Το μενού της Πρωτοχρονιάς για φέτος ,μας έκανε τη τιμή να το επιμεληθεί για ακόμη μια χρονιά η αγαπημένη μου φίλη Μαιρη Καρακασίδη που όλοι τη ξέρετε σαν γιαγιά Μαίρη Εν δράση! Οι συνταγές είναι εύκολες και με σίγουρη επιτυχία. Η Μαιρούλα είναι χρυσοχέρα! Απολαύστε τες!
1) Γουρουνοπούλα στον φούρνο
Υλικά
1 μπούτι γουρουνοπούλας περίπου 3 κιλά
1 πορτοκάλι τον χυμό
1 λεμόνι τον χυμό
2 κσ μέλι
3 κσ μουστάρδα
1/2 ποτηράκι του κρασιού ελαιόλαδο
2 ποτήρια νερό
μπόλικο αλατοπίπερο
ρίγανη
5 σκελίδες σκόρδο
Εκτέλεση
Παίρνουμε ένα μπούτι γουρουνοπούλας.
Το καψαλίζουμε στην φωτιά.
Με ένα κοφτερό μαχαίρι ξύνουμε την επιφάνεια να μην υπάρχει καθόλου τρίχα.
Πλένουμε καλά και την βάζουμε σε μια γάστρα.
Με ένα μυτερό μαχαίρι ανοίγουμε τρύπες και βάζουμε το σκόρδο.
Χαράζουμε το δέρμα σε ρόμβους και αλατοπιπερώνουμε καλά.
Σε ένα μπολάκι βάζουμε το νερό τους χυμούς και τα υπόλοιπα υλικά και ανακατεύουμε καλά.
Περιχύνουμε το μπούτι.
Σκεπάζουμε την γάστρα και ψήνουμε στους 200 για 2 ώρες περίπου.
Μετά από τις 2 ώρες γυρίζουμε το μπούτι στην γάστρα προσθέτουμε ακόμα λίγο νεράκια αν δεν έχει.
Ψήνουμε ακόμα μια ώρα με σκεπασμένη την γάστρα μας.
Όταν έχουν περάσει οι 3 ώρες ανοίγουμε την γάστρα και αφήνουμε 15 λεπτά να ξεροψηθεί η πετσούλα μας.
καλή επιτυχία!
2)Ανοιχτή Kαπνιστή Mανιταρόπιτα
Συστατικά
Για την πίτα
8 φύλλα κρούστας
ελαιόλαδο για το άλειμμα
Για τη γέμιση
1 κιλό μανιτάρια λευκά (αν είναι μικρά κομμένα στη μέση και αν είναι μεγάλα σε τέταρτα)
2 πράσα ψιλοκομμένα (μόνο το λευκό μέρος)
400 γραμμάρια κρέμα γάλακτος
4 αυγά
70 γρ. κονιάκ
1 κομμάτι μπέικον καπνιστό 200 γρ. κομμένο σε κύβους 2×2
1 κ.γ. θυμάρι ξερό
αλάτι
πιπέρι
Εκτέλεση
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 160 βαθμούς.
Σε ένα στρογγυλό ταψί με αποσπώμενη βάση διαμέτρου 26 εκ., που έχουμε λαδώσει, ξεκινάμε και βάζουμε ένα ένα τα φύλλα κρούστας αφού λαδώσουμε καλά το ένα πριν βάλουμε το άλλο. Τα βάζουμε σταυρωτά έτσι ώστε να καλύψουμε ομοιόμορφα τα ταψάκι μας.
Ψήνουμε τη βάση της πίτας μας για 20 λεπτά (στρώνουμε μεμβράνη πάνω απο το φύλλο και τοποθετούμε φασόλια για βάρος στην διάρκεια του ψησίματος).
Σοτάρουμε τα μανιτάρια και τα πράσα σε ένα καφτό τηγάνι με λίγο ελαιόλαδο.
Αφαιρούμε την πίτα απο το φούρνο και προσθέτουμε τα σοταρισμένα λαχανικά.
Σε ένα μπολ ανακατεύουμε την κρέμα, τα κομμάτια καπνιστό μπέικον, τα αυγά, το κονιάκ, το αλατοπίπερο και το θυμάρι μέχρι να ομογενοποιηθούν.
Τα ρίxνουμε πάνω στην πίτα μας.
Ψήνουμε για περίπου 50 λεπτά μέχρι να πάρει χρώμα.
Μια υπέροχη συνταγή του Ακη Πετρετζικη
Με αλλαγές από την φίλη μου την βασούλα,
πρόσθεσε πιπεριά ψιλοκομμένη
και τυρί κασέρι.
3) Κιμαδόπιτα με τραχανά & φέτα
Υλικά για το φύλλο
ένα ποτήρι χλιαρό νερό
4 κουταλιές ελαιόλαδο
ένα κουταλάκι αλατι
2 κουταλιές ξίδι
αλεύρι για γοχ
η συνταγή δεν είναι για 4 φύλλα μόνο!!!! την υπόλοιπη ζύμη την ανοίγετε μικρά φυλλαράκια και την βάζετε στην κατάψυξη με ενδιάμεσα στο κάθε φύλλο λαδόκολλα…
Υλικά για τον κιμά
1 κιλό κιμάς σπάλα
1 μεγάλο κρεμμύδι χοντροκομμένο
3 σκελίδες σκόρδο
2 καρότα στο ψιλό του τρίφτη
1 ποτήρι πολτό ντομάτας
αλατι πιπέρι μπαχάρι
μια πρέζα ζάχαρη
ελαιόλαδο
200 γραμ φέτα
4-5 κουταλιές τραχανά
Εκτέλεση
σοτάρουμε το κρεμμυδι μετά ριχνουμε τον κιμά να μην έχει χοντρά κομμάτια μέσα στην συνέχεια του σοταρίσματος ριχνουμε το καρότο στο τέλος το σκορδάκι μας!
μόλις είναι έτοιμα ριχνουμε την ντομάτα και τα μπαχαρικά μας με το αλατι και μια πρέζα ζάχαρη χαμηλώνουμε την φωτιά και τ’ αφήνουμε να βράσουν προσθέτοντας λιγάκι νεράκι!!!
όταν έχουν φύγει όλα σχεδόν τα υγρά τον βγάζουμε από την φωτιά και ριχνουμε τον τραχανά και την φέτα Θρυμματισμένη με τα χέρια….
