Λόγος γίνεται τα τελευταία χρόνια αν τα αγόρια και τα κορίτσια πρέπει να παίζουν με διαφορετικά ή ίδια παιχνίδια. Παιδίατρος εξηγεί την δική του θέση.
Τα τελευταία χρόνια μία συζήτηση έχει ανοίξει τόσο ανάμεσα στους παιδαγωγούς όσο και ανάμεσα στους γονείς. Είναι σωστό να κατευθύνουμε τα κορίτσια να παίζουν με κούκλες και τα αγόρια με αυτοκινητάκια;
Τελικά το παιχνίδι έχει φύλο; Ο παιδίατρος Antonios Darzentas μοιράστηκε τις δικές του απόψεις πάνω στο θέμα. Τελικά τα παιδιά παίζουν με αυτά τα παιχνίδια με βάση το ένστικτο ή με βάση τους ρόλους που τους έχουμε μοιράσει; Διαβάστε παρακάτω:
Δείτε ακόμα Η απώλεια του αισθήματος της ευθύνης στα παιδιά: Αυτό φταίει για τον βιασμό ενός μαθητή
«Σκέφτηκα τι κρίμα ένα αγοράκι να μην πάρει μια κούκλα στα χέρια του ή ένα καρότσι να το σπρώξει». Του αποκλείεις στο μέλλον να γίνει ένας καλός μπαμπάς. Το αγοράκι θα μεγαλώσει χωρίς να καταλάβει ότι μπορεί να γίνει ένας καλός μπαμπάς, ότι θα βοηθήσει τη γυναίκα του την οικογένειά του, να αλλάξει ένα μωρό».
Αυτά μεταξύ άλλων μας είπε σε τηλεοπτική εκπομπή ο συμπαθής κος Σεργουλόπουλος. Για να δουμε λοιπόν. Έχουν διαφορές τα αγόρια με τα κορίτσια στο παιχνίδι; Και αν έχουν μήπως οι διαφορές τους οφείλονται στο γεγονός ότι τους αναθετουμε άθελά μας ρόλους;.
Μήπως η πατριαρχια που όλα τα σκιάζει και τα φοβίζει επιβάλλει συγκεκριμένους τύπους παιχνιδιών στα παιδιά; Ας πάμε πρώτα στην αρχαιότητα. Από την αρχαία Ελλάδα γνωρίζουμε ότι τα αγόρια έπαιζαν συνήθως με παιχνίδια αμαξες και τα κορίτσια με κούκλες.
Δείτε ακόμα Αν δεν φας το φαγητό σου θα σε πάρει ο γύφτος: Η απαγορευτική φράση για το παιδί
Επίσης είναι γνωστό ότι τα αγόρια από τότε έπαιζαν και το γνωστό παιχνίδι με βωλους. Τα ίδια παρατηρούμε και σε άλλους πολιτισμούς. Ευρήματα από τους αρχαίους πολιτισμούς της Μεσοποταμιας, της αρχαίας Αιγύπτου αλλά και της Ρώμης δείχνουν παρόμοιο pattern.
Τα ίδια ακριβώς συμβαίνουν και στον σύγχρονο κόσμο. Από άκρη σε άκρη της γης ακόμα σε απομονωμένους πολιτισμούς το παιδικό παιχνίδι έχει συγκεκριμένο πλαίσιο για τα αγόρια και τα κορίτσια.
Ενώ δεν υπάρχουν στεγανά, δηλαδή μπορεί κορίτσια να παίζουν με αγόρια και αντίστροφα, αυτό είναι η εξαίρεση και όχι ο κανόνας. Παρολη την σημαντικοτητα του παιχνιδιού η αλήθεια είναι ότι το παιδικό παιχνίδι έχει μελετηθεί λίγο. Ας δούμε μερικές από αυτές.
Δείτε ακόμα Το TikTok ωθεί τους νέους στην αυτοδιάγνωση και αυτό είναι ανησυχητικό
Το 1981 ο DiPietro και το 2011 ο Lafreniere οδηγούνται στο ίδιο συμπέρασμα ‘Όταν τα παιδιά αφεθουν ελεύθερα να παίξουν, τότε τα αγόρια συνήθως μπλέκονται σε ένα ακούραστο roughhousing δηλαδή ψευτοπλάκωμα.
Η αυξημένη κινητικότητα των αγοριών έχει αποδειχθεί και με πειράματα όπου χρησιμοποιήθηκαν μετρητές επιτάχυνσης και βημάτων. Αντίθετα τα κορίτσια προτιμούν να δομουν το παιχνίδι τους πάνω σε μια ιστορία που έχει σχέση με την καθημερινή ζωή.
