Στην ομάδα μας συνταγες για παιδια που μιλάω καθημερινά με μανούλες,το μόνιμο άγχος μας είναι «Τι να μαγειρέψω πάλι σήμερα;» έτσι και εγώ αποφάσισα κάθε Παρασκευή να βγάζω μία λίστα για τα φαγητά της εβδομάδας,μαζί με συνταγές!
Έτσι για να σας διευκολύνω λιγάκι!
Το διατροφικό πρόγραμμα είναι ενδεικτικό. Εσείς μπορείτε να το ακολουθήσετε κατά γράμμα, να διαλέξετε όποιο πιάτο σας αρέσει περισσότερο ή ακόμα και να τροποποιήσετε τις συνταγές ανάλογα τα γούστα σας!
Όποια μαμαδοφίλη θελει μπορεί ευχαρίστως να μου στείλει το δικό της εβδομαδιαίο πρόγραμμα και εγώ θα χαρώ να το δημοσιεύσω!
Δευτέρα-Σουφλέ με μανιτάρια πατάτες και μπέικον
Συνταγή από:sintayes
Υλικά συνταγής
5 μέτριες πατάτες
500 γρ. μανιτάρια λευκά φρέσκα σε φέτες
1 ξερό κρεμμύδι σε φέτες
1 πράσο ψιλοκομμένο
10 φέτες μπέικον σε κομμάτια
300 ml κρέμα γάλακτος
1/2 φλ. γάλα
1 κεσεδάκι γιαούρτι (200 γρ.) πλήρες
200 γρ. τυρί γραβιέρα τριμμένο
200 γρ. τυρί τσένταρ τριμμένο
1 κ.γ. θυμάρι
ελαιόλαδο
αλάτι πιπέρι
Εκτέλεση συνταγής
Καθαρίζετε τις πατάτες, τις κόβετε σε λεπτές φέτες, τις αλατίζετε και τις τηγανίζετε σε φρυτέζα, σε υψηλή θερμοκρασία για λίγα λεπτά, μέχρι να “θωρακιστούν” και ροδοκοκκινίσουν εξωτερικά. Τις βγάζετε από τη φρυτέζα και τις στρώνετε σε ένα πυρίμαχο βαθύ σκεύος 23-25 εκ. Προθερμαίνετε το φούρνο στους 180 βαθμούς.
Ανακατεύετε τα τριμμένα τυριά σε μπολ. Πασπαλίζετε το 1/3 των τυριών πάνω από τις πατάτες.
Κόβετε το κρεμμύδι και το πράσο σε λεπτές ροδέλλες, Ρίχνετε 2-3 κ.σ. ελαιόλαδο σε μεγάλο βαθύ τηγάνι και μόλις ζεσταθεί ρίχνετε το κρεμμύδι, το πράσο, τα μανιτάρια, τις 6 φέτες μπέϊκον σε κομμάτια, αλατοπίπερο και το θυμάρι. Σοτάρετε, ανακατεύοντας, μέχρι να μαλακώσουν και να “γυαλίσουν” τα λαχανικά.
Ρίχνετε το μείγμα με τα λαχανικά από το τηγάνι στο πυρίμαχο σκεύος πάνω από τις πατάτες και το τριμμένο τυρί και απλώστε το να στρωθεί παντού ισομερώς. Περιχύνετε με τα 100 ml κρέμας γάλακτος μαζί με το 1/2 φλ. γάλα.
Ανακατεύετε το γιαούρτι με τα υπόλοιπα 200 ml κρέμας γάλακτος και σκεπάζετε με το μείγμα το φαγητό. Το ισιώνετε, σκορπίζετε από πάνω τις υπόλοιπες 4 φέτες μπέϊκον σε κομματάκια και πασπαλίζετε με το υπόλοιπο 2/3 των τριμμένων τυριών.
Σκεπάζετε το σκεύος με αλουμινόχαρτο και ψήνετε στο προθερμασμένο φούρνο για 15 λεπτά. Ξεσκεπάζετε και ψήνετε για 15 λ ακόμα μέχρι να λιώσουν και “ροδίσουν” ελαφρώς τα τυριά.
