ΠΡΟΣΟΧΉ: Oι ασθένειες που είναι άμεσα συνδεδεμένες με την αυξημένη ζέστη

Διανύουμε ήδη τον δεύτερο μήνα του Καλοκαιριού και ο υδράργυρος τις τελευταίες μέρες έχει ανέβει αισθητά! Η Αυξημένη ζέστη κάνει τους περισσότερους από εμάς να απολαμβάνουμε όμορφες στιγμές…στο σπίτι, αφού το κλιματιστικό μας παρέχει περισσότερη δροσιά από οποιαδήποτε παραλία!

Δεν είναι όμως και λίγοι, εκείνοι που επιλέγουν να ξεχυθούν στις ελληνικές ακρογιαλιές και να αποδράσουν σε γειτονικούς τουριστικούς προορισμούς έστω και για μια ημέρα! Καταλαβαίνουμε όλους εκείνους που εκμεταλλεύονται τις αυξημένες θερμοκρασίες για λίγη επιπλέον διασκέδαση.

Παρόλα αυτά, αξίζει να θυμάστε, ότι το Καλοκαίρι μπορεί να είναι μια όμορφη εποχή, όμως κρύβει τους κινδύνους της. Η αυξημένη ζεστή, είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με μερικά σοβαρά προβλήματα υγείας. Εκτός από την ηλίαση, η αυξημένη ζέστη, μπορεί να προκαλέσει προβλήματα υγείας που να μας ταλαιπωρήσουν αρκετά.

Διαβάστε ακόμα μερικές φυσικές θεραπείες για τις ενοχλητικές φουσκάλες στα πόδια 

Οπότε, κατά τη περίοδο καύσωνα, καλό θα ήταν να επιλέγουμε τη δροσιά του σπιτιού μας ή την εξοχή, όπου τα δάση κάνουν το κλίμα πολύ πιο ευχάριστο! Παρακάτω θα δούμε τις ασθένειες που συνδέονται άμεσα με την αυξημένη ζεστή. Διαβάστε παρακάτω:

Γιατί η αυξημένη ζέστη είναι επικίνδυνη για τον οργανισμό μας

Όταν η θερμοκρασία του περιβάλλοντος ανεβαίνει πολύ, το σώμα  μας προσπαθεί να ρίξει την θερμοκρασία του. Έτσι, το αίμα κινείται πιο κοντά στην επιφάνεια του δέρματος. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα, να μην αιματώνονται σωστά ο εγκέφαλος, οι μυς και άλλα όργανα.

Φυσικά αυτό, μπορεί να επηρεάσει την σωματική αλλά και την ψυχολογική μας κατάσταση. Όλοι κινδυνεύουμε να νοσήσουμε από κάποια ασθένεια, εξαιτίας της αυξημένης ζέστης. Παρόλα αυτά, υπάρχουν ομάδες υψηλού κίνδυνου. Οι ηλικιωμένοι, τα μικρά παιδιά, οι παχύσαρκοι και τα άτομα που έχουν χαμηλό ανοσοποιητικό σύστημα ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες.

Στις ευπαθείς ομάδες, ανήκουν και τα άτομα που παίρνουν ορισμένα φάρμακα όπως είναι τα αντιψυχωσικά και τα αντισταμινικά. Επίσης, η αυξημένη υγρασία σε συνδυασμό με τη ζέστη, φαίνεται πως επηρεάζει αρνητικά το ανθρώπινο σώμα.

Βλέπετε, η υγρασία, εμποδίζει τον ιδρώτα να δημιουργηθεί. Ως γνωστόν, ο ιδρώτας είναι το “φυσικό κλιματιστικό” του σώματός μας.

Ποιοι είναι οι λόγοι που οι άνθρωποι νοσούν εξαιτίας της αυξημένης ζέστης;

Υπάρχουν δυο κατηγορίες ανθρώπων, που συνήθως κάτω από ορισμένες συνθήκες νοσούν, εξαιτίας της υπερβολικής ζέστης. Και στις δυο κατηγορίες οι άνθρωποι κινδυνεύουν από θερμοπληξία. Η πρώτη κατηγορία, είναι εκείνοι οι άνθρωποι που εργάζονται σε χώρους με αυξημένη ζέστη, όπως είναι τα εργοστάσια ή οι φούρνοι.

Διαβάστε ακόμα τι προκαλεί ψύξη στον αυχένα και πως μπορούμε να την αντιμετωπίσουμε 

Επίσης, εκείνοι που γυμνάζονται σε υπερβολικά ζεστά μέρη κινδυνεύουν να πάθουν θερμοπληξία εξαιτίας της εξάντλησης. Υπάρχει όμως και μια κατηγορία ανθρώπων που παθαίνει θερμοπληξία, χωρίς να εργάζεται ή να γυμνάζεται σε μέρη με πολύ  υψηλές θερμοκρασίες.

