η_πιο_εύκολη_ληστεία τραπεζας_στην_Αθήνα_

Σήμερα θα μάθουμε για την πιο εύκολη ληστεία τράπεζας στην Αθήνα που έγραψε ιστορία.

Από τους μεγαλύτερους φόβους ενός ανθρώπου είναι μην πάει ένα πρωί να κάνει κάποια δουλειά στην τράπεζα και βρεθεί όμηρος στα χέρια ληστών. Σίγουρα το έχουμε σκεφτεί έστω και μία φορά στην ζωή μας, αφού σε πολλές τηλεοπτικές σειρές – κυρίως αμερικάνικες – έχουν προβληθεί τέτοια επεισόδια.

Αν λοιπόν είχαμε βάλει στην θέση μας τους ηθοποιούς των σειρών που πέφτουν όμηροι σε θύματα ληστείας, σίγουρα θα είχαμε χωριστεί σε δύο κύριες κατηγορίες. Η πρώτη κατηγορία θα δήλωνε τέρμα βοηθητική προς τους ληστές και θα προσπαθούσε να περάσει απαρατήρητη, έτσι ώστε να μην τους εξαγριώσει.

Δείτε ακόμα Ο σατανικός άντρας που σκότωσε την γυναίκα του με λουκούμια – Πως ξεσκεπάστηκε το έγκλημα

Η δεύτερη κατηγορία μπορεί να πίστευε ότι θα είχε τα κότσια, να τα βάλει μαζί τους, να καλέσει την αστυνομία ή τέλος πάντων να προσπαθούσε να διαπραγματευτεί. Έξω από τον χορό πολλά τραγούδια και λέμε όπως και να ‘χει.

Κι ενώ οι ληστείες σε τράπεζες με ομήρους συμβαίνουν κυρίως στην Αμερική, πριν αρκετά χρόνια μία ληστεία τράπεζας στην Αθήνα έμελλε να αφήσει εποχή. Αυτό διότι σύμφωνα με τον Τύπο, ήταν η πιο εύκολη ληστεία, αφού οι περαστικοί έξω από την τράπεζα παρακολουθούσαν αδιάφοροι. Διαβάστε παρακάτω: 

Η πιο εύκολη ληστεία

Η πιο εύκολη ληστεία διαδραματίστηκε στις 20 του Μάη, το έτος 1983 και ώρα 8:57. Δύο ληστές όρμησαν μέσα στο υποκατάστημα της Ιονικής – Λαϊκής Τράπεζας στο Παλαιό Φάληρο. Κρατούσαν όπλα στο χέρι και χωρίς να προφέρουν ούτε μία λέξη, ακινητοποίησαν τους τέσσερις υπαλλήλους και τους τέσσερις πελάτες που βρίσκονταν μέσα στην τράπεζα.

Μία από τους υπαλλήλους ήταν και η Σταυρούλα Ν. η οποία ήταν έγκυος και με το που αντιλήφθηκε τους ληστές έπεσε αμέσως λιπόθυμη. Ο ένας από τους δύο ληστές κρατούσε μία κυνηγετική καραμπίνα με κομμένη κάννη. Στάθηκε λοιπόν στην είσοδο σημαδεύοντας τον διευθυντή.

Ο δεύτερος ληστής ήταν κι αυτός οπλισμένος και ήταν αυτός που κατευθύνθηκε αμέσως προς το ταμείο. Στήριξε την κάννη του πιστολιού στο κεφάλι του ταμία και τον ακινητοποίησε στον τοίχο, βάζοντας τον ταμεία να σηκώσει τα χέρια του ψηλά.

Δείτε ακόμα «Φαινόμενο Bleve»: Το τρομακτικό τροχαίο στην Εθνική που θέρισε όσους βρίσκονταν σε ακτίνα 200m

Αξίζει να σημειωθεί ότι εκείνη την στιγμή στο ταμεία υπήρχαν έξι δεσμίδες των εκατό χιλιάδων. Επίσης άλλες διακόσιες χιλιάδες ήταν μέσα στο συρτάρι, “χύμα”. Ο ληστής άρπαξε τις δεσμίδες και οδήγησε τον ταμία στο χρηματοκιβώτιο το οποίο κατά τύχη εκείνη την στιγμή ήταν ανοιχτό.

Μέσα σε μόλις λίγα λεπτά ο ληστής άρπαξε 2.500.000 δραχμές, τα έριξε σε μία ταξιδιωτική τσάντα που κρατούσε και έτρεξε προς στην είσοδο. Ο δεύτερος ληστής είχε προλάβει να αρπάξει από τον γκισέ του ταμία περίπου 790.000 δραχμές.

