Εβδομαδιαίο Πρόγραμμα Διατροφής 18/9/17-24/9/17

Στην ομάδα μας συνταγες για παιδια που μιλάω καθημερινά με μανούλες,το μόνιμο άγχος μας είναι «Τι να μαγειρέψω πάλι σήμερα;» έτσι και εγώ αποφάσισα κάθε Παρασκευή να βγάζω μία λίστα για τα φαγητά της εβδομάδας,μαζί με συνταγές!
Έτσι για να σας διευκολύνω λιγάκι!

Το διατροφικό πρόγραμμα είναι ενδεικτικό. Εσείς μπορείτε να το ακολουθήσετε κατά γράμμα, να διαλέξετε όποιο πιάτο σας αρέσει περισσότερο ή ακόμα και να τροποποιήσετε τις συνταγές ανάλογα τα γούστα σας!

Όποια μαμαδόφιλη θέλει μπορεί ευχαρίστως να μου στείλει το δικό της εβδομαδιαίο πρόγραμμα και εγώ θα χαρώ να το δημοσιεύσω!

Δευτέρα-Λουκάνικα με αυγά και πιπεριές Φλωρίνης

Εβδομαδιαίο Πρόγραμμα Διατροφής 18/9/17-24/9/17Συνταγή από: gastronomos

Υλικά

4 αυγά, προτιμότερο βιολογικά
2 μέτρια χωριάτικα λουκάνικα, προτιμότερο με πράσο, σε φετάκια
1 μεγάλη πιπεριά Φλωρίνης από βάζο, στραγγισμένη και κομμένη σε λωρίδες
1 κλωνάρι σέλερι, κομμένο σε φετάκια
4 – 5 ντοματάκια κονσέρβας, πολτοποιημένα (ή 2 μέτριες ντομάτες, στην εποχή τους, τριμμένες)
60 ml ελαιόλαδο
1 κουτ. γλυκού ξερό θυμάρι, κοπανισμένο
αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Διαδικασία

Ζεσταίνουμε ένα μεγάλο τηγάνι σε μέτρια προς δυνατή φωτιά. Ρίχνουμε τα λουκάνικα και τα σοτάρουμε, χωρίς λάδι, για 2 – 3 λεπτά μέχρι να ροδίσουν ελαφρώς και να αποβάλουν μέρος από το λίπος τους. Αδειάζουμε το περιεχόμενο του τηγανιού σε ένα σουρωτήρι για να στραγγίξει το λουκάνικο από το λίπος του.

Βάζουμε ξανά το τηγάνι στη φωτιά και ζεσταίνουμε το λάδι σε μέτρια φωτιά. Βάζουμε το σέλερι και το σοτάρουμε για 3 – 4 λεπτά, ανακατεύοντας συνεχώς μέχρι να μαλακώσει ελαφρώς. Προσθέτουμε την πιπεριά, την ντομάτα και αλατοπίπερο και βράζουμε σε χαμηλή προς μέτρια φωτιά για 7 – 8 λεπτά ή μέχρι να στεγνώσει λίγο η σάλτσα. Τότε, προσθέτουμε το λουκάνικο ξανά στο τηγάνι και μαγειρεύουμε για άλλο 1 λεπτό.

Κάνουμε χώρο στο τηγάνι και σπάμε τα αυγά. Τα αλατοπιπερώνουμε και τα ψήνουμε μέχρι να γίνουν όπως θέλουμε. Αν θέλουμε να πήξουν, σκεπάζουμε το τηγάνι με το καπάκι του, αν έχει, ή με ένα καπάκι από μια μεγάλη κατσαρόλα. Αν τα θέλουμε με τους κρόκους μελάτους, παίρνουμε με ένα κουτάλι λίγο από το ζουμί του τηγανιού και το ρίχνουμε στο ασπράδι για να ψηθεί προτού σφίξουν οι κρόκοι. Στο τέλος, πασπαλίζουμε με το θυμάρι και προσθέτουμε φρεσκοτριμμένο πιπέρι.

Συνοδεύουμε με: ψωμί και πράσινη σαλάτα.

Δείτε ακόμη: Socca: Το ψωμί χωρίς αλεύρι που ξετρελαίνει τη Γάλλια!

