Εβδομαδιαίο Πρόγραμμα Διατροφής 23/10/17-29/10/17

Στην ομάδα μας συνταγές για παιδιά που μιλάω καθημερινά με μανούλες,το μόνιμο άγχος μας είναι «Τι να μαγειρέψω πάλι σήμερα;» έτσι και εγώ αποφάσισα κάθε Παρασκευή να βγάζω μία λίστα για τα φαγητά της εβδομάδας,μαζί με συνταγές!
Έτσι για να σας διευκολύνω λιγάκι!

Το διατροφικό πρόγραμμα είναι ενδεικτικό. Εσείς μπορείτε να το ακολουθήσετε κατά γράμμα, να διαλέξετε όποιο πιάτο σας αρέσει περισσότερο ή ακόμα και να τροποποιήσετε τις συνταγές ανάλογα τα γούστα σας!

Όποια μαμαδοφίλη θέλει μπορεί ευχαρίστως να μου στείλει το δικό της εβδομαδιαίο πρόγραμμα και εγώ θα χαρώ να το δημοσιεύσω!

Δευτέρα- Ομελέτα φούρνου αλλιώς

Εβδομαδιαίο Πρόγραμμα Διατροφής 23/10/17-29/10/17  Συνταγή στο:Ομελέτα Φούρνου αλλιώς!!!

Τρίτη- παστίτσιο με κοτόπουλο

Εβδομαδιαίο Πρόγραμμα Διατροφής 23/10/17-29/10/17 Συνταγή από: igastronomie

Υλικά

300 γρ. μακαρόνια για παστίτσιο
750 γρ. κιμάς από κοτόπουλο
3 αυγά χωρισμένα σε ασπράδια και κρόκους
200 γρ. φέτα
250 γρ. γραβιέρα τριμμένη
1 λίτρο γάλα χλιαρό
100 γρ. βούτυρο
100 γρ. αλεύρι
2 κρεμμύδια ψιλοκομμένα
2 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένο
1 ζωμό κότας
1 κονσέρβα ψιλοκομμένη ντομάτα
2 κ. σούπας πελτέ ντομάτας
1 κ. σούπας ζάχαρη
1 ποτήρι κόκκινο κρασί
πιπέρι,μοσχοκάρυδο,μαϊντανός, φρέσκα μυρωδικά

Εκτέλεση

Αρχικά φτιάχνετε τη μπεσαμέλ. Ζεσταίνετε το βούτυρο με το αλεύρι και ανακατεύουμε καλά μέχρι να καβουρδιστεί λίγο το αλεύρι. Προσθέτετε λίγο λίγο το γάλα και ανακατεύετε με σύρμα ώστε να μη σβολιάσει. Αφαιρείτε από τη φωτιά το σκεύος και προσθέτετε τους 3 κρόκους. Ρίχνετε στο τέλος, το αλάτι, το πιπέρι, το μοσχοκάρυδο και την γραβιέρα εκτός από 1 κ.σούπας που θα το

χρησιμοποιήσετε στο τέλος της συνταγής.Στο μεταξύ βράζετε τα μακαρόνια. Στραγγίζετε και προσθέτετε τα ασπράδια και τη φέτα σε τρίμματα. Σοτάρετε τα κρεμμύδια σε λίγο ελαιόλαδο. Μετά από 3 – 4 λεπτά προσθέτετε το σκόρδο και συνεχίζετε να σοτάρετε σε μέτρια φωτιά. Ρίχνετε τον πελτέ και τον κύβο και τον κιμά και τα σοτάρετε όλα μαζί μέχρι να πάρει χρώμα ο κιμάς. Σβήνετε με το κρασί και αφήνετε να εξατμιστεί το αλκοόλ.

Προσθέτετε τα κομματάκια ντομάτας, τη ζάχαρη, το αλάτι και το πιπέρι, τα μυρωδικά που εσείς θέλετε. Μαγειρεύετε 40 λεπτά σε σιγανή φωτιά μέχρι να απορροφήσει όλα τα υγρά του το φαγητό.
Στον κιμά ρίχνετε το 1/4 από την μπεσαμέλ και ανακατεύετε καλά. Στον πάτο του ταψιού βάζετε τα μακαρόνια και τα στρώνετε λίγο με μια σπάτουλα.

