πως_να_κάνετε_το_παιδί_να_μη_διακόπτει_

Το παιδί σας διακόπτει όταν μιλάτε στο τηλέφωνο; Δείτε ένα αποτελεσματικό κόλπο που θα το κάνει να σταματήσει αυτή τη κακή συνήθεια.

Τα παιδιά εξαιτίας της παρορμητικότητάς τους, πολλές φορές διακόπτουν τους μεγαλύτερους όταν μιλάνε. Φυσικά αυτό είναι μία κακή συνήθεια αφού είναι αρκετά ενοχλητικό προς τους άλλους ανθρώπους να μην τους αφήνουμε να ολοκληρώσουν αυτό που έχουν να πουν.

Δείτε ακόμα Πότε θα σταματήσουμε να μεγαλώνουμε διαφορετικά το αγoρι από το κoρίτσι;

Υπάρχει τρόπος να κόψουμε αυτή την ενοχλητική συνήθεια από το παιδί μας. Αν δεν το κάνουμε μπορεί να το συνεχίσει και μεγαλώνοντας και καμία καλή συζήτηση δεν έγινε όταν ο ένας προσπαθεί να πατάει στην φωνή και στα λόγια του άλλου. Μπορείτε να δείτε και πως να διαχειριστείτε το ότι το παιδί παίζει μόνο με εσάς. Διαβάστε παρακάτω: 

Γιατί είναι σημαντικό το παιδί να μάθει να μη διακόπτει;

Το παιδί είναι πολύ σημαντικό από μικρή ηλικία να μάθει ότι δεν είναι σωστό να διακόπτουμε. Έτσι με αυτόν τον τρόπο θα δείχνει ότι σέβεται τους συνομιλητές του και θα είναι σε θέση να πραγματοποιεί όμορφες συζητήσεις.

Επίσης θα μάθει να δείχνει υπομονή και θα αρχίσει να αποκτά αίσθηση του σωστού και του λάθους. Όλα αυτά τα χαρακτηριστικά δε θα του είναι πολύτιμα όταν μεγαλώσει και θα το βοηθήσουν και στο σχολείο και στις κοινωνικές συναναστροφές.

Το κόλπο της μαμάς που αξίζει να διαβάσετε

Μία blogger μοιράστηκε μαζί μας ένα κόλπο για να κάνει το παιδί της να μην διακόπτει τους άλλους όταν μιλάνε. Σύμφωνα με την ίδια το μόνο που χρειάστηκε να κάνει είναι να πει στο παιδί της ότι κάθε φορά που θέλει να μιλήσει ενώ εκείνη ή η φίλη της μιλούσαν, να της πιάνει τον καρπό. Εκείνη ανταπέδιδε την χειρονομία και το παιδί περίμενε να ολοκληρώσει.

Συζητούσα με μία φίλη μου στο πάρκο, όταν ο τρίχρονος γιος της ξαφνικά θέλησε να μιλήσει. Αντί, όμως, να τη διακόψει, απλώς έβαλε το χέρι του στον καρπό της και περίμενε.

Η φίλη μου ακούμπησε το χέρι του με της σειρά της και εμείς συνεχίσαμε τη συζήτησή μας. Όταν τελείωσε αυτά που μου έλεγε, γύρισε προς το μέρος του. Τόσο απλά! Τότε, του έδωσε την αμέριστη προσοχή της.

Πως το κάνετε;

Για να πετύχει αυτό το κόλπο καλό θα ήταν να μιλήσετε στο παιδί και να του εξηγήσετε για ποιον λόγο δεν είναι σωστό να διακόπτει όταν κάποιος άλλος μιλάει. Μπορείτε να του πείτε να περιμένει την σειρά του όταν θέλει να σας μιλήσει γιατί ούτε σε εκείνο αρέσει να το διακόπτουν ή να μπλέκεστε στα πόδια του όταν παίζει με φίλους ή αδέρφια.

Έπειτα κάντε μία συμφωνία με το παιδί και εξηγήστε του τι ακριβώς θα ισχύει από εδώ και πέρα στο σπίτι σας. Οι κανόνες θα είναι πως από εδώ και στο εξής όταν θέλει να σας πει κάτι μπορεί απλά να σας πιάνει το χέρι χωρίς να αρχίσει να μιλάει.

Έπειτα θα ακουμπήσετε κι εσείς το χέρι του και θα ξέρει ότι έχει την προσοχή σας και ότι δεν το αμελείτε αλλά θα πρέπει να κάνει λίγη υπομονή ακόμη για να ολοκληρώσετε αυτό που θέλετε να πείτε εσείς ή κάποιος άλλος.

Δείτε ακόμα Κάθε φορά που μαλώνατε νόμιζα ότι έφταιγα εγώ…

Μόλις τελειώσετε την κουβέντα σας μπορεί να μιλήσει και το παιδί. Φυσικά επιβραβεύστε το παιδί όταν εφαρμόσει τους κανόνες του σωστά την πρώτη φορά.

Γιατί αυτή η τεχνική κάνει καλό;

Η συγκεκριμένη τεχνική πολλά πλεονεκτήματα. Γι’ αυτόν τον λόγο έχει περισσότερες πιθανότητες να είναι αποτελεσματική. Για αρχή με το συγκεκριμένο τρόπο το παιδί μαθαίνει να μη διακόπτει την κουβέντα και μπορείτε να συνεχίσετε να μιλάτε χωρίς να χάνετε τον ειρμό σας.

Επίσης η σωματική επαφή από της μεριά σας, δείχνει στο παιδί ότι δεν το αγνοείτε και πάντα το ακούτε ή του δίνετε σημασία απλά μερικές φορές πρέπει να κάνει υπομονή. Αυτό ίσως είναι και το πιο σημαντικό σημείο του κόλπου.

Τέλος το παιδί νιώθει ότι η προσπάθεια που κάνει το παιδί για να προσέξετε δεν πέφτει στο κενό ενώ πρόκειται για μία παρέμβαση ανώδυνη. Φυσικά δεν περιλαμβάνει φωνές, νεύρα, καυγάδες και τιμωρίες που τελικά δεν βοηθούν και πουθενά.

Photo cover via: Pinterest

Διαβάστε όλα τα άρθρα για την διαπαιδαγώγηση στο Daddy-Cool.gr 

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου χωρίς την γραπτή άδεια από τον εκδότη. 

Close