η_πιο_εύκολη_ληστεία τραπεζας_στην_Αθήνα_

Το ρεπορτάζ των εφημερίδων

Ο Τύπος έγραψε:

«Βγαίνοντας οι δύο ληστές από την Τράπεζα, με τα λεφτά και τα όπλα στα χέρια, έτρεξαν στο αυτοκίνητό τους κι εξαφανίστηκαν. Το «φιλοθεάμον» κοινό παρακολουθούσε από την άλλη πλευρά του δρόμου αμέτοχο, σαν να παρακολουθούσε το γύρισμα αστυνομικής ταινίας»

Τι υποστήριξε ο διευθυντής της τράπεζας;

Ο διευθυντής της τράπεζας μετά το συμβάν έδωσε σαφή αναφορά για την ληστεία στον Τύπο της εποχής. Είχε δηλώσει λοιπόν τότε ότι:

«Πρόλαβα να δω τη σκιά τους καθώς ορμούσαν μέσα και πάτησα το κουδούνι συναγερμού. Αυτός που στάθηκε δίπλα μου, με τη κοντόκαννη καραμπίνα, δεν έδειχνε ψύχραιμος κι έτρεμε. Κι οι δύο, όμως, έδειχναν αποφασισμένοι να πυροβολήσουν αν κάποιος τολμούσε να κάνει κάτι».

Φυσικά σχολίασε και τις αντιδράσεις των περαστικών, που δεν έδειξαν καμία θέληση να βοηθήσουν λέγοντας:

Δείτε ακόμα Οι σωτήριοι ψεκασμοί: Πώς τελείωσε η πιο φονική πανδημία στην Ελλάδα;

«Προσωπικά με σόκαρε η αδιαφορία του κόσμου, που παρακολουθούσε την εξέλιξη της ληστείας. Οι δύο δράστες σίγουρα θα είχαν συλληφθεί αν βοηθούσαν απ’ έξω οι οδηγοί (σ.σ τρόλεϊ) κι αν ένας απ’ αυτούς σκεφτόταν να κλείσει το δρόμο».

Σύμφωνα με τον διευθυντή στάθηκαν πολύ άτυχοι. Δύο λεπτά πριν την ληστεία ένας πελάτης είχε έρθει για να καταθέσει 800.000 δραχμές. Μάλιστα πίεζε τον διευθυντή να ολοκληρώσουν γρήγορα την διαδικασία γιατί δεν ήθελε να έχει τόσα πολλά λεφτά πάνω του, για να μη γίνει καμία ληστεία.

Δύο λεπτά μετά την συζήτησή του, μπήκαν οι ληστές μέσα και ο πελάτης λιποθύμησε. «Ο πελάτης που έκανε την κατάθεση καθόταν στο γραφείο μου και λίγο πριν του είχα προτείνει καφέ, αλλά βιαζόταν να πάει τα λεφτά στο ταμείο. Μου είχε πει: ‘Άσε να καταθέσω τα λεφτά, να μην τα’ χω πάνω μου, μπας και γίνει καμιά ληστεία..’»

Το κλεμμένο αυτοκίνητο των ληστών

Φυσικά το αυτοκίνητο που διέφυγαν οι ληστές είχε κλαπεί το προηγούμενο βράδυ από την οδό Νικ. Πλαστήρα στην Νέα Σμύρνη. Άνηκε σε έναν υπάλληλο της Πολιτικής Αεροπορίας. Ο ιδιοκτήτης του αυτοκινήτου είχε δώσει στον κουνιάδο του το αμάξι ο οποίος ήταν μόνιμος κάτοικος του Ζαΐρ και είχε έρθει για διακοπές στην Αθήνα.

η_πιο_εύκολη_ληστεία τραπεζας_στην_Αθήνα_

Το προηγούμενο βράδυ πριν την ληστεία, σταμάτησε στην οδό Πλαστήρα, βγήκε από το όχημα για να αγοράσει τσιγάρα και να κάνει ένα τηλεφώνημα από περίπτερο και βγαίνοντας από το αμάξι ξέχασε τα κλειδιά στον διακόπτη της μηχανής.

Την στιγμή λοιπόν που ο άντρας μιλούσε στο τηλέφωνο συνειδητοποίησε ότι ένα νεαρό ζευγάρι είχε μπει στο αμάξι και ήδη είχε απομακρυνθεί με αυτό. Ο άντρας έτρεξε για να τους προλάβει όμως δεν τους πρόλαβε. Δώδεκα ώρες αργότερα το αυτοκίνητο βρισκόταν σταθμευμένο έξω από το υποκατάστημα της Ιονικής και Λαϊκής Τράπεζας.

Δείτε ακόμα Η πρώτη κατά συρροή δολoφόνος της Ελλάδας: Δηλητηριάστρια της Μάνης

Μία ώρα μετά βρέθηκε παρατημένο ένα χιλιόμετρο μακριά. Οι αστυνομικές δυνάμεις πραγματοποίησαν την ανάλογα έρευνα και αφού εντόπισαν έναν αριθμό τηλεφώνου γραμμένο σε ένα κουτί σπίρτων έφτασαν στα ίχνη του αυτοκινήτου.

Οι ληστές από την άλλη δεν βρέθηκαν ποτέ. Οι περαστικοί έδωσαν περιγραφές και υποστήριζαν πως ήταν νεαρής ηλικίας οι δράστες. Φορούσαν κάσκα μοτοσικλετιστή, μπλε φόρμες, αθλητικά παπούτσια και είχαν καλύψει τα χέρια με μαύρα πέτσινα γάντια. Σε ύψος ήταν περίπου στο 1.75.

All photos via: mixanitouxronou.gr

Διαβάστε όλα τα άρθρα για την μηχανή του χρόνου στο Daddy-Cool.gr 

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου χωρίς την γραπτή άδεια από τον εκδότη. 

 

Close