Αυτός είναι ο λόγος που είναι σχεδόν απίθανο να έχετε γενέθλια στις 25 Δεκεμβρίου

Γιατί είναι απίθανο να έχει κάποιος γενέθλια στις 25 Δεκεμβρίου – Τι  αναφέρουν οι ερευνητές 

Αν κάποιος σάς ζητούσε να μαντέψετε τα γενέθλιά του, χωρίς να σας δοθούν επιπλέον πληροφορίες, μπορεί να βρεθείτε σε δύσκολη θέση. Εξάλλου, οι πιθανότητες είναι μία στις 365 ώστε να μπορέσετε να το βρείτε με μία τυχαία μαντεψιά, σωστά; Ίσως, όμως, και να μην είναι έτσι.

Λοιπόν, σύμφωνα με το «IFLScience», αποδεικνύεται ότι μπορείτε να παίξετε λίγο με την τύχη, καθώς υπάρχει μία ημέρα του χρόνου κατά την οποία οι άνθρωποι έχουν πολύ λιγότερες πιθανότητες να γεννηθούν από οποιαδήποτε άλλη: Η 25η Δεκεμβρίου, δηλαδή τα Χριστούγεννα. Μπορεί να μοιάζει με ένα πιθανολογικό παράδοξο, αλλά δεν είναι παρά ένα πραγματικό στατιστικό γεγονός, το οποίο εντοπίστηκε στο πλαίσιο μίας μελέτης στο «Journal of Political Economy» που δημοσιεύθηκε τον Φεβρουάριο του 1999 και η οποία διερευνούσε μια ιδιορρυθμία του φορολογικού συστήματος των ΗΠΑ.

Δείτε επίσης : Γίνεται να σε σκοτώσει ένα χασμουρητό: Τα πιο περίεργα αίτια θανάτου στον κόσμο

«Η 25η Δεκεμβρίου είναι η λιγότερο δημοφιλής ημέρα στις ΗΠΑ, στην Αυστραλία και στη Νέα Ζηλανδία για να γεννηθεί κανείς. Στην Αγγλία, στην Ουαλία και στην Ιρλανδία είναι η δεύτερη λιγότερο δημοφιλής μετά την 26η Δεκεμβρίου, όταν οι Βρετανοί γιορτάζουν την Boxing Day» εξήγησε ο οικονομολόγος Τζέι Ζαγκόρσκι σε άρθρο του, που δημοσιεύθηκε στο «Conversation» τον Δεκέμβριο του 2019. Χρησιμοποιώντας πληροφορίες από αμερικανικά αρχεία γεννήσεων από το 1978 έως το 1992, οι ερευνητές Στέισι Ντίκερτ-Κόνλιν και Αμιτάμπχ Τσάντρα, με τη σειρά τους, μπόρεσαν να κατατάξουν κάθε ημέρα του έτους με τη σειρά των πιθανοτήτων ως προς τις γεννήσεις. Μάλιστα, το 2006, τα δεδομένα αυτά συγκεντρώθηκαν σε έναν πίνακα που δημοσιεύθηκε στους «New York Times». Ως εκ τούτου, αν εξαιρέσουμε την 29η Φεβρουαρίου – καθώς εμφανίζεται μόνο μία φορά κάθε τέσσερα χρόνια – η 25η Δεκεμβρίου αποδείχθηκε ως η λιγότερο πιθανή γενέθλια ημέρα για κάποιο άτομο.

Πότε σημειώνονται οι περισσότερες γεννήσεις

Βέβαια, αν επρόκειτο για μια τυχαία ημερομηνία, δηλαδή μια ημερομηνία χωρίς ιδιαίτερη θρησκευτική και πολιτιστική σημασία, τότε δεν θα ήταν και τόσο ενδιαφέρον το εν λόγω στοιχείο. Εντούτοις, η ημέρα των Χριστουγέννων είναι διαφορετική. Γιατί αποδεικνύεται ως η ημέρα με τις λιγότερες πιθανότητες γενεθλίων για κάποιον; Λοιπόν, οι ερευνητές έχουν βρει βιολογικούς λόγους για την ετήσια ροή των γεννήσεων. Για παράδειγμα, οι γεννήσεις στα τέλη του καλοκαιριού και κατά το φθινόπωρο είναι πιο συνηθισμένες από οποιαδήποτε άλλη περίοδο του χρόνου και αυτό θεωρείται ότι οφείλεται σε σειρά παραγόντων που συνδέουν το σώμα μας με τον μεταβαλλόμενο κόσμο γύρω μας.

