Εάν μαγειρεύετε λάθος το ρύζι κινδυνεύετε να δηλητηριαστείτε από αρσενικό

Πως θα αντιδρούσατε εάν σας έλεγαν πως εκατομμύρια άνθρωποι ανά τον κόσμο θέτουμε τον εαυτό μας σε κίνδυνο επειδή μαγειρεύουμε με λάθος τρόπο το ρύζι;

Πριν βιαστείτε να απαντήστε διαβάστε για τα ευρήματα των επιστημόνων αλλά και για όσα μας προειδοποιούν.

Πρόσφατα πειράματα έδειξαν πως μια κοινή μέθοδος μαγειρέματος του ρυζιού – σύμφωνα με την οποία βράζουμε το ρύζι σε μια κατσαρόλα μέχρι να «πιει» όλο το νερό- μπορεί να εκθέσει όσους θα καταναλώσουν το ρύζι σε ίχνη του δηλητηρίου αρσενικό, από το οποίο μολύνεται το ρύζι ως αποτέλεσμα των βιομηχανικών τοξινών και των φυτοφαρμάκων που του χορηγούνται.

Η συγκεκριμένη ουσία συνδέεται με μια σειρά προβλημάτων υγείας συμπεριλαμβανομένων των καρδιακών παθήσεων, του διαβήτη και του καρκίνου ενώ φαίνεται να ευθύνεται και για προβλήματα στην φυσιολογική ανάπτυξη του οργανισμού.

Αν και πολλοί πιστεύουν πως τα ίχνη αρσενικού αποβάλλονται κατά το μαγείρεμα του ρυζιού, τώρα φαίνεται πως αυτά αποβάλλονται μόνο όταν το ρύζι έχει προηγουμένως- για τη ακρίβεια ένα ολόκληρο βράδυ- μουλιάσει στο νερό.

O Andy Meharg, καθηγητής βιολογικών επιστημόνων στο Βασιλικό Πανεπιστήμιο του Μπέλφαστ, δοκίμασε τρεις διαφορετικούς τρόπους μαγειρέματος του ρυζιού στο πλαίσιο του προγράμματος του BBC «Trust me. I ‘m a doctor». (μτφ. Εμπιστευθείτε με. Είμαι γιατρός), προκειμένου να διαπιστωθεί σε ποιες περιπτώσεις αποβάλλονται ή παραμένουν στο ρύζι ίχνη αρσενικού.

Δείτε περισσότερα στο apithano.gr

Close