ανοίγουμε τα φύλλα στο μέγεθος που θέλουμε και τα βάζουμε σε λαδωμένο ταψί 2 φύλλα για κάτω και δυο για να σκεπάσουμε τον κιμά μας πάντα ανάμεσα στα φύλλα ριχνουμε λίγο λαδάκι!!! όταν είμαστε έτοιμοι χαράζουμε την πίτα και βρέχοντας τα χέρια μας με νεράκι την ραντίζουμε λιγάκι από πάνω και την βάζουμε σε μέτριο φούρνο μέχρι να ροδίσει!!!!
4) Μπουτάκια δεματάκια
Μου αρέσει πολύ το ρολό κοτόπουλο όμως πάντα με πείραζε η σκέψη τι βάζουν μέσα.
Αποφάσισα να κάνω τα δικά μου ρολάκια και αφού δεν έχω διχτάκι τα κάνω δεματάκια.
Ζητάω από τον χασάπη να μου φιλετάρει μπουτάκια και κάνω τις δικές μου νοστιμιές.
Υλικά
Μπουτάκια κοτόπουλο φιλεταρισμένα
Τυρί κρέμα
Μουστάρδα
Πιπεριές
Μπέικον
Regato
Πάπρικα
χυμό από 2 πορτοκάλια
χυμό από 1 λεμόνι
1/2 ποτηράκι του κρασιού ελαιόλαδο
λίγα μανιτάρια αν θέλετε
αλατοπίπερο
σπάγκο βαμβακερό που πριν την χρήση καλό είναι να τον πλύνετε.
Εκτέλεση
Παίρνουμε φιλετάκια από μπούτι με την πέτσα τους.
τα πλένουμε και τα στραγγίζουμε καλά.
τα αλατοπιπερώνουμε και τα απλώνουμε με την δέρμα προς τα κάτω.
Από την μέσα πλευρά βάζουμε μουστάρδα, τυρί κρέμα, μπέικον, κίτρινο τυρί, πιπεριές σε στικάκια.
Με δυο οδοντογλυφίδες κλείνουμε το πακετάκι μας και ένα σπάγγο δένουμε το δεματάκι μας.
Τα πασαλείβουμε με πάπρικα και βγάζουμε τις Οδοντογλυφίδες Όταν είναι καλά δεμένο και το ακουμπάμε στο ταψί με το δέρμα προς τα κάτω.
Περιχύνουμε με τους χυμούς και το ελαιόλαδο.
Ψήνουμε στους 180 αντιστάσεις μέχρι να ροδίσουν από την μια πλευρά.
Τα γυρίζουμε και συνεχίζουμε το ψήσιμο προσέχοντας πάντα να υπάρχει νεράκι στο ταψάκι μας.
Ότι ζουμάκι σας μένει στο ταψάκι μπορείτε να σοτάρετε λίγα μανιτάρια και να περιχύσετε το ζουμάκι.
καλή σας επιτυχία!!!!!
5) Κοτόπουλο γεμιστό by Mairh
Υλικά
1 μεγάλο κοτόπουλο
6 μέτριες πατατες χοντροκομμένες
1 λεμόνι τον χυμό
2 πορτοκάλια τον χυμό
2 κσ μελί
αλατι πιπέρι
μουστάρδα
ελαιόλαδο
2 κλαράκια δεντρολίβανο
Υλικά για την γέμιση
1 κρεμμυδι χοντροκομμενο
1 σκελίδα σκόρδο
1 καρότο τριμμένο
1/2 κιλού συκωτάκια πουλιών ζεματισμένα και ψιλοκομμένα
1 φλιτζανάκι του καφέ κουκουνάρι
λίγο μαϊντανό ψιλοκομμένο
150 με 200 γραμ ρύζι για Καρολίνα
αλατι πιπέρι
1 κγ κάρυ
1 κσ μουστάρδα σκόνη
σπιτικός ζωμός λαχανικών
λίγο ελαιόλαδο
1 με 1 1/2 ποτήρι νεράκι
Εκτέλεση
καθαρίζουμε και πλένουμε καλά το κοτόπουλο το αλατοπιπερόνουμε και το βάζουμε στην γάστρα μας!!!
σε ένα βαθύ τηγάνι βάζουμε το λαδάκι και σοτάρουμε το κρεμμυδι το σκορδάκι και σταδιακά ριχνουμε όλα τα υλικά να σοταριστούν και τέλος το ρυζάκι μας!!!! μόλις είμαστε έτοιμη ριχνουμε αλατι πιπέρι και το κάρυ μας ον σπιτικός ζωμός λαχανικών και ένα ποτήρι νερό και αφήνουμε να πάρει μερικές βράσεις και σβήνουμε την φωτιά μας! μόλις κρυώσει η γέμιση λιγάκι βάζουμε μια οδοντογλυφίδα στο σημείο που είναι ο λαιμός και γεμίζουμε από κάτω το κοτοπουλάκι μας κλείνουμε με ένα μεγάλο καλαμάκι ξύλινο στο κάτω μέρος του κοτόπουλου!!!! μέσα στην γάστρα βάζουμε τις πατατες μαζί με το γεμιστό κοτοπουλάκι μας και τα κλαράκια το δενδρολίβανο και αλατοπιπερόνουμε σε ένα σεικερ χτυπάμε τον χυμό από τα πορτοκάλια το λεμόνι την μουστάρδα το μέλι και το ελαιόλαδο και περιχύνουμε τις πατατες και το κοτοπουλάκι μας για την πρώτη ώρα ψήνουμε με σκεπασμένη την γάστρα στους 180 με 200 και μόλις περάσει η μια ωρίτσα το ανοίγουμε και το ψήνουμε άλλη μια ώρα περίπου μέχρι να πάρουν χρωματάκι!!!! δεν βάζουμε άλλα υγρά εκτός από τον χυμό που είπαμε!!!!
η ποσότητα της γέμισης είναι πολύ περισσότερη από αυτήν που χρειαζόμαστε για το κοτοπουλάκι μας!!! όση μένει την βράζουμε με λίγο νεράκι σιγά σιγά και την σερβίρουμε μαζί με το φαγακι μας!!!!
6) Κότσια με λαχανικά
Υλικά
3 κότσια
1 ποτήρι του νερού κρασί
3 καρότα σε ροδέλες
1 κόκκινη πιπεριά χοντροκομμένη
1 πράσινη πιπεριά χοντροκομμένη
250 γραμ ντοματιίνια κομμένα στην μέση
μπόλικο αλατοπίπερο
1 ποτήρι νερό
λίγο ελαιόλαδο.