Από πάνω τον κιμά και από πάνω την υπόλοιπη μπεσαμέλ.Τέλος ρίχνετε το τυρί που κρατήσατε στην επιφάνεια του παστίτσιου και αν θέλετε ρίχνουμε και μερικά μικρά κομματάκια βούτυρου. Ψήνετε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 – 200 για 40 λεπτά ή μέχρι να πάρει καλό χρώμα.

Τετάρτη- Σπανακόρυζο κοκκινιστό

Εβδομαδιαίο Πρόγραμμα Διατροφής 23/10/17-29/10/17  Συνταγή από: sintayes.gr

Υλικά συνταγής

1 κιλό φρέσκο σπανάκι ψιλοκομμένο
3 πράσα ψιλοκομμένα
1 ξερό κρεμμύδι ψιλοκομμένο
4 φρέσκα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα
1/2 ματσάκι άνηθο ψιλοκομμένο
1/3 ματσάκι μάραθο ψιλοκομμένο
1 ποτήρι του νερού χυμό ντομάτας
5 μικρές ντομάτες ψιλοκομμένες ή 1 κουτί ντοματάκια κονκασέ
200 γρ. ρύζι καρολίνα
1/2 ποτηράκι του κρασιού χυμό λεμονιού
1/2 πορτοκαλιού το χυμό
1 ποτηράκι του κρασιού ελαιόλαδο
αλάτι πιπέρι

Εκτέλεση συνταγής

Πλένετε, στραγγίζετε το σπανάκι και το ψιλοκόβετε. Πλένετε επίσης και σουρώνετε το ρύζι. Τα αφήνετε στην άκρη.
Σε μια κατσαρόλα ζεσταίνετε το ελαιόλαδο και σοτάρετε καλά τα φρέσκα και ξερό κρεμμύδι μαζί με τα ψιλοκομμένα πράσα μέχρι να μαλακώσουν ελαφρώς. Προσθέτετε το σπανάκι τον άνηθο και το μάραθο και συνεχίζετε το σοτάρισμα ανακατεύοντας, μέχρι να “μαραθεί” το σπανάκι.
Προσθέτετε το χυμό ντομάτες και τις ψιλοκομμένες ντομάτες και συνεχίζετε το μαγείρεμα, ανακατεύοντας ανά διαστήματα, για 5 λ περίπου ή μέχρι να μαραθεί καλά το σπανάκι.
Ρίχνετε το ρύζι, αλατοπιπερώνετε, χαμηλώνετε τη φωτιά, σκεπάζετε τη κατσαρόλα και βράζετε το φαγητό για 15-20 λ περίπου ή μέχρι να μαλακώσει καλά το ρύζι. Κατά τη διάρκεια του σιγοβρασίματος μην ανακατεύετε το φαγητό απλά ανακινείστε τη κατσαρόλα για να μη κολλήσει.
Όταν θα είναι έτοιμο το ρύζι σβήνετε τη φωτιά ρίχνετε στο φαγητό το χυμό λεμονιού και πορτοκαλιού, ανακινείτε τη κατσαρόλα, και την αφήνετε πάνω στο ζεστό μάτι για 3 λ περίπου. Σερβίρετε το φαγητό σας ζεστό και το απολαμβάνετε με ζεστό ψωμί και τυρί φέτα (αν δεν νηστεύετε) ή με ελιές.

Δείτε ακόμη: Κοτόπουλο στο φούρνο με μουστάρδα

Πέμπτη- Φρικασέ χοιρινό με σπανάκι, μαρούλι και πράσο

Εβδομαδιαίο Πρόγραμμα Διατροφής 23/10/17-29/10/17Συνταγή στο: daddy-cool.gr

Παρασκευή- Ρεβύθια με λαζανάκι

Εβδομαδιαίο Πρόγραμμα Διατροφής 23/10/17-29/10/17Συνταγή από: argiro.gr

Υλικά Συνταγής

500 γραμ. ρεβύθια
1/4 φλ. ελαιόλαδο
1 σκ. σκόρδο
1 κλαδάκι φρέσκο δεντρολίβανο
1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
1 καρότο τριμμένο
1 συσκευασία ντομάτα ψιλοκομμένη
300 γραμ. λαζάνια ή άλλο ζυμαρικό
αλάτι
πιπέρι
τριμμένη παρμεζάνα ή πεκορίνο

Εκτέλεση

Για τα ρεβύθια κοκκινιστά με λαζανάκι που θα φτιάξουμε, μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε τα ρεβύθια που περίσσεψαν από το τραπέζι της προηγούμενης μέρας.

