πόλεμος-στην-Ουκρανία-πως-να-μιλήσουμε-στο-παιδί-γι'αυτό-

Πόλεμος στην Ουκρανία: Πως μιλάμε στο παιδί για τον πόλεμο. Τα παιδιά μαζί με τους μεγάλους παρακολουθούν τις εξελίξεις στον πόλεμο στην Ουκρανία και σίγουρα έχουν απορίες. Πως λύνουμε τις απορίες του παιδιού για τον πόλεμο και πως του μιλάμε γι’ αυτό;

Τις τελευταίες μέρες οι εξελίξεις ανάμεσα στην Ουκρανία και στη Ρωσία έχουν καθηλώσει και σοκάρει όλο τον κόσμο. Ακόμη και το 2022 υπάρχουν πόλεμοι ανάμεσα σε κράτη και ο απλός λαός πολεμάει και χάνει την ζωή για τα συμφέροντα των λίγων.

Μπορεί να θεωρούμε ότι το παιδί μας είναι μικρό και δεν καταλαβαίνει όμως αυτό δεν ισχύει. Ο πόλεμος ανάμεσα στην Ουκρανία και στη Ρωσία επηρεάζει και το παιδί, το οποίο ακούει συζητήσεις των μεγάλων, συζητάει με τους φίλους του, αγχώνεται και στεναχωριέται.

Δείτε ακόμα Το στιλ ανατροφής του παιδιού μπορεί να το κάνει πιο δημοφιλές στους φίλους του

“Μαμά θα γίνει κι εδώ πόλεμος;”, “τα παιδάκια στην Ουκρανία είναι ασφαλή;” “αν γινόταν πόλεμος εδώ τι θα κάναμε;”, είναι μερικές από τις απορίες που μπορεί να σας έχει κάνει ή να σας κάνει το παιδί σας στο μέλλον.

Όταν το παιδί έχει απορίες που αφορούν τους μεγάλους, ο γονιός νιώθει κάπως ανασφαλής στο να του απαντήσει. Προσπαθεί να βρει έναν τρόπο να του εξηγήσει την κατάσταση, αλλά σκέφτεται ότι μπορεί να το αγχώσει παραπάνω ή ότι το παιδί δε θα καταλάβει.

Σύμφωνα με τους παιδοψυχολόγους όμως το παιδί πρέπει να ξέρει τι συμβαίνει στον κόσμο γύρω του με ειλικρίνεια. Οι ατάκες που ακούγαμε εμείς από τους δικούς μας γονείς όπως “μην κουράζεις το μυαλό σου με τέτοια θέματα, αυτά αφορούν τους μεγάλους” δεν βοηθούν.

Δείτε ακόμα Πώς καταλήγουμε και αναθρέφουμε λάθος τα παιδιά μας;

Γεμίζουν το παιδί με ερωτηματικά και περισσότερο άγχος. Όμως καταλαβαίνουμε ότι το να προσεγγίσετε ένα τόσο ευαίσθητο θέμα ανοίγοντας συζήτηση με το παιδί σας, δεν είναι εύκολη υπόθεση. Γι’ αυτό αποφασίσαμε να σας δείξουμε μερικούς τρόπους προσέγγισης για να μιλήσετε με το παιδί για τον πόλεμο. Διαβάστε παρακάτω:

Πόλεμος στην Ουκρανία: Πως μιλάμε στο παιδί για τον πόλεμο: Ρωτήστε το τι ξέρει για τον πόλεμο στην Ουκρανία

Τα παιδιά όπως και οι μεγάλοι πολλές φορές ακούν ιστορίες και απόψεις από μεγαλύτερους και είτε αυτές οι ιστορίες είναι παραποιημένες είτε τις παραποιούν στο κεφάλι τους και αγχώνονται. Έτσι αν το παιδί ξεκινήσει μία συζήτηση για τον πόλεμο στην Ουκρανία είναι πολύ σημαντικό να μάθετε τι γνωρίζει.

