Πάσχα επί Τουρκοκρατίας στη Λειβαδιά: Το γλέντι των σκλαβωμένων και ο λόγος που αναβλήθηκε ο εορτασμός. Πως γιορτάζονταν το Πάσχα στην Λειβαδιά επί Τουρκοκρατίας, το γλέντι των σκλαβωμένων της εποχής και ο λόγος που αναβλήθηκε ο εορτασμός του.
Το Πάσχα είναι μία μεγάλη γιορτή στην Ελλάδα που το τιμάμε κάθε χρόνο με όλα τα πατροπαράδοτα έθιμά μας. Φυσικά το Πάσχα γιόρταζαν οι Έλληνες ακόμη και όταν βρίσκονταν κάτω από τον τουρκικό ζυγό. Σίγουρα το τότε Πάσχα ήταν κάπως διαφορετικό από το σημερινό.
Οι συνθήκες, τα ήθη και τα έθιμα ήταν διαφορετικά. Αφού διανύουμε την περίοδο της Μεγάλης Εβδομάδας, αποφασίσαμε να μπούμε στην μηχανή του χρόνου και να μοιραστούμε μαζί σας το Πάσχα επί τουρκοκρατίας στην Λειβαδιά. Θα μάθουμε για το γλέντι των σκλαβωμένων αλλά και για ποιον λόγο αναβλήθηκε το Πάσχα μία χρονιά. Διαβάστε παρακάτω:
Λίγα λόγια για το Πάσχα επί τουρκοκρατίας
Το Πάσχα επί τουρκοκρατίας γιορτάζονταν για 3 ημέρες κάτω από τις προϋποθέσεις που έθετε ο Τούρκος διοικητής της εποχής. Το κατά πόσο θα γιόρταζαν το Πάσχα οι Έλληνες με μερικές αυξημένες ελευθερίες ή περιορισμούς διέφερε από το τίμημα που κατέβαλαν στον Τούρκο διοικητή.
Το Πάσχα στην Λειβαδιά επί τουρκοκρατίας
Η Ανάσταση του Χριστού ξεχώριζε για το πως γιορτάζονταν στην Λειβαδιά. Αυτό γινόταν διότι οι άρχοντες και οι πρόκριτοι της Λειβαδιάς πλήρωναν αμυδρά τον Τούρκο διοικητή της περιοχής για να μπορούν οι Έλληνες να γιορτάζουν το Πάσχα με αρνί στη σούβλα, ντουφεκιές, βαρελότα, χαλκούνια και άλλα.
Το γλέντι μάλιστα που χαρακτηρίστηκε ως το γλέντι των σκλαβωμένων άρχιζε από το ξημέρωμα της Κυριακής του Πάσχα, μετά την λειτουργία της Εκκλησίας την Ανάσταση και κρατούσε για 3 μέρες. Αν σκεφτούμε ότι οι Έλληνες τότε ήθελαν όσο τίποτα την Ελευθερία τους, το “Χριστός Ανέστη” είχε μία ξεχωριστή σημασία γι’ αυτούς.
Μετά την λειτουργία της Ανάστασης λοιπόν οι κάτοικοι ξεχύνονταν στα χωράφια, στις γειτονιές, στους δρόμους και έστηναν λάκκους. Τραγουδούσαν και ανάβαν τα κλήματα ενώ ο πιο γέρος της κοινότητας έκανε με την θράκα το σημάδι του σταυρού σκορπίζοντας ομοιόμορφα την φωτιά. Έπειτα ξεκινούσαν το ψήσιμο.
Δείτε ακόμα Ιησούς από την Ναζαρέτ: Η Παναγία της σειράς που έπαιξε σε βίντεο κλιπ του Michael Jackson
Εκείνη την εποχή η Ανάσταση του Χριστού σήμαινε για τους Έλληνες ελπίδες και για την ανάσταση του έθνους τους. Ακόμη και όταν υπήρχαν εχθροπραξίες και μάχες με τους Τούρκους, πάντα έβρισκαν τον τρόπο να γιορτάσουν την Ανάσταση, αφού για εκείνους ήταν υψίστης σημασίας γιορτή.
Πότε αναβλήθηκε ο εορτασμός του Πάσχα και γιατί
Τον Απρίλιο του 1821 η Λειβαδιά δεν γιόρτασε το Πάσχα παρόλο που όπως σας αναφέραμε και πιο πάνω ήταν υψίστης σημασίας γιορτή για τους Έλληνες εκείνης της εποχής.
Δείτε ακόμα Ασβέστωμα: Γιατί ασβεστώνουμε το σπίτι το Πάσχα
Ο λόγος ήταν η επανάσταση των Ελλήνων και ο θάνατος του Αθανάσιου Διάκου. Επίσης στην Λειβαδιά δεν γιορτάστηκε το Πάσχα και κατά την διάρκεια της Ιταλογερμανικής κατοχής.
All photos via: mixanitouxronou.gr
Διαβάστε όλα τα άρθρα για την μηχανή του χρόνου στο Daddy-Cool.gr
Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου χωρίς την γραπτή άδεια από τον εκδότη.
Ειδήσεις σήμερα
- Ηλιακή καταιγίδα : Έκτακτη ειδοποίηση σε λίγες ώρες θα χτυπήσει την Γη – Πού θα γίνουν μπλακάουτ
- Κλειστά σχολεία αύριο (12/12): Πού δεν θα χτυπήσει κουδούνι
- Χιονονιφάδες στα Νύχια: Το απόλυτο μανικιούρ για τα Χριστούγεννα
- Αστυνομικός της Βουλής : Θέλει διαζύγιο η σύζυγος για να ζήσει ελεύθερη τη ζωή της την ώρα που τα παιδιά δεν τα αναλαμβάνει κανείς συγγενής
- Η Γη της Ελιάς: Ανείπωτη τραγωδία – Νεκρός ο Ισίδωρος