Στην ομάδα μας συνταγές για παιδιά που μιλάω καθημερινά με μανούλες,το μόνιμο άγχος μας είναι «Τι να μαγειρέψω πάλι σήμερα;» έτσι και εγώ αποφάσισα κάθε Παρασκευή να βγάζω μία λίστα για τα φαγητά της εβδομάδας,μαζί με συνταγές!
Έτσι για να σας διευκολύνω λιγάκι!
Το διατροφικό πρόγραμμα είναι ενδεικτικό. Εσείς μπορείτε να το ακολουθήσετε κατά γράμμα, να διαλέξετε όποιο πιάτο σας αρέσει περισσότερο ή ακόμα και να τροποποιήσετε τις συνταγές ανάλογα τα γούστα σας!
Όποια μαμαδοφίλη θέλει μπορεί ευχαρίστως να μου στείλει το δικό της εβδομαδιαίο πρόγραμμα και εγώ θα χαρώ να το δημοσιεύσω!
Δευτέρα- Πατάτες με αυγά
Συνταγή από:gourmed
Συστατικά:
400 γρ. πατάτες
4 αυγά
αλάτι και φρέσκο τριμμένο πιπέρι
1/3 φλ. ελαιόλαδο
Οδηγίες:
Ξεφλουδίζουμε τις πατάτες και τις κρατάμε σε μπολ με κρύο νερό για να μην μαυρίσουν.
Τις στεγνώνουμε με χαρτί κουζίνας.
Κόβουμε τις πατάτες σε λεπτές ροδέλλες.
Ζεσταίνουμε το λάδι σε ένα μεγάλο τηγάνι.
Στρώνουμε τίς ροδέλλες στο τηγάνι σαν πίτα.
Σκεπάζουμε και μαγειρεύουμε σε μέτρια φωτιά για 5 λεπτά.
Ξεσκεπάζουμε και συνεχίζουμε το μαγείρεμα για 15 με 20 λεπτά ή μέχρι να ροδίσει από κάτω.
Αναποδογυρίζουμε σε ένα πιάτο και την ξαναβάζουμε στο τηγάνι από την άλλη μεριά για να ψηθεί, για άλλα 10-15 λεπτά.
Πρίν ψηθεί εντελώς ρίχνουμε επάνω και τα αυγά.
Αλατοπιπερόνουμε και σερβίρουμε αμέσως.
Νηστίσιμο
Πατάτες γεμιστές
Συνταγη από: nistisimo.blogspot.gr
Υλικά
Πατάτες ίδιου μεγέθους
Μανιτάρια
Πιπεριές κόκκινες και πράσινες
Φυτική κρέμα γάλακτος
Νηστίσιμο φυτικό κασέρι
Νηστίσιμο φυτικό άσπρο τυρί
Εκτέλεση
Πλένουμε τις πατάτες καλά και τις βράζουμε μέχρι να τρυπιούνται με ευκολία. Κατόπιν κόβουμε ένα μεγάλο καπάκι από την πατάτα, την αδειάζουμε προσεκτικά και κατόπιν τις τοποθετούμε την καθεμιά ξεωριστά μέσα σε αλουμινόχαρτο και έπειτα όλες μαζί σε ένα ταψάκι. Κόβουμε τα υπόλοιπα υλικά σε μικρά κομμάτια και τα ενώνουμε με τη σάρκα της πατάτας. Τρίβουμε μόνο το φυτικό κασέρι, προσθέτουμε αλάτι και πιπέρι. Γεμίζουμε τις πατάτες και τις βάζουμε να ψηθούν στους 180 βαθμούς μέχρι να ροδίσει η επιφάνειά τους.
Τρίτη- Κοτόπουλο κοκκινιστό με χοντρά μακαρόνια
Συνταγή από;gastronomos.gr
Υλικά
1 κοτόπουλο, κατά προτίμηση ελευθέρας βοσκής ή βιολογικό, βάρους περίπου 1.800 γρ., κομμένο στα 8
100 ml ελαιόλαδο
2 ξερά κρεμμύδια, σε ψιλά καρέ
4 σκελίδες σκόρδου, ξεφλουδισμένες αλλά ολόκληρες (ή όσο σκόρδο θέλουμε)
1 κιλό ώριμες ντομάτες, ξεφλουδισμένες και ψιλοκομμένες ή 2 κονσέρβες ολόκληρα ντοματάκια, ψιλοκομμένα (με τα ζουμιά τους)
1 φύλλο δάφνης
100 γρ. ξερή μυζήθρα, τριμμένη
1 πακέτο χοντρά μακαρόνια
1/4 ματσάκι δυόσμος (τα φύλλα), ψιλοκομμένα την τελευταία στιγμή πριν τα χρησιμοποιήσουμε
αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Διαδικασία
Αλατίζουμε καλά τα κομμάτια του κοτόπουλου. Σε μια ρηχή και φαρδιά κατσαρόλα ζεσταίνουμε 50 ml από το μετρημένο ελαιόλαδο σε δυνατή φωτιά, μέχρι να κάψει καλά. Βάζουμε τα κομμάτια του πουλερικού και τα σοτάρουμε για περίπου 5 λεπτά από κάθε πλευρά, μέχρι να ροδίσουν ομοιόμορφα. Αν δεν χωράνε όλα μεμιάς, τα σοτάρουμε σε δόσεις για να ροδίσουν σωστά. Βγάζουμε το κρέας σε μια πιατέλα και στο λάδι της κατσαρόλας σοτάρουμε τα κρεμμύδια για περίπου 3 λεπτά. Προσθέτουμε το σκόρδο και σοτάρουμε για άλλο 1/2 λεπτό, προσέχοντας να μη μαυρίσει, γιατί θα πικρίσει.
