"Πως να μιλήσω στο παιδί μου για την αντισύλληψη;" - Όλα όσα πρέπει να γνωρίζουν οι γονείς!

Τα τελευταία χρόνια έχει παρατηρηθεί ότι οι έφηβοι, έρχονται για πρώτη φορά σε επαφή με τον σύντροφό τους σε πολύ μικρότερη ηλικία από ότι στο παρελθόν. Από την μια, οι έφηβοι βιάζονται να ανακαλύψουν το σώμα τους και από την άλλη η ελληνική παιδεία, φαίνεται πως έχει σοβαρές ελλείψεις όσων αφορά την σεx0υαλική διαπαιδαγώγηση, τον έρwτα και την αντισύλληψη.

Και μην σοκάρεστε από αυτά που σας λέω, γιατί δυστυχώς έτσι είναι πλέον τα πράγματα όσο και αν δεν μας αρέσουν. Πολλά παιδιά από το γυμνάσιο κιόλας έχουν επαφές! Αφήστε μου τα έλεγε η κόρη μου και μου είχαν πέσει τα μαλλιά!

Η αντισύλληψη δεν αναφέρεται συχνά μέσα στις σχολικές αίθουσες με εξαίρεση την ημέρα κατά του AIDS και ίσως κάποια επίσκεψη από κάποιον ειδικό επιστήμονα γύρω από τις σχέσεις.

Οι αμβλώσεις έχουν αυξηθεί κατακόρυφα ενώ δεν είναι λίγοι οι έφηβοι, που πάσχουν από αφρoδίσια νοσήματα, προτού καλά – καλά ενηλικιωθούν. Εμείς οι γονείς λοιπόν, καλούμαστε να προστατεύσουμε τα παιδιά μας, αλλά πολλές φόρες όπως είναι φυσικό, κομπλάρουμε στην ιδέα, ότι πρέπει να τους μιλήσουμε γύρω από το συγκεκριμένο ζήτημα.

Γιαυτό και εγώ αποφάσισα να κάνω αυτό το άρθρο, έχοντας κόρη σε αυτήν την κρίσιμη ηλικία, και να μοιραστώ την άποψή μου γύρω από το ζήτημα μαζί σας.

Δείτε ακόμη Η κoρη μου αδιαθέτησε για πρώτη φόρα! – Συμβουλές για το πως να το διαχειριστείτε

Εμείς οι γονείς οφείλουμε πρώτοι απ’όλους να ενημερώσουμε σωστά και να προστατεύσουμε τα παιδιά από τους κινδύνους που υπάρχουν πάνω στο ζήτημα. Η αντισύλληψη δεν είναι ταμπού, είναι είδος προστασίας. Και τα παιδιά μας, πρέπει να προστατεύονται!

Μην φοβηθείτε να του μιλήσετε για το σeξ! 

Είναι γνωστό ότι τα παιδιά μας πλέον, γνωρίζουν πολύ καλύτερα το σeξ από ότι ενδεχομένως εμείς, στην ηλικία τους. Παρόλα αυτά είναι πολύ σημαντικό να ξέρετε, ότι είναι προτιμότερο τα παιδιά να μάθουν τον ερwτα από εσάς, που θέλετε να τα προστατεύσετε, παρά από…ταινίες για ενήλικους και παραπληροφορίες από συνομηλίκους.

Έτσι, από τις τελευταίες τάξεις του δημοτικού, θεωρώ ότι είναι μια πολύ καλή ηλικία για να μιλήσετε γι’ αυτό. Παρόλα αυτά, αν το παιδί έχει απορίες από μικρότερη ηλικία, δεν πρέπει να του απαντάτε σαν να είναι κάτι…κακό. Εξηγήστε του με λόγια που να μπορεί να καταλάβει τι είναι το sεξ.

Με αυτόν τον τρόπο, το παιδί θα κάνει δική, του από μικρή ηλικία, την σκέψη, ότι ο έρwτας είναι το πιο φυσιολογικό πράγμα στον κόσμο. Εξηγήστε του από μικρή ηλικία, ότι εξαιτίας αυτού τα παιδιά έρχονται στον κόσμο και ότι είναι ένας πολύ καλός τρόπος η μαμά και ο μπαμπάς να δείξουν την αγάπη και την τρυφερότητα τους, ο ένας στον άλλον!

Παλαιότερα υπήρχε η πεποίθηση ότι το σeξ δεν είναι ένα θέμα το οποίο αφορά τα παιδιά. Σίγουρα δεν τα αφορά με τον ίδιο τρόπο που αφορά τους μεγάλους, όμως οι παιδοψυχολόγοι τα τελευταία χρόνια συμβουλεύουν, ότι τα παιδιά πρέπει να γνωρίζουν την αλήθεια για το σώμα και τον κόσμο γύρω τους. Έτσι, δεν χρειάζονται άλλοι…πελαργοί!

Πως να το πλησιάσετε και να του μιλήσετε για την αντισύλληψη!

