Εκμέκ μαστίχας με φρυγανιές στο ποτήρι για τον μπουφέ και όχι μόνο.
- φρυγανιά 1-2 συσκευασίες
Υλικά
- Γάλα φρέσκο 600 γρ
- ζαχαρη 80 γρ
- κορν φλαουρ 60 γρ
- αλατι 1 τσιμπιά
- βανίλια 1
- μαστιχα 1κοφτο κουτ. σκόνη
- αυγα 1
- βουτυρο 60 γρ.
Για την κρέμα
- μόρφατ 1
- βανίλια 1
- ζαχαρούχο γάλα 1
Για την σαντιγί
Το εκμέκ είναι ένα αγαπημένο γλυκό ανατολίτικης προέλευσης, που όμως στην Ελλάδα το αγαπάμε πολύ. Το παραδοσιακό εκμέκ έχει βάση από κανταΐφι όπως και στο Εκμέκ κανταΐφι με κρέμα σοκολάτα στο ποτήρι. Σήμερα όμως θα δούμε πως μπορούμε να φτιάξουμε εκμέκ μαστίχας με φρυγανιές στο ποτήρι που αντί για κανταΐφι θα έχει σιροπιασμένες φρυγανιές.
Ένα εκμέκ με μελωμένη σιροπιαστή βάση που ντρέπεσαι να το φας για να μην το χαλάσεις αφού είναι και πολύ όμορφο εμφανισιακά. Στην σημερινή μας συνταγή θα φτιάξουμε και σπιτική κρέμα αλλά και σπιτική σαντιγί, για να είναι αυτό το εκμέκ μαγειρεμένο εξ’ ολοκλήρου από τα χεράκια μας.
Δείτε ακόμα Εκμέκ με βάση από κέικ σοκολάτας
Είναι ένα ιδανικό και πρωτότυπο σιροπιαστό γλυκό ψυγείου για όλες τις ώρες. Μπορούμε όμως σίγουρα να το επιλέξουμε σαν ένα πολύ νόστιμο και ξεχωριστό κέρασμα ή να εμπλουτίσουμε με αυτό τον μπουφέ μας. Δείτε παρακάτω την εκτέλεση της συνταγής:
Εκτέλεση για το σιρόπι
Σε ένα κατσαρολάκι προσθέτουμε το νερό, την ζάχαρη και την φλούδα λεμονιού και βράζουμε για περίπου 4 λεπτά μέχρι να λιώσει η ζάχαρη. Σπάμε τις φρυγανιές και τις τοποθετούμε στον πάτο του ποτηριού. Τις σιροπιάζουμε αφού αφήσουμε το σιρόπι να κρυώσει και ξεκινάμε την εκτέλεση για την κρέμα.
Εκτέλεση για την κρέμα
Σε ένα κατσαρολάκι προσθέτουμε το φρέσκο γάλα και την ζάχαρη. Αφήνουμε λίγο να ζεσταθεί και στην συνέχεια προσθέτουμε το κορν φλάουρ και το αλάτι και ανακατεύουμε συνεχώς. Προσθέτουμε επίσης την βανίλια και την σκόνη μαστίχας και ανακατεύουμε.
Όταν η κρέμα μας δέσει και γίνει μία παχύρρευστη κρέμα, αποσύρουμε από την φωτιά, προσθέτουμε το αυγό και το βούτυρο και ανακατεύουμε μέχρι να ομογενοποιηθεί το μείγμα μας. Βάζουμε την κρέμα στο ψυγείο με πλαστική μεμβράνη μέχρι να παγώσει.
Εκτέλεση για την σαντιγί
Στο μίξερ χτυπάμε το μόρφατ, την βανίλια και το ζαχαρούχο σε σαντιγί. Προσθέτουμε επίσης και λίγες κουταλιές από την κρέμα μας. Όταν γίνει μία παχύρρευστη σαντιγί την βάζουμε στην άκρη.
Εκτέλεση για το εκμέκ μαστίχας με φρυγανιές στο ποτήρι
Πάνω από τις σιροπιασμένες φρυγανιές βάζουμε την κρέμα μας μέχρι πάνω στο ποτήρι και αφήνουμε λίγο χώρο για την σαντιγί ανάλογα και από τα γούστα μας. Στο τέλος προσθέτουμε την σαντιγί και απολαμβάνουμε ή γαρνίρουμε με γαρνιτούρα της επιλογής μας. Διατηρούμε τα γλυκά μας στο ψυγείο.
Η συνταγή είναι της φίλης μας Θωμη Μπαλτσαβια
και την είδαμε στην αγαπημένη μας ομάδα ΟΙ ΧΡΥΣΟΧΕΡΕΣ / ΗΔΕΣ
Επιμέλεια κειμένου συνταγής: daddy-cool.gr
Ειδήσεις σήμερα
- Ζώδια : Ερωτικές Προβλέψεις Εβδομάδας από 16/12/2024 ως 22/12/2024 για όλα τα ζώδια
- 20 πρωτότυπες συνταγές για Χριστουγεννιάτικο κορμό- Το ιδανικό επιδόρπιο για το γιορτινό τραπέζι
- Φως στο Τούνελ- Υπόθεση Αμαλιάδας : Ολη η αλήθεια για το τι έγινε το βράδυ πριν πεθάνει ο Παναγιωτάκης
- Άγιος Έρωτας : Η Χλόη φυλακισμένη σε ένα αγρόκτημα μακριά από τη Στέρνα
- Καιρός: Καταφτάνει η βαρυχειμωνιά – θα «ασπρίσει» και η Πάρνηθα τις επόμενες ημέρες