Ξαναβάζουμε τα κομμάτια του κοτόπουλου στην κατσαρόλα, ρίχνουμε τις ντομάτες και το φύλλο δάφνης, σκεπάζουμε την κατσαρόλα και μαγειρεύουμε για 20-30 λεπτά σε χαμηλή φωτιά. Τότε, βγάζουμε από την κατσαρόλα τα στήθη που θα έχουν ήδη μαλακώσει καλά, τα βάζουμε σε ένα μεγάλο πιάτο και τα διατηρούμε ζεστά (αν τα αφήσουμε παραπάνω στην κατσαρόλα, θα στεγνώσουν και θα σκληρύνουν). Συνεχίζουμε να μαγειρεύουμε τα μπούτια για άλλα περίπου 30 λεπτά, πάντα σε χαμηλή φωτιά και με κλειστή κατσαρόλα, μέχρι να μαλακώσουν και το ψαχνό να ξεκολλά εύκολα από το κόκαλο.
Κατά το μαγείρεμα, προσθέτουμε νερό μόνο αν στεγνώσει το φαγητό προτού γίνει. Όσο λιγότερο νερό καταφέρουμε να προσθέσουμε, τόσο πιο νόστιμο θα γίνει το φαγητό. Στο τέλος η σάλτσα πρέπει να είναι μελωμένη. Βάζουμε και πάλι τα κομμάτια του στήθους στο σκεύος, για να ζεσταθούν. Αποσύρουμε από τη φωτιά και δοκιμάζουμε το αλατοπίπερο. Ψιλοκόβουμε τα φύλλα δυόσμου την τελευταία στιγμή, τα ρίχνουμε στην κατσαρόλα μαζί με το υπόλοιπο ελαιόλαδο και ανακατεύουμε απαλά.
Τα τελευταία λεπτά μαγειρέματος του κοτόπουλου, βράζουμε τα μακαρόνια σε άφθονο αλατισμένο νερό. Σερβίρουμε το κοτόπουλο με τα μακαρόνια, περιχύνουμε με τη σάλτσα και πασπαλίζουμε κάθε μερίδα με τριμμένη μυζήθρα.
Νηστίσιμο
Κριθαρακι με πολλά λαχανικά στο φούρνο
Συνταγή στο: daddy-cool.gr
Τετάρτη- Ανάμεικτα λαχανικά
Συνταγή από: lovecook
Υλικά
– 1 κιλό ανάμεικτα λαχανικά, κατεψυγμένα ή φρέσκα
– 3-4 μέτριες πατάτες (προαιρετικά)
– 2 κρεμμύδια ξερά
– 3 κρεμμύδια φρέσκα, κομμένα σε ροδέλες
– 2 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένες
– ½ φλ. τσ. καλαμπόκι, κατεψυγμένο
– 1 φλ. τσ. μανιτάρια, κομμένα σε φέτες
– ½ ματσάκι άνηθος, ψιλοκομμένος
– 2 κ.σ. τοματοπελτές
– 1 πρέζα ζάχαρη
– 1 φλ. τσ. ελαιόλαδο
– Αλάτι και πιπέρι
Εκτέλεση
Ρίχνουμε σε μια κατσαρόλα το ελαιόλαδο και ακολούθως προσθέτουμε μέσα τα ξερά με τα φρέσκα κρεμμύδια, το σκόρδο, το καλαμπόκι, τα μανιτάρια και τα ανάμεικτα λαχανικά, σοτάροντας ελαφρά για 2-3 λεπτά.
Αφού ανακατέψουμε καλά για λίγη ώρα, ρίχνουμε στην κατσαρόλα τον άνηθο, τον πελτέ, τη ζάχαρη και 2 ποτήρια νερό. Αν το επιθυμούμε, κόβουμε λίγες πατάτες σε χοντρές φέτες ή σε ακανόνιστα κομμάτια και τις ρίχνουμε στο φαγητό μας. Προσθέτουμε επίσης αλατάκι-πιπεράκι, ανακατεύουμε και σκεπάζουμε με το καπάκι.
