Βασικοί κανόνες ασφάλειας που όλοι οι γονείς οφείλουν να γνωρίζουν!

Όσοι έχουν παιδιά, ιδιαίτερα όταν αυτά είναι μικρής ηλικίας, κύριο μέλημά τους είναι ασφάλεια και η προστασία τους από διαφόρους κινδύνους. Σίγουρα δεν μπορούμε να προβλέψουμε και να αποτρέψουμε κάθε πιθανό κίνδυνο ή χτύπημα του παιδιού, αλλά μπορούμε να προνοήσουμε για πολλά πράγματα που αφορούν την ασφάλειά του και να το προστατέψουμε από σοβαρούς κινδύνους που ίσως οι περισσότεροι να μην έχετε σκεφτεί καν! Ας διαβάσουμε λοιπόν, παρακάτω κάποιους κανόνες που, σύμφωνα με το mama365.gr , θα μας προετοιμάσουν για την αποτροπή των πιο βασικών θεμάτων ασφαλείας.

Δείτε επίσης 8 αρχές παιδικής ασφάλειας που κάθε γονιός πρέπει να γνωρίζει!

Και για να είσαι καλά προετοιμασμένος πρέπει να ξέρεις τους παρακάτω κανόνες για κάποια πολύ βασικά θέματα ασφαλείας:

Κίνδυνοι κι ασφάλεια στον ύπνο
Είναι προτιμότερο για τα μωρά, να μην κοιμούνται μπρούμυτα. Στις χώρες της Δυτικής Ευρώπης, οι θάνατοι που οφείλονται σε Σύνδρομο Αιφνίδιου Βρεφικού Θανάτου είναι τρεις φορές λιγότεροι μετά το 1992, που οι επίσημες οδηγίες άρχισαν να συνιστούν ύπνο ανάσκελα.

«Η πιο ασφαλής κούνια, είναι η άδεια», λένε οι ειδικοί. Αποτρέψτε τον κίνδυνο ασφυξίας, απομακρύνοντας απ’ την κούνια τα δεκάδες λούτρινα, τα παιχνίδια με κορδόνια και τα μαξιλαράκια.

Βάλτε το μωρό να κοιμηθεί σε επιφάνεια σταθερή, πάνω σε σχετικά σκληρό στρώμα με σεντόνι καλά στερεωμένο και χωρίς κουβερτούλες, παπλώματα κ.λπ.

Φροντίστε τα κάγκελα του κρεβατιού, να μην έχουν απόσταση μεγαλύτερη των 6 εκατοστών. Σύμφωνα με ειδικούς, στο άνοιγμα ανάμεσα στα δυο κάγκελα πρέπει να χωράει (χωρίς περιθώριο) ένα κουτάκι αναψυκτικού.

Δείτε επίσης Σοβαροί κίνδυνοι όταν το μωρό δεν θηλάζει – Δείτε ποιοι είναι!

Κίνδυνοι κι ασφάλεια στην τοποθέτηση του παιδικού καθίσματος αυτοκινήτου

Ένα παιδί δεν μπορεί να ταξιδέψει με ασφάλεια χωρίς παιδικό κάθισμα ή booster, όταν φτάσει σε ύψος άνω του 1, 40 και βάρος μεγαλύτερο των 30-35 κιλών. Όχι νωρίτερα.

 

Τα βρέφη με βάρος έως 10 περίπου κιλά (ανάλογα με το μοντέλο του καθίσματος) πρέπει να ταξιδεύουν σε καρεκλάκια τοποθετημένα με φορά αντίστροφη απ’ αυτήν του οδηγού.

Βασικοί κανόνες ασφάλειας που όλοι οι γονείς οφείλουν να γνωρίζουν!

Οι ιμάντες της ζώνης πρέπει να είναι αναπαυτικοί, αλλά σφιχτοί. Όταν παιδί μεταφερθεί σε booster ή εγκαταλείψει εντελώς τα παιδικά καθίσματα αυτοκινήτου, το πάνω μέρος της ζώνης πρέπει να συγκρατεί το στέρνο και τους ώμους του παιδιού (όχι να περνάει μπροστά απ’ τον λαιμό του) και το κάτω να βρίσκεται στους μηρούς κι όχι στην κοιλιά του.