Τρίτη- Πέννες με κοτόπουλο, μανιτάρια και σάλτσα τυριού

Εβδομαδιαίο Πρόγραμμα Διατροφής 18/9/17-24/9/17    Συνταγή από: sintayes

Υλικά συνταγής:

2 Στήθη κοτόπουλου κομμένα σε κύβους
1 πακέτο (500 γρ.) πέννες ριγωτές (ή άλλο ζυμαρικό της αρεσκείας σας)
3 φρέσκα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα
1 σκελίδα σκόρδο ψιλοκομμένο
100 γρ. μανιτάρια πλευρώτους σε λωρίδες (ή άλλα της αρεσκείας σας κομμένα σε φέτες)
1 κύβο ζωμό λαχανικών ή κοτόπουλου
200 γρ. μαλακό τυρί κρέμα
ελαιόλαδο
1/2 ποτηράκι κρασιού λευκό κρασί
Αλάτι – Πιπέρι

Εκτέλεση συνταγής

Σε μπόλικο αλατισμένο νερό βράζουμε το ζυμαρικό μας σύμφωνα με τις οδηγίες της συσκευασίας.

Σοτάρουμε σε ένα μεγάλο βαθύ τηγάνι τα κομμάτια κοτόπουλου με λίγο ελαιόλαδο, μέχρι να πάρουν λίγο χρώμα. Προσθέτουμε τα ψιλοκομμένα φρέσκα κρεμμυδάκια και συνεχίζουμε για λίγο το σοτάρισμα. Προσθέτουμε τα μανιτάρια και το σκόρδο, αλατοπιπερώνουμε και σβήνουμε με το κρασί.

Προσθέτουμε ζεστό νερό και το κύβο και τα αφήνουμε να σιγοβράσουν για 10΄περίπου. Προσθέτουμε το τυρί και ανακατεύουμε να ομογενοποιηθεί το τυρί με τα υλικά και να γίνει μία πηχτή σάλτσα.

Μέσα στο τηγάνι προσθέτουμε και το ζυμαρικό μας και ανακατεύουμε με τη σάλτσα ή σερβίρουμε το ζυμαρικό μας και το περιχύνουμε με τη σάλτσα μας. [*]

[*] Σε περίπτωση που βάλουμε το ζυμαρικό μέσα στο μείγμα κοτόπουλου, έχουμε φροντίσει να κρατήσουμε 3/4 φλ. τσαγιού από το νερό που βράσαμε το ζυμαρικό μας και να το προσθέσουμε στο μείγμα κοτόπουλου πριν βάλουμε και το ζυμαρικό και να ανακατέψουμε πάνω στη φωτιά για 1΄τουλάχιστον.

Τετάρτη- Σπανακόρυζο της μαμάς

Εβδομαδιαίο Πρόγραμμα Διατροφής 18/9/17-24/9/17     Συνταγή από: sintayes

Υλικά συνταγής

1 ½ κιλό σπανάκι
5-6 κρεμμυδάκια φρέσκα, ψιλοκομμένα
1 κρεμμύδι ξερό, ψιλοκομμένο
½ ματσάκι άνηθο ψιλοκομμένο
1 λεμονιού το χυμό
1 φλ. τσαγιού ρύζι καρολίνα
¾ φλ. τσαγιού ελαιόλαδο
3 φλ. τσαγιού νερό
1 ζωμό λαχανικών (προαιρετικά)
αλάτι- πιπέρι

Εκτέλεση συνταγής

Καθαρίζουμε, πλένουμε το σπανάκι και το κόβουμε σε χοντρά κομμάτια. Το αλατίζουμε και το αφήνουμε σε σουρωτήρι να στραγγίξει καλά.
Σε μια κατσαρόλα ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο, σε μέτρια φωτιά και σοτάρουμε τα κρεμμυδάκια και το ξερό κρεμμύδι για 3-4 λ περίπου ή μέχρι να μαραθούν. Προσθέτουμε το σπανάκι και τον άνηθο και ανακατεύουμε για 3 λ επιπλέον.
Αυξάνουμε τη θερμοκρασία σε μέτρια προς υψηλή, ρίχνουμε στη κατσαρόλα τα 3 ποτήρια χλιαρό νερό και, προαιρετικά, το ζωμό λαχανικών, το χυμό λεμονιού, αλάτι και πιπέρι.
Μόλις πάρει βράση, μειώνουμε τη θερμοκρασία σε μέτρια, προσθέτουμε το ρύζι, ανακατεύουμε και αφήνουμε να σιγοβράσει μέχρι να φουσκώσει και μαλακώσει καλά το ρύζι. Προς το τέλος του βρασίματος, που το ρύζι θα έχει πιει τα πολλά υγρά, χαμηλώνουμε τη θερμοκρασία και ανακατεύουμε απαλά για να μη σας κολλήσει το ρύζι στο πάτο της κατσαρόλας.
Μόλις το φαγητό μείνει με το λαδάκι του, κατεβάζουμε τη κατσαρόλα από τη φωτιά, βγάζουμε το καπάκι της, τη σκεπάζουμε με μια καθαρή πετσέτα και αφήνουμε το σπανακόρυζο να “σταθεί” για 15-20 λ. Το σερβίρουμε περιχύνοντας με λίγο λεμόνι και το πασπαλίζουμε με φρεσκοτριμμένο πιπέρι.