Από ποιες ασθένειές κινδυνεύουμε λόγω της ζέστης;

Η αυξημένη ζέστη μπορεί να προκαλέσει συγκεκριμένες ασθένειες, στον ανθρώπινο οργανισμό. Αυτές είναι η θερμοπληξία, οι κράμπες και η θερμική εξάντληση. Η κάθε ασθένεια έχει τα δικά της χαρακτηριστικά κι εμείς θα τα αναλύσουμε παρακάτω, έτσι ώστε να ξέρετε να αναγνωρίζετε τα συμπτώματα. Διαβάστε παρακάτω:

Θερμοπληξία: Είναι από τις σοβαρότερες ασθένειες που μπορεί να εκδηλώσει ο ανθρώπινος οργανισμός, σε περιόδους ζεστής. Εκδηλώνεται συνήθως σε ανθρώπους που για πολλά χρόνια εργάζονταν ή γυμνάζονταν κάτω από πολύ υψηλές θερμοκρασίες.

Το σώμα λοιπόν, χάνει την δυνατότητα του να κρυώνει κι έτσι οι θερμοκρασίες του ανεβαίνουν πολύ. Έτσι, σε περιόδους καύσωνα ο εγκέφαλος αδυνατεί να δώσει εντολή, που θα βοηθήσει το σώμα να κατεβάσει τις θερμοκρασίες του. Ο ιδρώτας δεν παράγεται όπως θα έπρεπε.

Αξίζει λοιπόν να θυμάστε, ότι ακόμη κι αν δεν δουλεύετε ή δεν γυμνάζεστε κάτω από πολύ υψηλές θερμοκρασίες, δεν πρέπει σε περιόδους καύσωνα να βγαίνετε από το σπίτι, αν ο οργανισμός σας για οποιοδήποτε λόγο, δεν ιδρώνει όπως θα έπρεπε!

Κράμπες: Οι κράμπες συμβαίνουν συνήθως κατά τη διάρκεια έντονης άσκησης. Το σώμα, ξεσπάει έτσι όταν χάνει πολύτιμες ποσότητες νερού και αλατιού. Επίσης, κατά τη διάρκεια της έντονης άσκησης – ειδικότερα σε περιόδους καύσωνα – χάνονται επίσης πολύτιμα θρεπτικά συστατικά όπως είναι το κάλιο και το μαγνήσιο.

Διαβάστε ακόμα πως μπορείτε να αντιμετωπίσετε τον πονόλαιμο από το κλιματιστικό και πότε πρέπει να επισκεφθείτε τον γιατρό σας 

Θερμική εξάντληση: Άνθρωποι οι οποίοι εργάζονται ή γυμνάζονται σκληρά κάτω από αυξημένες θερμοκρασίες, κινδυνεύουν από θερμική εξάντληση. Συμβαίνει, όταν το σώμα χάνει πολύτιμο νερό και αλάτι κατά την εφίδρωση κι έτσι ο εγκέφαλος δεν αιματώνεται σωστά.

Οι άνθρωποι που ακολουθούν πρόγραμμα διατροφής χαμηλό σε αλάτι, ή πάσχουν από νεφρικά, καρδιακά ή πνευμονικά προβλήματα, ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες, όσων αφορά την θερμική εξάντληση!

Cover photo via: press24.net

© Απαγορεύεται η αναδημοσίευση χωρίς την γραπτή άδεια του εκδότη

* Τα άρθρα, έχουν καθαρά πληροφοριακό χαρακτήρα και δεν αναπληρώνουν την γνώμη του θεράποντα ιατρού. Το περιεχόμενο των άρθρων είναι για ενημερωτικό σκοπό και δεν θα πρέπει να αντικαθιστά οποιαδήποτε συμβουλή, διάγνωση ή και θεραπεία που χορηγείται από τον θεραπευτή, εξειδικευμένο επιστήμονα υγείας. Κάθε οργανισμός είναι μοναδικός και έχει διαφορετικές ελλείψεις, ανάγκες, παθολογικά ευρήματα και ψυχολογικά χαρακτηριστικά. Ζητήστε την βοήθεια ειδικών αποκλειστικά για την δική σας περίπτωση. Το daddy-cool.gr και οι συντάκτες του δεν φέρουν καμία ευθύνη για την οποιαδήποτε χρήση.

Close