“Μην αναπνέετε, δημιουργείτε νέφος”: Το σύνθημα που ακούστηκε στην Αθήνα τα Χριστούγεννα του 1980

“Μην αναπνέετε, δημιουργείτε νέφος”: Το σύνθημα που ακούστηκε στην Αθήνα τα Χριστούγεννα του 1980. Το ειρωνικό σύνθημα που ακούστηκε στην Αθήνα τα Χριστούγεννα του 1980, όταν το Υπουργείο ζήτησε από τους πολίτες να κλείσουν τα καλοριφέρ.

Τα Χριστούγεννα τα γιορτάζουμε στην Ελλάδα τον Χειμώνα και όπως είναι γνωστό τον Χειμώνα οι άνθρωποι ανάβουν καλοριφέρ, τζάκια και σόμπες για να ζεσταθούν. Στην Αθήνα του 1980 λοιπόν, την περίοδο των Χριστουγέννων ξεκίνησε να ακούγεται ένα ειρωνικό σύνθημα που έμελλε να μείνει στην ιστορία.

Μην αναπνέετε, δημιουργείται νέφος έλεγαν οι κάτοικοι των Αθηνών, όταν το Υπουργείο ζήτησε από τους κάτοικους της πόλης να σβήσουν τα καλοριφέρ τους για να μειωθεί το νέφος. Τι ήταν αυτό που έκανε το υπουργείο να πάρει μία τέτοια απόφαση τότε. Διαβάστε παρακάτω:

Η ιστορία

Στην Αθήνα του 1980 το καυσαέριο και το νέφος ήταν τόσο έντονα που τα κρούσματα ανθρώπων με πνευμονολογικά προβλήματα είχαν αυξηθεί πολύ. Οι άνθρωποι εξαιτίας του νέφους ξεκίνησαν να πάσχουν από ζαλάδες, αναγούλες και πνευμονολογικά προβλήματα.

Οι γιατροί συνέδεσαν αυτή την κατάσταση με το νέφος που είχαν προκαλέσει τα αυτοκίνητα παλιού τύπου, τα εργοστάσια και γενικότερα με την ρύπανση της ατμόσφαιρας. Ο Τύπος της εποχής περιέγραφε αυτή την κατάσταση ως το “νέφος του θανάτου” αφού οι θάνατοι εξαιτίας πνευμονολογικών αιτιών είχαν αυξηθεί.

μην-αναπνέετε-δημιουργείται-νέφος-Χριστούγεννα-Αθήνα 1980-

Αυτό το νέφος ονομαζόταν φωτοχημικό νέφος και μάστιζε τις μεγάλες πόλεις όπως ήταν και παραμένει η Αθήνα. Το φωτοχημικό νέφος αποτελείται από την συσσώρευση αέριων ρύπων που προέρχονται κυρίως από τα αυτοκίνητα και τα εργοστάσια.

Δείτε ακόμα Τα ματωμένα Χριστούγεννα της οικογένειας Λόσον: Η σκοτεινή Χριστουγεννιάτικη ιστορία

Τα κύρια συστατικά του είναι διάφορα διοξείδια του αζώτου, το μονοξείδιο του άνθρακα και το όζον. Το φωτοχημικό νέφος δημιουργείται από την ένωση του ηλιακού φωτός και των ρύπων και οι οδηγίες που εξέδωσε το τότε υπουργείο Κοινωνικών Υπηρεσιών δεν έλυσαν το πρόβλημα.

Η εντολή λοιπόν ήταν να μην οδηγούν αυτοκίνητα και να μην ανάβουν καλοριφέρ για να μην προκαλέσουν νέφος. Πολλοί άκουσαν τις εντολές και οι κεντρικές πηγές θέρμανσης στις πολυκατοικίες δεν άναβαν. Μερικοί το έκαναν από ευσυνειδησία ενώ άλλοι το έκαναν επειδή φοβόντουσαν τυχόν καταγγελίες.

μην-αναπνέετε-δημιουργείται-νέφος-Χριστούγεννα-Αθήνα 1980-

Δεν ήταν λίγοι εκείνοι άλλωστε που κατήγγειλαν τότε τους γείτονές τους επειδή άναβαν τα καλοριφέρ. Όμως το υπουργείο δεν είχε σκεφτεί κάτι βασικό τότε. Καταρχάς η πηγή ρύπανσης προέρχονταν κατά ένα μεγάλο ποσοστό από τα αυτοκίνητα.

Δείτε ακόμα Τα πιο διαχρονικά Χριστουγεννιάτικα τραγούδια

Η Αθήνα είχε γεμίσει αυτοκίνητα και ταξί παλιού τύπου. Από την άλλη τα καλοριφέρ ήταν αναγκαία τα Χριστούγεννα του 1980 κι αν το υπουργείο είχε επικεντρωθεί περισσότερο στην μείωση της οδήγησης και όχι στο να μην ανάβουν οι κάτοικοι τα καλοριφέρ το αποτέλεσμα θα είχε λυθεί.

Έτσι δεν άργησε να ακούγεται το ειρωνικό σύνθημα “Μην αναπνέετε, δημιουργείται νέφος” από αγανακτισμένους κατοίκους που δεν άναβαν τα καλοριφέρ τους και ταυτόχρονα δεν έβλεπαν το πρόβλημα να λύνετε, αφού τα αυτοκίνητα κυκλοφορούσαν κανονικά και με τον ίδιο αριθμό.

Δεν άργησε να δημιουργηθεί συγκέντρωση διαμαρτυρίας. Οι γυναίκες φορούσαν μαντήλες και οι άντρες αντισφυξιογόνες μάσκες και διαδήλωναν ενάντια στην καταστροφή του περιβάλλοντος, του νέφους αλλά και για ένα σκάνδαλο που είχε ξεσπάσει εκείνη την εποχή για ορμόνες που βρέθηκαν σε κοτόπουλα.

Δείτε ακόμα Ροβανιέμι: Γνώριζες την σκοτεινή ιστορία για το χωριό του Άγιου Βασίλη;

μην-αναπνέετε-δημιουργείται-νέφος-Χριστούγεννα-Αθήνα 1980-

Οι κάτοικοι διαμαρτύρονταν που η τότε κυβέρνηση δεν έπαιρνε κανένα ουσιαστικό μέτρο για την μείωση του νέφους αλλά αντίθετα προσπαθούσε να πείσει τους πολίτες να κλείσουν την θέρμανση τον κρύο Δεκέμβρη του 1980.

Το σκάνδαλο με τα κοτόπουλα διήρκησε ένα μήνα και τότε είχαν απαγορευτεί οι εξαγωγές κρεατικών και είχαν αυξηθεί οι έλεγχοι στα εγχώρια κρέατα. Οι διαδηλωτές λοιπόν εύχονταν “Καλές Γιορτές με ορμόνες στα κοτόπουλα και νέφος”.

All photos via: mixanitouxronou.gr

Διαβάστε όλα τα άρθρα για την μηχανή του χρόνου στο Daddy-Cool.gr 

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου χωρίς την γραπτή άδεια από τον εκδότη. 

Close