παιδικός-βήχας-αντιμετώπιση-

Το παιδί βήχει και δεν μπορεί να σταματήσει; Θα δούμε όλες τις κατηγορίες του παιδικού βήχα αλλά και την αντιμετώπιση για να ανακουφίσουμε τα παιδιά μας.

Τα περισσότερα παιδιά όταν αρρωσταίνουν, ανεβάζουν πυρετό και βήχουν. Ο βήχας είναι ανυπόφορος όχι μόνο για τους μικρούς αλλά και για τους μεγάλους, όμως τα παιδιά μας δεν μπορούμε να τα ακούμε να βήχουν. Μάλιστα πολλές φορές ο βήχας είναι αφορμή για πολλά ξενύχτια.

Στο σημερινό άρθρο θα δούμε αναλυτικά όλες τις κατηγορίες παιδικού βήχα, για να μπορούμε να αναγνωρίσουμε πως μπορούμε να αντιμετωπίσουμε την εκάστοτε περίπτωση. Επίσης θα δούμε γενικές συμβουλές για να αντιμετωπίσουμε τον βήχα και να ανακουφίσουμε τον βήχα. Διαβάστε παρακάτω: 

Υλακώδης βήχας

Ξεκινάμε με τον υλακώδη βήχα που είναι πολύ χαρακτηριστικός. Ακούγεται όπως το γάβγισμα σκύλου και συνήθως τα παιδιά ξαπλώνουν στο κρεβάτι χωρίς κανένα πρόβλημα και ξαφνικά μέσα στην νύχτα ξυπνούν από αυτόν τον βήχα.

Ο βήχας αυτός οφείλεται συνήθως στην λαρυγγίτιδα. Πιο σπάνια μπορεί να προκληθεί από επιγλωττίτιδα. Η επιγλωττίτιδα, είναι μία άκρως επείγουσα κατάσταση που χρειάζεται άμεση αντιμετώπιση από γιατρό. Και στις δύο περιπτώσεις ο λάρυγγας για κάποιον λόγο φουσκώνει με αποτέλεσμα ο αέρας να μην μπορεί να βγαίνει και να μπαίνει εύκολα.

Βήχας με συριγμό

Ο συριγμός είναι ένας θόρυβος που ακούμε όταν το παιδί εκπνέει με άσθμα. Σαν σφύριγμα. Ο αέρας δυσκολεύεται να βγει από τους πνεύμονες και γι’ αυτό δημιουργείται αυτός ο ήχος.

Τα παιδιά που έχουν συριγμό έχουν και βήχας. Ο βήχας με συριγμό εκτός από άσθμα μπορεί να παρουσιαστεί στα παιδιά που νοσούν με βρογχιολίτιδα ή πνευμονίας.

Παροξυσμικός βήχας

Αν ακούσετε μια φορά τον παροξυσμικό βήχα δεν θα τον ξεχάσετε ποτέ. Το παιδί παίρνει μια εισπνοή και στην προσπάθεια του να βγάλει τον αέρα έξω από τα πνευμόνια αρχίζει να βήχει απανωτά ( 5-10 φορές). Τα μάτια του κοκκινίζουν από την προσπάθεια αυτή. Κάποιες φορές μάλιστα μπορεί να μαυρίσει το πρόσωπο του.

Παροξυσμικό βήχα προκαλεί ο κοκκύτης (λεπτομέρειες υπάρχουν στο αντίστοιχο κεφάλαιο) αλλά και άλλοι μικροοργανισμοί. Το παιδί με παροξυσμικό βήχα πρέπει άμεσα να επισκεφθεί το παιδίατρο.

Εάν το παιδί σας ξαφνικά άρχισε να έχει παροξυσμικό βήχα τότε πρέπει να σκεφτείτε μήπως στραβοκατάπιε κάτι (δηλαδή ένα αντικείμενο να έχει πάει προς τους πνεύμονες αντί προς το στομάχι). Τα πιο συνηθισμένα αντικείμενα είναι ξηροί καρποί και μικροσκοπικά πλαστικά που υπάρχουν στα διάφορα παιχνίδια.

Δείτε ακόμα Το παιδί μου έβγαλε σπυράκια παντού απ’ τον πυρετό

Οι συνηθέστερες ηλικίες για εισρόφηση ξένου σώματος είναι 6-24 μηνών. Περισσότερες λεπτομέρειες θα βρείτε στο αντίστοιχο κεφάλαιο για την εισρόφηση ξένου σώματος.

παιδικός-βήχας-αντιμετώπιση-

Σε περίπτωση που υποψιάζεστε να έχει γίνει εισρόφηση ξένου σώματος μη βάλετε το χέρι σας στο στόμα του παιδιού για να αφαιρέσετε το αντικείμενο. Το πιο πιθανό είναι να κάνετε μεγαλύτερη ζημιά. Πηγαίνετε αμέσως στο γιατρό ή στο πλησιέστερο νοσοκομείο.

Νυκτερινός βήχας

Το κοινό κρυολόγημα έχει ως αιτία τον νυχτερινό βήχα. Το παιδί που έχει ρινική καταρροή, οι εκκρίσεις κυλούν προς τον φάρυγγα, ο οποίος ερεθίζεται και το παιδί εμφανίζει έντονο βήχα. Επίσης αυτό συμβαίνει και όταν η μύτη του παιδιού είναι βουλωμένη.

