οι-5-αξίες-που-πρέπει-να-μάθουμε-στα-παιδιά-μας-

Οι 5 αξίες που κάθε γονιός πρέπει να μάθει στο παιδί του. Αυτες είναι οι αξίες που κάθε γονιός πρέπει να μάθει στο παιδί του.

Οι αξίες ενός ανθρώπου στην ενήλικη ζωή του, μαθαίνονται από μικρή ηλικία τις περισσότερες φορές. Ένα παιδί θα πρέπει από μικρό να μάθει μερικές αξίες που να τον κάνουν έναν χρήσιμο ενήλικα που ξέρει πως να συμπεριφέρεται στους άλλους ανθρώπους χωρίς να τους πληγώνει και να τους βλάπτει γενικότερα.

Μπορεί σε μερικές περιπτώσεις ένα παιδί που έχει μεγαλώσει σε λάθος οικογενειακό περιβάλλον να επηρεάζεται από φίλους και δασκάλους και να γίνεται παράδειγμα προς μίμηση μεγαλώνοντας, όμως δυστυχώς αυτό αποτελεί εξαίρεση και όχι κανόνα.

Δείτε ακόμα Γιατί το να ζητάς από το παιδί να πει Συγγνώμη σε μερικές περιπτώσεις είναι λάθος

Έτσι είναι πολύ σημαντικό οι γονείς από μικρή ηλικία να μεταλαμπαδεύσουν μερικές αξίες στα παιδιά τους. Εμείς θα μοιραστούμε μαζί σας τις 5 πιο σημαντικές αξίες που κάθε παιδί πρέπει να μάθει από τους γονείς του. Διαβάστε παρακάτω: 

Αξίες που κάθε γονιός πρέπει να μάθει στο παιδί του: Το παιδί θα πρέπει από μικρό να μάθει να σέβεται τους άλλους

Όταν μιλάμε για σεβασμό δεν εννοούμε να μιλάει στον πληθυντικό όταν απευθύνεται στους μεγαλύτερους ή να σέβεται τους μεγαλύτερους απλά και μόνο για την ηλικία τους χωρίς να ενδιαφέρονται για τους συνομήλικους ή τους μικρότερους.

Όταν μιλάμε για σεβασμό αναφερόμαστε στην ευγένεια ενός παιδιού σε κάθε άνθρωπο που δεν έχει κάνει τίποτα για να μην την αξίζει. Την αξία του να σέβεται το παιδί μας τις ατομικές ελευθερίες του άλλου ανθρώπου και να σέβεται τις επιθυμίες του μιλώντας ευγενικά χωρίς δείχνει υπεροψία ή αλαζονεία.

οι-5-αξίες-που-πρέπει-να-μάθουμε-στα-παιδιά-μας-

Αξίες που κάθε γονιός πρέπει να μάθει στο παιδί του: Το παιδί θα πρέπει να μάθει να αναλαμβάνει τις ευθύνες του

Είναι πολύ σημαντικό ένα παιδί να μάθει από μικρή ηλικία να αναλαμβάνει τις ευθύνες των πράξεων του. Να μάθει να ζητάει συγγνώμη και να προσπαθεί να διορθώσει τα λάθη του χωρίς να μεταθέτει συνεχώς την ευθύνη ή αλλού ή ζητώντας συνεχώς από τους άλλους να διορθώνουν τα λάθη του.

Με αυτόν τον τρόπο θα γίνει ένας φερέγγυος ενήλικας που θα προσφέρει ασφάλεια στους δικούς του ανθρώπους και φυσικά θα τον εμπιστεύονται ακόμη και οι συνεργάτες του. Αυτό μαθαίνεται στο παιδί με το να του μάθουμε από μικρό μέσα από την διαπαιδαγώγηση ότι κάθε πράξη έχει μία συνέπεια.

Αυτό μαθαίνεται με το να προειδοποιούμε το παιδί ότι αν για παράδειγμα παίξει μπάλα μέσα στο σπίτι θα του πάρουμε τη μπάλα εξηγώντας του παράλληλα γιατί είναι λάθος να παίζει μπάλα μέσα στο σπίτι.

