Πώς θα καταλάβω ότι το παιδί μου έχει διαβήτη

Ο παιδικός διαβήτης είναι μια ασθένεια που ταλαιπωρεί όλο και περισσότερες οικογένειες, με τα ποσοστά των παιδιών που τον εκδηλώνουν να αυξάνονται συνεχώς. Επειδή τα συμπτώματά του δεν είναι πάντα προφανή, καλό θα είναι να τα έχουμε υπόψη μας για να ζητήσουμε τη βοήθεια ειδικών εφόσον χρειαστεί.

 

Λίγα λόγια για τον διαβήτη

Ο σακχαρώδης διαβήτης χωρίζεται στον διαβήτη τύπου 1 και τον διαβήτη τύπου 2. Σύμφωνα με τον παιδοενδοκρινολόγο κ.Διαμαντόπουλο Σταύρο, τα παιδιά από 1 έως 3 ετών παρουσιάζουν πολύ συχνότερα διαβήτη τύπου 1 ενώ ο διαβήτης τύπου 2 εκδηλώνεται συνήθως σε μεγαλύτερα παιδιά που έχουν περάσει το κατώφλι της εφηβείας- οι πιο συνηθισμένες ηλικίες για την εμφάνιση διαβήτη τύπου 2 ξεκινούν από 12 έως 15 ετών.

Τα συμπτώματα είναι εμφανή;

Τα σημάδια του διαβήτη στις μικρές ηλικίες δεν είναι ιδιαίτερα εμφανή και αν συνυπολογίσουμε την δυσκολία στη συνεννόηση με ένα μικρό παιδί , οι γονείς θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και παρατηρητικοί σε περίπτωση που αλλάξει κάποια από τις πιο απλές συνήθειές του. Συγκεκριμένα, δώστε ιδιαίτερη προσοχή:

1. Αν το παιδί παρουσιάσει έντονη διούρηση

Όταν υπάρχει πολύ ζάχαρο στο αίμα, ο τρόπος «διαφυγής» του είναι τα ούρα, που αποβάλλεται μαζί με νερό. Οι αυξημένες επισκέψεις στην τουαλέτα, τότε είναι το «σημάδι» που θα σας κρούσει τον κώδωνα του κινδύνου. Αντίστοιχα, αν το παιδί φοράει ακόμα πάνα, θα σας φαίνεται πιο βαριά λόγω της μεγαλύτερης ποσότητας ούρων, κάτι που θα πρέπει να κινήσει υποψίες, ειδικά αν παρατηρήσετε αυτό το σύμπτωμα σε συνδυασμό με κάποια από τα υπόλοιπα.

Όπως επισημαίνει ο γιατρός, στα σημάδια της διούρησης, επίσης, μπορεί να περιλαμβάνεται και η νυχτερινή ενούρηση.

Δέιτε περισσότερα στο apithano.gr

Close