Σταμάτα να ντροπιάζεις το παιδί σου δημόσια. Δεν είναι μέθοδος διαπαιδαγώγησης, είναι απλά απαίσιο.

Το έχεις κάνει και εσύ; Να βρίσκεσαι κάπου έξω με το παιδί, και είτε επειδή είναι ανήσυχο και σε έχει φέρει στα όρια σου, είτε επειδή έκανε κάτι “κακό”, να το ντροπιάζεις και να του φωνάζεις δημόσια;

Μάθε πως το παιδί δεν μαθαίνει με αυτόν τον τρόπο το σωστό και το λάθος! Δεν είναι τρόπος να του δείχνεις τι είναι καλό και τι κακό. Απλά το κάνεις να νιώθει άσχημα απέναντι στους άλλους. Αυτή η πληγωμένη και φαινομενικά μετανιωμένη φατσούλα, δεν είναι επειδή τώρα που το ντρόπιασες κατάλαβε, αλλά γιατί τώρα νιώθει άσχημα απέναντι στον περίγυρό του.

Το παρακάτω κείμενο από το babyradio.gr, θα σου δώσει ακριβώς να καταλάβεις που είναι το λάθος σου και να το αλλάξεις!

Και έτσι λοιπόν έγινε.

Ήταν θέμα χρόνου για να γίνει. Είναι λυπηρό και οι λέξεις δεν μπορούν να περιγράψουν το πόσο απαίσιο είναι.

Πολλοί γονείς θεωρούν πως το να «ντροπιάσουν » δημόσια το παιδί τους θα τους βοηθήσει να το διαπαιδαγωγήσουν καλύτερα. Πόσο λάθος κάνουν. Δεν υπάρχει κανένας λόγος, να ντροπιάσετε το παιδί σας δημόσια και μόνο κακό θα του κάνετε.

Δείτε επίσης Παιδική ψυχολογία: Tα στάδια των πρώτων ετών και τι πρέπει να γνωρίζουν οι γονείς

Όταν μαλώνετε και κρίνετε δημόσια το παιδί σας πρέπει να ξέρετε πως ντροπιάζετε πρώτα από όλα τον εαυτό σας. Όταν συμβαίνει αυτή η κατάσταση απλά παρουσιάζετε τον εαυτό σας στα χειρότερά του. Ο σκοπός δεν είναι να συμπεριφέρεται καλύτερα το παιδί σας; Πώς περιμένετε να γίνει αυτό αν και εσείς κάνετε το ίδιο;

Το ίδιο ισχύει και για το παιδί σας. Δείχνετε την χειρότερη εικόνα του χαρακτήρα του παιδιού σας ενώ μπορεί απλά να είναι μια δύσκολη στιγμή. Όλοι οι γονείς θέλουν να βλέπουν το παιδί τους στα καλύτερά του και όχι στα χειρότερά του.

Ναι, είναι και αυτό μια μορφή bullying. Το ξέρουμε πως το παιδί σας έκανε κάτι κακό και το κάνετε για να το διαπαιδαγωγήσετε αλλά δεν είναι σωστό. Εσείς είστε ο «τραμπούκος» της οικογένειας που κάνει ρεζίλι κάποιον μπροστά σε όλους.

Στην εποχή που ζούμε με τόσα smart phones και tablets αν είστε σε δημόσιο χώρο και ντροπιάζετε δημόσια το παιδί σας, όλο και κάποιος καλοθελητής θα υπάρχει που θα βιντεοσκοπήσει την στιγμή και θα την ανεβάσει στα social media. Θέλετε απλά μια κακή στιγμή να γίνει πολλά κλικ που θα υπάρχουν για πάντα στο διαδίκτυο; Και να διαγραφεί αργότερα δεν έχει κανένα νόημα καθώς το κακό θα έχει γίνει.

Δείτε επίσης Κοινή γραμμή διαπαιδαγώγησης – Πόσο σημαντική είναι για τα παιδιά;

Τέλος θυμηθείτε πως ότι και να έχει γίνει δεν είναι και τόσο κακό. Ηρεμήστε λίγο και σκεφτείτε το πιο ώριμα. Συζητήστε το ήρεμα χωρίς την παρουσία τρίτων.

Υπάρχουν τόσοι άλλοι τρόποι να διαπαιδαγωγήσετε το παιδί σας, και το να το κάνετε δημόσια δεν είναι και ο καλύτερος τρόπος.

Κατερίνα Π.

Με πληροφορίες από babyradio.gr

Photo via otvet.mail.ru

Close