10 τρόφιμα που μπορούν να ξαναφυτρώσουν από τα υπολείμματα, βοηθώντας μας να μειώσουμε τα απορρίμματα και να εξοικονομήσουμε χρήματα
Η σπατάλη τροφίμων είναι ένα από τα μεγαλύτερα περιβαλλοντικά προβλήματα της εποχής μας. Κάθε χρόνο, εκατομμύρια τόνοι τροφίμων καταλήγουν στα σκουπίδια, συμβάλλοντας στην αύξηση των απορριμμάτων και της εκπομπής αερίων του θερμοκηπίου. Ωστόσο, πολλοί άνθρωποι δεν γνωρίζουν ότι ορισμένα τρόφιμα μπορούν να αναγεννηθούν και να ξανακαλλιεργηθούν από τα υπολείμματά τους, προσφέροντας μια απλή και αποτελεσματική λύση για πιο βιώσιμη διατροφή.
Σε αυτό το άρθρο, θα ανακαλύψουμε 10 τρόφιμα που μπορούν να ξαναφυτρώσουν από τα υπολείμματα, βοηθώντας μας να μειώσουμε τα απορρίμματα, να εξοικονομήσουμε χρήματα και να υιοθετήσουμε έναν πιο οικολογικό τρόπο ζωής.
Αντί να ξοδεύουμε ένα σωρό χρήματα, αγοράζοντας τρόφιμα, αμφιβόλου ποιότητας, μπορούμε εμείς οι ίδιοι να καλλιεργούμε τα δικά μας βιολογικά και υγιεινά τρόφιμα. Μάλιστα, υπάρχουν κάποια, που είναι πολύ εύκολο να τους δώσουμε “ζωή” εκ νέου, μέσω των απορριμμάτων τους
Οφείλουμε να παρέχουμε στον οργανισμό μας την καλύτερη ποιότητα τροφής. Ασφαλώς, σε αυτή την κατηγορία, δεν μπορούμε να συμπεριλάβουμε κι όλα εκείνα τα φρούτα και λαχανικά που αναπτύσσονται με την βοήθεια φυτοφαρμάκων. Τι μπορούμε, να κάνουμε, λοιπόν, για να εξασφαλίσουμε μία υγιεινή διατροφή; Να καλλιεργήσουμε εκ νέου τρόφιμα από τα ήδη υπάρχοντα υπολείμματα της κουζίνας μας. Διαβάστε παρακάτω:
Προτού ξεκινήσουμε την διαδικασία καλλιέργειας, πρέπει να δώσουμε μεγάλη σημασία στα φυτικά απορρίμματα που θα χρησιμοποιήσουμε, καθώς αυτά είναι που καθορίζουν και την ποιότητα των νέων τροφίμων που θα φυτρώσουν στον κήπο μας.

Photo via: mistikakipou.gr
Για αυτόν τον λόγο, είναι φρόνιμο να προμηθευόμαστε τοπικά βιολογικά προϊόντα, ώστε να γνωρίζουμε με σιγουριά ότι τα φυτά μας είναι φρέσκα, υγιή και απαλλαγμένα από διάφορες χημικές και γενετικές παρεμβάσεις.
1. Πράσα, κρεμμύδια και μάραθος
Τα πράσα, τα κρεμμύδια και ο μάραθος, είναι ορισμένα από τα λαχανικά που χρησιμοποιούμε συχνά στη μαγειρική μας, τι καλύτερο, λοιπόν, από το να είναι φρέσκα, βιολογικά και πάνω από όλα, υγιεινά; Το μόνο που έχουμε να κάνουμε, είναι να τοποθετήσουμε το λευκό άκρο της ρίζας σε ένα γυάλινο βάζο με λίγο νερό και να το αφήσουμε σε μια ηλιόλουστη θέση.

Photo via: mistikakipou.gr
Όταν έρθει η ώρα για μαγείρεμα, απλά κόβουμε ό,τι χρειαζόμαστε από το πράσινο και αφήνουμε το λευκό άκρο της ρίζας να συνεχίσει να μεγαλώνει στο νερό. Τέλος, φρεσκάρουμε το νερό του φυτού μία φορά την εβδομάδα και έχουμε εξασφαλισμένα τα δικά μας λαχανικά.
2. Λεμονόχορτο
Το λεμονόχορτο μεγαλώνει ακριβώς όπως οποιοδήποτε άλλο χόρτο. Αφού έχουμε κόψει τα υπόλοιπα κομμάτια του χόρτου, φυτεύουμε το άκρο της ρίζα σε ένα γυάλινο βάζο με λίγο νερό και, όπως και στην παραπάνω περίπτωση, το αφήνουμε σε μια ηλιόλουστη θέση.