Εν συνεχεία, αφήνουμε το φαγητό μας να σιγοβράσει για περίπου 40 λεπτά, μέχρι τα λαχανικά να μαλακώσουν και να μείνει το λάδι τους. Αναφέρουμε τον χρόνο ενδεικτικά διότι εξαρτάται σε σημαντικό βαθμό και από το πόσο τρυφερά είναι τα λαχανικά μας.
Σε περίπτωση που χρειαστεί, προσθέτουμε στην κατσαρόλα και λίγο νεράκι.
Μόλις το φαγητό είναι έτοιμο, συνοδεύουμε ιδανικά με τυρί φέτα και ζεστό ψωμάκι.
Καλή σας όρεξη!
Πέμπτη- Κεφτεδάκια από χοιρινό με κάρυ και γάλα καρύδας επάνω σε ρύζι
Συνταγή από:athinorama
Υλικά
Για τα κεφτεδάκια
500 γρ. χοιρινός κιμάς
2 αβγά
½ φλ. γάλα
2 φλ. ψίχουλα μπαγιάτικου ψωμιού
¾ φλ. ψιλοκομμένο φρέσκο δυόσμο ή μέντα
1 κ.σ. σκόρδο σε σκόνη
αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Για το ρύζι
1 φλ. ρύζι Καρολίνα
½ φλ. ελαιόλαδο
1 μέτριο κρεμμύδι κομμένο σε λεπτές φέτες
2 –3 μέτρια κολοκυθάκια κομμένα σε φέτες
Για τη σάλτσα
2 κ.σ. κάρι
3 κ.σ ελαιόλαδο
450 ml γάλα καρύδας
αλάτι , φρεσκοτριμμένο πιπέρι
1 κ.σ. χυμός λάιμ
φρέσκος δυόσμος ή μέντα
Εκτέλεση
Βάζουμε όλα τα υλικά για τα κεφτεδάκια σε μπολ και τα ζυμώνουμε καλά. Μαγειρεύουμε το ρύζι: ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε αντικολλητικό τηγάνι και σοτάρουμε τα κρεμμύδια σε μέτρια φωτιά να μαλακώσουν, χωρίς να πάρουν χρώμα. Ρίχνουμε και το ρύζι, ανακατεύουμε να αλειφθεί, και προσθέτουμε δύο φλιτζάνια νερό. Ανακατεύουμε μια φορά και σιγοβράζουμε χωρίς να ανακατέψουμε ξανά, μέχρι να απορροφηθεί το νερό και να γίνει το ρύζι σπυρωτό. Στα μισά του μαγειρέματος, ρίχνουμε και τα ψιλοκομμένα κολοκυθάκια.
Φτιάχνουμε τη σάλτσα: ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε μεγάλο αντικολλητικό τηγάνι, προσθέτουμε το κρεμμύδι και σοτάρουμε σε χαμηλή φωτιά μέχρι να μαλακώσει χωρίς να πάρει χρώμα. Προσθέτουμε το κάρυ και συνεχίζουμε το σοτάρισμα μέχρι να βγάλει τα αρώματά του. Ρίχνουμε το γάλα καρύδας, αλατοπιπερώνουμε, ανακατεύουμε, αφήνουμε να πάρει μια βράση και τοποθετούμε μέσα στο σκεύος προσεκτικά τα κεφτεδάκια. Σιγοβράζουμε κουνώντας το τηγάνι για 3-5 λεπτά μέχρι να πήξει κάπως η σάλτσα. Ρίχνουμε το χυμό λάιμ και σερβίρουμε επάνω στο ρύζι. Πασπαλίζουμε με το δυόσμο ή τη μέντα.
Νηστίσιμο- Νηστίσιμα μπιφτέκια και ριζότο
Συνταγή από: cookpad.com
Υλικά
Για τα μπιφτέκια
2 κρεμμυδάκια φρέσκα
3 κολοκυθάκια
4 μέτριες πατάτες
λίγο μαϊντανό
2 καρότα
4 κ.σ. μανιτάρια
λίγο άνιθο
1 πιπεριά
3 φρυγανιές
αλάτι
πιπέρι
αλεύρι
1 κ.γ. μπέικιν πάουντερ
Για το ριζότο
1 φλ. καφέ ελαιόλαδο
1 φλ. τσαγιου κραθαράκι μέτριο
1 1/2 φλ τσαγιού κίτρινο ρύζι
2 κ.σ. καλαμπόκι βρασμένο
2 κ.σ. αρακάς
1 πιπεριά
1 κουτί μανιτάρια κονσέρβα
1 μέτριο κρεμμύδι ψιλοκομμένο
αλάτι
πιπέρι
4 φλ. τσαγιού ζεστό νερό
Οδηγίες
Πλένουμε και ψιλοκόβουμε τις πιπεριές, τον μαιντανό, τα κρεμμυδάκια, τον άνιθο και τα μανιτάρια.