Τρίτη- Κοτόπουλο λεμονάτο με ρύζι του Άκη Πετρετζίκη
Συνταγή από: akispetretzikis.com
Υλικά:
3 φιλέτα κοτόπουλο
χυμό και φλούδες από 2 λεμόνια
δενδρολίβανο μόνο τα φύλλα του ψιλοκομμένα
2 κ.σ. βούτυρο
250 ml νερό
1 κύβο ζωμό κοτόπουλο
200 γρ. ρύζι μπασμάτι
ελαιόλαδο
2 φύλλα δάφνης
Εκτέλεση:
Με ένα μαχαίρι κόβουμε τα φιλέτα από το κοτόπουλο σε διαγώνιες λεπτές λωρίδες.
Τα βάζουμε σε ένα μπολ και πασπαλίζουμε με ελαιόλαδο, αλάτι και πιπέρι.
Ζεσταίνουμε μια βαθιά κατσαρόλα σε δυνατή φωτιά και μόλις ζεσταθεί βάζουμε τα κοτόπουλα μέσα και τους δίνουμε καλό χρώμα από όλες τις πλευρές.
Έπειτα ρίχνουμε το ρύζι και το δενδρολίβανο και το σοτάρουμε για 2 λεπτά ακόμα ανακατεύοντας με μία ξύλινη κουτάλα.
Ύστερα ρίχνουμε το βούτυρο, τις φλούδες λεμονιού και τις δάφνες.
Μαγειρεύουμε για 1 λεπτό ακόμα και σβήνουμε με το χυμό λεμονιού.
Έπειτα ρίχνουμε το νερό και το ζωμό και χαμηλώνουμε τη φωτιά στο σιγανό.
Κλείνουμε την κατσαρόλα με ένα καπάκι ή με μια μεμβράνη που καλό είναι να τις κάνουμε μερικές τρυπούλες για να φύγει ο αέρας.
Μαγειρεύουμε για 20-25 λεπτά μέχρι το ρύζι να είναι έτοιμο και να έχουν εξατμιστεί τα περισσότερα υγρά.
Σερβίρουμε αμέσως για να μη στεγνώσει το φαγητό μας.
Δείτε ακόμη: Λαζάνια με κοτόπουλο και τυριά
Τετάρτη- Μπάμιες στο φούρνο με ντομάτα, δυόσμο και φέτα
Συνταγή από: gastronomos
Υλικά
1 κιλό φρέσκες μπάμιες
1/3 φλιτζ. τσαγιού ξίδι από κόκκινο κρασί
2/3 φλιτζ. τσαγιού ελαιόλαδο
1/2 κουτ. γλυκού ζάχαρη
500 γρ. ώριμες ντομάτες, ξεφλουδισμένες και ψιλοκομμένες (με τα υγρά τους)
1 φλιτζ. τσαγιού φρέσκο κρεμμυδάκι, κομμένο σε ροδελίτσες ή η ίδια ποσότητα σε ξερό κρεμμύδι, ψιλοκομμένο τα φύλλα από 1 μάτσο δυόσμο, χοντροκομμένα ή 1½ κουτ. σούπας ξερός, τριμμένος 300 γρ. φέτα, θρυμματισμένη με το πιρούνι σε μέτρια κομμάτια αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Διαδικασία
Πλένουμε τις μπάμιες και τις στραγγίζουμε. Τις καθαρίζουμε ως εξής: μ’ ένα κοφτερό μαχαιράκι «ξεφλουδίζουμε» το κοτσανάκι γύρω-γύρω, αφήνοντας έναν κώνο, χωρίς να ανοίξουμε τρύπα προς το εσωτερικό και τα σπόρια, για να μη διαλυθεί ο καρπός. Βάζουμε σε ένα μεγάλο τηγάνι ή σε μια κατσαρόλα με βαρύ πάτο το μισό ελαιόλαδο και μόλις ζεσταθεί, ρίχνουμε τις μπάμιες και τις σοτάρουμε για 5 λεπτά. Ανακατεύουμε απαλά με μια ξύλινη κουτάλα ή κουνάμε απλώς το σκεύος για να μη διαλυθούν. Κατόπιν ρίχνουμε το ξίδι και, όταν σχεδόν εξατμιστεί (μετά περίπου 3 – 4 λεπτά), ρίχνουμε τη ζάχαρη. Με αυτόν τον τρόπο περιορίζουμε τη βλέννα που βγάζουν οι μπάμιες. Μόλις ροδίσουν, αποσύρουμε το σκεύος από τη φωτιά και τις ρίχνουμε σε ένα μεσαίου μεγέθους ταψί. Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 170° C. Προσθέτουμε στο ταψί την ντομάτα, το κρεμμύδι, τη φέτα, το δυόσμο, αλάτι, πιπέρι και 1/2 φλιτζάνι ζεστό νερό, ανακατεύουμε απαλά, σκεπάζουμε με αλουμινόχαρτο και ψήνουμε για 40 λεπτά. Ξεσκεπάζουμε το ταψί και ψήνουμε για 10 λεπτά ακόμη. Αφήνουμε λίγο να σταθούν, περιχύνουμε με το υπόλοιπο ελαιόλαδο (1/3 φλιτζ. τσαγιού) και σερβίρουμε.