Photo via: vsaduidoma.com
Μέσα σε μια εβδομάδα, θα αρχίσουν να εμφανίζονται τα νέα του φύλλα. Μόλις βγουν τα φύλλα του, λοιπόν, μεταφυτεύουμε το λεμονόχορτο σε μια κατσαρόλα και το αφήνουμε έξω στον ήλιο. Το λεμονόχορτο είναι έτοιμο για χρήση μόλις φτάσει στο ύψος περίπου 30 εκατοστών.
3. Σέλινο, μαρούλι και λάχανο
Παρομοίως με τα πράσα, και αυτά τα λαχανικά θα φυτρώσουν εκ νέου από το λευκό άκρο της ρίζας τους. Κόβουμε τα μακριά κοτσάνια και τοποθετούμε το άκρο της ρίζας σε ένα ρηχό μπολ με νερό, αρκετό για να καλύψει τις ρίζες. Τοποθετούμε το μπολ δίπλα στο παράθυρο και ψεκάζουμε περιστασιακά με νερό, έτσι ώστε να κρατήσουμε την κορυφή υγρή.

Photo via: argiro.gr
Μετά από μερικές μέρες, θα πρέπει να αρχίσουν να εμφανίζονται οι ρίζες και τα νέα φύλλα. Από το σημείο αυτό, μετράμε περίπου μία εβδομάδα μετά, και μεταφυτεύουμε το φυτό στο χώμα, μόνο με τα φύλλα να εξέχουν στην επιφάνεια. Το φυτό θα συνεχίσει να μεγαλώνει και μέσα σε λίγες εβδομάδες θα φυτρώσει και άλλο ένα ολόκληρο.
4. Tζίντζερ (Πιπερόριζα)
Τo τζίντζερ είναι πολύ εύκολο να αναπτυχθεί εκ νέου. Απλά φυτεύουμε ένα μεγαλύτερο κομμάτι της ρίζας σε χώμα μαζί με τα μικρότερα κομμάτια, στραμμένα προς τα πάνω. Η πιπερόριζα δεν “θέλει” την άμεση έκθεση στον ήλιο, οπότε καλό θα ήταν να την τοποθετήσουμε σε ένα ζεστό υγρό περιβάλλον, χωρίς όμως πολύ φως

Photo via: mistikakipou.gr
Πολύ γρήγορα το φυτό θα αρχίσει να βγάζει νέους βλαστούς και ρίζες. Μόλις δημιουργηθεί ολόκληρο το φυτό, το βγάζουμε από το χώμα και αφαιρούμε ένα κομμάτι από τη ρίζα, και επαναλαμβάνουμε τη διαδικασία.
5. Πατάτες
Οι πατάτες είναι ίσως το πιο “πολυσύχναστο” λαχανικό στην κουζίνα μας, γιατί, λοιπόν, να ξοδεύουμε χρήματα στην συχνή αγορά τους, από τη στιγμή που μπορούμε να τις καλλιεργήσουμε μόνοι μας;
Αρχικά, επιλέγουμε μία πατάτα που έχει αυτά τα “εξογκώματα” και την κόβουμε σε κομμάτια περίπου 5 εκατοστών σε πλάτος, αφού πρώτα έχουμε σιγουρευτεί ότι το κάθε κομμάτι έχει τουλάχιστον ένα ή δύο εξογκωματάκια.

Photo via: bostanistas.gr
Στη συνέχεια, αφήνουμε τα κομμένα μέρη σε θερμοκρασία δωματίου για μία ή δύο ημέρες, ώστε να στεγνώσουν. Αυτό βοηθά την πατάτα να μην χαλάσει, ενώ συγχρόνως, εξασφαλίζεται πως οι νέοι βλαστοί θα τρέφονται από το κάθε κομμάτι της.
Πλαστική ρύπανση: “Πνίγονται” οι θάλασσες και οι ωκεανοί- Οι σκληρές Επιπτώσεις στον άνθρωπο
Τέλος, φυτεύουμε τα κομμάτια πατάτας περίπου 20 εκατοστά βαθιά με το εξόγκωμα στραμμένο προς τα πάνω και καλύπτουμε με χώμα περίπου τα 10 εκατοστά. Καθώς το φυτό μας θα αρχίσει να μεγαλώνει και να φαίνονται περισσότερες ρίζες, προσθέτουμε και άλλο χώμα.
6. Σκόρδο
Κι όμως, μόνο μία σκελίδα μπορεί να δημιουργήσει ένα ολόκληρο νέο σκόρδο. Απλά την φυτεύουμε, με τη ρίζα προς τα κάτω, σε μια ζεστή θέση με άφθονο φως. Το σκόρδο θα φυτευτεί μόνο του, θα παράγει νέους βλαστούς, κι εμείς θα έχουμε εξασφαλίσει για πάντα φρέσκα σκορδάκια!