Τρίβουμε στην λεπτή πλευρά του τρίφτη τα κολοκυθάκια, τις πατάτες, τα καρότα και στραγγίζουμε τα κολοκυθάκια και αλέθουμε τις φρυγανιές.
Βάζουμε όλα τα λαχανικά σε μια λεκάνη, και προσθέτουμε τις φρυγανιές, το μπέικιν και αλεύρι, τόσο ώστε να γίνει ένας ελαφρά σφιχτός χυλός. Αλατοπιπερώνουμε και ανακατεύουμε.
Αφήνουμε το μείγμα να κάτσει για μία ώρα, για να βγάλουν τα λαχανικά τα υγρά τους κι αν δούμε ότι αραιώνει αρκετά, συμπληρώνουμε λίγ αλεύρι ή φρυγανιά τριμμένη.
Βάζουμε αρκετό ελαιόλαδο σε ένα τηγάνι και μόλις κάψει πλάθουμε σε μικρά μπιφτέκια το μείγμα και τηγανίζουμε. Μόλις ροδίσει από την μια πλευρά γυρνάμε με μια σπάτουλα την άλλη.
Ετοιμάζουμε το ριζότοΒάζουμε σε ένα τηγάνι το ελαιόλαδο να κάψει και καβουρδίζουμε το κριθαράκι μέχρι να πάρει ένα σκούρο χρυσαφί χρώμα.
Προσθέτουμε τις πιπεριές, το κρεμμύδι, τα μανιτάρια και το ρύζι. Τα αφήνουμε να σωταριστούν για λίγο και προσθέτουμε το καλαμπόκι, τον αρακά και το ζεστό νερό. Αλατοπιπερώνουμε και ανακατεύουμε.
Χαμηλωνουμε τη φωτιά και αφήνουμε το φαγητό μας να πιεί όλο το νερό. Σκεπάζουμε με μια πετσέτα την κατσαρόλα μέχρι να φουσκώσει το ρύζι και να εξατμισθούν τα υγρά του.
Τοποθετούμε τα μπιφτέκια σε ένα πιάτο και γαρνίρουμε με το ρυζότο!!
Παρασκευή- Σούπα μινεστρόνε λαχανικών με μαυρομάτικα από την Αργυρώ
Συνταγή από: argiro.gr
Υλικά Συνταγής
2 φλ. φασόλια μαυρομάτικα
1 ξερό κρεμμύδι ψιλοκομμένο
1 μεγάλο πράσο ψιλοκομμένο
2 καρότα κομμένα σε μικρά καρέ
2 κολοκύθια κομμένα σε μικρά καρέ
2 κλωνάρια σέλερι κομμένα σε μικρά καρέ
1 φλ. ψιλοκομμένες ντομάτες
1 φλ. κριθαράκι
1/2 φλ. ελαιόλαδο
2 κ.σ. μαϊντανό ψιλοκομμένο
αλάτι
φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Εκτέλεση
Για τη σούπα μινεστρόνε λαχανικών, ξεπλένουμε πρώτα τα μαυρομάτικα φασόλια και τα βάζουμε σε κατσαρόλα με μπόλικο νερό. Τα βράζουμε μέχρι να μισομαλακώσουν, περίπου 35-40 λεπτά. Τα στραγγίζουμε σε σουρωτήρι.
Ζεσταίνουμε σε κατσαρόλα 3 κ.σ. ελαιόλαδο από το συνολικό. Προσθέτουμε το κρεμμύδι, το πράσο, τα καρότα, τα κολοκύθια και το σέλερι. Τα αφήνουμε για 2-3 λεπτά σε μέτρια φωτιά.
Προσθέτουμε τις ντομάτες και τα μαυρομάτικα. Καλύπτουμε τα υλικά με ζεστό νερό, να τα σκεπάζει και να εξέχει 2-3 δάχτυλα. Σκεπάζουμε και τα αφήνουμε να βράσουν για 20 λεπτά, μέχρι να χυλώσουν καλά τα φασόλια.
Προσθέτουμε το κριθαράκι, αλατοπιπερώνουμε και χαμηλώνουμε λίγο τη φωτιά.
Για το επόμενο 10 λεπτο ανακατεύουμε συχνά τη σούπα μινεστρόνε λαχανικών, γιατί το κριθαράκι κατακάθεται και πιάνει στην κατσαρόλα.
Αν χρειάζεται, προσθέτουμε ελάχιστο βραστό νερό για να βράσει το ζυμαρικό.
Τέλος προσθέτουμε το υπόλοιπο ελαιόλαδο, το μαϊντανό και αφήνουμε να πάρει μία βράση. Η σούπα μας βγαίνει πυκνή και τέλεια, με χυλωμένα όλα τα υλικά της.
