Ιερές πληγές: Θαύμα ή ψυχοσωματικό σύμπτωμα;_

Οι Ιερές πληγές είναι όταν ένας άνθρωπος, εμφανίζει πληγές ή αλλιώς στίγματα σε χέρια και πόδια, ίδιες με αυτές που εμφάνισε ο Χριστός όταν σταυρώθηκε. Πολλοί είναι οι άνθρωποι που κατά τη διάρκεια της Μεγάλης Εβδομάδας, εμφανίστηκαν στις τηλεοράσεις.

Αυτοί οι άνθρωποι υποστήριζαν ότι τέτοιες μέρες κάθε χρόνο ή ότι εκείνη την χρονιά για πρώτη φορά, εμφάνισαν στίγματα ή αλλιώς ιερές πληγές. Πληγές σε χέρια και πόδια σαν αυτές που είχε ο Χριστός όταν σταυρώθηκε. Οι πιστοί διχάζονταν πάντα.

Οι μισοί πίστευαν πως πρόκειται για θαύμα. Άλλοι θεωρούσαν αυτούς τους ανθρώπους απατεώνες που προσπαθούσαν να κερδίσουν δημοσιότητα τις ημέρες της Μεγάλης Εβδομάδας. Τέλος υπάρχει μερίδα της επιστημονικής κοινότητας, που θεωρεί ότι οι ιερές πληγές είναι στην πραγματικότητα ψυχοσωματικό σύμπτωμα.

Δείτε ακόμα Μαρία Μαγδαληνή: Όλη η αλήθεια για την ζωή της

Στο σημερινό μας άρθρο θα μάθουμε για τους ανθρώπους που εμφάνισαν ιερές πληγές ή αλλιώς στίγματα στο παρελθόν. Εσείς δεν έχετε παρά να διαβάσετε την ιστορία τους. Πείτε μας τι πιστεύετε εσείς στα σχόλια. Διαβάστε παρακάτω: 

Η ιστορία του Άγιου Φραγκίσκου και οι Ιερές πληγές.

Στις 14 Σεπτεμβρίου του 1224, ο Άγιος Φραγκίσκος της Ασίζης, γονάτισε για να προσευχηθεί στο όρος Αλβέργια. Εκεί ήθελε να αναλογιστεί τα πάθη του Χριστού πάνω στον Σταυρό και να ζητήσει από τον Θεό να του επιτρέψει να συμμεριστεί τον πόνο του Χριστού.

Κοιτάζοντας λοιπόν τον ουρανό, είδε να κατεβαίνει ένας άγγελος με τη μορφή του Σωτήρα. Μετά από μία μεγάλη συνομιλία με τον Άγιο Φραγκίσκο, το όραμα ξεθώριασε και ο Άγιος ξεκίνησε να βλέπει στα χέρια του και στα πόδια του να εμφανίζονται πληγές.

Τα πλευρά του ξεκίνησαν να αιμορραγούν και οι πληγές έμοιαζαν με αυτές που είχε ο Χριστός την στιγμή της Σταύρωσης. Ο Άγιος Φραγκίσκος λοιπόν θεωρείται ότι ήταν ο πρώτος άνθρωπος που παρουσίασε το φαινόμενο των ιερών πληγών ή αλλιώς στιγμάτων.

Δείτε ακόμα Ύπουλο το κακό μάτι: Σκάει μέχρι και άνθρωπο

Βέβαια από εκείνη την μέρα του Σεπτέμβρη μέχρι και σήμερα εκατοντάδες άνθρωποι παρουσίασαν πληγές που αιμορραγούσαν στα χέρια, στα πόδια και στα πλευρά τους. Ακόμη και στο κεφάλι. Κανείς όμως δεν φαίνεται να γνωρίζει τι προκαλεί τις ιερές πληγές. Η συζήτηση για το αν πρόκειται για θαύμα ή για ψυχοσωματικό πρόβλημα συνεχίζεται μέχρι και σήμερα.

