Σήμερα σας έχω μια διαφορετική συνταγή για τρίχρωμη πορτοκαλόπιτα, με αφράτη βάση από αμυγδαλόψιχα, σιμιγδάλι και ολόκληρα πορτοκάλια, χωρίς αλεύρι. Η βελούδινη κρέμα της σε συνδυασμό με την αέρινη σαντιγί πασπαλισμένη με μπόλικο αμύγδαλο φιλέ την απογειώνουν γευστικά. Η συγκλονιστική αυτή πορτοκαλόπιτα είναι ζουμερή, πολύ νόστιμη, πλούσια σε αρώματα και ιδανικά σιροπιασμένη.
- βουτυρο 100γρ. αγελαδινό
- ζαχαρη 1 1/2 φλ του τσαγιού
- αυγα 7 μεγάλα (χωρισμένα κρόκους- ασπράδια)
- πορτοκαλι 2 ολόκληρα βρασμένα και πολτοποιημένα
- αμυγδαλα 300γρ. ψίχα ωμή αλεσμένη σε πούδρα (χωρίς τη φλούδα)
- σιμιγδαλι 4 κ.σ χοντρό
- μπέικιν πάουντερ 1 και 1/2 κουταλάκι κ.γ
- αλατι μια πρέζα
Υλικά
- γάλα 6φλ. πλήρες
- κορν φλαουρ 5κ.σ
- ζαχαρη 8κ.σ
- βουτυρο 2κ.σ
- βανίλια 2
- αυγα 2
- μπέικιν πάουντερ 1 1/2 κ.γ
Για τη κρέμα
- κρεμα γαλακτος 600 ml
- ζάχαρη άχνη 1 κ.σ
Για τη σαντιγί
- φιλέ αμυγδάλου
Για το γαρνίρισμα
Δεν μπορώ να σκεφτώ τίποτα καλύτερο για επιδόρπιο στο γιορτινό ή Κυριακάτικο τραπέζι. Ελάτε να την φτιάξουμε και να είστε σίγουρες ότι θα την λατρέψουν όλοι όσοι την δοκιμάσουν.
Εκτέλεση
Ξεκινάμε βράζοντας τα πορτοκάλια σε αρκετό νεράκι για 15 λεπτά. Χύνουμε το νερό και βάζουμε καθαρό και βράζουμε πάλι για άλλα 10 λεπτά. Με αυτόν τον τρόπο στην ουσία ξεπικρίζουμε τα πορτοκάλια. Τα κόβουμε κομμάτια αφαιρούμε τα κουκούτσια και αλέθουμε στο μούλτι. Σε ένα άλλο κατσαρολάκι βάζουμε τα υλικά για το σιρόπι και βράζουμε για 3-4 λεπτά. Κατεβάζουμε από τη φωτιά και αφήνουμε να κρυώσει.
Για το κέικ
Χτυπάμε αρχικά τα ασπράδια μαρέγκα με μια πρέζα αλάτι σε δυνατή ταχύτητα. Τη βάζω σε ένα λεκανάκι για αργότερα. Στον κάδο χτυπώ το βούτυρο με τη ζάχαρη μέχρι να ασπρίσει και σιγά σιγά ενσωματώνω τους κρόκους. Χτυπάω μέχρι να αφρατέψει. Παράλληλα βάζω όλα τα στερεά υλικά σε ένα μπολ και τα ανακατεύω (αμυγδαλόψιχα, σιμιγδάλι , μπέικιν). Αφού έχει αφρατέψει το μείγμα των αβγών ρίχνω την πουλπα του πορτοκαλιού και χτυπάω για 1-2 λεπτά και ρίχνω και τα στερεά υλικά αναδεύοντας σε χαμηλή ταχύτητα.
Τέλος ενσωματώνω την μαρέγκα με απαλές κινήσεις με μια μαρίζ χειροκίνητα. Δε θέλουμε να χάσει τον όγκο. Βουτυρώνω ένα ταψάκι 30 εκ.και ψήνω σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για 50 λεπτά περίπου. Βγάζω από το φούρνο και το σιροπιάζω καυτό με το κρύο σιρόπι.
Για την κρέμα
Βάζω το γάλα ,τη ζάχαρη και τις βανίλιες να κάψουν (κρατάω από τα 6φλ γάλα το ένα για να διαλύσω το κόρν φλάουερ σε ένα μπολ μαζί με τα αβγά). Ρίχνω λίγο καυτό γάλα στο μείγμα των αβγών (για να ζεσταθούν) και μετά τα ρίχνω στο καυτό γάλα, ανακατεύοντας μέχρι να πήξει η κρέμα. Στο τέλος ρίχνω το βούτυρο ανακατεύω και τέλος το μπέικιν πάουντερ.
Θα δείτε την κρεμά να αφρίζει. Ο σκοπός μας είναι αυτός. Ανακατεύω διαλύοντας απαλά το μπέικιν στην επιφάνεια της κρεμάς και στη συνεχεία με κυκλικές κινήσεις ενσωματώνω μέσα. Η κρεμά με αυτό τον τρόπο γίνετε αφράτη. Ρίχνετε την κρεμά επάνω στο γλυκό. Αφήνουμε να κρυώσει καλά και να σταθεί. Χτυπάμε την κρεμά γάλακτος σε σαντιγί και στολίζουμε με φίλε αμυγδάλου και ξύσμα πορτοκαλιού. Η συνταγή βγάζει περίπου 20 κομμάτια σε ταψάκι με διαστάσεις 25 *35.
Καλή επιτυχία!
Συνταγή/Εκτέλεση/Φωτογραφία από την Tzela Antonopoulou
Ειδήσεις σήμερα
- Ζώδια : Ερωτικές Προβλέψεις Εβδομάδας από 16/12/2024 ως 22/12/2024 για όλα τα ζώδια
- 20 πρωτότυπες συνταγές για Χριστουγεννιάτικο κορμό- Το ιδανικό επιδόρπιο για το γιορτινό τραπέζι
- Φως στο Τούνελ- Υπόθεση Αμαλιάδας : Ολη η αλήθεια για το τι έγινε το βράδυ πριν πεθάνει ο Παναγιωτάκης
- Άγιος Έρωτας : Η Χλόη φυλακισμένη σε ένα αγρόκτημα μακριά από τη Στέρνα
- Καιρός: Καταφτάνει η βαρυχειμωνιά – θα «ασπρίσει» και η Πάρνηθα τις επόμενες ημέρες