Το sittervising είναι μία νέα παιδαγωγική μέθοδος όπου οι γονείς αφήνουν τα παιδιά να παίζουν τελείως μόνα τους, χωρίς να τα βοηθούν ή να παίζουν μαζί τους. Θα μάθουμε περισσότερες πληροφορίες.
Το sittervising ξεκίνησε να γίνεται…τάση ακόμη κι αν μιλάμε για την διαπαιδαγώγηση αφού όλο και περισσότεροι γονείς, δημοσιεύουν φωτογραφίες των παιδιών τους, που τα απεικονίζουν να παίζουν τελείως μόνα τους.
Φτιάχνουν παζλ, παίζουν με τουβλάκια ή οτιδήποτε άλλο τους αρέσει αλλά μόνα τους. Χωρίς τους γονείς να τα βοηθούν ή να παίζουν μαζί τους όπως συνηθίζεται. Γιατί αυτό το νέο πρότυπο διαπαιδαγώγησης γίνεται όλο και πιο δημοφιλή; Διαβάστε παρακάτω:
Δείτε ακόμα Μην αγοράζεις στο παιδί όλα αυτά που ήθελες εσύ μικρός
Τους τελευταίους μήνες το sittervising έχει κάνει πάταγο στο διαδίκτυο και πρόκειται για μία παιδαγωγική μέθοδο όπου οι γονείς δεν παίζουν μαζί με τα παιδιά τους, αλλά παίζουν εκείνα μόνα τους με ό,τι τους αρέσει. Ο όρος επινοήθηκε από την Susie Allison, συγγραφέα και δημιουργό του δημοφιλούς blog Busy Toddler.
Σαν όρος όμως ξεκίνησε να χρησιμοποιείται πιο συχνά όταν η ίδια ανέφερε πως «Δεν χρειάζεται να είστε πάνω από τα παιδιά ενώ παίζουν, ή να νιώθετε ότι πρέπει οπωσδήποτε να παίζετε μαζί τους ανά πάσα στιγμή. Απλά μπορείτε να επιβλέπετε τα παιδιά από καθιστή θέση».
Φαίνεται μάλιστα πως σύμφωνα με τους ειδικούς με το να παίζουν τα παιδιά μόνα τους, βοηθάει πολύ τόσο τα παιδιά όσο και τους γονείς, αφού κι αυτοί βρίσκουν λίγο περισσότερο χρόνο για τον εαυτό τους. Ο Mark Sabbagh είναι καθηγητής ψυχολογίας και επικεφαλής ερευνητής στο Early Experience Lab στο Queen’s University στο Οντάριο.
Δείτε ακόμα Τελικά υπάρχουν αγορίστικα και κοριτσίστικα παιχνίδια;
Ο Mark Sabbagh υποστηρίζει λοιπόν πως αυτό το πρότυπο παιχνιδιού είναι αποδεκτό, αφού με αυτόν τον τρόπο ενθαρρύνουμε τα παιδιά να παίζουν μόνα τους, να χρησιμοποιούν το παιχνίδι για να εξερευνήσουν τον κόσμο και να εφαρμόζουν εξολοκλήρου τις δικές του ιδέες.
Τα παιδιά έτσι και αλλιώς χρησιμοποιούν το παιχνίδι για να ανακαλύπτουν τον κόσμο, το σώμα, τις δυνατότητές τους, αλλά και να οξύνουν την φαντασία τους. Όμως όταν οι γονείς παίζουν με τα παιδιά ασυναίσθητα σε μερικές περιπτώσεις τα κατευθύνουν. Και αυτό ίσως να τους μειώνει την δημιουργικότητα.
Αξίζει όμως να σημειωθεί πως τα παιδιά μπορούν να παίξουν με άλλα παιδιά ή κατοικίδια, απλά χωρίς την συμμετοχή των γονιών. Με αυτό τον τρόπο τα παιδιά θα μάθουν να διαχειρίζονται μόνα τους μερικές καταστάσεις και φυσικά αν κάποια στιγμή σας το ζητήσει, μπορείτε να βοηθήσετε σε περίπτωση που τσακωθεί με κάποιο παιδάκι.
Δείτε ακόμα Εσύ που μου φωνάζεις “άφησέ με” και “φύγε” να ξέρεις είμαι ο μεγαλύτερος σύμμαχός σου
Αυτή η τάση ξεκίνησε από το 2020, εξαιτίας της καραντίνας, επειδή πολλοί γονείς αναγκαζόντουσαν να δουλεύουν από το σπίτι και φυσικά δεν μπορούσαν να ασχολούνται μόνο με το παιδί. Πλέον όμως φαίνεται πως είναι μία μορφή παιδαγωγικής μεθόδου που έχει περισσότερα πλεονεκτήματα από ότι φανταζόμασταν.
Διαβάστε όλα τα άρθρα για την παιδική ψυχολογία στο Daddy-Cool.gr
Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου χωρίς την γραπτή άδεια από τον εκδότη.
Ειδήσεις σήμερα
- Αμαλιάδα: Θέμα ημερών η εξιχνίαση της υπόθεσης
- Baba Vanga : Η τρομακτική πρόβλεψη της για το 2025
- Θεσσαλονίκη: Κλείνουν σχολεία λόγω σεισμού
- Η Γη της Ελιάς : Κουράκος και Αριάδνη ξανά μαζί και τίποτα δεν θα είναι ικανό να τους χωρίσει
- Τηλέμαχος Τσιμιρίκας: 12 χρόνια από τον τραγικό θάνατο του 15χρονου ήρωα