Piercing-στην εφηβεία-Σκουλαρίκι-σε μύτη-αυτιά-γλώσσα-κίνδυνοι-επιπλοκές-

Όλο και περισσότεροι έφηβοι κάνουν ή θέλουν να κάνουν piercing. Για τους γονείς που ανησυχούν έχουμε ένα αναλυτικό άρθρο με πιθανές μολύνσεις και επιπλοκές για piercings σε μύτη, αυτιά, γλώσσα, ποια σημεία δεν επιτρέπεται να να βάλουμε σκουλαρίκι και ποια είναι ακίνδυνα.

Τα piercings είναι η νέα τάση και δεν αφορά μόνο τους έφηβους αλλά και πολλούς ενηλίκους. Στην εφηβεία όμως που τα παιδιά θέλουν να διαφοροποιηθούν, να γίνουν cool και να χτίσουν το δικό τους στιλ, τα σκουλαρίκια σε διάφορα σημεία του σώματος, τα γοητεύουν πολύ.

Πολλοί γονείς δεν αφήνουν τα παιδιά τους να κάνουν piercings. Κι επειδή ανησυχούν για την εμφάνιση του παιδιού αλλά και επειδή δεν ξέρουν τις πιθανές επιπλοκές.

 

Πως θα βοηθήσουμε το παιδί να επιλέξει το μελλοντικό του επάγγελμα αν δυσκολεύεται να αποφασίσει;

 

Γι’ αυτό και στο σημερινό άρθρο θα δούμε αναλυτικά όλα όσα πρέπει να γνωρίζουμε για τα piercings, πιθανούς κινδύνους, επιπλοκές αλλά και ποια είναι τα ακίνδυνα σημεία. Διαβάστε παρακάτω:

Piercing στη γλώσσα και την μύτη

Η γλώσσα και η μύτη είναι τα πιο διαδεδομένα σημεία που επιλέγουν τόσο οι έφηβοι όσο και οι ενήλικοι. Ειδικά η μύτη. Οι περισσότεροι γονείς φοβούνται, ειδικά για την γλώσσα, αλλά φαίνεται πως όταν το σκουλαρίκι μπει στην πάνω πλευρά της γλώσσας είναι από τα πιο ακίνδυνα σημεία.

Piercing-στην εφηβεία-Σκουλαρίκι-σε μύτη-αυτιά-γλώσσα-κίνδυνοι-επιπλοκές-

Photo via: efiveia.gr

Αυτό συμβαίνει επειδή τόσο η μύτη όσο και η γλώσσα εξαιτίας της βλέννας που περιέχουν ή του σάλιου αντίστοιχα, προλαβαίνουν σε χρόνο μηδέν πιθανές μολύνσεις. Παρόλα αυτά αξίζει να πάτε σε έναν επαγγελματία εμπιστοσύνης και να τηρήσετε όλες τις οδηγίες που θα σας δώσει μετά.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η τρύπα στη γλώσσα θα κλείσει μέσα σε 6-8 εβδομάδες μετά την αφαίρεση του κοσμήματος σε αντίθεση με το αυτί που δεν κλείνει ποτέ. Όσο για την μύτη; Κλείνει σχεδόν αμέσως, ακόμη κι αν έχεις το σκουλαρίκι στη μύτη χρόνια.

Piercing-στην εφηβεία-Σκουλαρίκι-σε μύτη-αυτιά-γλώσσα-κίνδυνοι-επιπλοκές-

Photo via: Pinterest

Stretching – Η νέα τάση: Τί είναι

Στην Ελλάδα ακόμα αυτή η τεχνική δεν είναι πολύ διαδεδομένη, αλλά πολλοί είναι οι έφηβοι και οι νέοι που το επιλέγουν κυρίως για τους λοβούς των αυτιών. Επειδή είναι κάπως εξτρίμ, συνήθως το επιλέγουν αυτοί που θεωρούν ότι τα κοινά piercings είναι πλέον συνηθισμένα και θέλουν να το πάνε ένα βήμα παραπέρα.

Μέσα σε αυτές τις…κυριολεκτικά τρύπες μπαίνουν κύλινδροι, σφήνες και πολλά κρεμαστά σκουλαρίκια μαζί. Σε τρύπα που πρόκειται να «ξεχειλώσει», τοποθετείται ένας όλο και μεγαλύτερος κύλινδρος.

Οι κύλινδροι αυτοί έχουν νούμερα και ο χρήστης δεν πρέπει να βιάζεται και να «πηδάει» νούμερα επιτρέποντας στο δέρμα να ανακτήσει την ελαστικότητά του. Σε αντίθεση περίπτωση μπορεί ο λοβός να ανοίξει στα δύο κάνοντας το αποτέλεσμα εξαιρετικά αντιαισθητικό και μη αναστρέψιμο.