Photo via: biomastores.gr
7. Κρεμμύδια
Τα κρεμμύδια είναι ένα από τα ευκολότερα λαχανικά για φύτευση. Το μόνο που χρειάζεται να κάνουμε, είναι να φυτέψουμε την άκρη της ρίζας του κρεμμυδιού, αφήνοντας ένα εκατοστό περίπου, να την τοποθετήσουμε το σε μια ηλιόλουστη θέση και να καλύψουμε το πάνω μέρος με χώμα.
Καλό θα ήταν , όσο χρησιμοποιούμε τα κρεμμύδια μας, να συνεχίσουμε να φυτεύουμε τις άκρες της ρίζας που μας έχουν μείνει από το μαγείρεμα, έτσι ώστε να μην ξαναχρειαστεί να αγοράσουμε κρεμμύδια.

Photo via: mistikakipou.gr
8. Γλυκοπατάτες
Όταν φυτευτεί, η γλυκοπατάτα θα παράγει βλαστούς που μοιάζουν σε αυτά της πατάτας. Φυτεύουμε είτε ολόκληρη, είτε ένα μέρος της γλυκοπατάτας κάτω από ένα λεπτό στρώμα χώματος, σε μία υγρή, ηλιόλουστη θέση.
Οι νέοι βλαστοί θα αρχίσουν να εμφανίζονται μέσα στο χώμα σε περίπου μία εβδομάδα. Μόλις οι βλαστοί φθάσουν σε ύψος περίπου 10 εκατοστών, τους βγάζουμε και τους ξαναφυτεύουμε αφήνοντας περίπου 30 εκατοστά κενό ανάμεσα σε κάθε φυτό. Πρέπει να έχουμε υπόψιν μας ότι θα χρειαστούν περίπου 4 μήνες για να είναι έτοιμες.

Photo via: bostanistas.gr
9. Μανιτάρια
Μπορεί τα μανιτάρια να μπορούν να φυτευθούν και να μεγαλώσουν μέσα από τα υπολείμματα τους, ωστόσο δεν είναι μία εύκολη διαδικασία. Χρειάζονται ζεστό και υγρό και πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά χώμα, ενώ συγχρόνως πρέπει να ανταγωνιστούν άλλους μύκητες για να καταφέρουν να επιβιώσουν σε αυτό το περιβάλλον.
Αν και δεν είναι το ιδανικότερο τους κλίμα, το κρύο περιβάλλον δίνει στα μανιτάρια μια μεγαλύτερη πιθανότητα να βγουν “νικητές” στην μάχη τους με άλλους μύκητες. Για να φυτέψουμε μανιτάρια, ετοιμάζουμε ένα μείγμα από χώμα και λίπασμα σε ένα δοχείο, ώστε να μπορούμε να το μεταφέρουμε εύκολα και να ελέγχουμε ανά τακτά χρονικά διαστήματα τη θερμοκρασία των μανιταριών μας.

Photo via: iefimerida.gr
Καλό είναι, κατά τη διάρκεια της ημέρας να το διατηρούμε σε ζεστό, όχι άμεσο φως και το βράδυ σε μια δροσερή θερμοκρασία. Αφού, λοιπόν, έχουμε ολοκληρώσει όλα τα προβλεπόμενα, απλά φυτεύουμε το κοτσάνι στο χώμα, αφήνοντας μόνο την κορυφή εκτεθειμένη. Αν μας ευνοήσουν οι συνθήκες, στη βάση θα αναπτυχθεί ένα εντελώς νέο μανιτάρι.
10. Ανανάς
Για να φυτρώσει από την αρχή ο ανανάς, θα πρέπει να αφαιρέσουμε το πράσινα φυλλώδη κομμάτια στην κορυφή, εξασφαλίζοντας ταυτοχρόνως ότι κανένα κομματάκι του φρούτου δεν εξακολουθεί να είναι προσκολλημένο.

Photo via: huffingtonpost.gr
Φυτεύουμε την κορυφή του ανανά σε ένα ζεστό και εντελώς στεγνό περιβάλλον. Αρχικά, θα πρέπει να το ποτίζουμε τακτικά, μειώνοντας το εβδομαδιαίο πότισμα μόλις διαμορφωθεί το φυτό. Θα χρειαστούν περίπου 2 με 3 χρόνια μέχρι ο ανανάς να είναι έτοιμος για το πιάτο μας, οπότε αυτό που μένει να κάνουμε είναι να αφοπλιστούμε με μπόλικη υπομονή.
Διαβάστε όλα τα άρθρα για το περιβάλλον στο Daddy-Cool.gr
Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου χωρίς την γραπτή άδεια από τον εκδότη.