Εκτέλεση
Σε μια γάστρα στρώνουμε τα λαχανικά μας κομμένα.
Πλένουμε καλά τα κότσια και τα τοποθετούμε από πάνω.
Αν θέλετε καρφώνετε σε κάθε κότσι μια σκελίδα σκορδάκι.
Προσθέτουμε αλατοπίπερο κρασί νερό και ελαιόλαδο.
Τα ψήνουμε για 3 ώρες ανοίγοντας κάπου κάπου την γάστρα μας να κοιτάμε αν έχει υγρά μέσα να μην μας κολλήσουν τα λαχανικά.
Μετά από 3 ώρες τα κότσια μας είναι λουκουμάκι και βγαίνουν από τα κόκαλα.
καλή επιτυχία!!!!
7) Κρεατόσουπα Φαγητό μετά το ξενύχτι
Υλικά
1500 γραμ μοσχάρι ελιά
3 καρότα σε ροδέλες
2 ντομάτες καθαρισμενες απο την φλουδα και κομμενες στα 4
1 κρεμμύδι ολόκληρο
2 πατάτες σε μεγάλους κύβους
1 ποτηράκι του κρασιού κουσκούσακι
1/2 ποτήρι του κρασιού ελαιόλαδο
αλάτι πιπέρι
χυμό από ένα λεμόνι
2 κγ κορν φλάουρ
Εκτέλεση
πλένουμε και στραγγίζουμε το κρεατάκι μας και το βάζουμε στην χύτρα γεμάτη με νερό!!! μόλις πάρει βράσει το ξαφρίζουμε και στην συνέχεια ρίχνουμε το λαδάκι και κλείνουμε την χύτρα να βράσει για 45 λεπτά με μια ωρίτσα ;ή στην κατσαρολα μεχρι να βρασει το κρεατακι σας!
μόλις ανοίξουμε την χύτρα ρίχνουμε όλα τα υλικά μας εκτός από το κουσκουσάκι αυτό το βάζουμε 10 λεπτάκια μετά από την στιγμή που θα έχουν πάρει βράση τα υπόλοιπα υλικά μας!!!! όταν δοκιμάσουμε ότι όλα είναι βρασμένα παίρνουμε με μια κουτάλα πατάτα καρότο και ζουμάκι τον χυμό του λεμονιού και το κορν φλάουρ και τα πολτοποιούμε στο μουλτι τα ριχνουμε ξανά στην κατσαρόλα μας και μόλις πάρει μια βράση ξανά σβήνουμε την φωτιά μας και έτοιμη η σουπίτσα μας!!!!
8) Λαχανοντολμάδες by Mairh
Υλικά
1 μεγάλο λάχανο
1/2 κιλό μοσχαρίσιος κιμάς
250 γραμ κιμάς χοιρινός
2 καρότα τριμμένα
μια χούφτα άνηθο ψιλοκομμένο
μια χούφτα κρεμμυδάκι φρέσκο ψιλοκομμένο
μπόλικο φρέσκο δυόσμο ψιλοκομμένο
2 μεγάλα κρεμμύδια ξερά χοντροκομμένα
200 γραμ ρύζι Καρολίνα ή γλασέ
1 ποτηράκι του κρασιού ελαιόλαδο για την γέμιση
1 ποτηράκι του κρασιού ελαιόλαδο για την κατσαρόλα
μπόλικο αλατοπίπερο
Υλικά για το αυγολέμονο
3 αυγά
χυμός από 2 λεμόνια μεγάλα
2 κγ κορν φλάουρ
όλο τον ζωμό από την κατσαρόλα
Εκτέλεση
παίρνουμε το λάχανο και του κόβουμε σε βάθος όλο το κοτσάνι κάνοντας ένα κώνο.
Το βάζουμε με την τρύπα που κάναμε προς τον πάτο μιας μεγάλης κατσαρόλας.
Γεμίζουμε νερό και το βάζουμε να βράσει για 5 λεπτά,
Το γυρίζουμε και σταδιακά όσο βράζει και από την άλλη πλευρά βγάζουμε σιγά σιγά τα φύλλα και τα ακουμπάμε σε ένα ταψί.
Σε μια λεκανίτσα βάζουμε τον κιμά, το ρύζι καλά πλυμένο, το τριμμένο καρότο, το κρεμμυδάκι με τον άνηθο, τον Δυόσμο, το ξερό κρεμμύδι, ελαιόλαδο, 1 ποτηράκι του κρασιού νερό και μπόλικο αλατοπίπερο.
Τα ζυμώνουμε καλά και τ’ αφήνουμε μισή ωρίτσα.
Παίρνουμε ένα ένα τα φύλλα και βγάζουμε από το κέντρο το κοτσανάκι τους.
Τα χωρίζουμε ανάλογα το μέγεθος του φύλλου στα δυο αν είναι μικρά ‘η σε περισσότερα κομμάτια αν είναι μεγάλα.
Βάζουμε ένα κγ γέμιση στο κάθε φύλλο.
Κλείνουμε τις δυο πλευρές του και μετά ρολάρουμε το ντολμαδάκια μας.
Τα σκληρά κομμάτια τα στρώνουμε στον πάτο της κατσαρόλας και επάνω ακουμπάμε σε σπιράλ τους ντολμάδες μας
προσοχή να μην είναι χαλαροί μεταξύ τους για να μην φύγουν και χαλάσουν στο βράσιμο.
κάθε σειρά μου γεμίζουμε ρίχνουμε αλατοπίπερο και συνεχίζουμε.
Όταν τελειώσουμε το τύλιγμα ρίχνουμε ξανά αλατοπίπερο το ελαιόλαδο και 2 ποτήρια βρασμένο νερό.
σκεπάζουμε με ένα πιάτο.
Βάζουμε την κατσαρόλα στην φωτιά και μόλις πάρει να βράζει το φαγάκι μας χαμηλώνουμε από το 9 στο 6 την εστία μας.
Προσοχή δεν βάζουμε κουτάλι στην κατσαρόλα απλά την κουνάμε κυκλικά πολύ συχνά προσέχοντας πάντα να προσθέσουμε κι άλλο νεράκι.
Μέτα από 1 1/2 της ώρας το φαγάκι μας είναι έτοιμο,
Το βγάζουμε από την φωτιά και βάζουμε ένα πιάτο από πάνω για να μπορέσουμε να βγάλουμε το ζουμάκι από την κατσαρόλα μας.
