ψυχοθεραπεία-στην-εφηβεία-οφέλη-

Πολλοί είναι οι έφηβοι που θέλουν να ξεκινήσουν ψυχοθεραπεία σε αυτήν την ηλικία. Γιατί η ψυχοθεραπεία σε αυτήν την ηλικία χρειάζεται και πως ωφελεί την ενήλικη ζωή του παιδιού;

Η ψυχοθεραπεία είναι πλέον μέρος στη ζωή των περισσότερων ανθρώπων στην Ελλάδα. Δυστυχώς δεν αφορά μόνο τους ενηλίκους αλλά και τα παιδιά, προτού καλά καλά μπουν στην εφηβεία σε μερικές περιπτώσεις. Φαίνεται όμως ότι σύμφωνα με τους ειδικούς, στην εφηβεία η ψυχοθεραπεία έχει περισσότερη οφέλη από ότι φανταζόμαστε.

Στο σημερινό άρθρο θα δούμε, γιατί μπορεί να βοηθήσει η ψυχοθεραπεία ένα έφηβο παιδί και πως μπορεί να παίξει καθοριστικό ρόλο και στην μετέπειτα ζωή του, ως ενήλικας. Διαβάστε παρακάτω:

Η εφηβεία είναι μία ηλικία που το παιδί προσπαθεί να διαμορφώσει τον χαρακτήρα του, να διαφοροποιηθεί από την μάζα και να κάνει την επανάστασή του. Αμφισβητεί τον κόσμο των ενηλίκων, αναθεωρεί προτεραιότητες και απόψεις και έχει ψυχολογικά σκαμπανεβάσματα.

 

Piercing στην εφηβεία: Σκουλαρίκι σε μύτη, αυτιά, γλώσσα – Κίνδυνοι και πιθανές επιπλοκές

 

Αυτά τα ψυχολογικά σκαμπανεβάσματα μπορεί να αφορούν τις ορμονικές αλλαγές στο σώμα του παιδιού, αλλά οι ορμόνες δεν είναι το μόνο πρόβλημα. Στην εφηβεία, το παιδί ερωτεύεται για πρώτη φορά, συνειδητοποιεί πόσο σημαντική είναι η αποδοχή από τους συνομηλίκους, κατανοεί καταστάσεις που σαν παιδί, αγνοούσε.

ψυχοθεραπεία-στην-εφηβεία-οφέλη-

Ένα παιδί στην εφηβεία, σκέφτεται σαν ενήλικος σε μερικές φάσεις, ενώ παραμένει ακόμα παιδί. Ξεκινά να συνειδητοποιεί τα προβλήματα στο σύστημα παιδείας, την οικονομική ανασφάλεια, προβληματίζεται για τις σπουδές και το μέλλον του.

Έχει τις πρώτες του ερωτικές απογοητεύσεις, μαθαίνει πως είναι να σε πληγώνουν αλλά και το τί συνέπειες έχει το να πληγώνεις, δέχεται την απόρριψη από τους συνομηλίκους ή και την αποδοχή και πρέπει όλα αυτά, να μάθει να τα διαχειρίζεται.

 

Οι έφηβοι πλέον δεν έχουν στόχους – Γιατί συμβαίνει αυτό και πώς μπορούμε να το διαχειριστούμε

 

Σε πολλά άρθρα σας έχουμε πει ότι η σωστή επικοινωνία ανάμεσα σε παιδί και γονείς παίζει πολύ σημαντικό ρόλο στη ψυχοσύνθεση αλλά και στην κατεύθυνση που χρειάζεται μπροστά σε όλα αυτά τα πρωτόγνωρα γεγονότα.

ψυχοθεραπεία-στην-εφηβεία-οφέλη-

Παρόλα αυτά, κακά τα ψέματα, ένα παιδί στην εφηβεία, είναι γνωστό ότι περισσότερα πράγματα θα εμπιστευτεί σε έναν συνομήλικο παρά στους γονείς του. Ακόμη κι αν οι γονείς του, έχουν κάνει ό,τι περνάει από το χέρι τους για να είναι δίπλα του.

Χωρίς να θέλουμε να υποβιβάσουμε τη συμβουλή ενός συνομηλίκου, η γνώμη ενός ενήλικα σίγουρα θα ξεδιαλύνει το τοπίο. Γιατί ένας συνομήλικος μπορεί να νιώσει καλύτερα τα προβλήματά του, αφού τα ίδια περνάει κι αυτός.

 

Παιδικά Χειμερινά Παπούτσια – Πώς να Επιλέξετε το Καλύτερο Μοντέλο;

 

Αλλά σε πολλές φάσεις δεν είναι αρκετά ώριμος να δώσει τη σωστή κατεύθυνση και αφού και για εκείνον, αυτά τα προβλήματα είναι σημαντικά, μπορεί και άθελά του να αυξάνει το στρες του φίλου του. Αν λοιπόν το παιδί αναζητήσει την ψυχοθεραπεία, θα πρέπει σαν γονείς να το στηρίξουμε.

ψυχοθεραπεία-στην-εφηβεία-οφέλη-

Διότι μπορεί να δυσκολεύεται να μιλήσει σε εσάς, αλλά σε έναν ουδέτερο άνθρωπο, που ξέρει ότι δεν πρόκειται να μιλήσει σε κανέναν γι’ αυτά που θα ακούσει θα ανοιχτεί πιο εύκολα. Ένας ψυχολόγος θα μάθει στο παιδί πως να χειρίζεται καταστάσεις που προκύπτουν στη ζωή και στη καθημερινότητα.

Θα το μάθει να μην έχει ανασφάλειες με το σώμα του, να χτίζει σχέσεις σε σωστές βάσεις, να μη παρασύρεται από τα αρνητικά του συναισθήματα και να θέτει στόχους που να κάνει ό,τι μπορεί για να τους πετύχει. Φυσικά αυτό θα προκύψει μέσα από τη συνεργασία με τους γονείς.

 

Γιατί οι έφηβοι λένε τόσα ψέματα και πώς μπορούμε να το αντιμετωπίσουμε

 

Φυσικά δεν λέμε πως στο 2024 κάθε έφηβος πρέπει να πάει σε ψυχολόγο. Δεν είναι κακό, αλλά δεν είναι και το μήνυμα που θέλουμε να περάσουμε. Λέμε όμως, πως αν νιώθετε πως έχετε χάσει τη μπάλα με το παιδί, πως το παιδί είναι υπερβολικά εσωστρεφή κοκ, η λύση του ψυχολόγου μόνο καλό μπορεί να κάνει.

All photos via: psychologynow.gr

Διαβάστε όλα τα άρθρα για την εφηβεία στο Daddy-Cool.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου χωρίς την γραπτή άδεια από τον εκδότη. 

Close