Όποιος έχει πάει Ξάνθη και έχει φάει καριοκές ξέρει την συγκλονιστική γεύση τους! Σας εξασφαλίσαμε την αυθεντική συνταγή για Ξανθιώτικες καριόκες με όλα τα μυστικά επιτυχίας.
Η συνταγή είναι του κυρίου Ηλία Μαμαλάκη και εκτελέστηκε κατά γράμμα, εκτός από το σιρόπι. Στο τέλος της συνταγής σας έχω και σχετικό βίντεο με τον τρόπο παρασκευής.
Υλικά Από την προηγούμενη ημέρα Παντεσπάνι γέμισης
8 αυγά (320 γρ.)
70 ml ζεστό νερό
180 γρ. ζάχαρη
225 γρ. αλεύρι
2-3 κ.σ. κακάο
2 βανίλιες
Εκτέλεση: Χτυπήστε τα αυγά με το ζεστό νερό. Προσθέστε τη ζάχαρη και συνεχίστε να χτυπάτε μέχρι να φουσκώσει και να αφρατέψει το μείγμα. Ρίξτε και τις βανίλιες. Κοσκινίστε το αλεύρι με το κακάο και ανακατέψτε απαλά με το μείγμα των αυγών. Στρώστε λαδόκολλα στο ταψί του φούρνου και απλώστε το μείγμα ομοιόμορφα και λεπτά. Ψήστε στους 150°C για περίπου 1 ώρα. Αφήστε το να κρυώσει.
Σιρόπι Φτιάξτε ένα ελαφρύ σιρόπι με ½ ποτήρι ζάχαρη και ½ ποτήρι νερό. Βράστε για λίγα λεπτά και αφήστε να κρυώσει. Εγώ έβαλα 5-6 κουταλιές σιρόπι από γλυκό περγαμόντο. Εσείς βάλτε ό,τι σιρόπι θέλετε.
Γλάσο σοκολάτας για γέμιση 165 γρ. γλυκό βανίλια (υποβρύχιο)
165 γρ. σοκολάτα κουβερτούρα
Γέμιση 500 γρ. σοκολάτα γάλακτος λιωμένη σε μπεν μαρί
500 γρ. καρυδόψιχα χοντροκομμένη
6 κ.σ. σιρόπι από το σιροπάκι που φτιάξατε ή σιρόπι γλυκού του κουταλιού
Παντεσπάνι περιτύλιξης 2 αυγά
45 γρ. ζάχαρη
55 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
Γλάσο για κάλυψη του παντεσπανιού περιτύλιξης
170 γρ. κουβερτούρα λιωμένη
90 γρ. βούτυρο τύπου Κερκύρας ή Lurpak
Επικάλυψη 1 κιλό κουβερτούρα λιωμένη σε μπεν μαρί
2-3 κ.σ. σπορέλαιο
Εκτέλεση συνταγής Παντεσπάνι γέμισης: Ετοιμάστε το από την προηγούμενη μέρα.
Γλάσο σοκολάτας για γέμιση: Λιώστε το γλυκό βανίλια μαζί με την κουβερτούρα σε μπεν μαρί και διατηρήστε το ζεστό για να μη σφίξει. Κρατήστε το στο μπεν μαρί μέχρι να ετοιμάσετε τα υπόλοιπα.
Γέμιση: Πολτοποιήστε το παντεσπάνι γέμισης στο μούλτι να γίνει τρίμματα. Ρίξτε μέσα 5-6 κουταλιές σιρόπι και χτυπήστε να γίνει μία μάζα. Προσθέστε το γλάσο με το υποβρύχιο και τα ανακατέψτε με το πολτοποιημένο παντεσπάνι. Ρίξτε και τα καρύδια. Πλάστε δύο μακρόστενα ρολά και βάλτε τα στην κατάψυξη.
Παντεσπάνι περιτύλιξης: Χτυπήστε τα ασπράδια σε σφιχτή μαρέγκα με λίγη από τη ζάχαρη. Χτυπήστε τους κρόκους με την υπόλοιπη ζάχαρη μέχρι να αφρατέψουν. Προσθέστε το αλεύρι εναλλάξ με τη μαρέγκα και ενσωματώστε απαλά με μαρίζ. Απλώστε σε λεπτή στρώση σε μικρό μακρόστενο ταψί στρωμένο με αντικολλητικό χαρτί και ψήστε στους 200°C για 5-6 λεπτά (μην σας φανεί λίγος ο χρόνος, το μείγμα είναι λεπτό). Ξεφουρνίστε και αφήστε να κρυώσει.
Γλάσο για το παντεσπάνι περιτύλιξης: Λιώστε την κουβερτούρα (170 γρ.) σε μπεν μαρί. Χτυπήστε το βούτυρο να αφρατέψει και ρίξτε τη λιωμένη σοκολάτα. Απλώστε το μείγμα πάνω στο κρύο παντεσπάνι αφού το αναποδογυρίσετε.
Συναρμολόγηση Βγάλτε από την κατάψυξη το ένα ρολό.
Τυλίξτε το με το παντεσπάνι με το γλάσο να ακουμπά στο ρολό.
Κόψτε στην ένωση, τυλίξτε με μεμβράνη και μετά αλουμινόχαρτο και ξαναβάλτε στην κατάψυξη.
Κάντε το ίδιο και με το άλλο ρολό.
Γλασάρισμα Βγάζετε από την κατάψυξη ένα-ένα ρολό.
Το κόβετε σε λεπτές στρογγυλές φέτες και μετά στη μέση για να γίνουν μισοφέγγαρα.
Λιώστε την κουβερτούρα με το σπορέλαιο σε μπεν μαρί και κρατήστε το γλάσο ζεστό.
Με ένα πιρούνι βουτάτε τις καριόκες στο γλάσο, αφήνετε να στραγγίσουν και τις ακουμπάτε σε λαδόκολλα πάνω σε δίσκο.
Αφήνετε να στεγνώσουν και τις βάζετε στο ψυγείο. Τις τυλίγετε με αλουμινόχαρτο και σερβίρετε.
Σημείωση Όταν γλασάρετε τις καριόκες, πρέπει να είναι παγωμένες.
Αφού τις κόψετε, τις κρατάτε στην κατάψυξη και βγάζετε λίγες-λίγες για γλάσο.
Αν κρυώσει το γλάσο, το ξαναζεσταίνετε σε μπεν μαρί.
Δεν έχουν τόση φασαρία όσο φαίνεται από τη συνταγή. Είναι όμως πεντανόστιμες.