Πέμπτη- ΠΑΤΑΤΕΣ μέ ΜΠΕΙΚΟΝ καί ΚΡΕΜΜΥΔΙΑ στό ΦΟΥΡΝΟ

Εβδομαδιαίο Πρόγραμμα Διατροφής 18/9/17-24/9/17Συνταγή από: laike

ΥΛΙΚΑ γιά 4 ΑΤΟΜΑ:

500 γραμ. πατάτες
2 κρεμμύδια ξερά, κομμένα σέ φέτες
12 – 15 φέτες μπέικον, κομμένες στή μέση
Ελαιόλαδο ελάχιστο.
2 φλ. καφέ νερό
Αλάτι, κύμινο, κόλιανδρο, κατά τήν προτίμησή σας

ΕΚΤΕΛΕΣΗ τής ΣΥΝΤΑΓΗΣ:

Kαθαρίζουμε τίς πατάτες, τίς κόβουμε σέ λεπτές ροδέλες καί τίς πλένουμε.
Καθαρίζουμε τά κρεμμύδια, τά πλένουμε καί τά κόβουμε καί αυτά σέ λεπτές ροδέλες, ίδιου πάχους μέ τίς πατάτες.
Σ’ ένα μέτριο ταψάκι ή πυρίμαχο σκεύος απλώνουμε σέ σειρές εναλλάξ τίς πατάτες, τά κρεμμύδια καί τό μπέικον.
Πασπαλίζουμε μέ αλάτι, κύμινο, κόλιανδρο καί περιχύνουμε μέ τό ελαιόλαδο καί τό νερό.
Καλύπτουμε τό σκεύος μέ λαδόκολλα ή αλουμινόχαρτο καί ψήνουμε σέ προθερμασμένο φούρνο στούς 200ο C γιά 30 λεπτά.
Μετά από 30 λεπτά, αφαιρούμε τή λαδόκολλα, μειώνουμε τή θερμοκρασία τού φούρνου στούς 180ο C καί ψήνουμε τό φαγητό μας γιά ακόμη 30 λεπτά. Τό τελευταίο τέταρτο, ψήνουμε στό γκρίλ.

Δείτε ακόμη: Πεντανόστιμες Χοιρινές μπριζόλες μαλακές και ζουμερές με μανιτάρια και Φιλαδέλφεια

Παρασκευή- Μπιφτέκια λαχανικών με αρακά και πατάτα

Εβδομαδιαίο Πρόγραμμα Διατροφής 18/9/17-24/9/17Συνταγή από: sidagi

Υλικά

Για 2-4 άτομα

2 φλιτζάνια αλεύρι ολικής άλεσης
1 κουτάκι μπύρα
1 μικρή βρασμένη πατάτα
αλάτι
πιπέρι
δυόσμος, ρίγανη
1 κουταλιά της σούπας φυτική μαργαρίνη
5 κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα φρέσκα
1/2 φλιτζάνι αρακά
1 τριμμένο καρότο

Εκτέλεση

Σε αντικολλτικό τηγάνι ζεσταίνετε τον αρακά με 1 κουταλιά της σούπας φυτική μαργαρίνη μαζί με τα κρεμμυδάκια και το καρότο.

Βάζετε το αλεύρι με τη μπύρα σε μπολ κι ανακατεύετε να γίνουν χυλός. Στο χυλό προσθέστε τα σοταρισμένα λαχανικά, την πατάτα και τα μπαχαρικά με τα μυρωδικά. Ζυμώνετε καλά και πλάθετε τα μπιφτέκια.