Πέμπτη-Χοιρινά μπριζολάκια με μπύρα και πιπεριές
Συνταγή στο: daddy-cool.gr
Παρασκευή- Λαδερός νόστιμος αρακάς!!
Συνταγή από: mageirikipandaisia
ΥΛΙΚΑ:
1 κιλό αρακά φρέσκο ή κατεψυγμένο
1 ξερό κρεμμύδι ψιλοκομμένο
2 κουταλιές της σούπας άνιθο ψιλοκομμένο
1 κουταλιά της σούπας πελτέ
2 πρέζες Αλάτι
1 πρέζα Πιπέρι
1 φλυτζανάκι του καφέ Ελαιόλαδο
1 πρέζα Ζάχαρη
2 πατάτες
Νερό 1 1/2 κούπα περίπου
ΕΚΤΕΛΕΣΗ:
Αρχικά σοτάρουμε το κρεμμύδι με τον άνιθο με το ελαιόλαδο σε μία κατσαρόλα.
Στη συνέχεια προσθέτουμε τον αρακά μας και ανακατεύουμε. Ρίχνουμε τον πελτέ, το νερό, τις πατάτες καθαρισμένες και κομμένες σε μέτρια κομμάτια, το αλάτι, το πιπέρι, τη ζάχαρη και τέλος το νερό μας. Αφήνουμε να βράσουν όλα μαζί και προσέχουμε μήπως χρειαστεί λίγο νερό.
Σάββατο- Βίδες με φρέσκο βασιλικό, τυρί φιλαδέλφεια και τόνο
Συνταγή από: daddy-cool.gr
Κυριακή- Σούπα με καρότο, πατάτα και μοσχάρι
Συνταγή από: sidagi.gr
Υλικά
Για 4-6 άτομα
1 δαφνόφυλλο
2 σπόροι κάρδαμο, κοπανισμένοι
1 μικρή κόκκινη καυτερή πιπεριά (τσίλι)
200 γραμμάρια άγρια μανιτάρια
αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι
500 γραμμάρια μοσχαρίσιο κότσι
2 κουταλιές της σούπας αλεύρι για όλες τις χρήσεις
4 κουταλιές της σούπας βούτυρο
2 πατάτες, καθαρισμένες και κομμένες σε μικρά κομμάτια
1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
1 πράσο, σε μικρές φέτες
2 καρότα, σε κομματάκια μπουκιάς
1½ λίτρο ζωμό λαχανικών
Εκτέλεση
Πλένουμε καλά και αλευρώνουμε το κρέας. Ζεσταίνουμε σε βαθιά κατσαρόλα το βούτυρο και τσιγαρίζουμε το κρέας να ροδίσει παντού.
Ρίχνουμε τις πατάτες και όλα τα λαχανικά, σκεπάζουμε την κατσαρόλα και βράζουμε για 5 λεπτά.
Ρίχνουμε τον ζωμό λαχανικών και τα μπαχαρικά. Αφήνουμε να σιγοβράσουν για 1 ώρα και 15 λεπτά. Τα τελευταία 15 λεπτά προσθέτουμε τα μανιτάρια, αλάτι και πιπέρι.