Βασικοί κανόνες ασφάλειας που όλοι οι γονείς οφείλουν να γνωρίζουν!

Η πιο ασφαλής θέση των πίσω καθισμάτων είναι η κεντρική. Αν έχετε ένα μεγαλύτερο παιδί κι ένα μωρό, προτιμήστε να βάλετε το μεγαλύτερο παιδί στη μεσαία θέση, αφού το ανάποδα τοποθετημένο καθισματάκι του μωρού το προστατεύει καλύτερα.

Δείτε επίσης Ηλίαση: Ποια είναι τα συμπτώματα και ποιες οι πρώτες βοήθειες

Για να καθίσει ένα παιδί σε booster, πρέπει να είναι άνω των 4 ετών και των 18 κιλών. Οι ειδικοί λένε, ότι ίσως είναι προτιμότερο να περιμένετε μέχρι τα 6 του χρόνια για να βάλετε κάθισμα booster, το οποίο συγκρατεί το παιδί αποκλειστικά με την κανονική ζώνη του καθίσματος και τοποθετώντας το απλά σε ψηλότερη θέση, ώστε η ζώνη να μην του «κόβει» τον λαιμό.

Κίνδυνοι ασφυξίας και δηλητηρίασης και ασφάλεια
Σιγουρευτείτε, ότι τα παιχνίδια του είναι κατάλληλα για την ηλικία του και ότι δεν περιλαμβάνουν μικρά, αποσπώμενα κομμάτια ή μπαταρίες που βγαίνουν εύκολα και ενέχουν τον κίνδυνο κατάποσης.

Κρατήστε καλώδια, κορδόνια και παντός τύπου σκοινάκια, μακριά απ’ τα σημεία που μπορεί να φτάσει το παιδί. Το ίδιο ισχύει και για εύθραυστα ή μυτερά αντικείμενα.

Φροντίστε να ασφαλίσετε ντουλάπια και συρτάρια που περιέχουν φάρμακα (ακόμα και βιταμίνες).

Σε περίπτωση κατάποσης επικίνδυνου αντικειμένου, τροφίμου ή υγρού, καλέστε αμέσως βοήθεια και μην προσπαθήσετε να προκαλέσετε μόνοι σας εμετό.

Δείτε επίσης Πρώτες βοήθειες: Τι να κάνετε αν το παιδί χάσει τις αισθήσεις του

Kίνδυνοι πτώσης και ατυχημάτων και ασφάλεια

Μεταξύ 2000 και 2005 έχουν αναφερθεί τουλάχιστον 36 θάνατοι παιδιών ανά τον κόσμο εξαιτίας αναποδογυρίσματος της τηλεόρασης. Για να αποφύγετε τέτοιου είδους ατυχήματα, στερεώστε καλά έπιπλα και αντικείμενα, εξασφαλίζοντας την ισορροπία τους.

Βασικοί κανόνες ασφάλειας που όλοι οι γονείς οφείλουν να γνωρίζουν!

Στις πρίζες είναι απαραίτητο να τοποθετούνται ειδικά προστατευτικά.

Ιδανικά, τα παράθυρα πρέπει να είναι συρόμενα, καθώς τα παραθυρόφυλλα που ανοίγουν προς τα μέσα ενέχουν τον κίνδυνο τραύματος στο κεφάλι.

«Ντύστε» την τζαμαρία, εάν υπάρχει, με την ειδική μεμβράνη ασφαλείας που συγκρατεί τα θραύσματα, αν σπάσει.

Τοποθετήστε ειδικά προστατευτικά στα κάγκελα του μπαλκονιού, αν το παιδί έχει πρόσβαση σ’ αυτό.

Καλύψτε τις γωνίες και τις αιχμηρές άκρες του πάγκου και του τραπεζιού με τα ειδικά προστατευτικά.

Με πληροφορίες από mama365.gr

Close