Σάββατο- Χταποδάκι με μέλι και μπαλσάμικο στη λαδόκολλα
Συνταγή από: sintayes
Υλικά συνταγής
1 χταπόδι φρέσκο ή ξεπαγωμένο
7-8 σκελίδες σκόρδο με τη φλούδα τους
4 κ.σ. μέλι
6 κ.σ. ξίδι μπαλσάμικο
4 κ.σ. ελαιόλαδο
2 φύλλα δάφνης
πιπέρι σε κόκους
λίγο αλάτι μόνο αν είναι κατεψυγμένο το χταπόδι
Εκτέλεση συνταγής
Πλένετε και καθαρίζετε καλά το χταπόδι (μην ξεχάστε να αφαιρέσετε το «δόντι» που βρίσκετε ανάμεσα στα πλοκάμια) και το βάζετε σε μια κατσαρόλα να βράσει σε χαμηλή φωτιά μαζί με ένα φύλλο δάφνης, μερικούς κόκκους πιπέρι κι ελάχιστο νεράκι (συμπληρώνετε λίγο μόνο αν δείτε ότι το νερό εξατμίζεται). Σιγοβράζετε για 20-30 λεπτά.
Κόβετε τρία μεγάλα κομμάτια λαδόκολλας (τέτοια ώστε να μπορείτε να τυλίξετε και με τα 3 μαζί το χταπόδι σας). Βάζετε στο κέντρο της λαδόκολλας το χταπόδι, τις σκελίδες του σκόρδου, το μέλι, το μπαλσάμικο, λίγο ζουμάκι από αυτό που έμεινε στην κατσαρόλα που βράστε το χταπόδι σας, ένα φύλλο δάφνης, μερικούς κόκκους πιπέρι και το ελαιόλαδο (αν το χταπόδι σας ήταν κατεψυγμένο συμπληρώστε κι ελάχιστο αλατάκι).
Κλείνετε καλά την τριπλή λαδόκολλα σχηματίζοντας ένα πουγκί το οποίο δένετε με ένα σπάγκο και το τοποθετείτε σε ένα ταψί. Ψήνετε στο φούρνο στους 180 ο C για 2 περίπου ώρες, μέχρι να μαλακώσει.
Κυριακή-Πίτσα θεική με πολύ ωραία ζύμη !!!
Συνταγή από: mageirikikaisintages
Υλικά για την ζύμη
2 ποτήρια του νερού αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1 φακελάκι μαγιά
1 ποτήρι χλιαρό νερό
30 γρ κρέμα γάλακτος
1 κ σ λάδι
1/2κ γλυκού ζάχαρη
1/2 κ γλυκού αλάτι
Για την πίτσα
15 φέτες ζαμπόν
500 γραμ γκούντα τριμμένο
2 πιπεριές
8 φέτες μπέικον
1 κουτάκι μικρό μανιτάρια κονσέρβα [η και φρέσκα]
Για την σάλτσα
2 κουταλιές σούπας πελτέ ντομάτας
1 κοφτό κουταλάκι γλυκού βασιλικό
λίγο αλάτι
πιπέρι
1 κοφτό κουταλάκι γλυκού ζάχαρη
3 κουταλιές σούπας ελαιόλαδο
Εκτέλεση ζύμης
Σε ένα μπόλ βάζουμε το αλεύρι κάνουμε μία λακουβίτσα ,Σε ένα ποτήρι νερό χλιαρό ρίχνουμε την κρέμα γάλακτος και το φακελάκι την μαγιά και την ζάχαρη και το αλάτι και τα ανακατεύουμε με ένα κουτάλι καλά.
Λίγο λίγο ρίχνουμε το μείγμα αυτό μέσα στο αλεύρι κ ζυμώνουμε , /αν χρειαστεί λίγο αλεύρι παραπάνω προσθέτουμε / να γίνει μία ζύμη ελαστική .
Την κάνουμε μπαλίτσα και την αφήνουμε 10 λεπτά να ξεκουραστεί.
Στο διάστημα αυτό βάζουμε σε ένα κατσαρολακι .την ντομάτα ,την ζάχαρη,το αλάτι ,πιπέρι,λάδι, το βασιλικό και λίγο νερό και το βράζουμε να πήξει λίγο η σάλτσα μας περίπου 15 λεπτά ανακατεύοντας.
Παίρνουμε το ταψί μας το περνάμε όλο στην επιφάνεια με λάδι ραντίζουμε και λίγο αλεύρι και το τινάζουμε να μείνει ελάχιστο.
Βάζουμε μέσα την ζύμη στη μέση του ταψιού ..πατάμε την ζύμη με το χέρι να γίνει πλακέ και με το ειδικό ξύλινο ροδάκι την απλώνουμε σε όλο το ταψί. Κάνουμε με τα δάχτυλα λακουβίτσες ελαφρώς και ρίχνουμε σε όλη την επιφάνεια την σάλτσα.
