Βασίλης Αυλωνίτης-η-δολοφονική επίθεση-εναντίον-του-

Βασίλης Αυλωνίτης: Η δολοφονική επίθεση εναντίον του επί σκηνής. Η δολοφονική επίθεση εναντίον του Βασίλη Αυλωνίτη επί σκηνής και ο τεχνικός που προσπάθησε να τον σώσει και σκοτώθηκε ακαριαία.

Δεν είναι λίγες οι δολοφονικές επιθέσεις εναντίον ηθοποιών, τραγουδιστών και πολιτικών μέχρι και σήμερα. Συνήθως αυτές οι ιστορίες καταγράφηκαν σε μία παλιότερη Ελλάδα ή στην Αμερική του σήμερα. Μία τέτοια ιστορία θα σας περιγράψουμε για την Ελλάδα του τότε.

Ο αγαπημένος Βασίλης Αυλωνίτης όταν ήταν 27 ετών συμμετείχε σε μία σατυρική παράσταση. Σε αυτήν την θεατρική παράσταση δέχτηκε επίθεση που παραλίγο να του κοστίσει την ζωή. Ένας τεχνικός που αποπειράθηκε να τον σώσει έχασε την ζωή του ακαριαία. Διαβάστε παρακάτω: 

Η δολοφονική επίθεση εναντίον του Βασίλη Αυλωνίτη

Ήταν Αύγουστος του 1931 και το θέατρο Περόκε ήταν γεμάτο από κόσμο που ήρθαν να παρακολουθήσουν την παράσταση “Η Κατεργάρα”. Μία σατυρική παράσταση που καυτηρίαζε πολιτικά θέματα της επικαιρότητας. Ο 27χρονος τότε Βασίλης Αυλωνίτης δέχτηκε δολοφονική επίθεση από κάποιους ένοπλους θεατές που δεν βρήκαν στόχο.

Δείτε ακόμα Ο Τόνυ έφυγε πολύ νωρίς: Ο αυτοδίδακτος καλλιτέχνης που αναγκάστηκε να πουλήσει μέχρι και το τροχόσπιτό του

Όμως θύμα της δολοφονικής επίθεσης έπεσε ο τεχνικός Π. Μωραΐτης που τον βλέπουμε στην παρακάτω φωτογραφία να κάθεται τρίτος από δεξιά. Πρώτος από δεξιά εμφανίζεται στην παρακάτω φωτογραφία ο Βασίλης Αυλωνίτης.

Βασίλης Αυλωνίτης-η-δολοφονική επίθεση-εναντίον-του-

Photo via: mixanitouxronou.gr

Τα αίτια της δολοφονικής επίθεσης

Η σατυρική θεατρική παράσταση “Η Κατεργάρα” σημείωνε τότε μεγάλη επιτυχία με πλήθος κόσμου να επισκέπτεται καθημερινά το θέατρο για να απολαύσει εκτός από τον Βασίλη Αυλωνίτη, την Ζάζα Μπριλλάντη, την Σωτηρία Ιατρίδου και άλλους κωμικούς ηθοποιούς της εποχής.

Λίγο πριν τα μεσάνυχτα ο Αυλωνίτης βρισκόταν επί σκηνής για να παρουσιάσει το σκετς “Από τους Υπουργούς βγήκαν τα κολοκύθια”. Στο σκετς σατίριζε τον τότε πρωθυπουργό της Ελλάδος Ελευθέριο Βενιζέλο και πολλούς συνεργάτες του.

Ξαφνικά τέσσερα άτομα όρμησαν πάνω στην σκηνή και ο ένας από τους τέσσερις ήταν οπλισμένος με περίστροφο. Ο οπλισμένος άντρας άνοιξε πυρ και ο Αυλωνίτης οπισθοχώρησε τελευταία στιγμή με αποτέλεσμα να σωθεί. Ο 35χρονος τεχνικός του θεάτρου Π. Μωραΐτης όμως σκοτώθηκε ακαριαία.

Δείτε ακόμα Βασίλης Λογοθετίδης: Έγινε ηθοποιός για να μην μείνει άστεγος και πέθανε μόνος του

Επίσης αρκετοί από τους θεατές, ο λογιστής του θεάτρου και μία ηθοποιός τραυματίστηκαν ελαφρώς. Τα αίτια της επίθεσης ήταν το ότι οι άντρες που επιτέθηκαν υποστήριζαν φανατικά τον Βενιζέλο.

Ήθελαν με αυτόν τον τρόπο να σταματήσουν την παράσταση και να μην ακούγονται άσχημα λόγια για τον πρωθυπουργό. Μάλιστα ένας από αυτούς στο παρελθόν είχε καταδικαστεί για φόνο.

Την επόμενη μέρα ο τότε αρχηγός της Αντιπολίτευσης Παναγής Τσαλδάρης καταδίκασε την δολοφονική επίθεση με αποτέλεσμα να πάρει πολλούς από τους πολίτες με το μέρος του. Ύστερα από αυτό το περιστατικό εφαρμόστηκε προληπτική λογοκρισία έτσι ώστε να μην επαναληφθούν τέτοια περιστατικά.

Οι τύψεις του Αυλωνίτη

Ο Βασίλης Αυλωνίτης μέχρι και που πέθανε, ένιωθε ο ίδιος τύψεις για τον χαμό του νεαρού τεχνικού, αφού θεωρούσε πως η σατιρική παράσταση που συμμετείχε στάθηκε η αφορμή. Σίγουρα εμείς δεν θα συμφωνούσαμε ποτέ μαζί του, όμως αν βλέπαμε έναν συνεργάτη μας να πέφτει μπροστά στα μάτια μας νεκρός από σφαίρες, μπορεί να νιώθαμε το ίδιο.

Βασίλης Αυλωνίτης-η-δολοφονική επίθεση-εναντίον-του-

Photo via: respectnews.gr

Διαβάστε όλα τα άρθρα για την μηχανή του χρόνου στο Daddy-Cool.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου χωρίς την γραπτή άδεια από τον εκδότη. 

 

Close