Κατεβάζουμε τη σούπα από τη φωτιά, την περνάμε από λεπτή σήτα, κρατάμε το κρέας και τα λαχανικά στην άκρη και ξαναβάζουμε τον ζωμό στην κατσαρόλα και τα αφήνουμε να πάρουν μία βράση για ακόμη 5 λεπτά.
Σερβίρουμε μαζί με ζεστό ψωμάκι!
Πίτα Εβδομάδας
Εύκολη πίτα με μανιτάρια !!!
Συνταγή από: mageirikikaisintages.blogspot.gr
Υλικά
1 φύλλο σφολιάτας κομμένο στην μέση
250 γραμ μανιτάρια πλευρώτους
5 με 6 λωρίδες μπέικον ψιλοκομμένες
100 γραμ φέτα κοματιασμένη
2 φλυτζάνια ρύζι βρασμένο -απλό πιλαφάκι-
1 αυγό χτυπημένο
ρίγανη
πάπρικα καπνιστή
λίγο θυμάρι
1 με 2 κουταλιές βαλσάμικο ξύδι
αλάτι – λάδι
Εκτέλεση:
Βάζουμε σε 1 τηγανάκι λίγο λάδι και βάζουμε τα μανιτάρια κομματιασμένα και το μπέικον.
Αφήνουμε να πιούν τα υγρά τους και ρίχνουμε τα μπαχαρικά το ρύζι και τέλος την φέτα -ανακατεύουμαι΄.
Κλείνουμε το μάτι.
Λαδώνουμε ένα ταψάκι -12 τεμαχίων – Βαζουμε το ένα φύλλο σφολιάτας και από πάνω την γέμιση .
Κλείνουμε με το άλλο φύλλο και με λίγο υγρά δάχτυλα με νερό κλείνουμε τις άκρες γύρω γύρω τις ακρούλες καλά.
Χτυπάμε και ένα αυγό και περνάμε όλη την επιφάνεια .
Χαράσουμε ελαφρώς και ψήνουμε στους 180 βαθμούς σε προθερμασμένο φούρνο μέχρι να ψηθει και να ροδίσει καλά.Καλή επιτυχία !!
Δείτε ακόμη: 100+ ιδέες για μεσημεριανό: Σου λύνουν τα χέρια!
Γλυκά:
- Kορμός με μους σοκολάτα, ρούμι και μελομακάρονα
Συνταγή από: kathimerini
Υλικά (για περίπου 12 μερίδες)
Για το μπισκότο
35 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
20 γρ. κορν φλάουρ
1 κάψουλα βανίλιας (βανιλίνη)
3 κρόκοι αυγών
40 γρ. ζάχαρη
3 ασπράδια αυγών
Για τη γέμιση
200 γρ. κουβερτούρα 70% κακάο, ψιλοκομμένη
60 γρ. βούτυρο αγελάδος
5 ασπράδια από αυγά μεγάλου μεγέθους
25 γρ. ζάχαρη
5 κρόκοι από αυγά μεγάλου μεγέθους
20 γρ. ρούμι μαύρο
10 μελομακάρονα
Διαδικασία
Μπισκότο
Κοσκινίζουμε μαζί σε ένα μπολ το αλεύρι με το κορν φλάουρ και τη βανιλίνη. Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 170° C και ντύνουμε τη λαμαρίνα του φούρνου με λαδόκολλα.
Ρίχνουμε στον κάδο του μίξερ τους κρόκους με τη μισή από τη ζάχαρη και τα χτυπάμε με το σύρμα μέχρι να φουσκώσουν και να ασπρίσουν. Αδειάζουμε το μείγμα σε ένα μπολ.
Πλένουμε πολύ καλά τον κάδο και το σύρμα του μίξερ και τα στεγνώνουμε εντελώς ώστε να χτυπήσουμε τη μαρέγκα, η οποία επηρεάζεται αρνητικά από την υγρασία. Χτυπάμε στο μίξερ τα ασπράδια των αυγών στη μεσαία ταχύτητα και προσθέτουμε την υπόλοιπη ζάχαρη σιγά-σιγά, μέχρι να έχουμε ένα ελαστικό και σταθερό μείγμα.
