Τσέρνομπιλ: -7- στιγμές- που- αν -τις- έζησες -έχεις- αντισώματα -στη- ραδιενέργεια-

Τσέρνομπιλ: 7 στιγμές που αν τις έζησες  έχεις αντισώματα στη ραδιενέργεια. Όσοι έζησαν το 1980 σίγουρα θυμούνται αυτές τις 7 στιγμές που μέχρι και σήμερα έχουν μείνει χαραγμένες στη καρδιά μας.

Αχ…το 1980 δεν είναι δεκαετία παιδιά μου. Το 1980 είναι εμπειρία. Μπορεί το 1980, να έγινε το δυστύχημα στο Τσέρνομπιλ όμως στην Ελλάδα το 1980 ήταν μία δεκαετία με πολιτικές αναταραχές, ποδόσφαιρο, cult φιγούρες στις εκπομπές και κόντρες στην τηλεόραση.

Όταν σκέφτεσαι εκείνην την…χρυσή εποχή του 1980, σου έρχονται μερικές στιγμές στο μυαλό σου οι οποίες είναι από τις χαρακτηριστικότερες. Επειδή κι εμείς σε αυτή τη δεκαετία ζήσαμε, αποφασίσαμε να μοιραστούμε μαζί σας τις στιγμές που έρχονται στο δικό μας μυαλό όταν σκεφτόμαστε το 1980. Διαβάστε παρακάτω:

Τι συνέβη στο Τσέρνομπιλ;

Το πυρηνικό δυστύχημα του Τσέρνομπιλ έγινε  στις 26 Απριλίου του 1986, στον αντιδραστήρα 4 του Πυρηνικού Σταθμού Παραγωγής Ενέργειας του Τσέρνομπιλ της Σοβιετικής Ένωσης, ο οποίος σήμερα βρίσκεται σε εδάφη της Ουκρανίας.

Το ατύχημα ήταν της τάξης του μέγιστου προβλεπόμενου ατυχήματος στην Διεθνή Κλίμακα Πυρηνικών Γεγονότων, διατάραξε σοβαρότατα τις οικονομικές και κοινωνικές συνθήκες που επικρατούσαν στις γύρω περιοχές και είχε σημαντικές επιπτώσεις στο περιβάλλον και στην υγεία.

Από το ατύχημα πέθαναν επιτόπου 2 από τους εργάτες του σταθμού. Μέσα σε τέσσερις μήνες, από τη ραδιενέργεια και από εγκαύματα λόγω της θερμότητας, πέθαναν 28 πυροσβέστες που έσπευσαν στο χώρο του ατυχήματος και διαπιστώθηκαν 19 επιπλέον θάνατοι ως το 2004.

Δείτε ακόμα «Το παιδί του Τσέρνομπιλ»: Το μοναδικό κορίτσι που γεννήθηκε μετά το ατύχημα είναι σήμερα 22

Επιπλέον, υπολογίζεται ότι επηρεάστηκε η υγεία εκατοντάδων χιλιάδων ανθρώπων εξαιτίας της επιβάρυνσης του περιβάλλοντος με ραδιενέργεια. Τα κρούσματα καρκίνου μάλιστα ήταν άνω του 15% στους πληθυσμούς που εκτέθηκαν, με χιλιάδες θανάτους από καρκίνο και λευχαιμία να συνδέονται με το ατύχημα.

Τσέρνομπιλ: 7 στιγμές που αν τις έζησες έχεις αντισώματα στη ραδιενέργεια: Κωνσταντίνος Μητσοτάκης vs Ανδρέας Παπανδρέου

Μία από τις ιστορικότερες προεκλογικές περιόδους στην Ελλάδα. Μιλάμε φυσικά για το 1985 όταν η Νέα Δημοκρατία σκέφτηκε πως ο μοναδικός άνθρωπος που θα μπορούσε να αντικρούσει την τρελή δημοτικότητα του Ανδρέα Παπανδρέου ήταν ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης.

