Χάχλες : Παραδοσιακός νησιωτικός τραχανάς

Οι Χάχλες είναι ο παραδοσιακός νησιωτικός τραχανάς. Είναι υψηλής διατροφικής άξιας ειδικά για τα παιδιά .Έχει καταπραυντικες ιδιότητες σε άρρωστους που είναι κρυωμένοι, και βοηθά τάχιστα στην καλή λειτουργιά του εντέρου. Γεμίζουμε τα σκαφακια με φέτα και ντομάτα και ψήνουμε σαν σνακ ,η μουλιάζουμε σε ζωμό κρέατος ,ψαριού,κοτόπουλου,λαχανικών και φτιάχνουμε νοστμοτατες σούπες.

Υλικά 

5 κιλά γάλα

1/2 κιλό γιαούρτι από αυτά που παίρνουμε με φυσική καλλιέργεια

1 κιλό κουρκούτη ή σιμιγδάλι

αλάτι  ένα κουτάλι της σούπας.

Εκτέλεση

τον πιο κάλο τραχανά τον κάνει το πρόβειο γάλα. Εμείς αφήνουμε το γάλα να ζυμωθεί από 3- 5 ήμερες . Στις 3 ημέρες έχουμε τραχανά γλυκό στις 5 ξινο.

Πρόσθετε κάθε μέρα το ανάλογο. Για πέντε μέρες κάθε μέρα 1 κιλο διαφορετικά περισσότερο.
Αναμιγνύουμε 3-5 φόρες την ήμερα με ξύλινο κουτάλι και όχι σε πλαστικό σκεύος αλλά σε ανοξείδωτο σκεπασμένο όχι με καπάκι άλλα με πετσέτα καθαρή.

Σε γάλα πρόβειο ωμό διαλύουμε γιαούρτι.

Το αφήνουμε να ξεκουραστεί. Κάθε μέρα προσθέτουμε λίγο γάλα. Όσο πιο ξινό το θέλουμε, τόσες πιο πολλές μέρες αφήνουμε. Ρίχνουμε αλάτι, τόσο όσο και βράζουμε για τουλάχιστον 3 ώρες αναμιγνυωντας συνεχώς, αλλά σιγά.

Δένει και γίνεται σαν το μελί . προσθέτουμε σιτάρι αλεσμένο( κουρκούτη) στην περίπτωση που δεν είναι εφικτό σιμιγδάλι χοντρό και ζυμώνουμε με κουτάλι ξύλινο μέχρι που να γίνει ζύμη.
Ανοίγουμε με τα χεριά σε σκαφακια η τον κάνουμε τριφτό.
Ιδανικά αφήνουμε στον ήλιο να ξεραθεί.

Φυλάσσουμε τις χάχλες σε πουγκί βαμβακερό η σε δοχείο για φέτα για ένα χρόνο.

Maria XatzhstamatioyΟΙ ΧΡΥΣΟΧΕΡΕΣ / ΗΔΕΣ

χάχλες

χάχλες συνταγή

χάχλες γεμιστές

 

Close