Ενώνουμε τα 2 μείγματα ανακατεύοντας απαλά με μια κουτάλα ή σπάτουλα ζαχαροπλαστικής (μαρίζ) και περιστρέφοντας συνεχώς το σκεύος. Με τον ίδιο τρόπο ενσωματώνουμε σιγά-σιγά το μείγμα των κοσκινισμένων υλικών. Απλώνουμε το μείγμα στη λαμαρίνα ώστε να είναι ομοιόμορφο και το ψήνουμε για 10 – 15 λεπτά. Ξεφουρνίζουμε το μπισκότο και το αφήνουμε να κρυώσει για τουλάχιστον 1 ώρα.
Γέμιση
Λιώνουμε την κουβερτούρα με το βούτυρο σε μπεν μαρί (σε ένα ανοξείδωτο μπολ που έχουμε στερεώσει στο στόμιο μιας κατσαρόλας με λίγο νερό που βράζει) ή στο φούρνο μικροκυμάτων (για περίπου 1 λεπτό στα 600 W, διακόπτοντας ενδιαμέσως για να ανακατέψουμε, προκειμένου να μην καεί η σοκολάτα). Στη συνέχεια, ξεκινάμε να χτυπάμε στο μίξερ με το σύρμα, στη μεσαία ταχύτητα, τα ασπράδια με τη ζάχαρη. Οταν έχουμε ένα σταθερό και ελαστικό μείγμα, σταματάμε το χτύπημα.
Ελέγχουμε αν η θερμοκρασία του μείγματος είναι 50° – 55° C, δηλαδή αρκετά χλιαρό, και προσθέτουμε τους κρόκους και το ρούμι ανακατεύοντας με έναν αυγοδάρτη. Ενσωματώνουμε ένα μέρος από τη μαρέγκα (περίπου το 1/4) ανακατεύοντας καλά με μια κουτάλα ή μαρίζ, ώστε να ελαφρύνει το μείγμα και να δεχτεί την υπόλοιπη μαρέγκα, την οποία θα ενσωματώσουμε πολύ απαλά για να μη χάσει τον όγκο της.
Συναρμολόγηση
Αφαιρούμε προσεκτικά τη λαδόκολλα από το μπισκότο. Το ακουμπάμε όμως πάλι σε αυτήν, γιατί θα μας βοηθήσει στο τύλιγμα του ρολού. Απλώνουμε πάνω στο μπισκότο τα 2/3 της μους, έτσι ώστε να είναι ομοιόμορφη παντού, αφήνοντας ένα κενό περιφερειακά για να μη χυθεί από τις άκρες. Σπάμε με τα χέρια και απλώνουμε πάνω στη μους τα μελομακάρονα. Τυλίγουμε το γλυκό σε ρολό και το τυλίγουμε με τη λαδόκολλα.
Κλείνουμε τις άκρες της λαδόκολλας στρίβοντάς τες σαν να τυλίγουμε καραμέλες. Βάζουμε το ρολό στο ψυγείο να παγώσει για 4 – 5 ώρες. Βάζουμε και τη μους που μας περίσσεψε, σκεπασμένη με μια μεμβράνη, στο ψυγείο.
Καλύπτουμε το ρολό με τη μους που κρατήσαμε στην αρχή (δεν την απλώνουμε με σπάτουλα, αλλά την αφήνουμε λίγο άτσαλα απλωμένη). Στη συνέχεια κάνουμε γραμμές πάνω της με ένα πιρούνι ώστε να μοιάζει με κορμό δέντρου.
Κόβουμε λοξά τις δύο άκρες του, στο 1/4 του μήκους του κορμού, ώστε τα δύο κομμένα κομμάτια να έχουν ίδιο μήκος με το τρίτο. Τοποθετούμε τα δύο μικρά κομμάτια δεξιά και αριστερά του κορμού, ώστε να σχηματίζουν έναν λοξό σταυρό (να μοιάζουν με δύο κούτσουρα). Διακοσμούμε όπως μας αρέσει, με ξύσμα σοκολάτας, μελομακάρονα και ξυλάκια κανέλας.
