πως-το-στιλ ανατροφής-μπορεί-να-επηρεάσει-την-δημοτικότητα-του-παιδιού-

Το στιλ ανατροφής του παιδιού μπορεί να το κάνει πιο δημοφιλές στους φίλους του. Το στιλ ανατροφής που έχεις επιλέξει για το παιδί μπορεί να το κάνει περισσότερο ή λιγότερο δημοφιλές στους φίλους του. Μάθε γιατί.

Όλοι οι γονείς θέλουν το παιδί τους να είναι ανεξάρτητο, δυναμικό, να είναι αρκετά δημοφιλές ανάμεσα σε φίλους και συμμαθητές και να είναι σε θέση να αποφύγει και να αντιμετωπίσει τον σχολικό εκφοβισμό. Υπάρχουν όμως παιδιά πιο συνεσταλμένα που δεν κάνουν εύκολα φίλους.

Οι γονείς είτε μεγαλώνουν παιδιά δημοφιλή είτε μεγαλώνουν παιδιά χαμηλών τόνων που δεν κάνουν εύκολα φιλίες θεωρούν ότι ευθύνεται ο χαρακτήρας του παιδιού. Όμως δεν ευθύνεται ο χαρακτήρας αλλά το στιλ διαπαιδαγώγησης που επέλεξες για το παιδί σου.

Δείτε ακόμα Τι είναι η αυτοδιεκδίκηση στα παιδιά

Στο σημερινό άρθρο θα μάθουμε πως το στιλ ανατροφής είναι σε θέση να επηρεάσει το κατά πόσο το παιδί θα είναι δημοφιλές ανάμεσα στους φίλους του ή όχι. Πώς ακριβώς επηρεάζει το στιλ ανατροφής την δημοφιλία του παιδιού; Διαβάστε παρακάτω: 

Η δημοτικότητα μπορεί να είναι διαφορετική.

Όταν σκεφτόμαστε τη δημοτικότητα στο σχολείο, τείνουμε να θυμόμαστε τα «cool παιδιά» , αλλά αυτό είναι μόνο ένας τύπος – το status.

Προσπαθώντας να προχωρήσουν ψηλότερα στη σχολική ιεραρχία, τα παιδιά και οι έφηβοι μπορεί να συμμετάσχουν σε επικίνδυνες δραστηριότητες ή να είναι επιθετικοί – επιπλέον, άτομα με εμμονή με το καθεστώς μπορεί να μεγαλώσουν και να έχουν προβλήματα σχέσης.

Ένας άλλος τύπος δημοτικότητας είναι η συμπάθεια. Σύμφωνα με τον ψυχολόγο Mitch Prinstein, τα παιδιά που αρέσουν στους άλλους  βοηθούν τους ανθρώπους και συνεργάζονται.

Δείτε ακόμα Γιατί τα παιδιά σας τσακώνονται τόσο πολύ και τι να κάνετε γι’ αυτό

Αυτός ο τύπος δημοτικότητας που βασίζεται σε καλές διαπροσωπικές σχέσεις βοηθά αργότερα στη ζωή: η έρευνα δείχνει ότι αυτά τα παιδιά κερδίζουν περισσότερα όταν μεγαλώσουν.

πως-το-στιλ ανατροφής-μπορεί-να-επηρεάσει-την-δημοτικότητα-του-παιδιού-

Σκεφτείτε την δική σας εμπειρία.

Οι γονείς μπορούν να βοηθήσουν τα παιδιά τους να γίνουν πιο συμπαθή γιατί αυτό το χαρακτηριστικό αναπτύσσεται σε μεγάλο βαθμό χάρη στο γονεϊκό στυλ. Αρχικά, θυμηθείτε τα σχολικά σας χρόνια.

Εάν έχετε κάποιο μη επεξεργασμένο τραύμα, μπορεί να επηρεάσει αρνητικά το παιδί σας. Μελέτες δείχνουν ότι οι γονείς των οποίων τα εφηβικά χρόνια χαρακτηρίστηκαν από εχθρότητα, δεν εξετάζουν ιδιαίτερα τις σχέσεις των παιδιών τους και δεν ανακατεύονται όταν είναι απαραίτητο.