Σε ένα λεκανάκι βάζουμε τα ασπράδια των αυγών και τα χτυπάμε να γίνουν σαν κρέμα.
Προσθέτουμε τους κρόκους συνεχίζοντας το χτύπημα.
Μέσα στο χυμό λεμονιού λιώνουμε το κορν φλάουρ και το προσθέτουμε στα χτυπημένα αυγά χωρίς να σταματήσουμε το χτύπημα.
Τέλος ρίχνουμε σιγά σιγά όλο τον ζωμό που βγάλαμε από την κατσαρόλα.
Μόλις βάλετε όλο το ζουμάκι περιχύνουμε το φαγάκι στην κατσαρόλα μας και κουνάμε πολύ καλά για αρκετά λεπτά να πάει παντού το αυγολέμονο μας.
Αν σας βγουν πολλά τα ντολμαδάκια μπορείτε να τα στρώσετε σε ένα ταψί και να τα βάλετε στην κατάψυξη,
Μόλις παγώσουν τα αποθηκεύετε σε μια σακούλα τροφίμων και έχετε έτοιμα τα επόμενα ντολμαδάκια σας.
9) Ντιπάκι μελιτζάνας
Υλικά
3 μελιτζάνες φλάσκες
4 πιπεριές Φλωρίνης
2 σκελίδες σκόρδο
1 σφηνάκι ξίδι
1/2 ποτηράκι του κρασιού ελαιόλαδο
μπόλικο αλατοπίπερο
Στο τέλος μαϊντανό ψιλοκομμένο
Εκτέλεση
Πλένουμε καλά και τρυπάμε τις μελιτζάνες με ένα πιρούνι.
Αν τις κάνετε στον φούρνο καλό θα είναι να βάλετε μια λαδόκολλα στο ταψί.
Αλλιώς τις ψήνετε στα κάρβουνα που αυτό είναι και το καλύτερο.
Ψήνουμε τις μελιτζάνες μέχρι να μοιάζουν με καμένες και να έχουν ζαρώσει.
με τον ίδιο τρόπο ψήνετε και τις πιπεριές Φλωρίνης μέχρι να πάρουν ένα σκούρο χρώμα από έξω.
Αφήνετε να κρυώσουν και καθαρίζετε τις μελιτζάνες από την φλούδα και τις πιπεριές βγάζετε τα σποράκια και την εξωτερική της επιφάνεια!!!
Στρώνετε χαρτί κουζίνας και πιέζετε τις μελιτζάνες να στεγνώσουν πολύ καλά να μην έχει υγρά το ντιπάκι σας.
Βάζετε τα υλικά σας στο μουλτι προσθέτοντας ελαιόλαδο, ξίδι,
το σκορδάκι σας χωρίς την φύτρα του, και το αλατοπίπερο.
Τα χτυπάτε όλα μαζί μέχρι να γίνουν μια κρέμα.
Βγάζετε το έτοιμο ντιπ σε ένα μπολάκι και το βάζετε στο ψυγείο για μερικές ώρες να κρυώσει και να δέσει.
Σερβίρετε με ψιλοκομμένο μαϊντανό!!!!
Με τα ίδια υλικά χωρίς το μουλτι έχετε μια υπεροχή μελιτζανοσαλαάτα.
Δοκιμάστε πάνω σε φρυγανισμένο ψωμάκι θα σας ενθουσιάσει.
10) Μελιτζανοσαλάτα by Mairh
Μια δροσερή σαλατούλα για το τραπέζι σας
Υλικά
4 μελιτζάνες φλάσκες
1 καρότο ψιλοτριμμένο
1 πιπεριά Φλωρίνης σε μικρά κυβάκια
1/2 κούπα ψιλοκομμένο μαϊντανό
1 μεγάλη σκελίδα σκόρδο η’ δυο μικρές ψιλοτριμμένες
3 κσ ελαιόλαδο
1 κσ ξίδι
μπόλικο αλατοπίπερο
Εκτέλεση
Σε ένα βαθύ μπολάκι βάζουμε όλα τα υλικά εκτός από τις μελιτζάνες.
Τα αφήνουμε στο ψυγείο 2-3 ώρες και όλη νύχτα αν θέλετε.
αυτό τα βοηθάει να μαλακώσουν λιγάκι όμως δεν θα γίνουν λιώμα όπως η ψημένη πιπεριά.
Πλένετε καλά τις μελιτζάνες όπως είναι με το κοτσάνι και τις γεμίζετε τρύπες με ένα πιρούνι.
Τις βάζετε στην σχάρα του φούρνου και από κάτω ένα ταψάκι να μην στάζουν.
Φυσικά και είναι καλύτερα στα κάρβουνα όμως και έτσι έχουν υπέροχη γεύση.
Τις ψήνετε στο γκριλ γυρίζοντας κάθε φορά που ξεραίνετε από την μια πλευρά.
Όταν έχουν ψηθεί καλά και σκάνε απ έξω τις βγάζετε από τον φούρνο.
Τις κόβετε στα δυο και με ένα κουτάλι βγάζετε την σάρκα τους.
Τις βάζετε σε ένα σουρωτήρι να βγάλουν τα υγρά που μπορεί να μην έφυγαν στο ψήσιμο.
Τις αφήνετε εκεί μέχρι να μαριναριστούν τα υπόλοιπα υλικά που έχετε στο ψυγείο.
Τις ρίχνετε σε ένα ξύλο κοπής και της κόβετε να γίνουν μικρά κομματάκια.
Τις προσθέτετε στα υπόλοιπα υλικά ανακατεύετε απαλά να μην σας γίνει αλοιφή και καλή σας όρεξη.
Είναι υπέροχη σαλάτα με φρυγανισμένο ψωμάκι η’ μικρά κομματάκια από πίτες για σουβλάκι.
11) Μπουρέκια παστουρμά
Αν αγαπάτε τον παστουρμά αυτή είναι μια υπέροχη συνταγή να τον απολαύσετε.
Υλικά για 12 μπουρέκια
1 πακέτο φύλλο κρούστας
15 φέτες παστουρμά
250 γραμ ανθότυρο
250 γραμ κασέρι
2 πιπεριές σε κυβάκια
2 ντομάτες σε κυβάκια
φυτικά έλαια Άριστον
μπόλικο πιπέρι
Εκτέλεση
Καθαρίζουμε τον παστουρμά από το τσιμένι και τον ψιλοκόβουμε.
