Συμπτώματα αυτισμού χωρίς αυτισμό

Συμπτώματα αυτισμού χωρίς αυτισμό στα παιδιά. Οι γονείς ανησυχούν μερικές φορές από συγκεκριμένες συμπεριφορές των παιδιών. Μήπως το παιδί τους εκδηλώνει συμπτώματα αυτισμού. Παρόλα αυτά είναι σημαντικό να γνωρίζουμε, ότι πολλά συμπτώματα αυτισμού και συγκεκριμένες συμπεριφορές δεν οδηγούν πάντα στη διάγνωση του αυτισμού.

Έτσι, ένα παιδί, μπορεί να εκδηλώσει συμπτώματα που ταιριάζουν με τον αυτισμό, αλλά δεν είναι αυτισμός. Οι γονείς, δεν ξέρουν ότι ο αυτισμός για να διαγνωστεί περιλαμβάνει κι άλλα συμπτώματα. Στο σημερινό άρθρο λοιπόν, θα αναλύσουμε πως μερικά κοινά συμπτώματα δεν ερμηνεύουν μόνο τον αυτισμό. Διαβάστε παρακάτω: 

«Οι διαγνώσεις εξελίσσονται», λέει ο Δρ Andrew Adesman Επικεφαλής Παιδιατρικής Ανάπτυξης & Συμπεριφοράς στο Ιατρικό Κέντρο Παιδιών Steven & Alexandra Cohen της Νέας Υόρκης. Παραδέχεται ότι η εξέλιξη μπορεί να είναι επίσημα αργή.

Δείτε ακόμα Αυτισμός Υψηλής Λειτουργικότητας: Τα χαρακτηριστικά και οι δυσκολίες ενός ατόμου ΥΛΑ

Σε τελική ανάλυση, χρειάστηκαν 16 χρόνια για να αναγνωριστεί επίσημα η ASD στην έκδοση 2013 του Διαγνωστικού και Στατιστικού Εγχειριδίου Ψυχικών Διαταραχών (DSM). Ωστόσο, οι ειδικοί που εργάζονται με παιδιά καθημερινά αναγνωρίζουν πιο γρήγορα τα συμπτώματα.

«Μερικές φορές οι γονείς κάνουν το λάθος να επικεντρωθούν σε ένα σύμπτωμα που μπορεί να τους οδηγήσει σε μια διάγνωση, χωρίς να λαμβάνουν υπόψη τα άλλα κλινικά κριτήρια που οδηγούν σε μια δεδομένη διάγνωση», λέει ο Adesman.

Έτσι, προτού οι γονείς πιστέψουν την ιδέα ότι το παιδί τους είναι στο φάσμα του αυτισμού, είναι σημαντικό για αυτούς να εξετάσουν αυτό που ονομάζεται διαγνωστική μίμηση. Υπάρχουν αρκετές καταστάσεις που θα μπορούσαν να προκαλέσουν συμπτώματα τύπου ASD σε ένα παιδί, αλλά δεν σχετίζονται με τη διαταραχή.Παρακάτω θα τα αναλύσουμε.

Συμπτώματα αυτισμού χωρίς αυτισμό στα παιδιά. :Όταν ένα παιδί αργεί να μιλήσει συνδέεται με τον αυτισμό. Μπορεί όμως να δηλώνει και πρόβλημα στην ακοή.

Τα παιδιά που αργούν να μιλήσουν μπορεί να έχουν προβλήματα με την ακοή. Μπορεί λοιπόν όταν αργεί ένα παιδί να μιλήσει, να είναι σύμπτωμα του φάσματος του αυτισμού, όμως δεν είναι πάντα έτσι.

Επίσης όταν το παιδί  παρουσιάζει πρόβλημα ακοής  και στα δύο αυτιά, μπορεί να αργήσει να μιλήσει. Οι συνεχόμενες λοιμώξεις και οι ωτίτιδες μπορεί να έχουν προκαλέσει σε ένα παιδί πρόβλημα ακοής.

Επίσης, ο Adesman σημειώνει ότι τα παιδιά με προβλήματα ακοής συχνά έχουν έντονη οπτική επαφή. «Τα παιδιά που ανήκουν στο φάσμα συνήθως έχουν είτε αποστροφή στο βλέμμα είτε δεν είναι τόσο οπτικά συνδεδεμένα», εξηγεί.

Συμπτώματα αυτισμού χωρίς αυτισμό στα παιδιά.: Μερικά προβλήματα όρασης μπορεί να μοιάζουν με πρώιμα σημάδια αυτισμού.

Τα πιο συνηθισμένα συμπτώματα του αυτισμού συνδέονται με την κοινωνική συμπεριφορά ή την ικανότητα του παιδιού να είναι απλώς παρόν και να συνεργάζεται με τον γονέα.

