11 επιτραπέζια που αγαπούσαμε μικροί_

Πριν μερικά χρόνια τα παιδιά δεν έπαιζαν με κινητά. Όταν βαριόντουσαν στο σπίτι και δεν μπορούσαν να βγουν έξω, κανόνιζαν να παίξουν το αγαπημένο τους επιτραπέζιο παιχνίδι με τους γονείς τους ή τα αδέρφια τους.

Τα επιτραπέζια παιχνίδια, έχουν μεγαλώσει γενιές και γενιές. Υπάρχουν λοιπόν μερικά επιτραπέζια παιχνίδια που μέχρι και σήμερα κυκλοφορούν στην αγορά. Όμως είναι διαχρονικά και όταν τα βλέπουμε στα ράφια των καταστημάτων, μας ξυπνούν παιδικές αναμνήσεις.

Τα επιτραπέζια παιχνίδια είναι μία πολύ ευχάριστη και δημιουργική απασχόληση για μικρούς και μεγάλους. Μέσα από τα επιτραπέζια παιχνίδια, μπορείς να μάθεις στρατηγική, πως λειτουργούν τα χρήματα, να αποκτήσεις γνώσεις που δεν είχες, να ανακαλύψεις ταλέντα και να μάθεις να χάνεις.

Δείτε ακόμα Το πιο επικίνδυνο παιχνίδι της ιστορίας: Είχε ραδιενεργά υλικά & προοριζόταν για παιδιά

Στο παρακάτω άρθρο αποφασίσαμε να συγκεντρώσουμε για εσάς τα αγαπημένα μας επιτραπέζια παιχνίδια. Θα σας περιγράψουμε πως παίζονται, έτσι ώστε να τα παίξετε κι εσείς με τα παιδιά και τους φίλους σας. Επίσης θα μοιραστούμε και μερικές δικές μας παιδικές αναμνήσεις. Διαβάστε παρακάτω: 

Μάντεψε ποιος

Ξεκινάω με το συγκεκριμένο επιτραπέζιο παιχνίδι γιατί ήταν το πρώτο επιτραπέζιο παιχνίδι που έπαιξα με την ξαδέρφη μου σε ηλικία 8 ετών. Ήμασταν στο σπίτι της, βαριόμασταν και αποφασίσαμε να ανοίξουμε το επιτραπέζιο παιχνίδι που της είχε φέρει δώρο ο Άι – Βασίλης λίγες μέρες πριν.

Και εθιστήκαμε. Στο Μάντεψε Ποιος, υπάρχουν δύο πλαστικές βάσεις με φωτογραφίες. Στις φωτογραφίες, υπάρχει από κάτω και ένα όνομα. Οι παίκτες, καλούνται να διαλέξουν την αγαπημένη τους φωτογραφία και ο αντίπαλος πρέπει να αναγνωρίσει ποια φωτογραφία είναι.

Κάνεις λοιπόν ερωτήσεις στον αντίπαλο όπως “έχει ξανθά μαλλιά;” “φοράει γυαλιά;” μέχρι που όταν είσαι σίγουρος ρωτάς “μήπως είναι η Άννα;”. Αν το βρεις κερδίζεις. Αν όχι, συνεχίζεις την προσπάθεια μέχρι να το…πάρει το ποτάμι.

11 _επιτραπέζια_ που_ αγαπούσαμε _μικροί_

Photo via: Pinterest

Μονόπολη

Ένα από τα διαχρονικότερα και πιο…καπιταλιστικά παιχνίδια όλων των εποχών. Στην Μονόπολη οι παίκτες καλούνται να προχωρήσουν σε αγοραπωλησίες. Αυτός που θα κάνει τις πιο συμφέρουσες αγοραπωλησίες θα έχει και μεγαλύτερα εισοδήματα.

Αυτό συμβαίνει, διότι αν για παράδειγμα αγοράσεις το τάδε ξενοδοχείο, κάθε φορά που το πιόνι του αντιπάλου, τυχαίνει να πέσει στο συγκεκριμένο ξενοδοχείο, αναγκάζεται να σου πληρώσει το νοίκι. Ο παίκτης που θα έχει τα περισσότερα χρήματα στο τέλος του παιχνιδιού, κερδίζει.

Η μονόπολη ανέκαθεν είχε φανατικούς εχθρούς και φανατικούς φίλους. Η αλήθεια είναι πως είναι ένα επιτραπέζιο παιχνίδι που αν το παίξουν έμπειροι παίκτες, μπορεί να κρατήσει ώρες ολόκληρες.