Με το υπόλοιπο λάδι αλείψτε ένα ταψάκι και ψήστε τα μπιφτέκια στους 180 βαθμούς με αντιστάσεις και στη μεσαία σχάρα για 25 με 30 λεπτά

Σάββατο- Καλαμαράκια λεμονάτα με σπανάκι και χόρτα 

Εβδομαδιαίο Πρόγραμμα Διατροφής 18/9/17-24/9/17   Συνταγή από: mamapeinao

Υλικά

1 κιλό καλαμάρια κατεψυγμένα
1 φλιτζάνι ελαιόλαδο
1,5 κιλό σπανάκι πλυμένο και στραγγισμένο
4 φρέσκα κρεμμυδάκια αζί με το πράσινο μέρος, ψιλοκομμένα
2 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένο
1 καυτερή πιπεριά κομμένη σε ροδέλες
1 κιλό χόρτα (ραδίκια, ζωχούς, καυκαλήθρες, σέσκουλα, σπανάκι κ.ά.) καθαρισμένα, πλυμένα, καλά στεγνωμένα και κομμένα σε μέτρια κομμάτια
5 λεμόνια (χυμός)
αλάτι
φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Εκτέλεση

Ζεσταίνουμε νερό σε μια μεγάλη κατσαρόλα και, αφού το νερό πάρει καλή βράση, ρίχνουμε τα καλαμαράκια να βράσουν για 30 λεπτά. Τα στραγγίζουμε και κρατάμε λίγο από το ζουμί τους. Τα αφήνουμε να κρυώσουν και τα κόβουμε σε ροδέλες πάχους 3 εκ. Σε μια φαρδιά και ρηχή κατσαρόλα ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε δυνατή φωτιά και σοτάρουμε το σπανάκι, τα φρέσκα κρεμμυδάκια και το σκόρδα για 2-3 λεπτά, μέχρι να μαραθούν. Προσθέτουμε τα χόρτα και τα σοτάρουμε όλα μαζί για 5 λεπτά, ανακατεύοντας τακτικά.

Με την κουτάλα της σούπας παίρνουμε 2-3 δόσεις από το νερό που έβρασαν τα καλαμάρια και τις ρίχνουμε στα χόρτα, ίσα να τα καλύψει και τα χόρτα να κολυμπάνε. Αλατοπιπερώνουμε, σκεπάζουμε την κατσαρόλα και αφήνουμε να μαγειρευτούν για 15 λεπτά. Το φαγητό πρέπει να είναι ζουμερό αλλά όχι σαν σούπα. Προσθέτουμε και τα καλαμαράκια. Μόλις το υγρό ξαναπάρει βράση χαμηλώνουμε τη φωτιά, μισοσκεπάζουμε την κατσαρόλα και σιγοβράζουμε για περίπου 25-30 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν καλά τα καλαμάρια και το φαγητό να μείνει με το λάδι του. Τέλος, ρίχνουμε τον χυμό λεμονιού και ανακατεύουμε τακτικά για άλλο 1 λεπτό πριν αποσύρουμε από τη φωτιά. Σερβίρουμε αμέσως.

Δείτε ακόμη: Ρυζόπιτα Μυτιλήνης

Κυριακή- Μπέργκερ με χοιρινά μπριζολάκια, μουστάρδα και αγγουράκι τουρσί

Εβδομαδιαίο Πρόγραμμα Διατροφής 18/9/17-24/9/17Συνταγή από: kathimerini

Υλικά για 2 άτομα:

Ζητάμε από τον χασάπη να μας κόψει 2 χοιρινές μπριζόλες χωρίς κόκαλο, να τις κόψει σε δύο κομμάτια την καθεμιά και να τις χτυπήσει να λεπτύνουν.

Βάζουμε σε ένα ταψί τα μπριζολάκια, τα αλείφουμε με 1 κουτ. σούπας ελαιόλαδο και τα αλατοπιπερώνουμε.

Τα ψήνουμε στο γκριλ για 3 – 4 λεπτά από κάθε πλευρά. Παίρνουμε 2 ψωμάκια (κατά προτίμηση τσιαπάτα – βρίσκουμε και στα σούπερ μάρκετ), τα κόβουμε στη μέση και αλείφουμε το κάτω μέρος με 1 κουταλιά μουστάρδα.

Από πάνω βάζουμε τα μπριζολάκια, από 1 – 2 λεπτές φέτες τυρί της αρεσκείας μας και 5 – 6 αγγουράκια τουρσί, σε λεπτές ροδέλες.

Ψήνουμε τα μπέργκερ για 1 – 2 λεπτά σε τοστιέρα ή στο φούρνο, ίσα να λιώσει το τυρί. Συνοδεύουμε με απλή πράσινη σαλάτα.