Ωστόσο, οι κοινωνικές συμπεριφορές μπορούν να επηρεαστούν όταν ένα μωρό αντιμετωπίζει δυσκολίες με τις αισθήσεις του.

Τα κανονικά αναπτυσσόμενα μωρά, για παράδειγμα, πρέπει να μπορούν να συναντήσουν και να ακολουθήσουν το βλέμμα του γονέα. Ωστόσο, εάν η όραση ενός βρέφους δεν αναπτύσσεται σωστά, η αλληλεπίδρασή του με τους γονείς θα μπορούσε να απενεργοποιηθεί απλώς επειδή δυσκολεύεται να τα δει.

Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο πρέπει να πραγματοποιηθούν τεστ όρασης για να αποκλειστούν τα προβλήματα των ματιών πριν από τη διάγνωση του αυτισμού.

Δείτε ακόμη Ψηφιακός αυτισμός: Οι ηλεκτρονικές συσκευές προκαλούν αυτισμό τα παιδιά;

Συμπτώματα αυτισμού χωρίς αυτισμό : αισθητηριακές διαταραχές.

Διαταραχή Αισθητηριακής Επεξεργασίας – Τι είναι και ποιά είναι τα συμπτώματα;

Τα παιδιά με αυτισμό συνήθως έχουν αισθητηριακές διαταραχές,  αν και πρέπει να ειπωθεί ότι πολλά δεν έχουν. Ωστόσο, υπάρχουν παιδιά που δεν βρίσκονται στο φάσμα, αλλά εξακολουθούν να είναι πχ πολύ ευαίσθητα στον ήχο και την αφή.

Είναι μία νευρολογική κατάσταση κατά την οποία τα αισθητηριακά ερεθίσματα που λαμβάνονται από το περιβάλλον δεν οργανώνονται σε κατάλληλες προσαρμοστικές και κινητικές συμπεριφορές. Η Αισθητηριακή Επεξεργασία αναφέρεται στο τρόπο που το Νευρικό Σύστημα λαμβάνει πληροφορίες από τις αισθήσεις και τις μετατρέπει σε κατάλληλες αντιδράσεις. Κατά την Διαταραχή Αισθητηριακής Επεξεργασίας, όμως, οι αισθητηριακές πληροφορίες που εισέρχονται στον εγκέφαλο δεν οργανώνονται κατάλληλα, ώστε να υπάρξουν προσαρμοστικές συμπεριφορές.

Σε αντίθεση με τα άτομα με μειωμένη όραση ή ακοή, τα άτομα με Διαταραχή Αισθητηριακής Επεξεργασίας εντοπίζουν τις αισθητηριακές πληροφορίες. Ωστόσο, οι αισθητηριακές πληροφορίες «αναμιγνύονται» στον εγκέφαλό τους και ως εκ τούτου οι συμπεριφορές στο περιβάλλον δεν είναι οι κατάλληλες.

Έτσι, λόγω της δυσκολίας του παιδιού να επεξεργαστεί κατάλληλα τα εξωτερικά ερεθίσματα βιώνει μια τρομαχτική αίσθηση στο περιβάλλον, με αποτέλεσμα να εμφανίζει κάποιες αρνητικές συμπεριφορές, όπως για παράδειγμα έντονο άγχος, φόβο, απροσεξία, υπερκινητικότητα και αδεξιότητα.

Ποια είναι τα Συμπτώματα ;

Τα συμπτώματα σύμφωνα με το paidionplefsi.gr διαφέρουν μεταξύ των παιδιών. Σύμφωνα με το Ίδρυμα Διαταραχής Αισθητηριακής Επεξεργασίας των ΗΠΑ, τα πιο συνήθη συμπτώματα είναι τα παρακάτω:

Βρεφική / Νηπιακή Ηλικία:

Παρουσιάζουν προβλήματα σίτισης
Δεν τους αρέσουν οι αγκαλιές
Έχουν προβλήματα στον ύπνο
Καθυστερούν να μπουσουλήσουν και να κάνουν τα πρώτα τους βήματα
Ξαφνιάζονται εύκολα
Δεν έχουν καλή ισορροπία και πέφτουν πάνω σε πράγματα
Αισθάνονται άβολα με τα ρούχα τους – Είναι αρκετά ευερέθιστοι με αυτά
Φαίνεται να μην κατανοούν τον πόνο
Θέλουν να κινούνται συνεχώς