Αμέσως μετά βάζουμε σε όλη την επιφάνεια το γκούντα τριμμένο [κρατάμε λίγο για το τέλος] μετά το ζαμπόν ,την πιπεριά ,τα μανιτάρια το μπέικον σε κομματάκια και ραντίζουμε με το υπόλοιπο τυρί όλη την επιφάνεια .
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200 βαθμούς πάνω -κάτω ,ο χρόνος ανάλογα την κουζίνα ,Καλή επιτυχία και καλή όρεξη !! Αν την φτιάξετε ακριβώς έτσι Ίσως η ωραιότερη πίτσα που θα έχετε φάει από τα χεράκια σας !!!
Nηστισιμη εκδοχή: Η πιο λαχταριστή νηστίσιμη πίτσα!
Συνταγή από:diatrofi-news.gr
Υλικά
Για τη ζύμη χρειαζόμαστε
750 γραμμάρια αλεύρι για όλες τις χρήσεις
4 κ.σ. ελαιόλαδο
1 φακελάκι μαγιά
1/2 κ.γ. ζάχαρη
1 κ.γ. αλάτι
Περίπου 1½ ποτήρι νερού χλιαρό
Για την πίτσα
3 ντομάτες ώριμες και σφιχτές
3 ξερά κρεμμύδια
2 χρωματιστές πιπεριές
1/4 φλ. ελαιόλαδο
1 κ.γ. ρίγανη
λίγες ψιλοκομμένες ελιές
αλάτι
φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Εκτέλεση
Κοσκινίζουμε το αλεύρι σε λεκανίτσα
Πασπαλίζουμε τη μαγιά και τη ζάχαρη
Προσθέτουμε το ελαιόλαδο και τρίβουμε, το αλεύρι με τα υπόλοιπα υλικά με τα δάχτυλα
Προσθέτουμε το νερό, λίγο λίγο και το αλάτι, και ζυμώνουμε μέχρι να έχουμε μια ζύμη ομοιόμορφη που δεν κολλάει στα χέρια
Λαδώνουμε ελαφρά ένα μπολ και βάζουμε μέσα τη ζύμη
Σκεπάζουμε το μπολ καλά με μεμβράνη ή πανί και την αφήνουμε να διπλασιαστεί σε όγκο και ν’ ανέβει περίπου 45΄ έως 1 ώρα.
Ψιλοκόβουμε σε καρέ τις ντομάτες, τα κρεμμύδια και τις πιπεριές
Μόλις ανέβει (διπλασιαστεί σε όγκο η ζύμη) λαδώνουμε ρηχό ταψί για πίτα 36 εκ. ή το ρηχό ταψί του φούρνου
Με τα δάχτυλα απλώνουμε τη ζύμη μέχρι να πιάσει όλη την επιφάνεια του ταψιού. Τοποθετούμε επάνω τα ψιλοκομμένα λαχανικά, ντομάτες, κρεμμύδι, πιπεριές και τις ελιές ψιλοκομμένες.
Πασπαλίζουμε με τη ρίγανη και αλατοπιπερώνουμε
Πίτες Εβδομάδας:
Σπανακόπιτα εύκολη και πολύ νόστιμη !!
Συνταγή από:mageirikikaisintages.blogspot.gr
YΛΙΚΑ
1 κιλό σπανάκι
1 ματσάκι άνηθο
1 ματσάκι μάραθο
8 κρεμμυδάκια φρέσκα
1κρεμμύδι ξερό
200 γραμμάρια φέτα
3 αυγά
αλάτι-πιπέρι
1/2 φλυτζάνι του τσαγιού ελαιόλαδο
1 φλιτζανάκι του καφέ ρύζι Καρολίνα ,η γλασέ
7 φύλα κρούστας
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Καθαρίζουμε το σπανάκι και το πλένουμε πολύ καλά.
Το στείβουμε με τα χέρια καλά και το τοποθετούμε στην κατσαρόλα ,ανάβουμε το μάτι της κουζίνας βάζουμε επάνω την κατσαρόλα και μαγειρεύουμε μέχρι να πιεί όλα τα υγρά του που θα βγάλει ,αμέσως αποσύρουμε την κατσαρόλα από την φωτιά προσθέτουμε 6-7 κουταλιές ελαιόλαδο ,προσθέτουμε και τα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα φρέσκα και ξερό καθώς και τον μάραθο [του δίνει ξεχωριστή μυρωδιά και γεύση] και τον άνηθο ψιλοκομμένα κι αυτά, καθώς και το τυρί φέτα τριμμένη με το χέρι .προσθέτουμε και το αλατοπίπερο το ρύζι [μαζεύει τα υγρά και δεν διακρίνετε μέσα στη πίτα μας και ανακατεύουμε καλά ..΄
Προσθέτουμε και το αλατοπίπερο και τοποθετούμε πάλι στην φωτιά την κατσαρόλα για 2 λεπτά ανακατεύοντας ελαφρά.