11 _επιτραπέζια_ που_ αγαπούσαμε _μικροί_

Photo via: neolaia.gr

Uno

Το Uno είναι ένα επιτραπέζιο παιχνίδι με κάρτες της δικής μου γενιάς. Γεννήθηκα το 1997 οπότε καταλαβαίνετε για ποια γενιά μιλάω. Στο Uno οι παίκτες παίρνουν από δέκα κάρτες. Οι κάρτες έχουν διάφορα χρώματα.

Όταν στο τραπέζι υπάρχει μία κόκκινη κάρτα με τον αριθμό 4 για παράδειγμα, ο αντίπαλος θα πρέπει να πετάξει είτε μία κόκκινη κάρτα, είτε μία κάρτα με άλλο χρώμα αλλά με τον αριθμό 4. Φυσικά αν έχεις τον αριθμό 4 σε άλλο χρώμα, οι υπόλοιποι παίκτες καλούνται να βρουν κάρτες με το χρώμα που άλλαξες.

Σε αυτό το παιχνίδι κερδίζει αυτός που θα ξεφορτωθεί τις κάρτες πρώτος. Υπάρχουν μερικές έξτρα κάρτες. Αυτές είναι η αλλαγή σειράς, το +2 κάρτες, η αλλαγή χρώματος και η αλλαγή χρώματος σε συνδυασμό με το +4 κάρτες.

Δείτε ακόμα Δώρα για το παιδί: Τα παραδοσιακά παιχνίδια είναι καλύτερα από τα ψηφιακά

Τα φύλλα με το +2 και το +4, ήταν ικανά να χαλάσουν φιλίες στα σχολικά μου χρόνια. Όταν λοιπόν το χρώμα που υπήρχε κάτω δεν σου άρεσε, μπορούσες με την αλλαγή χρώματος να το αλλάξεις όπως θες εσύ. Αν η αλλαγή χρώματος ήταν απλή, απλά άλλαζες το χρώμα.

Αν πάλι είχε το +4 ο παίκτης που παίζει αμέσως μετά από σένα αναγκαζόταν να πάρει 4 επιπλέον κάρτες. Οι κάρτες με το +2 από την άλλη, χρησιμοποιούνταν όταν οι παίκτες ήθελαν να καθυστερήσουν τον αντίπαλο να ξεφορτωθεί τις κάρτες.

Τις πετούσες, όταν στο τραπέζι υπήρχαν φύλλα με το ίδιο χρώμα που εσύ είχες το +2 ή υπήρχαν άλλα +2. Η τσαχπινιά είναι ότι όσα περισσότερα +2 πέσουν στο τραπέζι μαζεμένα, τόσες περισσότερες κάρτες μαζεύονται για τον άτυχο που δε θα έχει να πετάξει +2.

Δείτε ακόμα Από θαύμα ζούμε: Δείτε 26 φωτογραφίες από γονείς την δεκαετία του 80 και του 90

Δηλαδή αν κάποιος ρίξει ένα +2, ο αντίπαλος για να το αποφύγει ρίξει το δικό του +2 και ο αμέσως επόμενος το δικό του, τότε ο τέταρτος παίκτης, αν δεν έχει +2, αναγκάζεται να πάρει 6 κάρτες. Το Uno παίζετε με 4 παίκτες κι αν νευριάζεις εύκολα, μην το παίξεις.

11 _επιτραπέζια_ που_ αγαπούσαμε _μικροί_

Photo via: sportime.gr

Taboo

Αχ, το επιτραπέζιο παιχνίδι των εφηβικών μου χρόνων. Είχα ένα ταλέντο στο Taboo γι’ αυτό και το αγαπούσα ανέκαθεν. Το Taboo παίζετε με κάρτες. Στις κάρτες σου δίνονται λέξεις να περιγράψεις. Όμως υπάρχουν απαγορευμένες εκφράσεις που δεν πρέπει να χρησιμοποιήσεις κατά την περιγραφή.

Για παράδειγμα σου δίνεται η λέξη καράβι αλλά σου απαγορεύει να χρησιμοποιήσεις την λέξη όχημα και θάλασσα για να την περιγράψεις. Εσύ καλείσαι να περιγράψεις το καράβι στην ομάδα σου, έτσι ώστε εκείνοι να καταφέρουν να βρουν την λέξη.