Διαφορετικά, μουλιάζουμε τα ρεβύθια μια ημέρα πριν. Τα στραγγίζουμε και τα βράζουμε σε μπόλικο νερό να μαλακώσουν.

Σε άλλη κατσαρόλα ζεσταίνουμε λίγο από το ελαιόλαδο και σοτάρουμε το σκόρδο σπασμένο μαζί με το δεντρολίβανο για 1-2 λεπτά. Τα αφαιρούμε. Προσθέτουμε το κρεμμύδι και το καρότο και αφήνουμε να μαραθούν χωρίς να πάρουν χρώμα. Προσθέτουμε τη ντομάτα, τα ρεβύθια και λίγο από το νερό των ρεβυθιών. Αλατοπιπερώνουμε και βράζουμε για 20′, τα ρεβύθια πρέπει να είναι αρκετά ζουμερά. Πολτοποιούμε 1/2 φλ. ρεβύθια στο μπλέντερ και τα ρίχνουμε στην σούπα να πυκνώσει.

Σπάμε τα λαζάνια σε μικρά κομμάτια και τα προσθέτουμε στη σούπα. Σιγοβράζουμε για λίγα λεπτά. Στο τέλος περιχύνουμε με το υπόλοιπο ελαιόλαδο.

Σερβίρουμε την πηχτή σούπα σε βαθιά πιάτα και πασπαλίζουμε με λίγη τριμμένη παρμεζάνα.

Εναλλακτικά, μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε μανέστρα, κοφτό μακαρόνι, κοχυλάκι ή χυλοπιτάκι.

Δείτε ακόμη: Χυλοπίτες με κιμά

Σάββατο- Λαβράκι φούρνου

Εβδομαδιαίο Πρόγραμμα Διατροφής 23/10/17-29/10/17         Συνταγή από: chefoulis.gr

Υλικά

Λαβράκι 2 τεμ από 400 γρ
Κρεμμύδι ξερό 1 τεμ σε χοντροκομμένες φέτες
Σκόρδο 1 σκελίδα ψιλοκομμένη
Ντοματίνια 500 γρ κομμένα στα δύο
Φύλλο δάφνης 1 τεμ
Λεμόνι 4 -5 φέτες
Ελαιόλαδο 3 κουταλιές σούπας
Αλάτι – πιπέρι
Μαϊντανός για πασπάλισμα

Οδηγίες

Σε ένα μπολ βάζουμε το κρεμμύδι, το σκόρδο, τα ντοματίνια,αλάτι,πιπέρι,το ελαιόλαδο και τα ανακατεύουμε όλα μαζί. Αδειάζουμε το μείγμα σε ένα αρκετά μεγάλο πυρίμαχο σκεύος, βάζουμε όλα τα υπόλοιπα υλικά μας, βάζουμε και τα καθαρισμένα ψάρια, τα αλατίζουμε, τα λαδώνουμε λίγο και σκεπάζουμε με αλουμινόχαρτο.Ψήνουμε στο φούρνο για 25-30 λεπτά (ανάλογα τον φούρνο μας). Στα τελευταία 5 λεπτά αφαιρούμε το αλουμινόχαρτο. Είναι έτοιμο να το απολαύσουμε πασπαλίζοντας με ψιλοκομμένο μαϊντανό.

Δείτε ακόμη: Χοιρινό ψαρονέφρι στο φούρνο Δοκιμάστε το και σίγουρα θα μείνετε ικανοποιημένοι με το αποτέλεσμα.