Το αφήνουμε να κρυώσει λίγο και προσθέτουμε 3 αυγά μέσα στην κατσαρόλα αφού πρώτα τα σπάσουμε σε ένα βαθύ πιάτο τα χτυπήσουμε με το πιρουνάκι να γίνουν ένα .
Λαδώνουμε την επιφάνεια ενός ταψιού τετράγωνου καλύτερα να μην μας δυσκολέψουν τα φύλα .
Στρώνουμε το πρώτο φύλο, λαδώνουμε την επιφάνειά του, στρώνουμε το δεύτερο φύλο ξανά λαδώνουμε την επιφάνειά του και στρώνουμε και το τρίτο .Ρίχνουμε όλη την γέμιση την ισιώνουμε και σκεπάζουμε με τα 3 φύλα που απομείνανε λαδώνοντας το κάθε ένα ξεχωριστά .στο τέλος τα στρίβουμε στις άκρες προς τα μέσα λαδώνουμε την επιφάνεια όλη και βρέχουμε το χέρι μας και την ραντίζουμε ελαφρά [κολπάκι για τραγανή ].Ψήνουμε στους 180 βαθμούς μέχρι να ροδίσει ‘
Νηστίσιμη εκδοχή: Λαχανόπιτα με χυλό
Συνταγή στο:daddy-cool.gr
Γλυκά Εβδομάδας
Μια μηλόπιτα με αφράτη μπισκοτένια ζύμη,γεμιστή με τριμμένα μήλα και κρέμα βανίλιας!!
Συνταγή στο:daddy-cool.gr
Νηστίσιμη εκδοχή: Νηστίσιμη μηλόπιτα με έξτρα σάλτσα μήλου
Συνταγή απο: foodmaniacs
Υπέροχη συνταγή για μια εναλλακτική μηλόπιτα με πολίτικο καραμελωμένο φύλλο που είναι και νηστίσιμη!
Για το φύλλο θα χρειαστείτε
7 φύλλα για γλυκά (πολίτικο)
Για τη γέμιση θα χρειαστείτε
500 γρ. κόκκινα μήλα (καθαρό βάρος)
150 γρ. καρύδια χοντροκομμένα
150 γρ. σταφίδες ξανθές
2 κ.σ. γεμάτες ζάχαρη καστανή
1 κ.σ. κανέλα
Ελαιόλαδο για το ράντισμα των φύλλων
150 γρ. ζάχαρη καστανή για το πασπάλισμα των φύλλων
1 κ.σ. κανέλα για το πασπάλισμα των φύλλων
Για τη σάλτσα μήλου θα χρειαστείτε
400 γρ. κόκκινα μήλα πολτοποιημένα
300 ml νερό
90 γρ. μαύρη ζάχαρη
1 κ.σ. κονιάκ
4 σταγόνες λεμονιού
1 κ.σ. μέλι
1 κ.γ. κορν φλάουρ
Ζάχαρη άχνη για πασπάλισμα
Εκτέλεση
Ετοιμάζετε όλα τα υλικά της γέμισης σε μπολ και τα ανακατεύετε πολύ καλά να ενωθούν μεταξύ τους τα υλικά. Σε άλλο μπολ ανακατεύετε τα 150 γρ. ζάχαρη με την κανέλα.
Παίρνετε ένα ταψί 36 x 28 και με πινέλο το λαδώνετε καλά,και πασπαλίζετε με κανελοζάχαρη την επιφάνεια του ταψιού.
Απλώνετε πάνω στο τραπέζι ένα φύλλο με την στενή πλευρά του μπροστά σας και με το πινέλο το ραντίζετε με ελαιόλαδο, κατόπιν το πασπαλίζετε με κανελοζάχαρη και με το χέρι σας σκορπάτε σε όλη την επιφάνεια του φύλλου από λίγη γέμιση, και αρχίζετε να το σουρώνετε ώστε το φύλλο να γίνει πλισέ.
Πιάνετε προσεχτικά τις δυο άκρες του φύλλου και το τοποθετείτε στο ταψί σας.
Συνεχίζετε την ίδια διαδικασία μέχρι να τελειώσουν τα υλικά σας.
Τέλος ραντίζετε από πάνω όλη την επιφάνεια με ελαιόλαδο πασπαλίζετε με κανελοζάχαρη και ψήνετε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς στον αέρα για 40 -45 λεπτά και το αφαιρείτε από το φούρνο.
Σε κατσαρολίτσα βράζετε το νερό,την ζάχαρη ανακατεύετε να λιώσει η ζάχαρη, προσθέτετε τον πολτό των μήλων τις σταγόνες λεμονιού, το μέλι και το αφήνετε σε μέτρια θερμοκρασία να βράσει για 8 λεπτά περίπου, και κατόπιν το περνάτε από λεπτή σίτα και το ξαναβάζετε στο κατσαρολάκι σας, προσθέτετε το κονιάκ,το κορν φλάουρ οποί το έχετε διαλύσει σε 3 κουταλιές νερό ανακατεύετε και το αφήνετε να βράσει λίγο μέχρι να έρθει και να δέσει ελαφρά.