Πίτα Εβδομάδας 

Τυρόπιτα με μπεσαμέλ

Εβδομαδιαίο Πρόγραμμα Διατροφής 18/9/17-24/9/17Συνταγή από: chefoulis

Υλικά

Για την ζύμη

Αλεύρι για όλες τις χρήσεις 700 γρ
Ελαιόλαδο 1 φλιτζάνι τσαγιού
Νερό 1 ποτήρι χλιαρό περίπου
Αλάτι 1 κοφτό κουταλάκι γλυκού
Για την γέμιση

Φέτα 300 γρ
Ρεγκάτο 200 γρ ή γκούντα
Πιπέρι
Για την μπεσαμέλ

Γάλα 300 γρ
Αλεύρι για όλες τις χρήσεις 3 κουταλιές σούπας
Αυγά 2 τεμ
Βούτυρο 2 κουταλιές σούπας
Μοσχοκάρυδο 1/2 κουταλάκι γλυκού τριμμένο

Οδηγίες

Για την μπεσαμέλ: Λιώνουμε το βούτυρο σε μια κατσαρόλα σε χαμηλή φωτιά. Ρίχνουμε μέσα το αλεύρι κι ανακατεύουμε με το σύρμα πολύ καλά για 5 λεπτά μέχρι να αρχίσει να παίρνει ένα χρυσαφί χρώμα. Προσθέτουμε σιγά σιγά το γάλα κι ανακατεύουμε με το σύρμα μέχρι να το απορροφήσει όλο και να γίνει σαν κρέμα. Ρίχνουμε τα αυγά και το μοσχοκάρυδο, κατεβάζουμε από την φωτιά κι αφήνουμε να κρυώσει.

Για το φύλλο : Σε μια λεκανίτσα βάζουμε το αλεύρι, το αλάτι και το ελαιόλαδο κι ανακατεύουμε. Ρίχνουμε λίγο λίγο το χλιαρό νερό και ζυμώνουμε. Νερό βάζουμε τόσο όσο να γίνει μια όμορφη ζύμη που να μην κολλάει στα χέρια μας οπότε το βλέπουμε στην πράξη. Χωρίζουμε την ζύμη μας σε 4 μπαλάκια. Αλείφουμε με ελαιόλαδο τον πάτο ενός ταψιού. Ανοίγουμε το πρώτο φύλλο με την βοήθεια του πλάστη κι αν χρειάζεται πασπαλίζουμε με αλεύρι για να μην κολλάει η ζύμη στα χέρια και στον πλάστη. Στρώνουμε το φύλλο μας στο ταψί και το αλείφουμε με ελαιόλαδο. Ακολουθούμε την ίδια διαδικασία και με το δεύτερο φύλλο (συνολικά θα ανοίξουμε 4 φύλλα).

Για την γέμιση : Σε ένα μπολ τρίβουμε την φέτα και προσθέτουμε το ρεγκάτο (ή το γκούντα) και το πιπέρι. Προσθέτουμε την μπεσαμέλ κι ανακατεύουμε. Αδειάζουμε το μείγμα πάνω στα φύλλα που βάλαμε στο ταψί και το απλώνουμε ομοιόμορφα. Ανοίγουμε και τρίτο φύλλο, το στρώνουμε στο ταψί πάνω από το μείγμα, το λαδώνουμε και τέλος σκεπάζουμε με το τέταρτο φύλλο με τον ίδιο τρόπο. Κόβουμε την πίτα με ένα μαχαίρι προσεχτικά. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς στον αέρα για 40-50 λεπτά , μέχρι να αποκτήσει ένα ωραίο ροδαλό χρώμα η πίτα μας.

Δείτε ακόμη: Σουφλέ πατάτας λαχταριστό με λίγα υλικά!

Γλυκά Εβδομάδας

Ζουμερό κεκάκι με μήλο, καρύδι κ σταφίδες. Ιδανικό για σχολικό σνακ

Εβδομαδιαίο Πρόγραμμα Διατροφής 18/9/17-24/9/17 Συνταγή στο: daddy-cool.gr

Mοναδική πορτοκαλόπιτα ζουμερή, απίθανη γεύση, χωρίϛ αβγα και πανεύκολη!

Εβδομαδιαίο Πρόγραμμα Διατροφής 18/9/17-24/9/17  Συνταγή από: daddy-cool.gr

 

Close