Το τσιμένι δεν το πετάμε μπορεί να μπει σε σάλτσες καφτεδάκια κλπ
Πλένουμε καλά τις πιπεριές και τις κόβουμε κυβάκια.
καθαρίζουμε την ντομάτα από τα σποράκια και την κόβουμε σε κυβάκia
Τρίβουμε το κασέρι.
πολτοποιούμε το ανθότυρο με ένα πιρούνι.
Όλα μαζί τα βάζουμε σε ένα δοχείο και τα ανακατεύουμε ελαφρώς.
Προσθέτουμε μπόλικο πιπέρι και αν θέλετε και λίγο κύμινο.
Αλείφουμε τις δυο άκρες των φύλλων με Άριστον.
Τοποθετούμε μια μεγάλη κουταλιά από το μείγμα μας σαν μπαστουνάκι.
Κλείνουμε τις δυο πλευρές από το φύλλο να συναντηθούν.
Αλείφουμε ξανά το κέντρο στο μάκρος με άριστον και ρολάρουμε όχι πολύ σφιχτά.
Τα αραδιάζουμε σε βουτυρωμένο ταψάκι.
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 με 200 μέχρι να πάρουν ένα ωραίο χρώμα περίπου 45 λεπτά!!!!
12) Παιδάκια κοτόπουλο στα κάρβουνα
Υλικα
8 μπούτια κοτόπουλο σε παιδάκι
5 κσ μουστάρδα
2 κσ μείγμα μπαχαρικών για κοτόπουλο
αλάτι πιπέρι ρίγανη
εκτέλεση
καθαρίζουμε και πλένουμε τα παιδάκια μας.
τ’ αφήνουμε να στραγγίξουν καλά.
προσθέτουμε όλα τα υλικά μας.
σκεπάζουμε με μεμβράνη και τ’ αφήνουμε στο ψυγείο.
ψήνονται στα κάρβουνα και είναι ένα υπέροχο μεζεδάκι.
13) Πατάτες με αβγά ογκρατέν
Υλικά
πατάτες
αβγά βρασμένα
κίτρινα τυριά
μπέικον
κρέμα γάλακτος
λίγο γάλα
αλατι πιπέρι
οι ποσότητες είναι ανάλογα με τις ανάγκες της οικογένειας!
Εκτέλεση
καθαρίζουμε και κόβουμε τις πατατες στρογγυλές και τις τηγανίζουμε << αν θέλετε δεν τις τηγανίζετε αλλά η γεύση τους είναι σαν βρασμένες και εμένα δεν μου αρέσουν>>
τις στρώνουμε σε ένα ταψί προσπαθώντας να είναι η νια πάνω στην άλλη για να μην έχει κενά ο πάτος του ταψιού μας και ριχνουμε αλατάκι!!!!
στην συνέχεια ριχνουμε λίγο κίτρινο τυρί και μικρή ποσότητα κρέμας γάλακτος!!!
επάνω στην κρέμα γάλακτος ακουμπάμε ροδέλες από τα βρασμένα αβγά τα σκεπάζουμε με το μπέικον ριχνουμε ξανά αλατάκι και πιπέρι, βάζουμε από πάνω άλλη μια στρώση πατατες όχι όμως τόσο κοντά όσο στον πάτο του ταψιού μας και πάλι λίγο αλατάκι και από πάνω μπόλικο κίτρινο τυρί και στο τέλος κρέμα γάλακτος που την εχουμε αραιώσει με ένα μικρο φλιτζανάκι γάλα!!!!
ψήνουμε σε μέτριο φούρνο μέχρι να ροδίσει το φαγάκι μας!!!! καλή σας όρεξη!
14) Πατατοσαλάτα με ζωμό πατζαριών
Την αγάπη μου για τα πατζάρια ελπίζω να την έχετε καταλάβει
Και αφού τα έκανα κέικ – γλυκό κουταλιού – μαρμελάδα – πιλαφάκι ήρθε η ώρα να γίνουν και πατατοσαλάτα!!!!
Υλικά και εκτέλεση όλα μαζί
όταν βράζετε πατζάρια κρατάτε το ζουμάκι το βάζετε σε μια κατσαρόλα με πατάτες κομμένες σε κύβους ρίχνετε και λίγο αλάτι και τις βράζετε όχι όμως τελείως .όταν κρατάνε λιγάκι οι πατάτες σβήνετε την φωτιά και τις αφήνετε μέσα στο ζουμάκι μέχρι να κρυώσουν για να πάρουν όλο το χρώμα από τα πατζάρια!!!!!!!!
στην συνέχεια τις στραγγίζετε και τις βάζετε σε μια πιατέλα φτιάχνετε μια σως από 4 κουταλιές γιαούρτι και 4 κουταλιές μαγιονέζα και τις γαρνίρετε!!! μπορείτε να βάλετε ψιλοκομμένο κρεμμύδι βρασμένο καρότο και ότι άλλο θέλει η φαντασία σας
15) Χοιρινό με σέλινο
Χοιρινό με σέλινο
άλλο ενα χριστουγεννιάτικο φαγακι με πολύ αγάπη
Υλικά
2 κιλά μπούτι χοιρινό κομμένο σε μερίδες
1 κιλό σέλινο χοντρό η’ σέλερι
1 ματσάκι άνηθο ψιλοκομμένο
1 ματσάκι κρεμμυδάκια φρέσκα
2 κρεμμύδια χοντροκομμενο
1 ποτηράκι του κρασιού ελαιόλαδο
αλατι πιπέρι
2 λεμόνια
3 αυγα
1 κγ κορν φλαουρ
Εκτέλεση
πλένουμε και στραγγίζουμε το χοιρινό και βάζουμε το λαδάκι στην κατσαρόλα να κάψει να σοτάρουμε τα κομμάτια του!!!
παράλληλα εχουμε πλύνει πολύ καλά τα φύλλα του σέλινου τα κόβουμε σε μεγάλα κομμάτια και τα ζεματάμε για 5 λεπτάκια σε καυτό νερό και τα στραγγίζουμε, αυτό το κάνουμε γιατί το σέλινο είναι βαρύ στο στομάχι ενώ με το ζεμάτισμα φεύγει λίγη από την δύναμη της γεύσεις και είναι καλύτερο!!