 

Οι έφηβοι πλέον δεν έχουν στόχους – Γιατί συμβαίνει αυτό και πώς μπορούμε να το διαχειριστούμε

 

Σε περίπτωση που το παιδί σας θελήσει να μπει σε αυτή τη διαδικασία, θα είναι καλό, με μεγάλες δόσεις ψυχραιμίας, να προσπαθήσετε να του εξηγήσετε ότι πρόκειται για μια μακριά και επίμονη διαδικασία και να το ενημερώσετε για τους κινδύνους που αναφέραμε πιο πάνω.

Piercing-στην εφηβεία-Σκουλαρίκι-σε μύτη-αυτιά-γλώσσα-κίνδυνοι-επιπλοκές-

Photo via: Pinterest

Πως επανέρχεται

Αν το stretching έχει γίνει με τον σωστό τρόπο, όταν το κόσμημα αφαιρείται μένει μια μικρή τρύπα. Αν ωστόσο το παιδί έχει προχωρήσει σε stretching μεγάλου διαμετρήματος τότε ο μόνος τρόπος να επανέλθει το αυτί είναι με πλαστική χειρουργική.

Αυτό συμβαίνει συνήθως με το πέρασμα της «επαναστατικής» φάσης του εφήβου και ιδιαίτερα όταν -μετά τις σπουδές- θα χρειαστεί να βγει στην αγορά εργασίας.

Τα σημεία του σώματος που δεν πρέπει να τρυπήσετε ποτέ

Τα σημεία του σώματος με τις περισσότερες πιθανότητες για επιπλοκές είναι τα βλέφαρα, τα χείλη, το πιγούνι, τα μάγουλα, την γλώσσα από την κάτω μεριά και την σταφυλή. Επίσης ο προεξέχων ομφαλός, ή μικρές ή ανεστραμμένες θhλές, το στέρνο και κάτω από την κλείδα.

Τέλος θα πρέπει να αποφεύγονται τα γεννητικά όργανα με ό,τι αυτό συνεπάγεται, αλλά και ο πρokτός, ανάμεσα στα δάχτυλα χεριών και ποδιών, τένοντες και κόκαλα.

Piercing-στην εφηβεία-Σκουλαρίκι-σε μύτη-αυτιά-γλώσσα-κίνδυνοι-επιπλοκές-

Photo via: Pinterest

Πιθανές επιπλοκές

Στις επιπλοκές συμπεριλαμβάνονται οι αλλεργικές δερματίτιδες από το υλικό κατασκευής του κοσμήματος, η αιμορραγία και ο σχηματισμός υπερτροφικής ουλής – χηλοειδούς», επισημαίνει ο πλαστικός χειρουργός προσώπου – ΩΡΛ Δρ. Γεώργιος Μοιρέας.

Αναλόγως του σημείου που θα τρυπηθεί, μπορούν να υπάρξουν επιπτώσεις σε λειτουργίες του σώματος, όπως δυσκολία στην ομιλία και στην κατάποση, αν για παράδειγμα το piercing είναι στη γλώσσα.

Το αυτί είναι η περιοχή που επιλέγεται συχνότερα για piercing. Σε μια μελέτη, το 6-35% των ατόμων με τρυπημένα αυτιά είχαν βιώσει μία ή περισσότερες επιπλοκές (77% ελαφρά φλεγμονή, 43% αλλεργική αντίδραση, 2,5% σχηματισμό χηλοειδούς).

 

Παιδικά Χειμερινά Παπούτσια – Πώς να Επιλέξετε το Καλύτερο Μοντέλο;

 

Τα τελευταία χρόνια ιδιαίτερα δημοφιλή είναι τα πολλαπλά τρυπήματα και ειδικά στο πτερύγιο του αυτιού, τα οποία σχετίζονται με κακή επούλωση και σοβαρότερη μόλυνση. Ειδικά κατά τη διάρκεια των θερμών μηνών του έτους είναι πιθανότερο να εμφανιστεί περιχονδρίτιδα πτερυγίου και απόστημα – συνήθως στον πρώτο μήνα μετά το τρύπημα.

Αρχικώς ήπιες φλεγμονές μπορεί να προχωρήσουν σε περιχονδρίτιδα, σχηματισμό αποστημάτων και νέκρωση. Η αντιβιοτική αγωγή είναι απαραίτητη και σε ορισμένες περιπτώσεις πρέπει να είναι ενδοφλέβια, ωστόσο, εάν υπάρχει απόστημα, απαιτείται χειρουργική διάνοιξη για απομάκρυνση του πύου.

Piercing-στην εφηβεία-Σκουλαρίκι-σε μύτη-αυτιά-γλώσσα-κίνδυνοι-επιπλοκές-

Photo via: onmed.gr

Όπως τονίζει ο Δρ. Μοιρέας, αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης σταφυλοκοκκικών ή στρεπτοκοκκικών δερματικών λοιμώξεων αντιμετωπίζουν τα άτομα με ατοπική δερματίτιδα ή αλλεργική δερματίτιδα από επαφή με μέταλλα, άτομα που πάσχουν από σακχαρώδη διαβήτη και ανοσοκατασταλμένοι.