Το παιχνίδι παίζετε με πολλά άτομα που χωρίζονται σε δύο ομάδες. Έχει κλεψύδρα και μέχρι να τελειώσει ο χρόνος έχεις το δικαίωμα να περιγράφεις κάρτες ή να παραβλέπεις και κάρτες όταν πιστεύεις ότι η ομάδα σου δεν πρόκειται να το βρει.

11 _επιτραπέζια_ που_ αγαπούσαμε _μικροί_

Photo via: mightyape.com.au

Scrabble

Το Scrabble είναι ένα παιχνίδι το οποίο σου μαθαίνει να χρησιμοποιείς σωστά την γλώσσα και σε κάνει να καταλάβεις ότι υπάρχουν πολλές λέξεις που δεν γνώριζες. Οι παίκτες καλούνται να βρουν λέξεις που να είναι σωστές ορθογραφικά αλλά και νοηματικά. Όσο πιο περίπλοκη η λέξη, τόσο περισσότεροι πόντοι.

11 _επιτραπέζια_ που_ αγαπούσαμε _μικροί_

Photo via: gargalianoionline.gr

Score 4

Το συγκεκριμένο επιτραπέζιο παιχνίδι ήταν κάτι σαν την τρίλιζα αλλά σε επιτραπέζιο παιχνίδι. Το μόνο που έπρεπε να κάνεις είναι να τοποθετείς τρία ίδια πιόνια στην σειρά χωρίς να σε διακόψει το πιόνι του αντιπάλου.

διαχρονικά_επιτραπέζια παιχνίδια_που_μας_ξυπνούν_αναμνήσεις_

Photo via: gamestory.gr

Trivial Pursuit

Άλλο ένα επιτραπέζιο παιχνίδι που σου μαθαίνει πράγματα. Το συγκεκριμένο είναι παιχνίδι με ερωτήσεις γνώσεων. Όσο πιο διαβασμένος είσαι τόσο αυξάνονται και οι πιθανότητές σου να κερδίσεις. Η αλήθεια είναι πως είναι κάπως βαρετό για τα παιδιά, όμως σίγουρα ξετρελαίνει τους μεγάλους.

11 _επιτραπέζια_ που_ αγαπούσαμε _μικροί_

Photo via: amazon.com

Pictionary

Στο συγκεκριμένο παιχνίδι καλείσαι να περιγράψεις μία λέξη στην ομάδα σου ζωγραφίζοντάς την. Για παράδειγμα αν σου τύχει η λέξη “κάκτος” πρέπει να ζωγραφίσεις έναν κάκτο. Σίγουρα σε φέρνει πιο κοντά στην τέχνη της ζωγραφικής, είναι δημιουργικό και αν είσαι παιδί, μπορεί μέσα από αυτό το επιτραπέζιο, να μάθεις ότι είσαι ταλαντούχο στο σκίτσο.

11 _επιτραπέζια_ που_ αγαπούσαμε _μικροί_

Photo via: bsmartlooks.com

Jenga

Ένα επιτραπέζιο παιχνίδι για γερά νεύρα. Στο Jenga έπρεπε να τραβήξεις τουβλάκια από έναν ετοιμόρροπο πύργο. Αν δεν είχες σταθερό χέρι ή τραβούσες το λάθος τουβλάκι, όλος ο πύργος γκρεμίζονταν. Το παιχνίδι έληγε κι εσύ έβριζες.

διαχρονικά_επιτραπέζια παιχνίδια_που_μας_ξυπνούν_αναμνήσεις_

Photo via: wayfair.com

Twister

Από τα αγαπημένα μου παιχνίδια όταν ήμουν μικρή. Στο Twister πρέπει να βάλεις το πόδι σου ή το χέρι σου ή το κεφάλι σου ανάλογα στο χρώμα που σου υποδείκνυε το επιτραπέζιο. Είναι ένα υπέροχο παιχνίδι για παιδιά αφού ανακαλύπτουν το σώμα τους και τις δυνατότητές του. Επίσης τους αυξάνει την συγκέντρωση και τα γυμνάζει.

Μερικά χρόνια αργότερα βγήκαν ακόμη πιο ενδιαφέρουσες παραλλαγές, όπου τα παιδιά καλούνταν να χορέψουν πατώντας στα χρώματα που τους υποδείκνυε το επιτραπέζιο.