Εύκολα μπορεί να το δει κανείς αυτό σε ένα παιδικό πάρτυ. Τα αγόρια με το κορίτσια χωρίζονται από μόνα τους. Η οποιαδήποτε προτροπή από τους γονείς να παίξουν τα φύλα μαζί και όχι χωριστά θα στεφθεί από απόλυτη αποτυχία.
Δείτε ακόμα Οι γονείς που τρομοκρατούν τα παιδιά με το στόμα…κλειστό
Τα παιδιά ΣΕ ΌΛΟ ΤΟΝ ΚΌΣΜΟ ΚΑΙ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥΣ φτιάχνουν από μόνα τους δύο διαφορετικούς κόσμους παιχνιδιών. Ένα για τα αγόρια και ένα για τα κορίτσια. Μπορεί να συμμετέχει κάποιο παιδί από το ένα φύλο σε αυτό αλλά αυτό είναι η εξαίρεση και όχι ο κανόνας.
Τα αγόρια πέρα από διαφορετική επιλογή παιχνιδιών θα παίξουν και διαφορετικά. Το ίδιο παιχνίδι μπορεί να χρησιμοποιηθεί τελείως διαφορετικά. Το κορίτσια αποφεύγουν τη σωματική επαφή και συνήθως παίζουν φτιάχνοντας μια ιστορία.
Πολύ σύνηθες για κορίτσια να αναπαράγουν τη σχολική τάξη όπου παίρνουν το ρόλο δασκάλας ή μητέρας και πολύ συχνά μαλώνουν τα αγόρια για το άτακτο παιχνίδι τους. Άτιμη Πατριαρχια που επιβάλλει στα κορίτσια να μαλώνουν τα αγόρια ακόμα και στο παιχνίδι.
Δείτε ακόμα “Αυτό που κάνεις είναι σωστό! Αυτό λάθος!”: Μεγαλώνουμε όντως ένα ελεύθερο παιδί;
Το 2018 η Brenda Todd και οι συνεργάτες μετά τη μελέτη 787 αγοριών και 813 κοριτσιών οδηγούνται στο εξής συμπέρασμα
“Παρά τη μεθοδολογικη ποικιλομορφια και τις διαφορές στα παιχνίδια και τις ηλικίες Η ΣΥΝΈΠΕΙΑ ΣΤΗΝ ΕΎΡΕΣΗ ΔΙΑΦΟΡΩΝ ΣΤΑ ΠΑΙΧΝΊΔΙΑ ΜΕΤΑΞΎ ΤΩΝ ΦΎΛΩΝ ΕΊΝΑΙ ΣΤΑΘΕΡΉ ΥΠΟΔΕΙΚΝΥΟΝΤΑΣ ΌΤΙ ΠΙΘΑΝΌΤΑΤΑ ΠΡΌΚΕΙΤΑΙ ΓΙΑ ΦΑΙΝΌΜΕΝΟ ΜΕ ΒΙΟΛΟΓΙΚΉ ΑΠΑΡΧΉ”
Σ
ε άλλα πειράματα σε παιδιά ηλικίας ενός έτους είδαν ότι τα αγόρια παρατηρούσαν πολύ περισσότερο βίντεο με κινούμενα αυτοκίνητα και όχι με ομιλούντα πρόσωπα ενώ τα κορίτσια ακριβώς το αντίθετο.
Το πείραμα επαναληφθηκε ακόμα και σε νεογνά μιας ημέρας όπου τους επέδειξαν είτε ένα χρωματιστό αντικείμενο είτε ένα ανθρώπινο πρόσωπο. Τα αγόρια προτίμησαν να παρακολουθήσουν το αντικείμενο ενώ τα κορίτσια το πρόσωπο.
ΔΕΊΤΕ ΑΚΌΜΑ Τα νεύρα στην εφηβεία και πως να βοηθήσετε τα παιδιά να τα ελέγξουν
Το ίδιο πείραμα έγινε και στους 18 μήνες ζωής. Τα αγόρια σε εικόνες προτιμούσαν τα αυτοκίνητα ενώ τα κορίτσια τις κούκλες. Σε όλες τις ηλικίες τα αγόρια ενδιαφέρονται σταθερά περισσότερο για τα αντικείμενα παρά για τα πρόσωπα και τα κορίτσια ανάποδα.
Πιθανότατα γι αυτόν ακριβώς τον λόγο μια κούκλα τα αγόρια σύντομα θα την διαλύσουν για να δουν τι έχει μέσα αλλά τα κορίτσια θα την χρησιμοποιήσουν ως άνθρωπο σε παιχνίδι ρόλων.
