Ελένη από Κωσταλέξι : H υπόθεση που σόκαρε την Ελλάδα

Κωσταλέξι :Ποια η αλήθεια για την υπόθεση της Ελένης από το Κωσταλέξι που σόκαρε την Ελλάδα ;

 

Η ιστορία λοιπόν, της Ελένης Καρυώτη από το Κωσταλέξι σόκαρε την Ελλάδα στις 7 Νοεμβρίου του 1978 και έχει φτάσει να αποτελεί φράση που συμβολίζει κατάσταση εγκλεισμού σε κάθε επίπεδο.

Ηταν στις 7 Νοέμβρη του 1978 όταν αστυνομικοί και δημοσιογράφοι έμειναν άφωνοι αντικρύζοντας την Ελένη να ζει σαν αγρίμι κλεισμένη στο σπίτι της, στο χωριό Κωσταλέξι της Λαμίας. Η έφηβη -τότε- Ελένη είχε κάνει το σφάλμα να ερωτευθεί τον δάσκαλο του χωριού, που είχε προσχωρήσει στους κομμουνιστές αντάρτες, ενώ η οικογένεια της ήταν γνωστοί εθνικόφρονες. Οι γονείς της και τα τρία της αδέλφια, αισθάνθηκαν ντροπιασμένοι και την φυλάκισαν στο ισόγειο του σπιτιού, γυμνή, σκεπασμένη με μια κουβέρτα σαν αγρίμι.

Σύμφωνα με τις μετέπειτα μαρτυρίες, το χωριό Κωσταλέξι φέρεται να γνώριζε, αλλά κανείς δεν παρενέβη μέχρι να φτάσει η καταγγελία, τελικά, στην αστυνομία. Κατά την είσοδο στο σπίτι, η Ελένη, τρομαγμένη άρχισε να βγάζει άναρθρες κραυγές, καθώς επί 29 χρόνια έμεινε φυλακισμένη χωρίς κανείς να της μιλάει. Ηταν προφανές πως ήταν πλεόν ψυχολογικά και συναισθηματικά διαταραγμένη. Οταν μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο της Λαμίας για εξετάσεις και παρακολούθηση, ζήτησε ένα κομμάτι χαρτί όπου έγραψε ένα όνομα: Αυτό του δασκάλου της. Στη συνέχεια μεταφέρθηκε σε ψυχιατρικό ίδρυμα και σήμερα ουδείς γνωρίζει αν ζει και που βρίσκεται.

Σημειώνεται ότι τα αδέλφια της άτυχης Ελένης, που οδηγήθηκαν στη δικαιοσύνη… αθωώθηκαν.

Κωσταλέξι_

Ωστόσο, όπως παρουσίαζαν τελευταία δημοσιεύματα, η Ελένη ήταν ψυχικά ασθενής. Τον καιρό του εμφυλίου, την πήγαν σε γιατρούς οι οποίοι συνέστησαν να κλειστεί σε ψυχιατρείο. Τα ψυχιατρεία όμως εκείνης της εποχής, ήταν χειρότερα από φυλακές. Ετσι λοιπόν ο πατέρας του κοριτσιού αποφάσισε να την κρατήσει στο Κωσταλέξι. Με τα χρόνια η οικογένεια αποκλείστηκε και αποτραβήχτηκε από την κοινωνική ζωή του χωριού. Οι συνθήκες διαβίωσης ήταν άθλιες τόσο για την κοπέλα, όσο και για την οικογένεια η οποία πείρε την απόφαση να τη φροντίσει μόνη της, παρά τα πενιχρά μέσα.

Κανείς βέβαια, δεν γνωρίζει ποια είναι τελικά η επικρατέστερη άποψη για το τι απέγινε η Ελένη από το Κωσταλέξι!

Δείτε το βίντεο – αφιέρωμα στην Ελένη από το Κωσταλέξι:

Close