Τι μπορείτε να κάνετε: Αναλύστε τις σχέσεις σας στην παιδική και εφηβική ηλικία. Εάν αισθανθήκατε μοναξιά ή άγχος, βεβαιωθείτε ότι έχετε επεξεργαστεί αυτά τα συναισθήματα, ώστε να μην παρεμβαίνουν στον τρόπο με τον οποίο βλέπετε τις φιλίες του παιδιού σας.

πως-το-στιλ ανατροφής-μπορεί-να-επηρεάσει-την-δημοτικότητα-του-παιδιού-

Προσοχή στην κριτική.

Το να είστε υπερβολικά επικριτικοί με το παιδί σας μπορεί να το κάνει πιο επιθετικό και να του προκαλέσει προβλήματα συμπεριφοράς. Αυτό επίσης κάνει τα παιδιά λιγότερο συμπαθή από τους συνομηλίκους τους επειδή επηρεάζει τις σχέσεις τους με κακό τρόπο.

Δεδομένου ότι ιδιότητες όπως η ευγένεια και το να είσαι συνεργάσιμος αντλούνται από πρότυπα, είναι καλή ιδέα να δείξετε αυτά τα μοτίβα στον τρόπο που συμπεριφέρεστε στους άλλους.

Τι μπορείτε να κάνετε: Προσπαθήστε να διαχειριστείτε τις αντιδράσεις σας όσο καλύτερα μπορείτε όταν το παιδί σας είναι κοντά για να αποφύγετε το θυμό όχι μόνο προς αυτό αλλά και προς άλλους ανθρώπους.

πως-το-στιλ ανατροφής-μπορεί-να-επηρεάσει-την-δημοτικότητα-του-παιδιού-

Ο συναισθηματικός έλεγχος είναι το κλειδί.

Για να έχει πιο ουσιαστικές φιλίες, ένα παιδί θα πρέπει να μπορεί να ελέγχει καλά τα συναισθήματά του. Δεν σημαίνει να το καταπιέζεις, είναι ακριβώς το αντίθετο, στην πραγματικότητα. Τα παιδιά «ενεργοποιούνται» όταν χρειάζονται να εκφράσουν κάτι αλλά δεν μπορούν.

Η ενσυναίσθηση πηγαίνει πολύ εδώ – με αυτόν τον τρόπο ένα παιδί μαθαίνει ότι ακόμα κι αν ένα συναίσθημα δεν είναι καλό ή είναι επικίνδυνο, οι γονείς του είναι εκεί για να το ακούσουν και να βοηθήσουν.

Τι μπορείτε να κάνετε: Κάντε ό,τι καλύτερο μπορείτε για να κάνετε το παιδί σας να αισθανθεί ότι “ακούγεται” και βοηθήστε το να αντιμετωπίσει τα συναισθήματα που βιώνει, ειδικά τα αρνητικά.

πως-το-στιλ ανατροφής-μπορεί-να-επηρεάσει-την-δημοτικότητα-του-παιδιού-

Λίγη συμμετοχή δεν βλάπτει.

Μελέτες έχουν δείξει ότι η συμμετοχή των γονέων στις φιλίες των παιδιών μπορεί να έχει τόσο καλά όσο και άσχημα αποτελέσματα. Για παράδειγμα, είναι καλή ιδέα να κανονίζετε ραντεβού για τα μικρότερα παιδιά, αλλά καθώς μεγαλώνουν, είναι καλύτερο για αυτά να διαχειρίζονται τις σχέσεις τους μόνα τους.

Συνολικά, η έρευνα έχει αποδείξει ότι ο υπερβολικός ψυχολογικός έλεγχος μπορεί να καταστρέψει τις φιλίες των παιδιών. Τι μπορείτε να κάνετε: Βοηθήστε τα μικρότερα παιδιά σας να συναντήσουν περισσότερους φίλους, αλλά προσπαθήστε να παρεμβαίνετε λιγότερο και μόνο εάν είναι απαραίτητο καθώς μεγαλώνουν.

πως-το-στιλ ανατροφής-μπορεί-να-επηρεάσει-την-δημοτικότητα-του-παιδιού-

Μάθε τους να αγαπούν πρώτα τον εαυτό τους.

Σύμφωνα με έρευνες, η αυτοεκτίμηση των παιδιών παίζει βασικό ρόλο όσον αφορά τη δημοτικότητά τους. Ο ψυχολόγος Mitch Prinstein πιστεύει ότι πρέπει να μάθουμε πώς να αντιδρούμε σε άσχημα πράγματα που συμβαίνουν στη ζωή μας και όχι να κατηγορούμε τους εαυτούς μας.