όταν έχει σοταριστεί καλά το κρεατάκι μας ριχνουμε και τα κρεμμύδια και να μαραθούν λιγάκι στην συνέχεια ριχνουμε τον άνηθο το πιπεράκι και νεράκι να αρχίσει να βράζει το φαγακι μας σε χαμηλή φωτιά!! δοκιμάζουμε να δουμε πότε αρχίζει να μαλακώνει και όταν δουμε ότι το τσιμπάμε εύκολα ριχνουμε και το ζεματισμένο σέλινο και το αλατι και αφήνουμε να σιγοβράσουν δοκιμάζοντας πάντα να δείτε αν είναι έτοιμα και τα δυο υλικά μας!!!
όταν είναι βρασμένα καλά κάνουμε το αυγολέμονο και τα περιχύνουμε κουνώντας αρκετά δυνατά την κατσαρόλα να πάει μέχρι κάτω!!!!
Αυγολέμονο!!!σε μια λεκανίτσα βάζουμε τα ασπράδια από τα αυγα και κρατάμε χωριστά τους κρόκους μέσα στο χυμό από το λεμόνι λιώνουμε το κορν φλάουρ και αρχίζουμε να χτυπάμε τ’ασπράδια μας μέχρι να ασπρίσουν στην συνέχεια ριχνουμε τους κρόκους και αμέσως μετά το λεμονάκι και με μια κουτάλα σιγά σιγά μπόλικο ζουμάκι από το φαγακι μας!!!! όταν είναι απ έξω ζεστή η λεκανίτσα μας ριχνουμε το αυγολέμονο μέσα στην κατσαρόλα μας κουνώντας της αρκετά δυνατά!!!
16) Χοιρινό με μοσχάρι σε γλυκόξινη σάλτσα
Υλικά
700 γραμ μοσχάρι
700 γραμ χοιρινό
1 μεγάλο κρεμμύδι χοντροκομμένο
4 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένο
2 κγ γκαράμ μασάλα << ινδικό μπαχαρικό >>
υπάρχει στα σούπερ μάρκετ από την captain’s
2 κγ μέλι
2 κσ μουστάρδα
2 πιπεριές σε λουριδίτσες
2 λεμόνια τον χυμό
2 κγ κορν φλαουρ
αλατι πιπέρι
ελαιόλαδο
Εκτέλεση
Κόβουμε σε μερίδες τα κρετικά μας τα πλένουμε και τ’ αφήνουμε να στραγγίσουν.
Σε μια κατσαρόλα βάζουμε το λαδάκι και σοτάρουμε το κρεατάκι μας.
Ρίχνουμε το κρεμμύδι και το σκόρδο να σοταριστούν και αυτά λιγάκι.
προσθέτουμε το γκαράμ μασάλα την μουστάρδα το μέλι και το πιπέρι και ανακατεύουμε.
προσθέτουμε 2 ποτήρια νεράκι και βράζουμε σε μέτρια φωτιά για 1 ώρα και 20 λεπτά.
Τότε ρίχνουμε τις πιπεριές και το αλάτι και βράζουμε ακόμα 15 με 20 λεπτά.
Τέλος λιώνουμε το κορν φλάουρ στον χυμό λεμονιού και το περιχύνουμε πάνω από το φαγάκι μας να πάρει δυο τρείς βράσεις και το σβήνουμε!!!
Μην ξεχνάτε να κουνάτε συχνά την κατσαρόλα και να προσθέτετε νεράκι αν χρειάζεται!
συνοδεύεται τέλεια με πουρέ!
17) Χοιρινό με κόλιανδρο
Υλικά
1 κιλό χοιρινό μπούτι
1 κιλό κρεμμυδάκια για στιφάδο
1 μεγάλο κρεμμύδι χοντροκομμένο
3 σκελίδες σκόρδο
1/2 ποτήρι ελαιόλαδο
3 κγ τριμμένο κόλιανδρο
2 φύλλα δάφνη
3 κσ μουστάρδα
αλάτι πιπέρι
Εκτέλεση
Καθαρίζουμε τα κρεμμυδάκια και τα αφήνουμε σε μια λεκανίτσα με νερό.
πλένουμε και στραγγίζουμε το χοίρινο μας,
βάζουμε στην κατσαρόλα το λάδι και σοτάρουμε το κρεατάκι μας.
προσθέτουμε τον κόλιανδρο το σκόρδο και το κρεμμύδι να μαραθούν και αυτά λιγάκι.
ρίχνουμε 2 ποτήρια νερό και αφήνουμε σε χαμηλή φωτιά για μια ώρα να βράζει.
μετά ρίχνουμε την μουστάρδα το αλατοπίπερο και τα κρεμμύδια, συμπληρώνετε νεράκι και βράζετε για ακόμα μια ωρίτσα.
δοκιμάζετε αν είναι βρασμένο το φαγάκι σας ή αν θέλει λιγάκι ακόμα βράσιμο.
18) Συκώτι μοσχαρίσιο με μαυροδάφνη
Ένα μεζεδάκι για το Πρωτοχρονιάτικο τραπέζι σας.
Υλικά
1 κιλό συκώτι μοσχαρίσιο
3 μεγάλα κρεμμύδια χοντροκομμένα
1 ποτηράκι του κρασιού μαυροδάφνη
1/2 ποτηράκι του κρασιού ελαιόλαδο
1 κγ κορν φλάουρ
μπόλικο αλατοπίπερο
Εκτέλεση
καθαρίζουμε από τις πετσούλες το συκώτι.
Το κόβουμε σε λουριδίτσες.
Το πλένουμε καλά και το στραγγίζουμε.
Βάζουμε σε ένα βαθύ τηγάνι το ελαιόλαδο να ζεσταθεί.
Ρίχνουμε το συκώτι και το σοτάρουμε για μερικά λεπτά.
Σβήνουμε με την μαυροδάφνη.
Προσθέτουμε τα κρεμμύδια και ανακατεύουμε.
Σκεπάζουμε το τηγάνι και χαμηλώνουμε λιγάκι την φωτιά μας.
Αφήνουμε να σιγοβράσουν για 20 λεπτάκια.
Ρίχνουμε το αλατοπίπερο και αφήνουμε να σιγοβράσουν λιγάκι ακόμα χωρίς καπάκι να φύγουν αρκετά υγρά.
Λιώνουμε το κορν φλάουρ σε λίγο νεράκι και περιχύνουμε το φαγάκι μας.
