όταν-οι-Αθηναίοι-έκαναν-τα-πρώτα-τους-μπάνια-στις-οργανωμένες παραλίες-

Όταν οι Αθηναίοι έκαναν τα πρώτα τους μπάνια στις οργανωμένες παραλίες της Αττικής. Σήμερα θα μπούμε στην μηχανή του χρόνου και θα μάθουμε για όταν οι Αθηναίοι έκαναν τα πρώτα τους μπάνια στις οργανωμένες παραλίες της Αττικής.

Πλέον οι περισσότερες παραλίες στην Ελλάδα είναι οργανωμένες με μπαράκια, καφετέριες, ακόμη και ταβερνάκια. Παλιότερα οι παραλίες ήταν παρθένες και ερημικές ίσως. Το ότι οι περισσότερες παραλίες πλέον στην Ελλάδα είναι οργανωμένες, μπορεί να έχει ξεσηκώσει αντιδράσεις, όμως αποτελεί πλέον ρουτίνα.

Παλιότερα όμως δεν ήταν έτσι. Στο σημερινό μας άρθρο θα μπούμε λοιπόν στην μηχανή του χρόνου και θα δούμε την εποχή που οι Αθηναίοι έκαναν τα πρώτα τους μπάνια στις πρώτες οργανωμένες παραλίες της Αττικής. Διαβάστε παρακάτω: 

Όταν οι Αθηναίοι έκαναν τα πρώτα τους μπάνια στις οργανωμένες παραλίες της Αττικής

Περίπου το 1950 οι πρώτες παραλίες της Αττικής ξεκίνησαν να γίνονται οργανωμένες με μπανγκαλόουζ και καμπάνες. Μέχρι τότε οι περισσότερες παραλίες στην Αττική ήταν παρθένες και ερημικές.

Μετά από αυτό το γεγονός ταινίες με πρωταγωνιστές τον Λάμπρο Κωνσταντάρα, την Αλίκη Βουγιουκλάκη και άλλους κορυφαίους ηθοποιούς της εποχής, ξεκίνησαν να γυρίζονται σε οργανωμένες παραλίες.

όταν-οι-Αθηναίοι-έκαναν-τα-πρώτα-τους-μπάνια-στις-οργανωμένες παραλίες-

Εικόνες με τους ηθοποιούς να χορεύουν σε περιποιημένες και γεμάτες από κόσμο παραλίες, σημάδεψαν τον κινηματογράφο της εποχής. Από την άλλη τα τοπικά μέσα ξεκίνησαν τα κλασικά πλέον ρεπορτάζ για τις πρώτες βουτιές των τότε Αθηναίων στις οργανωμένες παραλίες της Αττικής.

Δείτε ακόμα Η χρονιά που δεν ήρθε το Καλοκαίρι: Χιόνισε τον Ιούνιο και η Ελλάδα είχε 0 βαθμούς Κελσίου

Αφού οι παραλίες ξεκίνησαν να γίνονται οργανωμένες οι Αθηναίοι τις κατέκλυζαν τουλάχιστον κάθε Κυριακή, ενώ παραλίες όπως τα Αστέρια της Γλυφάδας ξεκίνησαν να διαφημίζουν την παραλία τους, σχετικά με τις ανέσεις που μπορεί να προσφέρει στους πελάτες, κατά την διάρκεια των βουτιών τους.

όταν-οι-Αθηναίοι-έκαναν-τα-πρώτα-τους-μπάνια-στις-οργανωμένες παραλίες-

Ρεπορτάζ της εποχής έλεγαν ότι οι συγκεκριμένες παραλίες ήταν φιλόξενες για κάθε επισκέπτη, κάθε ηλικίας. Και όντως, περισσότεροι από 250.000 Αθηναίοι γέμιζαν αυτές τις παραλίες εκείνη την εποχή. Παιχνίδια για κάθε ηλικία και ανέσεις που μέχρι πριν δεν γνώριζαν.

Επίσης, ξεκίνησαν να ανακαλύπτονται και άλλες μικρότερες παραλίες που και αυτές με την σειρά τους, είτε γινόντουσαν οργανωμένες, είτε γέμιζαν με κόσμο που δεν ήθελε να συμμετάσχει στις οργανωμένες παραλίες. Πλέον ζούμε στην χώρα που οι περισσότερες παραλίες είναι οργανωμένες.

Δείτε ακόμα Γορτυνία: Το άλυτο μυστήριο της εξαφάνισης του μικρού Γιωργάκη απο το 1992

όταν-οι-Αθηναίοι-έκαναν-τα-πρώτα-τους-μπάνια-στις-οργανωμένες παραλίες-

Ανήκουμε στην ομάδα των ανθρώπων που περνάει καλά και στις δύο, αν και προτιμούμε τις παρθένες παραλίες που έχουν απομείνει. Παρόλα αυτά, είναι πάντα νοσταλγικό να βλέπεις πως αυτά που εσύ σήμερα θεωρείς δεδομένα, κάποτε αποτελούσαν κοσμοϊστορικά γεγονότα για μία χώρα. Καλό Καλοκαίρι και καλές βουτιές!

όταν-οι-Αθηναίοι-έκαναν-τα-πρώτα-τους-μπάνια-στις-οργανωμένες παραλίες-

All photos via: mixanitouxronou.gr

Διαβάστε όλα τα άρθρα για την μηχανή του χρόνου στο Daddy-Cool.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου χωρίς την γραπτή άδεια από τον εκδότη. 

Close