Αφού αφήσετε το παιδί να μιλήσει και να ολοκληρώσει την σκέψη του τότε εξηγήστε του τι από αυτά που είπε ισχύουν και τι όχι. Μην φοβηθείτε να του πείτε ότι μερικά πράγματα δεν τα γνωρίζετε. Εξηγήστε του τι ακριβώς συμβαίνει και μην διστάσετε να εκφράσετε προσωπικές απόψεις εφόσον είναι αντιπολεμικές.

πόλεμος-στην-Ουκρανία-πως-να-μιλήσουμε-στο-παιδί-γι'αυτό-

Photo via: jw.org

Πόλεμος στην Ουκρανία: Πως μιλάμε στο παιδί για τον πόλεμο: Δώστε βάση στα συναισθήματά του

Φυσικά εκτός από τις απορίες του οι οποίες πρέπει και να λυθούν, αυτό που παίζει πρωταρχικό ρόλο σε αυτή την περίπτωση είναι το παιδί να ξεφύγει από το άγχος και τον φόβο του. Έτσι αν ανοίξει μία τέτοια συζήτηση ρωτήστε το τι νιώθει γι’ αυτά που συμβαίνουν.

Στην συνέχεια πάρτε το μία αγκαλιά και εξηγήστε του ότι θα είστε πάντα δίπλα του. Προσπαθήστε να το καθησυχάσετε με τα λόγια και τις κινήσεις σας. Μην ξεχάσετε να του πείτε ότι το καταλαβαίνετε και ότι αυτά που νιώθει είναι απολύτως φυσιολογικά και λογικά.

πόλεμος-στην-Ουκρανία-πως-να-μιλήσουμε-στο-παιδί-γι'αυτό-

Photo via: skiathoslife.gr

Πόλεμος στην Ουκρανία: Πως μιλάμε στο παιδί για τον πόλεμο: Εξηγήστε του με απλά λόγια

Αν το παιδί σας, θέλει να του λύσετε τις απορίες του για τον πόλεμο δεν μπορείτε να του μιλήσετε με όρους όπως ο ιμπεριαλισμός, ο καπιταλισμός και άλλες τέτοιες δύσκολες λέξεις. Μπορείτε όμως να του πείτε ότι οι πόλεμοι είναι λάθος. Ότι οι άνθρωποι δεν έχουν τίποτα να χωρίσουν και ότι θα έπρεπε όλοι να είμαστε αγαπημένοι.

Γενικότερα προσπαθήστε να ανοίξετε μία συζήτηση για τον πόλεμο στην Ουκρανία με το παιδί, μιλώντας την δική του γλώσσα και εξηγώντας του τα περιστατικά και τις απόψεις σας για το θέμα, με λεξιλόγιο που είναι προσιτό σε αυτό, ανάλογα με την ηλικία του. Φυσικά ακούστε και την άποψη του παιδιού.

πόλεμος-στην-Ουκρανία-πως-να-μιλήσουμε-στο-παιδί-γι'αυτό-

Photo via: paidonarogi.gr

Πόλεμος στην Ουκρανία: Πως μιλάμε στο παιδί για τον πόλεμο: Εσείς ξέρετε το παιδί σας καλύτερα από τον καθένα

Ασχέτως με τις συμβουλές που σας δίνουμε εσείς γνωρίζετε το παιδί σας. Οπότε με βάση το ένστικτό σας και με βάση τον χαρακτήρα του παιδιού πλησιάστε το και μιλήστε του στη γλώσσα που καταλαβαίνει και με τον τρόπο που του αρέσει. Δώστε του αγάπη και χαρίστε του ασφάλεια για να του φύγουν όλες οι ανησυχίες.

πόλεμος-στην-Ουκρανία-πως-να-μιλήσουμε-στο-παιδί-γι'αυτό-

Photo via: abc.com.py

Photo cover via: hot.liputan6.com

Διαβάστε όλα τα άρθρα για την διαπαιδαγώγηση του παιδιού στο Daddy-Cool.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου χωρίς την γραπτή άδεια από τον εκδότη. 

Close