμε λάθος.

Φαίνεται πως ένα λάθος χρώμα μπορεί να βλάψει ακόμη και την ανάπτυξη του εγκεφάλου του παιδιού και δυστυχώς οι περισσότεροι από εμάς διαλέγουμε τα λάθος χρώματα. Ας δούμε πως ξεκίνησε το Sad Beige Baby και τί υποστηρίζουν οι ειδικοί. Διαβάστε παρακάτω:

Πώς ξεκίνησε το Sad Beige Baby να παίρνεις διαστάσεις;

Όλα ξεκίνησαν ύστερα από μία δημοσίευση στο Twitter από την μαμά Ayah Khalifeh η οποία υποστήριξε ότι οι ουδέτερες αποχρώσεις που οι περισσότεροι γονείς επιλέγουν για το βρεφικό δωμάτιο, δεν βοηθούν στην ανάπτυξη του εγκεφάλου ενός παιδιού. Μάλιστα, υποστήριξε ότι θα πρέπει να επιλέγουμε έντονα χρώματα.

Sad Beige Baby-τι-είναι-χρώμα-στο-παιδικό δωμάτιο-

Τί λένε οι ειδικοί για το Sad Beige Baby;

Σύμφωνα με την διδάκτωρ Jody LeVos στο PopSugar “ένα χρώμα δεν μπορεί να είναι κακό για ένα μωρό, αλλά κάποιες αποχρώσεις μπορούν να το βοηθήσουν” και συμπληρώνει πως “τα μωρά προτιμούν τα χρώματα που έχουν μεταξύ τους μεγάλη διαφορά, αφού τους είναι πιο εύκολο να τα διαχωρίσουν”.

Από την άλλη το American Optometric Association υποστηρίζει ότι η όραση ενός μωρού είναι θαμπή όταν γεννιέται και δεν μπορούν να εστιάσουν σε αντικείμενα που βρίσκονται 20-25 εκατοστά μακριά από το πρόσωπό τους.

Έτσι πριν τα μωρά ξεκινήσουν να αντιλαμβάνονται τα χρώματα η όρασή τους εστιάζει σε μοτίβα και χρώματα όπως είναι το λευκό και το μαύρο. Απλά και μόνο επειδή αυτά τα χρώματα είναι πιο εύκολο να τα δούνε. Από την άλλη το μπεζ και οι αποχρώσεις του γίνονται ένα με το περιβάλλον.

Δείτε ακόμα Μαγιορκίνης για στρεπτόκοκκο : Πότε πρέπει τα παιδιά να κάνουν τεστ – τι να προσέχουν οι γονείς

Έτσι τα βρέφη δεν μπορεί να τα αντιληφθεί. Η Jody LeVos προσθέτει πως “ακόμα κι αν ένα παιχνίδι σε μπεζ χρώμα δεν είναι βλαβερό για ένα μωρό, ένα παιχνίδι με μαύρα και λευκά μοτίβα πρόκειται να προκαλέσει το ενδιαφέρον του”.

Sad Beige Baby-τι-είναι-χρώμα-στο-παιδικό δωμάτιο-

Τα έντονα χρώματα μπορούν να βοηθήσουν την ανάπτυξη του παιδικού εγκεφάλου και σύμφωνα με τον Harvey Karp, γιατρό, ιδρυτή και CEO του “Hoppets Baby”, τα βιβλία και τα παιχνίδια με χαρούμενα, έντονα χρώματα έχουν την ικανότητα να ερεθίσουν τα οπτικά νεύρα ενός μωρού.

Κάπως έτσι, εστιάζουν σε κάτι που τους αποσπά την προσοχή και αναπτύσσεται η περιέργεια τους για τον κόσμο. Τα πλεονεκτήματα ωστόσο έρχονται περισσότερο από τις έντονες διαφορές σε μοτίβα και λιγότερο από κάποιες συγκεκριμένες αποχρώσεις.

Δείτε ακόμα Προσοχή : Έξαρση κρουσμάτων γαστρεντερίτιδας στα παιδιά – Τι να προσέξουν οι γονείς

Τα παιχνίδια με έντονες χρωματικές αντιθέσεις βοηθούν ένα μωρό να βελτιώσει την όρασή του και κατ’ επέκταση την ανάπτυξη του εγκεφάλου του. Ακριβώς αυτό μπορεί να επιτευχθεί και με άλλα αντικείμενα που υπάρχουν μέσα στο σπίτι όπως μία μαύρη κορνίζα σε έναν λευκό τοίχο.

Φυσικά, αυτό δεν σημαίνει πως χρειάζεται να απορρίψεις τελείως τα ουδέτερα χρώματα από το δωμάτιο του μωρού σου. Ακριβώς όπως χρειάζεται τα διάφορα ερεθίσματα που προσφέρουν τα μοτίβα και τα χρώματα, χρειάζεται να ξεκουράζει τον εγκέφαλο του.

Σε αυτό, θα το βοηθήσουν οι ουδέτεροι τόνοι. Ο Harvey Karp δηλώνει στο Pop Sugar πως “είναι εξαντλητικό για ένα μωρό να είναι συνεχώς εκτεθειμένο σε έντονους ήχους, εικόνες και χρώματα. Για κάποιο χρόνο, χρειάζεται να ξεκουράσει τον νου του και να αφομοιώσει όλα όσα έχει μάθει στη διάρκεια της ημέρας”.

Δείτε ακόμα Βήχας που δεν σταματάει στο παιδί: Αντιμετώπιση

Ποια είναι λοιπόν η καλύτερη επιλογή; Ένα δωμάτιο σε neutral χρώματα ή ένα δωμάτιο με έντονα χρώματα και αντιθέσεις; Η απάντηση βρίσκεται στην ισορροπία. Τα παιδιά χρειάζονται και τα δύο, ώστε να αναπτυχθεί ο εγκέφαλος τους σωστά.

Συνεπώς, καθώς προετοιμάζεις το δωμάτιο του μωρού σου φρόντισε να προσθέσεις παιχνίδια και στοιχεία τόσο σε έντονα χρώματα όσο και σε ουδέτερα.

Sad Beige Baby-τι-είναι-χρώμα-στο-παιδικό δωμάτιο-

All photos via: Pinterest

Διαβάστε όλα τα άρθρα για την παιδική υγεία στο Daddy-Cool.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου χωρίς την γραπτή άδεια από τον εκδότη. 

Close