(«Απέτυχα γιατί δεν είμαι αρκετά έξυπνος»), αλλά την κατάσταση και τις συνθήκες («Δεν είχα αρκετός χρόνο για την προετοιμασία και τη δοκιμή»). Τι μπορείτε να κάνετε: Διδάξτε στο παιδί σας την ευθύνη, αλλά να θυμάστε ότι το να παίρνεις πάντα την ευθύνη απέχει πολύ από το να έχεις μία υγιή αντίδραση σε μία αποτυχία.

πως-το-στιλ ανατροφής-μπορεί-να-επηρεάσει-την-δημοτικότητα-του-παιδιού-

Προσοχή στο στιλ ανατροφής σας

Επιστρέφοντας στην ιδέα ότι τα παιδιά αντιγράφουν τον τρόπο που επικοινωνούν με τους συνομηλίκους τους από τον τρόπο που επικοινωνούν οι γονείς μαζί τους, το στυλ προσκόλλησης μπαίνει στο παιχνίδι. Σύμφωνα με τους ερευνητές, οι γονείς θα πρέπει να προσπαθούν για ασφαλή προσκόλληση.

Αυτό σημαίνει ότι το παιδί αισθάνεται αρκετά σίγουρο για να εξερευνήσει τον κόσμο μόνο του, αλλά ξέρει ανά πάσα στιγμή ότι οι γονείς του είναι εκεί για αυτό. Τι μπορείτε να κάνετε: Δείτε τα παρακάτω στυλ ανατροφής και βεβαιωθείτε ότι το δικό σας είναι ασφαλές.

πως-το-στιλ ανατροφής-μπορεί-να-επηρεάσει-την-δημοτικότητα-του-παιδιού-

Τα στιλ ανατροφής

Ασφαλής προσάρτηση. Αυτό το στυλ προσκόλλησης είναι το τέλειο. Οι γονείς είναι διαθέσιμοι και αποδέχονται, ακούνε τις ανάγκες των παιδιών τους και είναι εκεί για να τα προστατεύσουν αν χρειαστεί. Όταν τα παιδιά μεγαλώνουν, έχουν υγιή αυτοεκτίμηση και καλές σχέσεις.

Αγχώδης-ανασφαλής προσκόλληση. Αυτός ο τύπος περιλαμβάνει ακανόνιστη φροντίδα από την πλευρά των γονέων και, ως αποτέλεσμα, το παιδί δεν μπορεί να βασιστεί πλήρως σε αυτούς. Αυτή η έλλειψη προστασίας οδηγεί το παιδί να είναι θυμωμένο και μπορεί επίσης να αναπτύξει ζητήματα εμπιστοσύνης.

Η προσκόλληση αποφυγής-ανασφάλειας χαρακτηρίζεται από την αποτυχία του γονέα να παρηγορήσει ένα παιδί όταν το χρειάζεται. Αντίθετα, οι ενήλικες αγνοούν τα συναισθήματα των παιδιών τους και αρνούνται να βοηθήσουν.

Δείτε ακόμα Οι 5 αξίες που κάθε γονιός πρέπει να μάθει στο παιδί του

Σε αυτή την περίπτωση, τα παιδιά μαθαίνουν να καταπιέζουν τα συναισθήματά τους και βασίζονται στον εαυτό τους μόνο όταν έχουν δυσκολίες.

Η αποδιοργανωμένη-ανασφαλής προσκόλληση μπορεί να αναπτυχθεί εάν ένας γονέας ανταποκρίνεται ανεπαρκώς στις ανάγκες του παιδιού, για παράδειγμα, το απορρίπτει ή το φοβίζει αντί να το βοηθά.

Αυτή η συμπεριφορά προκαλείται συνήθως από ένα ανεπίλυτο τραύμα στο παρελθόν του γονέα. Εάν ένα παιδί αναπτύξει αυτό το είδος προσκόλλησης, μπορεί να γίνει επιθετικό ή να απορρίψει τον γονέα.

πως-το-στιλ ανατροφής-μπορεί-να-επηρεάσει-την-δημοτικότητα-του-παιδιού-

All photos via: brightside.me

Διαβάστε όλα τα άρθρα για την διαπαιδαγώγηση του παιδιού στο Daddy-Cool.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου χωρίς την γραπτή άδεια από τον εκδότη. 

Close