Συνταγή για αφράτη σοκολατόπιτα κέικ χωρίς βούτυρο και αυγά με πηχτό γλάσο σοκολάτας.
Υλικά:
- αλεύρι για όλες τις χρήσεις 430 γραμμάρια
- κακαο 70 γραμμάρια σε σκόνη
- μπέικιν πάουντερ 2 κουταλάκια του γλυκού
- σοδα 1 κουταλάκι του γλυκού μαγειρική
- ζαχαρη 350 γραμμάρια
- αλατι 1 τσιμπιά
- Γάλα φρέσκο 500 ml
- ηλιέλαιο 150 ml
Για το γλάσο σοκολάτας:
- κρεμα γαλακτος 300 ml
- Κουβερτούρα γάλακτος 400 γραμμάρια
- ηλιέλαιο 30 ml
Συνταγή για εύκολη σοκολατόπιτα – κέικ χωρίς βούτυρο και χωρίς αυγά από τον Γιώργο Ζώλη. Με πηχτό γλάσο από σοκολάτα γάλακτος αυτή η σοκολατόπιτα θα γίνει η αγαπημένη σας αμαρτία κάθε απόγευμα. Μπορείτε να την φτιάξετε και για κέρασμα ή για όταν σας λείπει η σοκολάτα.
Οι σοκολατόπιτες δίνουν και παίρνουν αφού σχεδόν όλοι έχουν μία αδυναμία στη σοκολάτα. Ο Γιώργος Ζώλης μας δείχνει μία εύκολη και κολασμένη σοκολατόπιτα χωρίς αυγά και χωρίς βούτυρο που μοιάζει με κέικ και έχει πηχτό και πλούσιο γλάσο σοκολάτας γάλακτος. Μία δοκιμή θα σας πείσει.
Δείτε παρακάτω την εκτέλεση για την αφράτη σοκολατόπιτα χωρίς βούτυρο και χωρίς αυγά του Γιώργου Ζώλη:

Recipe ingredients
430 g of flour 70 g of cocoa powder 2 tsp baking powder 1 tsp of soda sugar 350 g 1 pinch of salt 500g of milk 150g sunflower oil Overlap 300g cream 400g chocolate (milk coating) 30g sunflower oil Pan 25×35
Bake in a preheated oven at 170 degrees for about a few 45 minutes (depending on the oven).
Εκτέλεση
Σε ένα μπολ κοσκινίζουμε το αλεύρι για όλες τις χρήσεις, το άγλυκο κακάο, το μπέικιν πάουντερ, τη μαγειρική σόδα και το αλάτι. Κοσκινίζουμε και ανακατεύουμε παράλληλα. Ανακατεύουμε καλά, ειδικά το κακάο, γιατί δεν θέλουμε σβόλους. Προσθέτουμε τότε την ζάχαρη, το ηλιέλαιο και στο τέλος το φρέσκο γάλα.

Ανακατεύουμε στην αρχή με σπάτουλα και στη συνέχεια με αυγοδάρτη για να ανακατευτεί καλά το μείγμα μας. Προθερμαίνουμε τον φούρνο μας στους 170 βαθμούς Κελσίου, στις αντιστάσεις, πάνω κάτω. Λαδώνουμε με σπορέλαιο ένα ταψί 25×35 εκατοστών. Μεταφέρουμε στο ταψί το μείγμα.
Στρώνουμε καλά το μείγμα και βάζουμε μία πετσέτα στον πάγκο. Χτυπάμε πάνω στη πετσέτα το ταψί για να φύγει τυχόν αέρας από το μείγμα. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στους 170 βαθμούς Κελσίου, στις αντιστάσεις, πάνω κάτω, για 45 λεπτά. Αφού ψηθεί, το βγάζουμε από τον φούρνο, το αφήνουμε να κρυώσει λίγο και φτιάχνουμε το γλάσο.

Γλυκό της τελευταίας στιγμής: Σοκολατόπιτα
Σε μία κατσαρόλα βάζουμε την κρέμα γάλακτος, ανάβουμε την φωτιά και περιμένουμε να έρθει σε βρασμό η κρέμα γάλακτος. Βάζουμε τότε την ψιλοκομμένη κουβερτούρα γάλακτος στη κρέμα γάλακτος. Χαμηλώνουμε την φωτιά και ανακατεύουμε.
Μόλις αρχίσει να λιώνει η κουβερτούρα ρίχνουμε και το ηλιέλαιο. Σβήνουμε την φωτιά και συνεχίζουμε το ανακάτεμα μέχρι να ομογενοποιηθεί το γλάσο και να γίνει λείο.

Περιχύνουμε την σοκολατόπιτα με το γλάσο. Στρώνουμε καλά να πάει το γλάσο παντού και μόλις παγώσει το γλάσο είτε στο ψυγείο, είτε εκτός ψυγείου, είναι έτοιμη για σερβίρισμα.
Tips
Αντί για ηλιέλαιο μπορούμε να βάλουμε καλαμποκέλαιο.

Δείτε αναλυτικά την εκτέλεση της συνταγής στο παρακάτω βίντεο:
Δείτε όλες τις λαχταριστές συνταγές μας με ένα κλικ εδώ
Επιμέλεια κειμένου συνταγής: daddy-cool.gr