«Οι υποθέσεις περιλαμβάνουν την υποβάθμιση της ποιότητας του σπέρματος κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, τις εποχιακές διαφορές στην πρόσθια βλεννογόνο-ωοθηκική λειτουργία που προκαλούνται από τις αλλαγές στη διάρκεια του φωτός και τη διακύμανση της ποιότητας του ωαρίου ή της δεκτικότητας του ενδομητρίου», εξηγείται σε μία μελέτη στο «Obstetrics and Gynecology» που δημοσιεύθηκε τον Ιούνιο του 2001, και προστίθεται: «Η αυξημένη σεξουαλική δραστηριότητα που σχετίζεται με τις γιορτές στο τέλος του έτους, έχει επίσης θεωρηθεί ως πιθανή συμπεριφορική εξήγηση για την κορύφωση των συλλήψεων τον Δεκέμβριο, αν και οι ακριβείς λόγοι παραμένουν άγνωστοι».

Δείτε επίσης : Γιατί κοιμόμαστε και περίεργα πράγματα για τα όνειρα που δεν ξέρετε.

Πάντως, ενώ αυτό μπορεί να εξηγεί γιατί υπάρχουν τόσες πολλές γεννήσεις τον Σεπτέμβριο, δεν εξηγεί γιατί δεν υπάρχουν και τόσες γεννήσεις τα Χριστούγεννα.

Τι ισχύει για τις γεννήσεις την ημέρα των Χριστουγέννων

Με άλλα λόγια, τι πραγματικά συμβαίνει με την 25η Δεκεμβρίου και τα γενέθλια; Στην πραγματικότητα, ο λόγος για τον οποίο είναι ιδιαίτερα απίθανο κάποιος να έχει γεννηθεί την ημέρα των Χριστουγέννων είναι εξαιρετικά απλός και αυτός δεν είναι άλλος από την εορταστική περίοδο σύμφωνα με το ieidiseis.gr .

«Όλες οι λιγότερο δημοφιλείς ημέρες στις ΗΠΑ, όσον αφορά στα γενέθλια, συνδέονται με αργίες, είτε πρόκειται για τα Χριστούγεννα, για την Πρωτοχρονιά, για την 4η Ιουλίου ή για την Ημέρα των Ευχαριστιών», έχει γράψει ο Τζέι Ζαγκόρσκι στο προαναφερθέν άρθρο του, και σημείωσε ότι «ανάλογα με το έτος και τον τόπο, γεννιούνται λιγότερα μωρά στις 25 Δεκεμβρίου σε ποσοστό που κυμαίνεται μεταξύ 30% και 40% σε σύγκριση με τη δημοφιλέστερη ημέρα του έτους».

Δείτε επίσης : Δεν πάει το μυαλό σας γιατι τα καθίσματα των λεωφορείων έχουν αυτά τα περίεργα καλύμματα!

Αν και μπορεί να θεωρείτε την ημερομηνία γέννησής σας ως κάτι εντελώς εκτός ανθρώπινου ελέγχου, παρ’ όλα αυτά συχνά είναι προγραμματισμένη καθώς – σύμφωνα με τον Τζέι Ζαγκόρσκι – «σχεδόν κανένας τοκετός με καισαρική τομή δεν προγραμματίζεται από τους γιατρούς σε αργίες ή Σαββατοκύριακα και, μάλιστα, περίπου ένα στα τρία μωρά γεννιούνται με αυτόν τον τρόπο στις ΗΠΑ».

Close