Κάθε κομμάτι γλυκού που κόβετε ρίχνετε σάλτσα μήλου και πασπαλίζετε με άχνη.
Cheesecake σοκολάτας με επικάλυψη πραλίνα καραμέλα
Συνταγή από: sidagi.gr
Υλικά
Για 4-6 άτομα
Για τη βάση
50 γραμμάρια φουντούκια καβουρδισμένα και τριμμένα
110 γραμμάρια μπισκότα της επιλογής σας
25 γραμμάρια βούτυρο λιωμένο
Για τη γέμιση
340 γραμμάρια κουβερτούρα
60 γραμμάρια άχνη ζάχαρη
1 κουταλιά του γλυκού εσάνς βανίλιας
3 αυγά
200 γραμμάρια τυρί κρέμα
250 γραμμάρια μασκαρπόνε
Για την επικάλυψη πραλίνα καραμέλα
300 γραμμάρια κρέμα γάλακτος
180 γραμμάρια ζάχαρη
120 γραμμάρια γλυκόζη
75 γραμμάρια βούτυρο
2 κουταλιές του γλυκού βανίλια εσάνς
Εκτέλεση
Για τη βάση
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 160 βαθμούς και βουτυρώνουμε καλά μια μεταλλική φόρμα με αποσπώμενο πάτο (ή τσέρκι) 20 εκ.
Ανακατεύουμε σε ένα μπολ τα θρυμματισμένα μπισκότα, φουντούκια μαζί με το βούτυρο μέχρι να ενωθούν τα υλικά μας και καλύπτουμε τον πάτο.
Για τη γέμιση
Λιώνουμε σε μπεν μαρί τη σοκολάτα κουβερτούρα.
Χτυπάμε καλά τα αυγά με τα τυριά, την άχνη και τη βανίλια και προσθέτουμε και τη σοκολάτα.
Ρίχνουμε το μείγμα στη βάση και ψήνουμε περίπου 45 λεπτά, μέχρι να πήξει κάπως η γέμιση, αλλά στη μέση να μοιάζει ακόμα λίγο υγρή.
Αφήνουμε να κρυώσει καλά καλύπτουμε με την πραλίνα καραμέλας.
Για την πραλίνα καραμέλα
Ζεσταίνουμε την κρέμα γάλακτος με τη γλυκόζη και τη βανίλια. Σε μια κατσαρόλα ρίχνουμε τη ζάχαρη και τη βάζουμε στη φωτιά μέχρι να γίνει σκούρα καραμέλα χωρίς να καεί.
Αδειάζουμε το μείγμα της κρέμας γάλακτος μέσα στη καραμέλα και αφήνουμε να βράσει και μετά από λίγο αποσύρουμε από τη φωτιά.
Όταν η θερμοκρασία πέσει ρίχνουμε το βούτυρο και ανακατεύουμε μέχρι να ομογενοποιηθεί με το μείγμα και περιχύνουμε το cheesecake με την καραμέλα και σερβίρουμε.
Nηστισιμο:
Ραβανί νηστίσιμο με ινδοκάρυδο
Συνταγή από: ola-nistisima.gr
Υλικά:
1 κούπα σιμιγδάλι ψιλό
1/2 κούπα σιμιγδάλι χονδρό
1 κούπα χυμό πορτοκάλι
1 κούπα φαρίνα
1 κούπα ινδική καρύδα
1/2 κούπα ζάχαρη
1/2 κούπα σπορέλαιο
2 κ. σ. κονιάκ
2 κ. γλ. Ξύσμα από 2 πορτοκάλια
μπέικιν πάουντερ
Μερικές σταγόνες υγρής βανίλιας
Φυτική μαργαρίνη & αλεύρι για το άλειμμα του πυρέξ
ΓΙΑ ΤΟ ΣΙΡΟΠΙ
1 & 1/2 κούπα ζάχαρη
1 & 1/2 κούπα νερό
1 φλούδα πορτοκαλιού
Ειδήσεις σήμερα
- Grand Hotel : Ο Πέτρος στο πλευρό του Ρήγα
- Ζώδια : Πανσέληνος Δεκεμβρίου 2024 – Πως θα επηρεάσει όλα τα ζώδια
- H Γη της Ελιάς : Μαργαρίτα και Βαρώτσος έρχονται κοντά
- Καιρός : Έρχεται νέο κύμα κακοκαιρίας – Πτώση της θερμοκρασίας μέχρι τα Χριστούγεννα
- Αστυνομικός της Βουλής: Η ψυχιατρική εξέταση της συζύγου του