Κουνάμε το τηγάνι να πάει παντού προσέχοντας να μην κόλληση το συκωτάκι μας.
Μόλις δέσει η σαλτσούλα το βγάζουμε από την φωτιά και είναι έτοιμο.
Αν θέλετε το κάνετε από νωρίς και πριν το σερβίρισμα το βάζετε στην φωτιά και κάνετε την διαδικασία με το κορν φλάουρ.
σερβίρετε ζεστό.
Αν δεν θέλετε να βάλετε μαυροδάφνη μπορείτε να βάλετε κρασί και μια κουταλίτσα του γλυκού μέλι!
καλή επιτυχία!!!!
19) Πιατέλα αλλαντικών
Πιατέλα αλλαντικών
Μια πρόταση για το χριστουγεννιάτικο τραπέζι.
Κάθε χρόνο αυτές τις μέρες ο δρόμος μου με βγάζει στον αγαπημένο μου Πειραιά.
Εκεί μέσα σε όλα τα καλούδια που αγοράζω για το οικογενειακό τραπέζι μεγάλο κομμάτι είναι και τα αλλαντικά για έμενα.
Όσοι μένετε κοντά στο κέντρο της Αθήνας και κοντά στον Πειραιά θα γνωρίζετε τα καταστήματα αλλαντικών ΜΙΡΑΝ.
Μόλις μπείς στο κατάστημα από τις μοσχοβολιές θέλετε να αγοράσετε όλο το μαγαζί.
Δεν μπορώ να μην σας μιλήσω για τον παστουρμά τους την πηχτή και τα σαλάμια αέρος.
Μόνο όσοι έχετε δοκιμάσει θα με καταλάβετε.
20) Ρολό πολυκατοικία
Υλικά
500 γραμ κιμά
1 κούπα μπαγιάτικο ψωμί
1 μεγάλο κρεμμύδι χοντροκομμένο
2 σκελίδες σκόρδο τριμμένο
1/2 πιπεριά Φλωρίνης σε μικρά κυβάκια΄
100 γραμ φέτα τριμμένη με τα χέρια
1 κγ κύμινο
μπόλικο αλατοπίπερο
1/2 ποτηράκι του κρασιού ελαιόλαδο
1 αυγό
1 ποτηράκι του κρασιού γάλα
Για την πολυκατοικία
2-3 μελιτζάνες φλάσκες τηγανιτές η’ ψητές.
2 μεγάλες πατάτες σε ροδέλες τηγανιτές.
3 αυγά βρασμένα
αν είναι πολύ μαλακή η ζύμη ρίχνουμε λίγη τριμμένη φρυγανιά.
Εκτέλεση
Τα υλικά του κιμά τα ζυμώνουμε όλα μαζί.
Στρώνουμε σε μεγάλη φόρμα τις μισές μελιτζάνες.
Συνεχίζουμε με τις πατάτες την μισή ζύμη από τον κιμά.
Στρώνουμε ψιλοκομμένα τα βρασμένα αυγά και τα σκεπάζουμε με κιμά.
Φυσικά η σειρά δεν έχει καμία σημασία το θέμα είναι ότι όλα τα υλικά μαζί κάνουν ένα υπέροχο ρολό.
Εμένα η φόρμα μου δεν είναι πολύ μεγάλη γι αυτό με τα υλικά αυτά έκανα δυο φόρμες.
Βάζουμε την φόρμα σε ένα μεγαλύτερο ταψί να μην πέσουν λάδια στον φούρνο μας.
Ψήνουμε στους 180 με 200 για 45 με 50 λεπτά. αφήνουμε να κρυώσει το ρολό μας.
Το σερβίρουμε σε μακρόστενη πιατέλα.
21) Διώροφη σπανακόπιτα
Υλικά για το ισόγειο
1 κιλό σπανάκι
1 ματσάκι άνηθο
1 ματσάκι κρεμμυδάκια φρέσκα
1 κρεμμύδι ξερο χοντροκομμένο
4 αυγα
1/2 ποτηράκι του κρασιού ελαιόλαδο
λίγη φέτα τριμμένη
αλατοπίπερο.
Υλικά για τον δεύτερο όροφο
300 γραμμ φέτα
4 αυγά
πιπέρι
λίγο φρέσκος δυόσμος
Υλικά για τα φύλλα
συνταγή της φίλης μου της Σουζάνας
σ’ ευχαριστώ πολύ κοριτσάκι μου
Υλικά
800 γραμ αλεύρι
400 γραμ νεράκι λίγο χλιαρό
60 γραμ ελαιόλαδο
40 γραμ λευκό κρασί
1 κουταλάκι του γλυκού αλάτι
1 κουταλάκι του γλυκού ζάχαρη
Να γίνει ένα ζυμαράκι μαλακό αλλά να μην κολλάει και του δίνω και ένα φιλάκι.
Το αφήνω 1 ωρίτσα να χαλαρώσει στο ψυγείο.
Το χωρίζω σε 8 μπαλίτσες και με νισεστέ και μόνο νισεστέ ανοίγω φιλαράκια.
Να πώ επίσης ότι το φύλο παραμένει τραγανό και την επόμενη ημέρα και δεν είναι καθόλου λιπαρό.
τα 3 φιλαράκια που περισσεύουν μπορούν να γίνουν μικρά τυροπιτάκια!!!
Εκτέλεση
καθαρίζουμε και πλένουμε πολλές φορές το σπανάκι μας.
Το χοντροκόβουμε και το μαραίνουμε με δυο τρόπους.
1) σε μια λεκάνη με μπόλικο αλατάκι το στύβετε και βγάζει πολλά υγρά.
2) σε μια κατσαρόλα που έχετε βάλει πολύ λίγο νεράκι και το αχνίζετε και το στύβετε καλα.
Αν θέλετε κρατάτε το ζουμάκι που βγάζει το σπανάκι και κάνετε ένα υπέροχο πιλαφάκι.
Βάζουμε σε μια λεκάνη το σπανάκι μας και τα υπόλοιπα υλικά τ’ ανακατεύουμε.
Αφήνετε στην άκρη και ανοίγετε 2 φύλλα που τα στρώνετε στον πάτο ενός μεγάλου ταψιού λαδωμένο.
Πάνω στα 2 φύλλα ρίχνετε όλη την γέμιση με το σπανάκι.
φτιάχνετε άλλο ένα φύλλο και το βάζετε πάνω από το σπανάκι.