 

Γιατί οι έφηβοι λένε τόσα ψέματα και πώς μπορούμε να το αντιμετωπίσουμε

 

Οι επιφανειακές μολύνσεις στο λοβό του αυτιού συνήθως έχουν καλή πρόγνωση και ανταποκρίνονται στην τοπική αγωγή. Η αποφυγή των μετάλλων που προκαλούν αλλεργική αντίδραση και η εφαρμογή τοπικών κορτικοστεροειδών επιταχύνει τη θεραπεία.

Επιπλέον, ο λοβός του αυτιού είναι μια περιοχή ευάλωτη στο σχηματισμό υπερτροφικών ουλών – χηλοειδών. Εκτός από τις αισθητικές επιπτώσεις, οι ασθενείς με χηλοειδή μπορεί να νιώθουν κνησμό και ευαισθησία στην περιοχή.

Οι επιλογές θεραπείας περιλαμβάνουν χειρουργική εκτομή, ενέσεις κορτικοστεροειδών στην περιοχή της βλάβης, τοπική χρήση στεροειδών σε συνδυασμό με επίδεσμο πίεσης και θεραπεία με λέιζερ.

 

Το παιδί μου πηγαίνει στο σχολείο χωρίς βιβλία και χάνει πάντα τις πρώτες ώρες – Τί να κάνω;

 

Ένα άλλο σύνηθες πρόβλημα, κυρίως στα άτομα με παχύ λοβό αυτιών, είναι η ενσωμάτωση των κοσμημάτων σε αυτόν. Η συγκεκριμένη επιπλοκή μπορεί να αποφευχθεί με τη χρήση σκουλαρικιών με μακρύτερα στελέχη (καρφιά).

Σε κάθε περίπτωση απαιτείται η αντιμετώπιση πιθανής φλεγμονής. Το σκουλαρίκι μπορεί να επανατοποθετηθεί ή το αυτί να ξανατρυπηθεί έξι έως οκτώ εβδομάδες μετά την επίλυση του τοπικού οιδήματος.

Τραυματισμοί

Εκτός από τις φλεγμονές, συχνός είναι και ο τραυματισμός στο τρυπημένο αυτί.  Ο απλούστερος τραυματισμός συμβαίνει όταν το σκουλαρίκι τραβιέται από τον λοβό του αυτιού, ειδικά όταν η τρύπα βρίσκεται κοντά στην περιφέρεια.

Piercing-στην εφηβεία-Σκουλαρίκι-σε μύτη-αυτιά-γλώσσα-κίνδυνοι-επιπλοκές-

Photo via: reddit.com

Ίδιες επιπτώσεις μπορεί να έχει η παρατεταμένη χρήση βαρέων κοσμημάτων. Ένα απλό σχίσιμο του λοβού μπορεί να συρραφτεί με τοπική αναισθησία. Εάν η τρύπα έχει κλείσει, ο λοβός του αυτιού μπορεί να ξανατρυπηθεί σε μια περιοχή χωρίς ουλή, μετά από περίπου τρεις μήνες.

Τα αιχμηρά σκουλαρίκια μπορεί να προκαλέσουν πληγές πίεσης ή ερεθισμό του δέρματος όταν φοριούνται κατά τη διάρκεια του ύπνου. Στους αθλητές είναι πιθανό να προκαλέσουν ερεθισμό λόγω τριβής, οπότε πρέπει να αφαιρούνται, όπως και όταν οι αθλητές φορούν προστατευτικό εξοπλισμό.

 

Χημικές ουσίες: Προϊόντα προσωπικής περιποίησης συνδέονται με την πρώιμη εφηβεία στα κορίτσια – Δείτε ποια είναι

Piercing-στην εφηβεία-Σκουλαρίκι-σε μύτη-αυτιά-γλώσσα-κίνδυνοι-επιπλοκές-

Photo via: meygeia.gr

Κινδύνους εγκυμονεί και το piercing στη μύτη. Ενώ για το τρύπημα απαιτείται μόνο ένα λεπτό, η επούλωση μπορεί να διαρκέσει έως και ένα χρόνο, κατά την οποία θα πρέπει να λαμβάνεται μέριμνα για την αποφυγή μολύνσεων.

Το τρύπημα μπορεί να γίνει είτε στο σαρκώδες τμήμα του ρουθουνιού, είτε στο κάτω μέρος της μύτης, μπροστά από το διάφραγμα. Συνήθως προτιμάται το κατώτερο σαρκώδες τμήμα του διαφράγματος και όχι ο χόνδρινος ιστός. Σε κάθε περίπτωση θα πρέπει να τηρήσετε με ΕΥΛΑΒΕΙΑ, τις συμβουλές των ειδικών όσων αφορά την φροντίδα του piercing σας.

Διαβάστε όλα τα άρθρα για την εφηβεία στο Daddy-Cool.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου χωρίς την γραπτή άδεια από τον εκδότη. 

Close