Οι ιερές πληγές

Στις περισσότερες περιπτώσεις των ιερών πληγών, αυτός που τις εμφανίζει παρουσιάζει πληγές στα χέρια και στα πόδια παρόμοιες με αυτές του Χριστού στη Σταύρωση. Επίσης εμφανίζει μία ανοιχτή πληγή στα πλευρά όπως και ο Χριστός.

Επίσης πολλοί εμφανίζουν αιμορραγία στο μέτωπο σαν να τους έχει τοποθετήσει κάποιος ένα αόρατο στεφάνι με αγκάθια ενώ σε μερικούς άλλους εμφανίζονται σημάδια από σχοινιά στους καρπούς και από ραβδισμούς στην πλάτη.

Μία μερίδα λιγότερων ανθρώπων εμφανίζουν το λεγόμενο στιγματικό δαχτυλίδι. Είναι στην ουσία μία κυκλική διόγκωση ή εγκοπή στο μεσαίο δάχτυλο του αριστερού χεριού και συμβολίζει τον γάμο του ανθρώπου με τον Χριστό.

Δείτε ακόμα Γιατί δεν πρέπει να φεύγουμε από την Εκκλησία μόλις ακούμε το Χριστός Ανέστη;

Υπάρχουν άνθρωποι που υποστηρίζουν ότι είχαν επώδυνες διογκώσεις στου ώμους, όπως αυτές που είχε ο Χριστός όταν υπέφερε κουβαλώντας τον Σταυρό. Περιστασιακά στις πληγές αναπτύσσονται εξογκώματα που μοιάζουν με καρδιά.

Αυτό συνέβη και με τον Άγιο Φραγκίσκο σύμφωνα με τον ν Τομάζο ντα Τσελάνο, ο οποίος κατέγραψε το χρονικό του συμβάντος μόλις τέσσερα χρόνια μετά τον θάνατο του Αγίου Φραγκίσκου. Σύμφωνα λοιπόν με τον Τσελάνο, δεν ήταν απλώς αποτυπώματα των καρφιών αλλά ίδια καρφιά που σχηματίστηκαν από τη σάρκα.

ιερές πληγές_στίγματα_θαύμα_ή_ψυχοσωματικά_συμπτώματα_

Συγκεκριμένα «διατηρώντας τη σιδερένια τους μαυρίλα». Υπάρχουν επίσης ατεκμηρίωτες περιπτώσεις για εσωτερικά στίγματα. Για παράδειγμα η αδερφή Μαρία Βιλάνι, μία δομινικανή καλόγρια στην Νάπολη το 17ο αιώνες, ισχυρίστηκε ότι η καρδιά της είχε διαπεραστεί από το πυρωμένο δόρυ της αγάπης που κρατούσε ένας άγγελος.

Δείτε ακόμα Τι επιτρέπεται και τι όχι μέχρι την Ανάσταση

Όταν λοιπόν πέθανε μετά από πολλά χρόνια, έγινε νεκροψία στην σορό της και όταν άνοιξαν τον θώρακα, λέγεται ότι ανάβλυζε από την καρδιά της ένας πίδακας ζεστού καπνού. Όταν ο γιατρός αφαίρεσε την καρδιά είδε ότι είχε μία παλιά πληγή η οποία έμοιαζε να έχει γίνει από κάτι αιχμηρό.

Το ίδιο συνέβη και στην Αγία Θηρεσία της Άβιλας και η καρδιά της με την περίεργη πληγή φυλάσσεται μέχρι σήμερα ως ιερό λείψανο στην Άλμπα ντε Τορμές στην Ισπανία.

Τα στίγματα του Πάδρε Πίο

Ο πιο διάσημος άνθρωπος που εμφάνισε ιερές πληγές στα πρόσφατα χρόνια ήταν ο καπουτσίνος μοναχός Πάδρε Πίο. Στις 20 Σεπτεμβρίου λοιπόν του 1918 ενώ προσευχόταν ένιωσε ξαφνικούς και έντονους πόνους στα χέρια. Σύντομα εμφάνισε τα πέντε στίγματα στα χέρια, στα πόδια και στα πλευρά.