Υπήρξαν λοιπόν απανωτές πολιτικές συγκεντρώσεις και μάλιστα μία από αυτές, ήταν και στην πλατεία Συντάγματος, όπου η προεκλογική συγκέντρωση του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη έσπασε κάθε ρεκόρ μετά την Χούντα.

Τσέρνομπιλ-7-στιγμές-που-αν-τις-έζησες-τότε-έχεις-αντισώματα-στη-ραδιενέργεια-

Photo via: menshouse.gr

Όμως μερικές μέρες μετά έκανε μία αντίστοιχη προεκλογική συγκέντρωση και ο Ανδρέας Παπανδρέου και έσπασε εκ νέου το ρεκόρ. Τότε που η Ελλάδα πετούσε στα σύννεφα όσων αφορά την πολιτική ζωή αυτού του τόπου.

Τσέρνομπιλ-7-στιγμές-που-αν-τις-έζησες-τότε-έχεις-αντισώματα-στη-ραδιενέργεια-

Photo via: menshouse.gr

Τσέρνομπιλ: 7 στιγμές που αν τις έζησες  έχεις αντισώματα στη ραδιενέργεια: Όταν οι Iron Maiden ήρθαν στην Ελλάδα

Θα ξεκινήσουμε με τα βασικά έτσι ώστε να μαθαίνουν οι νέοι και να θυμούνται οι παλιοί. Πίσω στο 1980 στην Ελλάδα δεν υπήρχαν συναυλιακοί χώροι όπως τους ξέρουμε σήμερα. Έτσι κάθε φορά που ένα συγκρότημα ήθελε να δώσει συναυλία πήγαινε σε γήπεδα.

Από εκεί λοιπόν είχε βγει και το ιστορικό σύνθημα ΑΕΚ, Ουίσκι και Iron Maiden δίσκοι. Έτσι οι Iron Maiden όταν επισκέφθηκαν την Ελλάδα για μία συναυλία – τότε που η ροκ μουσική ήταν η τωρινή τραπ για τους νέους- τους φιλοξένησε το γήπεδο της ΑΕΚ στην Νέα Φιλαδέλφεια.

Δείτε ακόμα “Μην αναπνέετε, δημιουργείτε νέφος”: Το σύνθημα που ακούστηκε στην Αθήνα τα Χριστούγεννα του 1980

Θυμηθήκαμε αυτό το στιγμιότυπο αλλά βρήκαμε κι ένα βίντεο όπου ο Τζόνι Βαβούρας ήταν τεχνικός και υπεύθυνος για την διοργάνωση συναυλιών και ο αείμνηστος και αγαπημένος Παύλος Σιδηρόπουλος ήταν θεατής.

Τσέρνομπιλ: 7 στιγμές που αν τις έζησες  έχεις αντισώματα στη ραδιενέργεια: Όταν ο Αναστόπουλος διαφήμιζε σαμπουάν

Γενικότερα μέχρι και σήμερα οι ποδοσφαιριστές είναι αρκετά δημοφιλείς και προσιτοί κι έτσι όταν μία εταιρία θέλει να διαφημίσει ένα αντρικό προϊόν όπως ξυραφάκια, αντρικά σαμπουάν και αποσμητικά βάζει ποδοσφαιριστές και μπασκετμπολίστες που έχουν στη δεδομένη στιγμή μεγάλη απήχηση.

Έτσι και η Rexona τότε έβαλε έναν από τους μεγαλύτερους Έλληνες στράικερ να διαφημίσει τα προϊόντα της και φυσικά αυτός δέχτηκε αφού πριν από αυτόν πολλοί ποδοσφαιριστές και μπασκετμπολίστες είχαν δεχτεί να το κάνουν όπως ήταν ο Γκάλης, ο Βλάχος, ο Χριστοδούλου και άλλοι.

Τσέρνομπιλ: 7 στιγμές που αν τις έζησες  έχεις αντισώματα στη ραδιενέργεια: Όταν ο Άρης γιόρταζε στην Μαρινέλα και τον Πάριο

Ο Άρης τότε όσων αφορά το μπάσκετ ήταν ο βασιλιάς της βόρειας Ελλάδας. Ο Άρης λοιπόν ήθελε να γιορτάσει τις νίκες του στο θρυλικό τότε Ακρόαμα με την Μαρινέλα και τον Πάριο να δίνουν τις καλύτερες ευχές στον Αυτοκράτορα του βορρά.