Κυριακή-  Σπιτική πίτσα (με αραβική πίτα)

Εβδομαδιαίο Πρόγραμμα Διατροφής 23/10/17-29/10/17Συνταγή από: dailycious.gr

ΥΛΙΚΑ

Για την σάλτσα ντομάτας:

3-4 μεγάλες ντομάτες αλεσμένες για σάλτσα,
λίγη ζάχαρη, αλάτι και πιπέρι,
2 πρέζες αποξηραμένο βασιλικό ή ρίγανη,
1 κ.σ. ελαιόλαδο.
Για τις πίτσες:

3 μεγάλες αραβικές πίτες,
κομμάτια ζαμπόν, γαλοπούλα ή σαλάμι (ή μπέικον όπως παρακάτω),
τριμμένο τυρί γκούντα ή μοτσαρέλα για πίτσα,
πράσινη πιπεριά κομμένη σε λεπτές ροδέλες από πάνω,
λεπτοκομμένα κομμάτια μπέικον, αν δεν βάλω άλλα αλλαντικά (στο τέλος για να ξεροψηθούν),
λεπτοκομμένες φέτες ντομάτας από πάνω (για να την «δροσίζει»).

Τρόπος Παρασκευής:

Ετοιμάζω λίγο νωρίτερα την σάλτσα ντομάτας και την αφήνω να βράσει προκειμένου να εξατμιστούν τα υγρά της ενώ λίγο πριν το τέλος προσθέτω το ελαιόλαδο. Σε περίπτωση που δεν έχω χρόνο να φτιάξω φρέσκια σάλτσα ντομάτας ή απλώς δεν την προτιμώ, μπορώ να βάλω 6 κ.σ. κέτσαπ (από 2 κ.σ. για κάθε πίτσα).

Λίγο αργότερα, στρώνω τις πίτες σε 2-3 ταψιά πάνω σε λαδόκολλα, σκεπάζω με την σάλτσα όλη την επιφάνεια, προσθέτω τα υπόλοιπα υλικά με την σειρά και φουρνίζω στο grill (χαμηλή ένταση) ή στην αντίσταση στους 210°C για 10-12′ (με ψήσιμο κι από την κάτω πλευρά της πίτσας).

Πίτα Εβδομάδας

Τυρομπουγάτσα με λιαστές ντομάτες

Εβδομαδιαίο Πρόγραμμα Διατροφής 23/10/17-29/10/17  Συνταγή από: sintayes.gr

Υλικά συνταγής

Για το φύλλο:

2 φύλλα ζύμη σφολιάτα κατά προτίμηση νωπή και όχι κατεψυγμένη
1 αυγό ελαφρώς χτυπημένο
½ φλ. τσαγιού γάλα
1 κ.σ. σουσάμι
2 κ.σ. ελαιόλαδο για άλειμμα ταψιού

Για τη γέμιση:

5 κ.σ. ελαιόλαδο
200 γρ. σιμιγδάλι ψιλό
1 λίτρο γάλα, ζεστό
350 γρ. φέτα μαλακή, θρυμματισμένη
100 γρ. κεφαλοτύρι πικάντικο, τριμμένο
3 αυγά, ελαφρώς χτυπημένα
1 φλ. τσαγιού λιαστές ντομάτες σε λάδι, καλά στραγγισμένες και ψιλοκομμένες
αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Εκτέλεση συνταγής

Για τη γέμιση: Σε μια μέτρια κατσαρόλα ζεσταίνετε σε μέτρια φωτιά το ελαιόλαδο. Μόλις κάψει ελαφρώς προσθέτετε, πασπαλιστά, το σιμιγδάλι ανακατεύοντας διαρκώς με ξύλινη κουτάλα για 3-4 λ ή μέχρι να πάρει ένα ανοιχτό καστανό χρώμα και βγάλει το άρωμά του. Μειώνετε τη φωτιά στο χαμηλό και προσθέτετε σταδιακά το ζεστό γάλα, ανακατεύοντας διαρκώς και έντονα με σύρμα, έτσι ώστε να απορροφάται η κάθε δόση από το σιμιγδάλι, πριν προσθέσετε την επόμενη, και έχετε στο τέλος μια ομοιογενή και πυκνή κρέμα.

