Τι είναι η εφηβοφωνία & πώς μπορούμε να την αντιμετωπίσουμε;

Τι είναι η εφηβοφωνία & πώς μπορούμε να την αντιμετωπίσουμε; Είναι ένα ζήτημα το οποίο συναντάται πολύ συχνά όμως λίγοι γνωρίζουν τους τρόπους αντιμετώπισής του. Μάλιστα σύμφωνα με τους ειδικούς τα τελευταία δέκα χρόνια η εφηβοφωνία έχει αυξηθεί.

Στο σημερινό άρθρο θα μιλήσουμε για την εφηβοφωνία. Θα δούμε τι είναι ακριβώς. Επίσης θα αναλύσουμε τους τρόπους που μπορούμε να την καταπολεμήσουμε και σε ποιους επιστήμονες πρέπει να απευθυνθούμε για να την αντιμετώπισή της. Τέλος, θα δούμε τα αίτια που μπορεί να οδηγήσουν σε εφηβοφωνία. Διαβάστε παρακάτω:

Τι είναι η εφηβοφωνία;

Η εφηβοφωνία είναι στην ουσία διαταραχής της φωνής. Κατά την εφηβοφωνία η φωνή ενός ενήλικα εξακολουθεί να ακούγεται σαν “παιδική” . Αυτό συμβαίνει χωρίς ο άνθρωπος που πάσχει από εφηβοφωνία, να παρουσιάζει κάποια άλλη δυσκολία στην ανάπτυξή του.

Η φωνή διακυμαίνεται ανάμεσα στους υψηλούς τόνους της παιδικής φωνής και στους μπάσους τόνους μιας ανδρικής φωνή. Η φωνή δεν σταθεροποιείται και δεν μένει μόνο στους υψηλούς τόνους της παιδικής φωνής. Η εφηβοφωνία, εμφανίζεται και στα δύο φύλλα αν και περισσότερο την εμφανίζουν τα αγòρια κατά την εφηβεία τους.

Δείτε ακόμα Εφηβεία:Δεν φταίνε μόνο οι ορμόνες-Πως αντιμετωπίζουμε τα εφηβικά ξεσπάσματα στα κορίτσια

Αυτό συμβαίνει διότι κατά την διάρκεια της εφηβείας ο λάρυγγας και των δύο φύλων αναπτύσσεται με πολύ γρήγορους ρυθμούς. Στα αγ0ρια αναπτύσσεται από την αρχή της εφηβείας έως και τα 17 τους χρόνια. Στα 17 η φωνή παίρνει διαστάσεις ενήλικα και οι φωνητικές χορδές των αγòριων μεγαλώνουν περίπου 1 εκατοστό.

Έτσι οι φωνητικές χορδές σχεδόν διπλασιάζονται σε μέγεθος και αυτό έχει ως αποτέλεσμα να αποκτά πιο χαμηλές συχνότητες και να ακούγεται πιο μπάσα. Από την άλλη η φωνή των κ0ριτσιών κατά την ενήλικη ζωή τους κυμαίνεται σε υψηλές συχνότητες και οι φωνητικές χορδές μεγαλώνουν περίπου 3 χιλιοστά.

Η εφηβοφωνία λοιπόν, οφείλεται οργανικά στον παιδικό λάρυγγα ο οποίος παραμένει παιδικός και οι μύες δεν είναι ακόμη έτοιμοι να ανταποκριθούν στις ορμονικές αλλαγές που συμβαίνουν, στον οργανισμό ενός εφήβου.

Πως η εφηβοφωνία επηρεάζει την ψυχολογία;

Όπως αναφέραμε και στην εισαγωγή, σύμφωνα με πρόσφατες μελέτες τα κρούσματα της εφηβοφωνίας τα τελευταία δέκα χρόνια έχουν αυξηθεί. Οι ειδικοί εκτός από τα οργανικά αίτια πιστεύουν ότι στην ανάπτυξη της εφηβοφωνίας σημαντικό ρόλο παίζει και η ψυχολογία.

Κάποιοι από τους πάσχοντες έχουν άγχος για την σχολική τους επίδοση ή έχουν υπερπροστατευτικούς γονείς. Δεν είναι λίγα και τα παραδείγματα ανθρώπων που εμφάνισαν εφηβοφωνία και είχαν χαμηλή αυτοεκτίμηση για διάφορους λόγους.

Οι άνθρωποι που έχουν αυτή την διαταραχή αποφεύγουν να μιλήσουν μπροστά σε κοινό, συνήθως μιλάνε χαμηλόφωνα, δεν χρησιμοποιούν πολύ το τηλέφωνο και είναι διαρκώς αγχωμένοι, γιατί φοβούνται την απόρριψη. Η χαμηλή αυτοεκτίμηση είναι το κερασάκι στην τούρτα.

Από ποιον γίνεται η διάγνωση της εφηβοφωνίας και πως μπορούμε να την αντιμετωπίσουμε;

Για αρχή διάγνωση για την εφηβοφωνία κάνει ο Ωτορινολαρυγγολόγος – Φωνίατρος. Πρέπει να γίνει σωστός και πλήρης έλεγχος της ανάπτυξης του λάρυγγα και να αποκλειστεί κάποιο παθολογικό αίτιο. Η αποκατάσταση της φωνής γίνεται με την βοήθεια του λογοθεραπευτή, ο οποίος είναι ειδικευμένος στις διαταραχές της φωνής.

Ο λογοθεραπευτής, καθ’ όλη την διάρκεια της λογοθεραπευτικής του παρέμβασης στοχεύει στην απόκτηση μίας νέας φωνής. Με λίγα λόγια, ο λογοθεραπευτής αποκαθιστά την σωστή λειτουργία του λάρυγγα και βοηθά το άτομο να παράγει με τον κατάλληλο τρόπο την φωνή του.

Ο ασθενής εκπαιδεύεται επίσης στον έλεγχο της δύναμης που ασκείται στις φωνητικές χορρδές και προσπαθεί να εντάξει όλα αυτά τα μαθήματα στον καθημερινό του λόγο. Οι λογοθεραπευτές θα κάνουν μερικές συνεδρίες και η θεραπευτική αντιμετώπιση της διαταραχής δεν απαιτεί φαρμακευτική αγωγή.

Για να αντιμετωπίσουμε την εφηβοφωνία με αποτελεσματικότητα θα πρέπει ο ασθενής να έχει θέληση να δει αποτελέσματα μέσα από την θεραπεία, να συνεργάζεται άψογα με τον θεραπευτή του και φυσικά ο θεραπευτής να έχει τις απαραίτητες γνώσεις. Αυτοί οι κανόνες ισχύουν στην αντιμετώπιση οποιασδήποτε διαταραχής.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο στο Daddy-Cool.gr 

Close