Μιλάνε λίγο ή καθόλου
Δεν παίζουν με παιχνίδια, ειδικά αυτά που απαιτούν δεξιότητες
Δυσκολεύονται να μετατοπίσουν το κέντρο βάρους τους από ένα αντικείμενο ή δραστηριότητα σε ένα άλλο
Δεν θέλουν να πάνε σε οποιονδήποτε παρά μόνο σε εκείνον που βλέπουν συνέχεια (συνήθως στη μαμά)
Κοιτάζουν επίμονα τα παιχνίδια ή ακούνε τη φωνή του γονέα και τους αρέσει το έντονο πιπίλισμα
Προσχολική Ηλικία:

Παρουσιάζουν μαθησιακές δυσκολίες
Φαίνεται να μην κατανοούν τις προφορικές οδηγίες
Δυσκολεύονται στην εκπαίδευση τουαλέτας
Παρουσιάζουν αδεξιότητα
Είναι υπερκινητικοί
Έχουν υπερβολική ευαισθησία στα ερεθίσματα ή αντιδρούν υπερβολικά σε υφές / μυρωδιές / στο θόρυβο
Φαίνεται να μην κατανοούν το άγγιγμα εκτός αν αυτό γίνει με εξαιρετική πίεση

Δείτε ακόμη «9 συμπεριφορές του γιου μου που δεν είχα καταλάβει ότι ήταν συμπτώματα αυτισμού»: Μια μαμά γράφει

Τους αρέσει να ακουμπούν τα πάντα γύρω τους
Έχουν ξαφνικές αλλαγές στη διάθεση τους και κάποια απροσδόκητα ξεσπάσματα
Φαίνονται αδύναμα
Δυσκολεύονται να κάνουν φίλους – Παρουσιάζουν επιθετικότητα ή παθητικότητα
Πολλές φορές δεν είναι κατανοητή η ομιλία τους

Σχολική Ηλικία:

Αποσπάται εύκολα η προσοχή τους μέσα στη τάξη
Αργούν να κάνουν τα μαθήματα τους για το σχολείο
Αποφεύγουν τις υποχρεώσεις τους, όπως το διάβασμα
Είναι υπερκινητικοί
Δυσκολεύονται να κάνουν νέους φίλους
Δυσκολεύονται να μάθουν νέες δραστηριότητες
Προτιμούν καθιστικές δραστηριότητες
Δυσκολεύονται στην ανάγνωση
Είναι διστακτικοί στην ομιλία / Δεν έχουν ευχέρεια λόγου
Παρουσιάζουν αδεξιότητα

Ενθουσιάζονται εύκολα στη παιδική χαρά, στο διάλειμμα ή στη τάξη
Έχουν υπερβολική ευαισθησία στα ερεθίσματα ή αντιδρούν υπερβολικά σε υφές / μυρωδιές / στο θόρυβο
“Κολλάνε” με μερικές δραστηριότητες και θέλουν να κάνουν συνεχώς τα ίδια

Συμπτώματα αυτισμού χωρίς αυτισμό : Σύνδρομα όπως το Σύνδρομο down

«Tα παιδιά που παρουσιάζουν  καθυστέρηση στη ομιλία, αυτό που πρέπει να σκεφτείτε είναι μια γλωσσική διαταραχή.»  εξηγεί ο Adesman. «Ένα άλλο πράγμα που πρέπει να σκεφτείτε είναι μια διανοητική αναπηρία. Το τρίτο πράγμα που πρέπει να σκεφτείτε είναι ο αυτισμός. ” .Εμείς να συμπληρώσουμε πως κάποια παιδιά θέλουν το χρόνο τους για να μιλήσουν .

Συμπτώματα αυτισμού χωρίς αυτισμό : ψυχολογικές διαταραχές.

Μερικά παιδιά μπορεί να αναπτύξουν επαναλαμβανόμενες συμπεριφορές ή να γίνουν κοινωνικά αδέξια. Αυτά είναι συμπτώματα που συνδέονται επίσης με ψυχολογικές διαταραχές όπως η ιδεοψυχαναγκαστική διαταραχή ή οι διαταραχές άγχους.

«Οι γονείς μπορούν και πρέπει να αυτοεκπαιδεύονται», ενθαρρύνει. “Αλλά είναι σημαντικό για τις οικογένειες να μιλήσουν με τον παιδίατρό τους.” . Σημειώνει επίσης ότι κάθε γονέας δικαιούται δωρεάν αξιολόγηση εάν ανησυχεί για το παιδί του.

Αν το παιδί σας έχει κάποια συμπτώματα που σας ανησυχούν, απευθυνθείτε στο γιατρό σας που είναι ο πλέων αρμόδιος.

Photo cover via: amea-care.gr

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο στο Daddy-Cool.gr 

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου χωρίς την γραπτή άδεια από τον εκδότη 

Close