Κινέζοι_δημιούργησαν_t-shirt_που_ρίχνει_την_θερμοκρασία_

Κινέζοι ερευνητές κατάφεραν να δημιουργήσουν μία μπλούζα… κλιματιστικό. Την φοράς και ρίχνει την θερμοκρασία μέχρι και 5 βαθμούς κάτω.

Κάπου διαβάσαμε πρόσφατα ότι αν ο ίδιος άνθρωπος που είχε ανακαλύψει την ηλεκτρική κουβέρτα, έβγαζε κάτι παρόμοιο και για την ζέστη θα είχε γίνει πιο πλούσιος και από τον Μπιλ Γκέιτς. Τον Χειμώνα έχουμε την ηλεκτρική κουβέρτα, που την ανάβουμε, χωνόμαστε από κάτω και δεν έχουμε ανάγκη ούτε το καλοριφέρ για να μας ζεστάνει.

Το Καλοκαίρι όμως είμαστε υποχρεωμένοι να ανάβουμε συνεχώς ανεμιστήρα ή κλιματιστικό. Κι ενώ όταν ανάβουμε το κλιματιστικό η δροσιά του είναι βάλσαμο, όταν έρχεται ο λογαριασμός του ρεύματος, παρακαλάμε να είχαμε πεθάνει από θερμοπληξία.

Δείτε ακόμα Σοκ : Έκανε το εμβόλιο και μεγάλωσε το στήθος της – Τι λένε οι γιατροί (βίντεο)

Στην Κίνα λοιπόν (πολύ περίεργο) , Κινέζοι ερευνητές κατάφεραν να φτιάξουν μπλουζάκι που σε ανακουφίζει από την ζέστη. Το φοράς και ρίχνει την θερμοκρασία του σώματος μέχρι και 5 βαθμούς από το φυσικό σου περιβάλλον. Με λίγα λόγια έχω έχει 40 βαθμούς κι εσύ νιώθεις ότι έχει 35. Είναι μία καλή αρχή. Διαβάστε παρακάτω: 

Το συγκεκριμένο μπλουζάκι…κλιματιστικό μοιάζει με ένα κλασικό t-shirt. Στην πραγματικότητα όμως ονομάζεται μετά – ύφασμα – και το έφτιαξαν Κινέζοι ερευνητές με σκοπό να βοηθήσει τους ανθρώπους να προστατευθούν από την θερμοπληξία σε περιόδους καύσωνα.

Βέβαια το συγκεκριμένο μπλουζάκι ακόμη δεν έχει παραχθεί μαζικά (αλλιώς θα το είχαμε ήδη αγοράσει). Για να μειώσουν την απορρόφηση της ηλιακής ακτινοβολίας οι σχεδιαστές ρούχων, συνήθως χρησιμοποιούν ανοικτά χρώματα στα υφάσματα.

Δείτε ακόμα Viral video: Γυναίκα κολυμπά ανάμεσα σε εκατομμύρια μέδουσες

Μία άλλη μέθοδος είναι να ανακλάται η ηλιακή ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία τόσο η υπεριώδης (UV) όσο και η εγγύς υπέρυθρη (ΝΙR). Η τελευταία θερμαίνει τα αντικείμενα που την απορροφούν και μετά αυτά ψύχονται αργά, καθώς σταδιακά εκπέμπουν πίσω στο περιβάλλον.

Όμως ένα μειονέκτημα είναι ότι μετά την εκπομπή της από ένα αντικείμενο, η εγγύς υπέρυθρη ακτινοβολία συχνά απορροφάται από τα μόρια νερού της ατμόσφαιρας, με συνέπεια να ζεσταίνει τον αέρα του περιβάλλοντος εκεί.

Μία καλύτερη λύση είναι η ακτινοβολία στο μέσο υπέρυθρο φάσμα (MIR) που έχει μεγαλύτερο μήκος κύματος και δεν απορροφάται από τα μόρια του περιβάλλοντος του αέρα αλλά φεύγεις απευθείας στο διάστημα. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα, να ψύχονται τόσο τα ίδια τα αντικείμενα όσο και ο αέρας γύρω τους.

Δείτε ακόμα Καύσωνας και ανυπόφορη ζέστη στο σπίτι; 3 Μυστικά δροσιάς που θα σας σώσουν!

Όμως το ανθρώπινο δέρμα σε αντίθεση με τα ρούχα, εκπέμπει MIR. Οι Κινέζοι ερευνητές λοιπόν του Πανεπιστημίου Επιστήμης και Τεχνολογίας της Χουατσόνγκ, έκαναν μία σχετική δημοσίευση στο περιοδικό «Science».

Σύμφωνα με το περιοδικό «Science» λοιπόν αλλά και το «New Scientist» σχεδίασαν το πρώτο ύφασμα που επιτρέπει στη μεσαία υπέρυθρη ακτινοβολία MIR η οποία εκπέμπεται από το δέρμα, να διαπερνά εύκολα το ρούχο.

Για να είναι αποτελεσματικά αυτά τα νέα t-shirt το νέο αυτό ύφασμα πρέπει να εφάπτεται στο δέρμα. Το μετά – ύφασμα μπορεί να βαφτεί σε διάφορα χρώματα και είναι φτιαγμένο από πολυλακτικό οξύ, συνθετικές ίνες Τεφλόν και νανοσωματίδια από διοξείδιο του τιτανίου.

Δείτε ακόμα ΠΡΟΣΟΧΉ: Oι ασθένειες που είναι άμεσα συνδεδεμένες με την αυξημένη ζέστη

Αυτά τα υλικά υπάρχουν και στα αντηλιακά προϊόντα. Ανακλά λοιπόν στο διάστημα την υπεριώδη ακτινοβολία, την ορατή και την εγγύς υπέρυθρη, κάτι που επιτρέπει την μεγαλύτερη μείωση της θερμοκρασίας του σώματος.

Μάλιστα πειράματα έδειξαν ότι όταν με ένα κανονικό βαμβακερό ρούχα η θερμοκρασία του δέρματος είναι γύρω στους 37 βαθμούς Κελσίου, το μετά ύφασμα κάνει το σώμα να πέφτει στους 31 με 32 βαθμούς Κελσίου. Επίσης πραγματοποιήθηκε πείραμα και σε αυτοκίνητά.

Ένα από τα αυτοκίνητα καλύφθηκαν με το μετά ύφασμα, ένα άλλο με τυπικό κάλυμμα και ένα άλλο έμεινε τελείως ακάλυπτο. Στον μεσημεριανό ήλιο λοιπόν στο αυτοκίνητο με το μετά ύφασμα η θερμοκρασία ήταν μόλις 30 βαθμούς Κελσίου, στο ακάλυπτο αυτοκίνητο 60 βαθμούς ενώ σε αυτό με το τυπικό κάλυμμα 57 βαθμούς Κελσίου.

Δείτε ακόμα Ύπνος το καλοκαίρι: Έξι tips για να κοιμηθείτε άνετα παρά τη ζέστη!

Μπορεί λοιπόν το μπλουζάκι κλιματιστικό να μοιάζει με ένα τυπικό ρούχο όμως στην ουσία είναι ένας καθρέφτης σύμφωνα με τους Κινέζους ερευνητές οι οποίοι ήδη αναζητούν εταιρίες για να το κατασκευάσουν. Η νέα τεχνολογία σύμφωνα με τους ίδιους ανεβάζει κατά 10% το κόστος παραγωγής.

Photo cover via: zeidoron.blogspot.com

Διαβάστε όλα τα περίεργα στο Daddy-Cool.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου χωρίς την γραπτή άδεια από τον εκδότη. 

 

Close