Το απίστευτο όμως είναι ότι οι διαφορές αυτές επεκτεινονται και πέρα από τον άνθρωπο και υφίστανται ακριβώς οι ίδιες σε όλα τα πρωτεύοντα.
Και εκεί τα αρσενικά παίζουν με τον ίδιο ακριβώς τρόπο με πολύ περισσότερη κινητικότητα και σωματική επαφή ενώ τα θηλυκά προσποιούνται ρόλους μητέρας. Αν τους δοθούν ανθρώπινα παιχνίδια οι αρσενικοί χιμπατζηδες θα προτιμήσουν να παίξουν με πλαστικά φορτηγά ενώ οι θηλυκοί με κούκλες.
Δείτε ακόμα Γιατί είναι σημαντικό για μένα η κόρη μου να επιλέγει μόνη της τα ρούχα της
Μάλιστα έχει παρατηρηθεί σε ζωολογικούς κήπους οι μικροί θηλυκοί να κουβαλούν πάνω τους τις κούκλες όπως οι μητέρες τους τα μικρά τους, ενώ στην άγρια ζωή έχει παρατηρηθεί να το κάνουν αυτό με μικρούς βράχους.
Η εισβολή της βιολογίας σε αυτό είναι τόσο ισχυρή που το βλέπουμε σε όλα τα θηλαστικά.
Τα θηλυκά σκυλιά όταν είναι έγκυος ή και σε ψευδοκύηση, συγκεντρωνουν γύρω τους τα κουκλάκια και πολύ συχνά τους κάνουν grooming.
Η προτίμηση για τις κούκλες στα θηλυκά ζώα και η μίμηση της μητρικής περιποίησης πάει ΕΚΑΤΟΜΜΎΡΙΑ ΧΡΌΝΙΑ ΠΙΣΩ στις απαρχές των θηλαστικών.
Για έξι μήνες οι ερευνητές Carol Martin και Richard Fabes το 2001 μελέτησαν το τυχαίο παιχνίδι εξήντα ενός παιδιών ηλικίας 4 ετών και κατέληξαν στο εξής συμπέρασμα. ” Όσο πιο πολύ τα τα αγόρια έπαιζαν με άλλα αγόρια τόσο πιο θετικά συναισθήματα εξέφραζαν όσο περνούσε ο καιρός.
Δείτε ακόμα Η πιο σωστή ώρα για να κάνετε μία παρατήρηση στο παιδί είναι κατά τη διάρκεια του μπάνιου: Δείτε γιατί
Έτσι παρόλο που το αγορίστικο παιχνίδι είναι σκληρό και τείνει να γίνεται κυριαρχικό τα αγόρια φαίνεται να το βρίσκουν εξαιρετικά ενδιαφέρον και συναρπαστικό ”
” Η ιδέα ότι τα παιδιά πρέπει να οδηγηθούν στο παιχνίδι και ότι πρέπει να τους δώσουμε ειδικά παιχνίδια ανάλογα με το φύλο τους για να τους κάνουμε πιο άντρες ή πιο γυναίκες είναι λάθος.
Από την άλλη το να τους δώσουμε παιχνίδια του άλλου φύλου δεν θα τους μεταμορφώσει σε πεφωτισμένους φιλελεύθερους. Και οι δύο απόψεις είναι αλαζονικες “μας λέει ο Βιολόγος Frans De Waal.
Και το παιχνίδι συνεπώς έχει βαθιές βιολογικές ρίζες.
Δείτε ακόμα “Μην αγχώνεσαι, η προσπάθεια μετράει”: Μήπως δεν φτάνει;
Δεν θα γίνει το αγόρι σας κακός πατέρας επειδή πήρε ένα ραβδί και το έκανε όπλο αλλά και ούτε το κορίτσι σας δέσμιο της Πατριαρχιας επειδή παίζει με τις κούκλες της και μιμείται τη μητέρα. Αντισταθείτε και στα στερεότυπα αλλά και στις δήθεν νεωτερίστικες – αφυπνισμένες ανησυχίες.
Γυναίκες και άντρες, ΕΊΜΑΣΤΕ ΊΣΟΙ. ΌΧΙ ΊΔΙΟΙ.
Ειδήσεις σήμερα
- Άγιος Έρωτας: Ο ντετέκτιβ επιτίθεται στην Σοφία
- Πότε στολίζουμε το Χριστουγεννιάτικο δέντρο για το 2024; Ημερομηνία
- Γιατρός πέθανε για 7 μέρες και περιγράφει τον Παράδεισο
- Γιάννης Πλούταρχος: Έκανε μήνυση σε stalker που τον παρενοχλούσε για χρόνια
- Η Ιωάννα Τούνη κλαίει στο TikTok και απειλεί με μηνύσεις