Αφράτα σταφιδόψωμα με ξύσμα λεμονιού και σουσάμι

Υλικά

1 κούπα του νες καφέ γάλα
1/4 της κούπας λιωμένο βούτυρο
1/2 της κούπας ζάχαρη –δεν γίνονται πολύ γλυκά αν θέλετε μπορείτε να αυξήσετε την δόση.
ξύσμα από 2 λεμόνια προαιρετικά
1 κουταλάκι του γλυκού αλάτι
1 φακελάκι ξηρή μαγιά ή ένα κύβο νωπή
1/2 κουταλάκι σόδα
1 κούπα χλιαρό νερό
7 κούπες αλεύρι για όλες τις χρήσεις
2 κούπες σταφίδες
1 κροκάδι αυγού με λίγο νερό χτυπημένο

Προσοχή -όλα τα υλικά σας μετρημένα με την ίδια κούπα όποια κι αν χρησιμοποιήσετε ακόμα κι αν είναι φλιτζάνι τσαγιού -απλά θα βγουν λιγότερα κομμάτια – με την δόση που σας δίνω βγαίνουν 30 σταφιδόψωμο σαν αυτά που βλέπετε

Αφράτα σταφιδόψωμα με ξύσμα λεμονιού και σουσάμι

Εκτέλεση

Βάζουμε το γάλα σε κατσαρόλα και προσθέτουμε μέσα το βούτυρο την ζάχαρη το ξύσμα το αλάτι και την σόδα μέχρι να γίνει χλιαρό.
Διαλύουμε την μαγιά μας μέσα σε χλιαρό νερό μαζί με μία κούπα αλεύρι ώστε να έχουμε ένα πηχτό χυλό .
Το αφήνουμε να βγάλει φουσκάλες και να διπλασιαστεί σε όγκο.
Σε μία λεκάνη κοσκινίζουμε το υπόλοιπο αλεύρι και ανοίγουμε λακουβίτσα και προσθέτουμε το μείγμα με το γάλα και την φουσκωμένη μαγιά .
Ζυμώνουμε μέχρι να έχουμε μια εύπλαστη και λεία ζύμη –μπορεί να κολλάει στα χέρια σας αλλά μην προσθέσετε άλλο αλεύρι θα σκληρύνουν.
Βουτυρώστε ένα μπολ βάλτε την ζύμη σας μέσα και αλείψτε και την επιφάνεια με βούτυρο σκεπάστε την και αφήστε την σε ζεστό μέρος μέχρι να διπλασιαστεί σε όγκο.
Πιάνουμε την ζύμη μας και την χωρίζουμε στην μέση και ανοίγουμε με τον πλάστη 2 φύλλα παραλληλόγραμμα .
Με τις μισές σταφίδες ραντίζουμε τα φύλλα μας και εν συνεχεία και το άλλο φύλλο από την μακρυά μεριά μεριά και αρχίζουμε να τυλίγουμε σε ρολό.
Κόβουμε σε πάχος 2 με 3 εκατοστά και πλάθουμε σε ότι σχήμα μας αρέσει και θέλουμε .
Αν θέλετε μπορείτε να βάλετε την ζύμη και σε μακρόστενη φόρμα του κέικ βουτυρώνετε το ταψί ή βάζετε σε λαδόκολλα μέσα στο ταψί στρώνετε τα σταφιδόψωμα κάπως αραιά το ένα με το άλλο και τα αφήνετε για λίγο να ξαναφουσκώσουν .
Αλείφετε με το κροκάδι αυγού και πασπαλίζετε με ότι εσείς θέλετε .
Ψήστε σε προθερμασμένο φούρνο 200 βαθμούς σε αντιστάσεις για 15 με 20 λεπτά.
Τα βγάζετε και τα αφήνετε να κρυώσουν σε σχάρα.

Σπυριδούλα Καρακώστα‎”ΟΙ ΧΡΥΣΟΧΕΡΕΣ / ΗΔΕΣ”.

Close