11 _επιτραπέζια_ που_ αγαπούσαμε _μικροί_

Photo via: skroutz.gr

Γκρινιάρης – Φιδάκι

Δε θα μπορούσα να αφήσω έξω το επιτραπέζιο παιχνίδι που με έκανε να τσακωθώ με την κολλητή μου στο Δημοτικό και που με έμαθε να χάνω. Το συγκεκριμένο επιτραπέζιο ήταν δύο σε ένα. Ο Γκρινιάρης (πόσο μου ταίριαζε) ήταν το μπροστινό μέρος του επιτραπέζιου.

Το διασκεδαστικό αυτό παιχνίδι παίζεται από 2 – 4 παίκτες και έχει 16 πιόνια σε 4 διαφορετικά χρώματα. Κάθε παίκτης παίρνει τα 4 πιόνια του ενός χρώματος και τα τοποθετεί στα 4 τετράγωνα του αντίστοιχου χρώματος, αυτή είναι και η βάση του.

Στόχος του κάθε παίκτη είναι να μεταφέρει και να συγκεντρώσει και τα 4 πιόνια του στα τετράγωνα του ίδιου χρώματος με το Χ, ακολουθώντας τους παρακάτω όρους: Κάθε παίκτης ρίχνει μια φορά το ζάρι με την σειρά, μέχρι να φέρει “6”, οπότε αποκτά το δικαίωμα να ξεκινήσει, τοποθετώντας ένα πιόνι στο τετράγωνο με τον κύκλο του ίδιου χρώματος.

Δείτε ακόμα 5 μπουφάν που αν τα έχεις φορέσει τότε ναι, είσαι πλέον μεσήλικας (Pics)

Μόνο τότε έχει το δικαίωμα μιας δεύτερης ζαριάς και κινεί τα πιόνια του τόσα τετράγωνα, όσα έχει φέρει το ζάρι κατευθυνόμενος προς την φορά του βέλους. Ένα “6” επιτρέπει στον παίκτη μια δεύτερη ζαριά και κάθε φορά που θα φέρει “6” μπορεί ο παίκτης να κινήσει ένα πιόνι του που βρίσκεται ήδη στο παιχνίδι ή να ξεκινήσει ένα άλλο από τη βάση του.

Στη συνέχεια, προχωράει τα πιόνια του πάνω στην εξωτερική γραμμή
της καρτέλας -πάντοτε προς τη δεξιά πλευρά- μέχρι να φτάσει στο σημείο
από όπου ξεκίνησε, όποτε μπαίνει στην κεντρική γραμμή που έχει το χρώμα του  με το σύμβολο Χ και προσπαθεί να τα βάλει στην σειρά, φέρνοντας τη σωστή ζαριά.

Όταν ένα πιόνι, στην διαδρομή του, τύχει να σταματήσει σε ένα τετράγωνο όπου ήδη υπάρχει αντίπαλο πιόνι, το διώχνει και το υποχρεώνει να επιστρέψει στη βάση του και να ξεκινήσει και πάλι από
την αρχή.

Δείτε ακόμα Δεκαετίες 80΄και 90′: 25 Φωτογραφίες με αναμνήσεις

Όταν δύο ή περισσότερα πιόνια του ίδιου χρώματος τύχει να σταματήσουν μέσα στο ίδιο τετραγωνάκι τοποθετούνται δίπλα δίπλα και σχηματίζουν ένα φράγμα που κανένας άλλος παίκτης διαφορετικού χρώματος δεν μπορεί να διώξει ή να ξεπεράσει. Αυτός που θα καταφέρει πρώτος να συγκεντρώσει και τα 4 πιόνια του στη γραμμή αυτή και να τα τοποθετήσει στην σειρά, είναι ο νικητής.

Στο φιδάκι από την άλλη τα πράγματα ήταν πιο απλά. Έριχνες το ζάρι και αν έφτανες πρώτος στην γραμμή τερματισμού, κέρδιζες. Υπήρχαν βέβαια σκάλες που είτε σε ανέβαζαν πιο ψηλά είτε σε έριχναν. Αυτό ήταν το μόνο εκνευριστικό σε αυτό το παιχνίδι.

11 _επιτραπέζια_ που_ αγαπούσαμε _μικροί_

Photo via: skroutz.gr

Διαβάστε όλα τα άρθρα για την μηχανή του χρόνου στο Daddy-Cool.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου χωρίς την γραπτή άδεια από τον εκδότη. 

Close