Διότι το παιδί αναπνέει από το στόμα, ξηραίνει τον φάρυγγα και εμφανίζεται ο βήχας. Όμως ο βήχας το βράδυ μπορεί να αποτελεί και σύμπτωμα άσθματος αφού τα παιδιά με άσθμα το βράδυ έχουν χειρότερο βήχα.

Ημερήσιος βήχας

Ο ημερήσιος βήχας είναι ένα συνηθισμένο σύμπτωμα σε παιδιά και είναι πολλοί οι παράγοντες που μπορούν να τον προκαλέσουν. Γι’ αυτό αν σας ανησυχεί κάτι απευθυνθείτε αμέσως στον παιδίατρό σας.

Επίμονος βήχας

Ο βήχας ενός κοινού κρυολογήματος, μπορεί να διαρκέσει μέχρι 3 βδομάδες. Ο επίμονος βήχας όμως μπορεί να κρύβει άλλες ασθένειες όπως άσθμα, ιγμορίτιδα, αλλεργίες.

Συμβουλές στους γονείς με παιδί με βήχα

Αρχικά θα πρέπει να κλείσετε ένα ραντεβού με τον παιδίατρό σας αν το παιδί είναι κάτω από 3 μηνών και εκτός από βήχα έχει και πυρετός. Επίσης αν κατά τον βήχα το δέρμα του παιδιού στα πλευρά του θώρακα πηγαίνουν προς τα μέσα.

Αν το παιδί μελανιάσει στο πρόσωπο ή σταματήσει η αναπνοή του για πάνω από 15 δευτερόλεπτα. Επίσης αν το παιδί παρουσιάζει έντονο θόρυβο κατά την εισπνοή, αν δεν βγαίνει η φωνή του όταν κλαίει, αν κάνει εμετό κάθε φορά που βήχει, αν έχει συμπτώματα αφυδάτωσης ή πόνο στο στήθος.

Επίσης αν έχουν υψηλό πυρετό, ο βήχας δεν επιτρέπει στο παιδί να θηλάσει ή να πιει το γάλα του από το μπιμπερό, αν μαζί με βήχα βγάζει αίμα, το παιδί έχει αγωνιώδες βλέμμα, αν το παιδί έχετε την εντύπωση ότι κατάπιε ένα αντικείμενο, αν το παιδί βήχει ασταμάτητα, αν το παιδί με βήχα αναπνέει πολύ γρήγορα.

Δείτε ακόμα Παιδιατρική εταιρεία – Οδηγίες για να πέσει ο πυρετός στα παιδιά χωρίς φάρμακα

Τέλος αν το παιδί είναι μικρότερο από 2 μηνών και έχει περισσότερες αναπνοές από 60 αναπνοές στο λεπτό. Αν το παιδί είναι από 2 μέχρι 12 μηνών και έχει περισσότερες από 50 αναπνοές το λεπτό.

Αν το παιδί είναι από 1 μέχρι 5 ετών και έχει περισσότερες από 40 αναπνοές στο λεπτό και τέλος αν είναι από 5-14 ετών και έχει περισσότερες από 30 αναπνοές στο λεπτό.

παιδικός-βήχας-αντιμετώπιση-

Η θεραπεία για τον βήχα

Μην παίρνετε την πρωτοβουλία και να δίνετε οποιοδήποτε φάρμακο στο παιδί σας χωρίς να συμβουλευτείτε πρώτα το παιδίατρο. Ο γιατρός πολλές φορές μπορεί να βάλει τη διάγνωση ακούγοντας μόνο το βήχα.

Μπορεί ο βήχας στην πλειοψηφία των περιπτώσεων να είναι αποτέλεσμα ενός κοινού κρυολογήματος, αλλά ακόμα και τότε μπορεί να δημιουργήσετε πρόβλημα αν χορηγήσετε κάποιο φάρμακο. Ο γιατρός λοιπόν αφού εξετάσει το παιδί και θέσει την ορθή διάγνωση, μπορεί να αποφασίσει να χορηγήσει κάποιο φάρμακο για το βήχα.

Στην περίπτωση όμως που αποφασίσει ότι δε χρειάζεται τίποτα το παιδί, μην τον κοιτάτε με δυσπιστία. Ο βήχας του κοινού κρυολογήματος, ο οποίος είναι ο πιο συχνός βήχας στα παιδιά, δεν ανταποκρίνεται σε κανένα φάρμακο.

Δείτε ακόμα Οι επιπλοκές της γρίπης στα παιδιά

Η καλύτερη θεραπεία του βήχα είναι ο χρόνος. Τα φάρμακα που δίνονται χωρίς ιατρική συνταγή, μπορεί να καταστείλουν για λίγο το βήχα αλλά σίγουρα δε θεραπεύουν την αιτία που τον προκαλεί. Γι` αυτό ποτέ μην τα χορηγείτε από μόνοι σας.

παιδικός-βήχας-αντιμετώπιση-

Η καταστολή του βήχα με τα φάρμακα αυτά, πιθανό να δημιουργήσει πρόβλημα αφού δεν αφήνει τον οργανισμό να αφαιρέσει με το βήχα τα φλέγματα που υπάρχουν στους πνεύμονες.

All photos via: infokids.gr

Διαβάστε όλα τα άρθρα για την παιδική υγεία στο Daddy-Cool.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου χωρίς την γραπτή άδεια από τον εκδότη. 

Close