Είτε του έχετε μιλήσει για τον έρωτα και την αντισύλληψη από μικρή ηλικία είτε όχι, να είστε σίγουροι ότι το παιδί ξέρει. Έχει ακούσει κάτι από κάποιον φίλο στο Δημοτικό, μπορεί να έχει δει κρυφά από εσάς κάποια εrωτικη σκηνή, μπορεί να ακούσει εμπειρίες συνομήλικων.

Οπότε, γύρω στην ηλικία των 10, το πρώτο πράγμα που πρέπει να ρωτήσετε το παιδί σας είναι…τι ξέρει! Μην περιμένετε βέβαια ότι θα είναι εύκολο και το παιδί θα ας μιλήσει άνετα. Θα γελάσει, μπορεί να πει “Άσε μας ρε μαμά φύγε” και γενικότερα να το αποφύγει.

Προσπαθείστε να του αποσπάσετε ότι πληροφορίες μπορείτε και εσείς θα βγάλετε τα συμπεράσματά σας. Παιδί σας είναι άλλωστε και το ξέρετε καλύτερα από τον καθένα!

Είναι σημαντικό να θυμάστε ότι αν δεν αντιληφθεί σωστά το sεξ, δεν πρόκειται να καταλάβει και την αναγκαιότητα της αντισύλληψης.

Να είστε ανοιχτοί και επικοινωνιακοί μαζί του. Μην εμφανιστείτε στο παιδί με…ταμπού και κοκκινισμένοι από ντροπή, γιατί είτε θα το κάνετε να ντραπεί κι αυτό, είτε θα σας πάρει τον αέρα και θα ξεκινήσει να κάνει πλάκα μαζί σας! Παρουσιαστείτε του με έναν τρόπο που να του δείχνετε ότι μεγάλωσε και πλέον μπορείτε να μιλήσετε για ΟΛΑ, ανοιχτά.

Δείτε ακόμη Το ψέμα στην εφηβεία και πώς θα το αντιμετωπίσουμε

Μάθετε το πώς πρέπει να απαιτεί από το σύντροφο την αντισύλληψη χωρίς ντροπή.

Σε όλους έχει τύχει, Γιατί ήταν άλλες εποχές ,γιατί δεν μας μιλούσαν, γιατί ,γιατί γιατί. Βρείτε το τρόπο να του εξηγήσετε πως θα πρέπει να είναι απόλυτο στο θέμα της αντισύλληψης χωρίς να ντραπεί. Εξηγήστε του πως ντροπή είναι κάποιος να απαιτεί να έρθει σε επαφή χωρίς αντισύλληψη και όχι το αντίθετο.

Αντισύλληψη- Το κλασικό πείραμα με το πρoφυλακτικό! 

Το πως μπορούν να πάρουν τα μέτρα τους, μπορείτε να το δείξετε και στην πράξη με ένα πολύ απλό πείραμα. Θα σας έλεγα να πάρετε κάτι σε κατάλληλο σχήμα ,  και με ένα προφυλακτικό, να τους δείξετε τον σωστό τρόπο που φοριέται, αλλά δεν το λέω γιατί δεν το έκανα ούτε εγώ ντράπηκα.  (Την αλήθεια θα τη πω) Αν είναι το παιδί ανοιχτό, περιγράψτε του τη διαδικασία και αφήστε μετά το πέρας της συζήτησης ένα βίντεο στο you tube τυχαία να παίζει.

Να ξέρετε πως  ή κουβέντα μπορεί στην αρχή να καταλήξει σε φιάσκο. Είτε το παιδί να σας βγάλει  από το δωμάτιο κακήν κακώς, είτε παιδί και μάνα να λιώσετε στα γέλια εκείνη την ώρα, κάτι που δεν είναι κακό φυσικά! .Αξίζει όμως να το κάνετε!

Μπορεί να φανεί άβολο τόσο για το παιδί, όσο και για εσάς τους ίδιους. Αλλά είναι πολύ σημαντικό το παιδί να γνωρίζει πως πρέπει να φοριέται ένα προφυλακτικό. Και φυσικά οφείλει να γνωρίζει είτε είναι αγόρι είτε κορίτσι.

Μην ντραπείτε. Είναι κάτι πολύ φυσιολογικό και κάτι που το προστατεύει από πολλούς μπελάδες και αρρώστιες. Να είστε άνετοι και φιλικοί και φυσικά μπορείτε να κάνετε και λίγη πλάκα γύρω από το ζήτημα! Άλλωστε είναι ένα πολύ ευχάριστο πείραμα και σίγουρα με το γέλιο, οι νέες πληροφορίες θα του μείνουν περισσότερο.

Αν έχετε κoρη, πηγαίνετε μαζί στον γυναικολόγο!

Σε περίπτωση που θέλετε εκτός από τα δικά σας λόγια να έχει και μια επιστημονική άποψη στο μυαλό της, μια καλή λύση είναι να πάτε μαζί στην γυναικολόγο σας. Ίσως να ήταν καλύτερα να τους αφήσετε και λίγο μόνους. Το παιδί μπορεί να ρωτήσει και να μιλήσει πιο ελεύθερα στο γιατρό αν δεν είστε και εσείς μπροστά. (Μετά ένα τηλεφωνάκι και αναλυτική ανάκριση του γιατρού δεν είναι κακή χαχαχα)

Διαβάστε μαζί βιβλία γύρω από την αντισύλληψη!