Δείτε ακόμα Μαμά καταγγέλλει: Η δασκάλα της κόρης μου της “έκοψε τα φτερά” λέγοντας της πως η ζωγραφιά της είναι λάθος

Αν δεν μας υπακούσει τηρούμε την υπόσχεσή μας και του παίρνουμε τη μπάλα. Επίσης για να γίνει υπεύθυνο ένα παιδί θα πρέπει κι εμείς μέσα από την στάση μας ότι είμαστε εξίσου υπεύθυνοι.

οι-5-αξίες-που-πρέπει-να-μάθουμε-στα-παιδιά-μας-

Αξίες που κάθε γονιός πρέπει να μάθει στο παιδί του: Το παιδί θα πρέπει να μάθει να έχει ενσυναίσθηση

Τι είναι ένας άνθρωπος χωρίς ενσυναίσθηση; Ένας άνθρωπος που δεν μπορεί να μπει στα παπούτσια του άλλου, που δεν μπορεί να δείξει κατανόηση, που δεν έχει μάθει να αναγνωρίζει ότι κανένας δεν είναι τέλειος, ότι όλοι έχουμε δικαίωμα στα λάθη και έχουμε δικαίωμα να πέφτουμε χαμηλά.

Τι είναι ένας ενήλικας που έχει μόνο να παίρνει, έχει μάθει μόνο κατακρίνει και να επικρίνει; Ένας ενήλικας που δεν ξέρει πότε να πει τι. Είναι λοιπόν σημαντικό από μικρή ηλικία το παιδί να μάθει να έχει  ενσυναίσθηση και να δείχνει κατανόηση στον συνάνθρωπό του.

οι-5-αξίες-που-πρέπει-να-μάθουμε-στα-παιδιά-μας-

Αξίες που κάθε γονιός πρέπει να μάθει στο παιδί του: Το παιδί θα πρέπει να μάθει να δείχνει ευγνωμοσύνη

Ένα παιδί θα πρέπει να μάθει από μικρή ηλικία την αξία της ευγνωμοσύνης. Θα πρέπει να μάθει να λέει ευχαριστώ στους ανθρώπους που το βοήθησαν όταν το είχε ανάγκη. Κι αν δεν μάθει να το λέει ας μάθει τουλάχιστον να το δείχνει.

οι-5-αξίες-που-πρέπει-να-μάθουμε-στα-παιδιά-μας-

Αξίες που κάθε γονιός πρέπει να μάθει στο παιδί του: Το παιδί θα πρέπει να υιοθετήσει την αξία της γενναιοδωρίας

Είναι πολύ σημαντικό ένα παιδί να μάθει από μικρή ηλικία να μοιράζεται όχι μόνο αντικείμενα αλλά κα συναισθήματα. Είναι πολύ σημαντική η γενναιοδωρία όχι μόνο στις σχέσεις μας αλλά και στον τρόπο που λειτουργούμε μέσα σε μία κοινωνία ακόμη και σε ανθρώπους που δεν γνωρίζουμε.

Το να μάθει ένα παιδί από μικρό ότι τα χρήματα και τα υλικά πράγματα γενικότερα τα απολαμβάνουμε περισσότερο όταν τα μοιραζόμαστε θα τον κάνει έναν ενήλικα που θα ξέρει να αγαπάει, να μοιράζεται και να μην αφήνει κανέναν αβοήθητο.

οι-5-αξίες-που-πρέπει-να-μάθουμε-στα-παιδιά-μας-

Αξίες που κάθε γονιός πρέπει να μάθει στο παιδί του: Μπόνους: Να μάθετε στο παιδί να ξοδεύει χρόνο με τους ανθρώπους που αγαπάει

Δεν είναι λίγοι οι ενήλικες που προτιμούν να ξοδεύουν χρόνο στη δουλειά ή με ασήμαντους ανθρώπους αντί να αφιερώνονται στους φίλους τους, στις σχέσεις τους αλλά και στα παιδιά του.

Κι αν θέλετε το παιδί να μάθει να βάζει σωστές προτεραιότητες και να ξεχωρίζει τους σημαντικούς ανθρώπους θα πρέπει εσείς οι ίδιοι να περνάτε δημιουργικό χρόνο μαζί του.

οι-5-αξίες-που-πρέπει-να-μάθουμε-στα-παιδιά-μας-

All photos via: brightside.me

Διαβάστε όλα τα άρθρα για την διαπαιδαγώγηση του παιδιού στο Daddy-Cool.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου χωρίς την γραπτή άδεια από τον εκδότη. 

Close