Αποσύρετε αμέσως τη κρέμα από τη φωτιά, προσθέτετε τη φέτα, το κεφαλοτύρι, τα αυγά χτυπημένα, τις λιαστές ντομάτες, λίγο αλάτι (προσοχή στο αλάτι γιατί τα τυριά είναι αλμυρά) και άφθονο πιπέρι και ανακατεύετε πολύ καλά να ενσωματωθούν ισομερώς όλα τα υλικά. Αφήνετε το μείγμα στην άκρη μέχρι να κρυώσει καλά.

Για το φύλλο και το ψήσιμο: Προθερμαίνετε το φούρνο στους 180 βαθμούς και λαδώνετε καλά ένα βαθύ στρογγυλό ταψάκι με διάμετρο βάσης 26 εκ. Στρώνετε καλά με ένα φύλλο σφολιάτας,τη βάση και τα τοιχώματα του ταψιού ως τη μέση και αδειάζετε, ισομερώς, τη γέμιση μέσα στο φύλλο. Τη σκεπάζετε με το δεύτερο φύλλο σφολιάτας, γυρίζετε τις άκρες των φύλλων προς τα μέσα και τις στριμώχνετε στα τοιχώματα του ταψιού.

Σε ένα μικρό μπολάκι χτυπάτε το αυγό με το γάλα και περιχύνετε την επιφάνεια της πίτας. Απλώνετε το μείγμα με ένα πινέλο σε όλη την επιφάνεια της πίτας και τη πασπαλίζετε με το σουσάμι. Ψήνετε τη τυρομπουγάτσα σας, στο στο δεύτερο από κάτω ράφι του φούρνου για 1 περίπου ώρα ή μέχρι να ψηθεί από κάτω και ροδίσει και να γυαλίσει καλά η επιφάνειά της. Τη βγάζετε από το φούρνο, την αφήνετε να χλιαρίνει και τη σερβίρετε.

Γλυκά Εβδομάδας:

  • Εύκολο κέικ πορτοκαλιού χωρίς αυγά και βούτυρο

Εβδομαδιαίο Πρόγραμμα Διατροφής 23/10/17-29/10/17Συνταγή από: igastronomie.blogspot.gr

Υλικά:

•3 φλ. τσαγιού αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
•2 φλ. τσαγιού ζάχαρη
•1 φλ. τσαγιού λάδι
•1 φλ. τσαγιού τρούφα
•1 1/2 φλ. τσαγιού νερό
•2 κ.σ κονιάκ(προαιρετικά)
•1 φακελάκι μπέικιν
•2 βανίλιες
•1 πορτοκάλι ακέρωτο

Για το γλάσο

•200γρ κουβερτούρα με 55% κακάο
•1/2 φλ. τσαγιού χυμό πορτοκαλιού
•1 κ.σ μαργαρίνη
•2 κ.σ κονιάκ

Εκτέλεση:

•Πλένουμε καλά το πορτοκάλι,το κόβουμε στα 4 και το λιώνουμε στο μούλτι με την φλούδα
•Σε ένα μεγάλο μπολ βάζουμε το λάδι,την ζάχαρη το νερό,το κονιάκ,τις βανίλιες,το λιωμένο πορτοκάλι και το αλεύρι με το μπέικιν και ανακατεύουμε μέχρι να γίνουν ένα
•Προσθέτουμε την τρούφα και ανακατεύουμε ελαφρά

•Αδειάζουμε το μείγμα σε μια βουτυρωμένη και αλευρωμένη φόρμα και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για 60 λεπτά περίπου
•Βγάζουμε από τον φούρνο και αφήνουμε το κέικ να κρυώσει

•Σε ένα μικρό κατσαρολάκι βάζουμε την κουβερτούρα κομματιασμένη,τον χυμό και ανακατεύουμε σε πολύ χαμηλή φωτιά μέχρι να λιώσει

•Αποσύρουμε απο την φωτιά,προσθέτουμε την μαργαρίνη και το κονιάκ και ανακατεύουμε
•Ξεφορμάρουμε το κέικ σε μια πιατέλα και περιχύνουμε με το γλάσο.

  • Εκμέκ κανταιφι με κρέμα ζαχαρούχου!

Εβδομαδιαίο Πρόγραμμα Διατροφής 23/10/17-29/10/17   Συνταγή στο: daddy-cool.gr

 

Δείτε όλα τα μενού της εβδομάδας εδω

Close