Διαφοροποιήσεις θα υπάρξουν στο πρόγραμμα των μαθημάτων της Τρίτης 27 Ιανουαρίου, καθώς μαθητές και εκπαιδευτικοί καλούνται να τιμήσουν την Ημέρα Μνήμης των Θυμάτων του Ολοκαυτώματος.
Αλλαγές θα υπάρξουν στο πρόγραμμα μαθημάτων της Τρίτης 27 Ιανουαρίου, καθώς με εγκύκλιο του Υπουργείου Παιδείας όλα τα σχολεία Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης καλούνται να τιμήσουν την Ημέρα Μνήμης των Θυμάτων του Ολοκαυτώματος.
Τι αλλάζει στο πρόγραμμα μαθημάτων
Σύμφωνα με την εγκύκλιο, οι εκπαιδευτικοί θα αφιερώσουν δύο διδακτικές ώρες σε ειδικές εκδηλώσεις και εκπαιδευτικές δραστηριότητες, με στόχο την ευαισθητοποίηση των μαθητών γύρω από τα γεγονότα που οδήγησαν στο Ολοκαύτωμα και τις συνέπειές τους για την ανθρωπότητα.
Στο πλαίσιο των δράσεων, οι μαθητές μπορούν να συμμετέχουν σε συζητήσεις, να παρακολουθήσουν ταινίες ή ντοκιμαντέρ, να εξερευνήσουν ψηφιακές εκθέσεις και εφαρμογές, αλλά και να παρουσιάσουν εργασίες που έχουν προετοιμάσει.
Οι εκπαιδευτικοί, σε συνεργασία με τις διευθύνσεις των σχολείων, έχουν τη δυνατότητα να διαμορφώσουν το περιεχόμενο των αφιερωματικών εκδηλώσεων με τρόπο που θεωρούν παιδαγωγικά καταλληλότερο για την ηλικία και τις ανάγκες των μαθητών τους.
Ο συμβολισμός της 27ης Ιανουαρίου
Η 27η Ιανουαρίου έχει καθιερωθεί ως Ημέρα Μνήμης των Ελλήνων Εβραίων μαρτύρων και ηρώων του Ολοκαυτώματος με απόφαση της ελληνικής Βουλής, ενώ ο ΟΗΕ την αναγνώρισε ως Διεθνή Ημέρα Μνήμης των Θυμάτων του Ολοκαυτώματος με το ψήφισμα A/RES/60/7 τον Νοέμβριο του 2005.
Ο βασικός σκοπός των αφιερωματικών εκδηλώσεων στα σχολεία είναι να γνωρίσουν οι μαθητές τι συνέβη κατά τη διάρκεια του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου στην Ελλάδα και στην Ευρώπη, να ενημερωθούν για την τύχη των Εβραίων και των άλλων θυμάτων του Ολοκαυτώματος, αξιοποιώντας ιστορικά στοιχεία, φωτογραφίες και μαρτυρίες.
Δείτε ακόμη: Σχολεία: Οι νέες αλλαγές που έρχονται σε Γυμνάσια ΓΕΛ και ΕΠΑΛ
Παράλληλα, δίνεται έμφαση στη συζήτηση των ηθικών ζητημάτων που αναδεικνύονται μέσα από αυτά τα γεγονότα και στη σύνδεσή τους με σύγχρονα προβλήματα, όπως ο ρατσισμός, η καταπάτηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, η ρητορική του μίσους και ο αντισημιτισμός, με στόχο τη διαμόρφωση ενεργών, υπεύθυνων και ενημερωμένων πολιτών.