Προτιμήστε βιβλία για το ζήτημα, που θα είναι νεανικά και θα προκαλέσουν το ενδιαφέρον στο παιδί να τα διαβάσει. Τα βιβλία πρέπει να είναι σύντομα, με εικόνες και να μιλούν στη γλώσσα των παιδιών σας! Γι’αυτό θα σας συμβούλευα να αφήσετε στην άκρη εγκυκλοπαίδειες και επιστημονικά βιβλία γύρω από το ζήτημα.

Ποια είναι η καταλληλότερη μέθοδος αντισύλληψης για έναν έφηβο; 

Τα αντισυλληπτικά χάπια είναι στην ουσία φάρμακα, που σε πολλές περιπτώσεις επηρεάζουν την ψυχολογική ισορροπία των κoριτσιων.

Φυσικά τα αντισυλληπτικά δεν είναι ο…κακός της υπόθεσης. Όμως, για να βρείτε τα σωστά αντισυλληπτικά για το παιδί, θα πρέπει να του κάνετε κάποιες ακριβές ορμονολογικές εξετάσεις και στη συνέχεια να βρείτε το κατάλληλο. Οπότε, γιατί να βάλετε το παιδί σε μια τέτοια διαδικασία; Σε κάθε περίπτωση πάντως ο γυναικολόγος ξέρει καλύτερα, και αυτός θα κρίνει το καλύτερο για το παιδί σας!

Καλό θα ήταν, να ξεκινήσετε με το γνωστό σε όλους μας πρoφυλακτικό. Απλά θα πρέπει να είστε σίγουροι ότι έχετε δείξει στο παιδί πως ακριβώς το εφαρμόζουμε, ( η έχετε αφήσει το γυναικολόγο να το κάνει που θα τον ακούσουν με πιο πολύ προσοχή)αφού δεν είναι λίγες οι φορές που το πρoφυλακτικό έχει εφαρμοστεί λάθος και είχε σπάσει κατά τη διάρκειας της επαφής.

Και αν παρόλα αυτά υπάρξει ατύχημα;

Μπορεί να σπάσει το προφυλακτικό, μπορεί παρόλες τις κουβέντες που κάνατε, να μην το χρησιμοποιήσε ποτέ. Πολλά μπορούν να συμβούν. Αυτό που θα πρέπει να ξέρει το παιδί είναι πως με τον πρώτο που θα πρέπει να επικοινωνήσει το παιδί είναι με εσάς ή το μπαμπά του. Χωρίς ντροπή. Επικοινωνήστε με τον γυναικολόγο και ρωτήστε τον αν το παιδί μπορεί να πάρει το χάπι της επόμενης ημέρας. Δεν ξέρω, είμαι σε δίλημμα αν θα του το πείτε από πριν ότι υπάρχει το συγκεκριμένο χάπι. Γιατί υπάρχει η περίπτωση να ντραπεί να σας το πει και να πάει στο φαρμακείο και να το πάρει μόνο του.

Τι είναι το χάπι της επόμενης ημέρας; 

Σε κάθε περίπτωση θα πρέπει να συμβουλέψετε το παιδί μην σας το κρατήσει κρυφό, να σας ενημερώσει, και σεις αμέσως να μιλήσετε με τον γυναικολόγο πριν από οποιαδήποτε κίνηση.

Το χάπι της επόμενης ημέρας, είναι στην ουσία ένα χάπι που σταματά τη διαδικασία αναπαραγωγής. Δεν είναι μέθοδος αντισύλληψης και δεν είναι μέθοδος άμβλωσης. Σε απλά λόγια, απλά σταμάτα την διαδικασία της αναπαραγωγής, προτού καλά – καλά ξεκινήσει.

Είναι ένα χάπι το οποίο θα πρέπει να το πάρει ΜΟΝΟ αν είναι 100% σίγουρη ότι η επαφή που είχε το προηγούμενο βράδυ, θα μπορούσε να την αφήσει έγκυο. Δηλαδή, σε περιπτώσεις που το πρoφυλακτικο έχει σπάσει. Δεν θα πρέπει να γίνεται συνήθεια όμως.

Κατά πάσα πιθανότητα μετά τη λήψη του χαπιού να δει λίγη αιμορραγία.Το χάπι για να έχει δράση θα πρέπει να ληφθεί πριν ξεπεραστούν οι 48 ώρες.

Καλό κουράγιο μάνες. Περιμένω και τις δικές σας εμπειρίες.

Υγ Δεν πίστευα ποτέ πως θα έφτανε τόσο γρήγορα ο καιρός που θα γράφω περί αντισύλληψης

Υγ2 Τον Χρήστο τον νεροβρέχω είναι τα ανάσκελα μόνο με την σκέψη .

 

 

 

Close