Τέλος βάζετε τα υλικά του δεύτερου ορόφου χτυπώντας λιγάκι τ’ αυγά και τρίβοντας με το χέρι σας την φέτα.
Στρώνετε ομοιόμορφα και τον δεύτερο όροφο σας και από πάνω σκεπάζετε με δυο ακόμα φύλλα.
κάθε φύλλο που βάζετε ρίχνετε λιγάκι λαδάκι ενδιάμεσα.
Χαράζετε με ένα μυτερό μαχαίρι την πιτούλα σας και την ψήνετε στους 200 βαθμούς μέχρι να ροδίσει η πιτούλα σας.
22) Τζατζίκι της Φανής
Υλικά:
500 γραμ γιαούρτι
4 μεγάλες κουταλιές μαγιονέζα
1 μετριο αγγούρι τριμμένο ή δυο μικρά
1 καροτάκι τριμμένο
4 σκελίδες σκόρδο
4 κλωναράκια άνηθο
λίγο αλατάκι
και ένα σφηνάκι ελαιόλαδο
Εκτέλεση
Τρίβουμε στο ψιλό του τρίφτη το καρότο
Καθαρίζουμε τις φύτρες από το σκόρδο και το ψιλοτρίβουμε.
καθαρίζουμε το αγγούρι και το χοντροτρίβουμε
Στύβουμε σφιχτά το καρότο και το αγγούρι να μην έχουν υγρά.
Τα προσθέτουμε στο γιαούρτι μαζί με το σκόρδο το ελαιόλαδο και το αλατάκι.
ψιλοκόβουμε λιγάκι άνηθο και τον προσθέτουμε και αυτόν μαζί με την μαγιονέζα στα υπόλοιπα υλικά.
ανακατεύουμε απαλά όλα τα υλικά μας να ενωθούν και το βάζουμε στο ψυγείο για μερικές ώρες πριν να το σερβίρουμε.
23) Πατσάς για τους ξενύχτηδες
Υλικά
2 ποδαράκια μοσχαρίσια
1 1/2 κοιλίτσα μοσχαρίσια
1 μεγάλο κρεμμύδι
ξίδι
αλατι
σκόρδο
Μπούκοβο
Εκτέλεση
πλένουμε και καθαρίζουμε πολύ καλά την κοιλίτσα και τα ποδαράκια αν υπάρχουν τριχουλες τις καψαλίζουμε και ξυρίζουμε καλά τα ποδαράκια και αφού είναι όλα πολύ καθαρά τα βάζουμε στην χύτρα η σε μια μεγάλη κατσαρόλα ριχνουμε και το κρεμμυδι και βάζουμε νεράκι μέχρι εκεί που είναι το σημαδάκι στην χυτρα μας.
μόλις αρχίσει να βράζει ξαφρίζουμε το νεράκι μας και μετά κλείνουμε την χύτρα και βράζουμε για μιάμιση ωρίτσα αν τα βράζετε σε κατσαρόλα θέλει περίπου 3 ώρες να βράσει!!!
όταν περάσει ο χρόνος βρασμού στραγγίζουμε το ζουμάκι από ψιλή σήτα πετάμε το κρεμμυδι και καθαρίζουμε τον πατσά μας από τα κοκαλάκια και τον κόβουμε όσο λεπτό θέλουμε και το ριχνουμε στο καθαρό ζουμάκι προσθέτουμε 3 με 4 ποτήρια νεράκι αλατι και λίγο πιπεράκι και βάζουμε την κατσαρόλα μας πάλι για ένα 20λεπτο ακόμα και ο πατσάς μας είναι έτοιμος!!!!
σε ένα μπουκαλάκι βάζουμε σκορδάκι χοντροκομμενο κόκκους πιπέρι και ξίδι και εχουμε έτοιμο το σκορδοστούμπι μας για το μπούκοβο περνάμε στο μουλτι κόκκινες καφετερές πιπεριές που ξεράναμε από το καλοκαιράκι. αν δεν καταναλώσετε όλο το πατσαδάκι μπορείτε να το βάλετε σε μπολάκια στην κατάψυξη και όποτε θέλετε να ζεστάνετε και να το φάτε!!!! καλή σας επιτυχία!
Δείτε εδώ και το ολοκληρωμένο μενου μας για την πρωτοχρονιά 2020
Ειμαι η γιαγια μαιρη εν δραση είμαι 54 χρονων, ειχα 3 παιδιά ένα αγορι και δυο κοριτσια .Πριν 6 χρονια έχασα τον μοναχογιό μου και τοτε αποφασισα με την βοήθεια του αδελφικού μου φιλου του Δημοσθενη, να κανω το δικο του ονειρο πραγματικοτητα! Πάντα μου έλεγε να μου κάνει ένα σαιτ και μια σελίδα να βάζω τις συνταγουλες μου. Σήμερα εχω δυο κορούλες την αρετη και την ελενη απο την αρετη ειμαι γιαγια δυο υπέροχων εγγονιων του παναγιωτη 3 1/2 χρόνων και του Διονύση 21 μηνων που ειναι η χαρα της ζωης για την οικογένεια μας. καλές γιορτες σε ολο τον κόσμο με υγεια και πολλα χαμογελα. Θα με βρείτε στη σελίδα μου στο facebook Γιαγιά Μαίρη εν Δράση και στο προσωπικό μου blog μαγειρικής https://giagiamairi.dimosbox.gr/
Δείτε και εδώ υπέροχες συνταγές για βασιλόπιτα
Δείτε και εδώ το περσινό μενου του daddy-cool
Δείτε και εδώ όλές τις Χριστουγεννιάτικες συνταγες
Ειδήσεις σήμερα
- Άγιος Έρωτας : Ο άντρας και η κοπέλα που βλέπει στον ύπνο της η Σοφία είναι ο πατέρας της και η αδερφή του Πατήρ Νικόλαου
- Νίκος Γαλανός : Το Πρόβλημα υγείας και ο πραγματικός λόγος που αποχώρησε από την Γη της Ελιάς
- 20 ιδιαίτερες συνταγές για αφράτο σπιτικό ψωμί στο Χριστουγεννιάτικο τραπέζι
- Χριστούγεννα 2024 : 3+1 μαγικά Χριστουγεννιάτικα Χωριά στην Ελλάδα παράδεισος για τα παιδιά
- Κόκκινα νύχια : Ιδέες με το πιο festive χρώμα όλων των εποχών σε όλες τις αποχρώσεις