Τσέρνομπιλ: 7 στιγμές που αν τις έζησες  έχεις αντισώματα στη ραδιενέργεια: Οι ταινίες που άφησαν εποχή

Το 1980 το cult είχε ξεκινήσει να παίρνει τα πάνω του. Οι τότε cult ταινίες είναι σήμερα για τους νέους ταινίες που τις βλέπουν μόνο και μόνο για να δουν με τι διασκέδαζαν οι γονείς τους στην ηλικία τους. Φυσικά λοιπόν θα αναφέρουμε μερικές cult ταινίες της εποχής που έσπασαν ταμεία. Αυτές ήταν το Highlander, το Excalibur και το Hellraiser.

Τσέρνομπιλ-7-στιγμές-που-αν-τις-έζησες-τότε-έχεις-αντισώματα-στη-ραδιενέργεια-

Photo via: fictiontofact.com

Τσέρνομπιλ-7-στιγμές-που-αν-τις-έζησες-τότε-έχεις-αντισώματα-στη-ραδιενέργεια-

Photo via: fictiontofact.com

Τσέρνομπιλ-7-στιγμές-που-αν-τις-έζησες-τότε-έχεις-αντισώματα-στη-ραδιενέργεια-

Photo via: fictiontofact.com

 

Τσέρνομπιλ: 7 στιγμές που αν τις έζησες  έχεις αντισώματα στη ραδιενέργεια: Όταν ο Ραφαηλίδης έβαλε στην θέση του τον Σαββόπουλο

Ο Ραφαηλίδης τότε πολλές φορές ήταν καλεσμένος σε πάνελ των τότε ενημερωτικών εκπομπών για να σχολιάσει την επικαιρότητα και την πολιτική ζωή αυτού του τόπου.

Οι απόψεις του τότε ήταν υπερβολικά προχωρημένες και πολλές φορές “ανήθικες” για τους πουριτανούς της εποχής όμως σήμερα αποτελούν πλέον κοινή λογική. Από εκεί να καταλάβεις πόσο μπροστά ήταν για την εποχή.

Μία από τις ιστορικότερες μάχες που είχε δώσει ο Ραφαηλίδης, ήταν με τον γνωστό τραγουδοποιό Σαββόπουλο. Ο Σαββόπουλος υποστηρίζει ότι η ερωτική πράξη είναι κάτι που πρέπει να μείνει μακριά από τα παιδιά και ο Ραφαηλίδης του λέει ότι είναι πουριτανός.

Δείτε ακόμα Από θαύμα ζούμε: Δείτε 26 φωτογραφίες από γονείς την δεκαετία του 80 και του 90

Αν σκεφτείς ότι σήμερα οι περισσότεροι από εμάς, σκεφτόμαστε πως η σ3ξουαλική αγωγή στα σχολεία θα γλιτώσει τα νέα παιδιά από το πρόωρο σεξ, τις εκτρώσεις και τα αφροδίσια, μάλλον καταλαβαίνουμε ποιος είχε δίκιο. Βέβαια οι απόψεις διίστανται.

Τσέρνομπιλ: 7 στιγμές που αν τις έζησες έχεις αντισώματα στη ραδιενέργεια: Όταν ο Γκάλης τους μάγεψε όλους στην Σοβιετική Ένωση

Εμείς δε θα πούμε τίποτα. Θα αφήσουμε τον Νίκο Γκάλη να μιλήσει από μόνος του, όταν το 1985 “γλέντησε” την Σοβιετική Ένωση. Και μπάσκετ με τον Γκάλη κύριες και κύριοι.

Photo cover via: ethnos.gr

Διαβάστε όλα τα άρθρα για την μηχανή του χρόνου στο Daddy-Cool.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου χωρίς την γραπτή άδεια από τον εκδότη. 

Πηγή: menshouse.gr
Close