Η πληγή στα πλευρά του ήταν πολύ βαθιά. Τόσο βαθιά που οι γιατροί δίστασαν να μετρήσουν από τον φόβο μην βλάψουν τα εσωτερικά του όργανα. Οι πληγές στα χέρια διαπερνούσαν ολόκληρη την σάρκα. Ο Πάδρε Πίο λέγεται πως μπορούσε να κάνει καλά τους αρρώστους.

Επίσης είχε ικανότητες μετεώρισης, να υπερνικά δηλαδή την δύναμη της βαρύτητας και της ετεροτοπίας, να εμφανίζεται ταυτόχρονα σε δύο απομακρυσμένα σημεία. Είχε επίσης γίνει ευρέως αποδεκτό ότι η εμφάνιση στιγμάτων σαν του Χριστού είναι γνήσιο φαινόμενο.

Η επιστημονική άποψη για τις ιερές πληγές

Οι απόψεις για τα αίτια όμως είναι διαφορετικές. Σύμφωνα με τους επιστήμονες οι ιερές πληγές είναι ψυχοσωματικά συμπτώματα μίας έντονης και πολύ νοσηρής μελαγχολίας για τα Πάθη του Χριστού. Έχουν καταγραφεί διάφορες περιπτώσεις που κάνουν να φαίνεται πολύ πιθανή αυτή η ερμηνεία.

Μάλιστα στην πρώτη καταγεγραμμένη εμφάνιση των ιερών πληγών στον Άγιο Φραγκίσκο, αξίζει να σημειωθεί ότι οι πληγές εμφανίστηκαν στην διάρκεια μίας προσευχής που παρακαλούσε να εμφανιστούν αυτές οι πληγές.

Μια στιγματική, που ονομαζόταν Αικατερίνη Έμεριχ παρουσίασε στο στήθος της έναν περίεργο σταυρό σε σχήμα Υ, που έμοιαζε πολύ με τον ασυνήθιστο σταυρό στην εκκλησία του Κέσφελτ.

Δείτε ακόμα Η προσευχή της μεγάλης εβδομάδας

Η Τζέμα Γκαλγκάνι παρουσίασε πληγές από ραβδισμούς που αιμορραγούσαν και αντιστοιχούσαν ακριβώς στις πληγές στον Εσταυρωμένο μπροστά στον οποίο προσευχόταν. Υπάρχει και άλλη μία πλευρά που μας εγείρει το ενδιαφέρον.

Όσοι πάσχουν από στιγματισμό παρουσιάζουν πληγές στις παλάμες των χεριών τους ακριβώς όπως ο Ιησούς. Όσοι καταδικάζονταν όμως σε σταύρωση εκείνη την εποχή, καρφωνόντουσαν με καρφιά στους καρπούς και όχι στις παλάμες.

ιερές πληγές_στίγματα_θαύμα_ή_ψυχοσωματικά_συμπτώματα_

Αν υπήρχε κάποια υπερφυσική σύνδεση των στιγματικών με τον Εσταυρωμένο Χριστό, θα περίμενε κανείς να εμφανιστούν οι πληγές στους καρπούς και όχι στις παλάμες. Γι’ αυτόν τον λόγο μοιάζει πολύ πιθανό ότι ο σημαντικός παράγοντας σε αυτές τις περιπτώσεις είναι η χριστιανική εικονογραφία της Σταύρωσης και όχι το ίδιο το γεγονός.

Διαβάστε όλα τα άρθρα για την μηχανή του χρόνου στο Daddy-Cool.gr

Διαβάστε όλα τα άρθρα για την θρησκεία στο Daddy-Cool.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου χωρίς την γραπτή άδεια από τον εκδότη. 

All photos via: mixanitouxronou.gr

Close