- Βουτήματα γεμιστά με επικάλυψη σοκολάτας !!!
Συνταγή απο: mageirikikaisintages
Υλικά
Βούτυρο 250γρ.
Ζάχαρη άχνη 250γρ.
1 κ.σ. λεμόνι, ξύσμα
1 πρέζα αλάτι
1/2 κ.γλ. κανέλα
3 αβγά
420 γρ. αλεύρι
για τη γέμιση:μαρμελάδα βερίκοκο
για την επικάλυψη:κουβερτούρα
Διαδικασία
Στον κάδο του μίξερ σε μέτρια ταχύτητα και με το φτερό, χτυπάω για 3′ το βούτυρο με την άχνη, να αφρατέψει.
Προσθέτω το ξύσμα του λεμονιού, το αλάτι και την κανέλα και χτυπάω λίγο ακόμη,να
ομογενοποιηθούν όλα μου τα υλικά.
Ρίχνω τα αβγά ένα-ένα,περιμένοντας να ενσωματωθεί το πρώτο πριν ρίξω το επόμενο.
Κατεβάζω την ταχύτητα στο μίξερ και κοσκινίζω τμηματικά το αλεύρι
στο μείγμα.
Περνάω το μείγμα σε σακούλα και με κορνέ με δοντάκια σχηματίζω μπουκιές πάνω σε αντικολητικό χαρτί το οποίο έχω στρώσει πάνω στη λαμαρίνα του φούρνου.
Μπορώ να σχεδιάσω ορθογώνια βουτήματα ή στρογγυλά.
Ψήνω σε προθερμασμένο φούρνο στους 180°C για 15′-20′, μέχρι να στεγνώσουν καλά τα μπισκότα και να πάρουν ένα ευχάριστο ρόδινο χρώμα.
Τα αφήνω να κρυώσουν πριν τα ενώσω με την μαρμελάδα που έχω επιλέξει.
Μπορώ να γεμίσω τα στρογγυλά μπισκότα με μαρμελάδα βερίκοκο και να τα ενώσω, να κόψω τα κερασάκια μαρασκίνο στη μέση και να τα στερεώσω στο κέντρο από κάθε πτι φουρ, βάζοντας λίγη μαρμελάδα από κάτω.
Στα ορθογώνια βουτήματα, μπορώ να τα γεμίσω με μαρμελάδα και να τα ενώσω, να βουτήξω τη μια τους άκρη στη μαρμελάδα και να τα πασπαλίσω από πάνω με τρουφάκια.
Τέλος, μπορώ να τα γεμίσω με μαρμελάδα, να τα ενώσω, να λιώσω σε μπεν μαρί κουβερτούρα, να τα βουτήξω μέσα -ακομα μπορώ όταν τα σχεδιάσω με την σακούλα, μετά να κάνω ένα βαθούλωμα στην μέση, με την λαβή από ένα μαχαίρι, να βάλω μαρμελάδα της αρεσκείας μου, και να τα βούτηξω στην κουβερτούρα.
Τα αραδιάσουμε σε αντικολητικο χαρτί και τα βάζουμε ψυγείο για 1 ώρα και είναι έτοιμα!!!!
ΚΑΛΗ ΣΑΣ ΕΠΙΤΥΧΙΑ!!!!
Ειδήσεις σήμερα
- Ζώδια : Ερωτικές Προβλέψεις Εβδομάδας από 16/12/2024 ως 22/12/2024 για όλα τα ζώδια
- 20 πρωτότυπες συνταγές για Χριστουγεννιάτικο κορμό- Το ιδανικό επιδόρπιο για το γιορτινό τραπέζι
- Φως στο Τούνελ- Υπόθεση Αμαλιάδας : Ολη η αλήθεια για το τι έγινε το βράδυ πριν πεθάνει ο Παναγιωτάκης
- Άγιος Έρωτας : Η Χλόη φυλακισμένη σε ένα αγρόκτημα μακριά από τη Στέρνα
- Καιρός: Καταφτάνει η βαρυχειμωνιά – θα «ασπρίσει» και η Πάρνηθα τις επόμενες ημέρες