Στην ομάδα μας συνταγές για παιδιά που μιλάω καθημερινά με μανούλες,το μόνιμο άγχος μας είναι «Τι να μαγειρέψω πάλι σήμερα;» έτσι και εγώ αποφάσισα κάθε Παρασκευή να βγάζω μία λίστα για τα φαγητά της εβδομάδας,μαζί με συνταγές!
Έτσι για να σας διευκολύνω λιγάκι!
Το διατροφικό πρόγραμμα είναι ενδεικτικό. Εσείς μπορείτε να το ακολουθήσετε κατά γράμμα, να διαλέξετε όποιο πιάτο σας αρέσει περισσότερο ή ακόμα και να τροποποιήσετε τις συνταγές ανάλογα τα γούστα σας!
Όποια μαμαδοφίλη θέλει μπορεί ευχαρίστως να μου στείλει το δικό της εβδομαδιαίο πρόγραμμα και εγώ θα χαρώ να το δημοσιεύσω!
Δευτέρα- τηγανιτές πατάτες με αβγά
Συνταγή από: oisintagesmas.gr
Υλικά:
3-4 πατάτες καθαρισμένες και κομμένες για τηγάνι
2 αβγά [ανάλογα πόσα θέλετε στην μερίδα σας ]
ελαιόλαδο
αλάτι πιπέρι
Παραλλαγή για ομελέτα:
Τα ίδια υλικά με τα παραπάνω και προσθέτουμε:
5 κουτ. σούπας γάλα
ζαμπόν ή γαλοπούλα σε φέτες τα οποία τα κόβουμε σε μικρά μικρά κομματάκια τετράγωνα
λίγη φέτα που την πατάμε πρώτα με το πιρούνι να λιώσει
τυρί ή κασέρι, γκούντα ή οτιδήποτε έχει περισσέψει στο ψυγείο
μπορείτε να προσθέσετε πιπεριά ψιλοκομμένη ή μανιτάρια ψιλοκομμένα ή κρεμμυδάκι ψιλοκομμένο
Σε πολλούς αρέσει και το κολοκυθάκι ή και λουκανικάκια .Ολα αυτά κατά προτίμηση
Εκτέλεση:
Αυγά μάτια
Τηγανίζουμε τις πατάτες μας και λίγο πρίν τις βγάλουμε σπάμε με προσοχή τα αβγά. Περιμένουμε 3 λεπτά να ψηθούν από κάτω και μετά με ένα κουτάλι ρίχνουμε λίγο λαδάκι απο αυτό που τηγανίζουμε επάνω στους κρόκους ανάλογα με το πόσο πηχτά τα θέλουμε και με προσοχή μην σπάσουν τα σερβίρουμε στο πιάτο.
ΜΥΣΤΙΚΟ
Οι τηγανιτές πατάτες γίνονται πολύ ωραίες και τραγανές αν ,βάλετε το τηγάνι με το λάδι στην φωτιά ,να κάψει ,τις ρίξετε μέσα και μετά από 2 λεπτά χαμηλώστε την φωτιά 2 βαθμούς ,μόλις τις δείτε ότι σχεδόν έχουν ψηθεί ανεβάστεπάλι την φωτιά να πάρουν χρώμα .
ΟΜΕΛΕΤΑ
Τηγανίζουμε τις πατάτες μέχρι το παραπάνω στάδιο πριν ανεβάσουμε την φωτιά .(αν θέλουμε τις κόβουμε και σε κυβάκια)
Σε ένα μπόλ σπάμε τουλάχιστον 4 αβγά, ρίχνουμε το αλατοπίπερο, το γάλα και προσθέτουμε ότι υλικό μας αρέσει ή ό,τι διαθέτουμε στο ψυγείο μας, από τυριά, ζαμπόν κ.τ.λ. Τα χτυπάμε με τον αβγοδάρτη πολύ καλά και το ρίχνουμε αυτό το μίγμα επάνω από τις πατάτες που τηγανίζονται στραγγίζοντας πρώτα εντελώς το λάδι (εύκολος τρόπος είναι βάλτε ένα καπάκι πάνω στο τηγάνι και γύρτε το αφήνοντας μία μικρή χαραμάδα και αδειάστε το περιττό λάδι). Κουνάμε και γέρνουμε το τηγάνι να πάει παντού το υλικό μας και αφού ψηθεί από κάτω με την βοήθεια ενός πιό μεγάλου πιάτου από την επιφάνεια του τηγανιού την αναποδογυρίζουμε να ψηθεί κι από την άλλη πλευρά και είναι έτοιμη!
Τρίτη- Κοτόσουπα με φιδέ
Συνταγή από: mageirikesdiadromes.gr
Συστατικά
1 μέτριο κοτόπουλο.
3 πατάτες μέτριες κομμένες κομμάτια.
3 καρότα κομμένα χοντρές ροδέλες.
1/2 σελινόριζα και φύλλα σέλινου κομμένα κομμάτια.
1 κρεμμύδι μέτριο κομμένο φέτες.
2 φωλιές φιδέ τριμμένες.
Αλάτι .Πιπέρι.
1κουταλιά σούπας φυτίνη.
1 κύβο ζωμό κότας οικολογικό.
Χυμό 2 λεμονιών.
Οδηγίες
Πλένουμε και βράζουμε το κοτόπουλο σε 3-4 λίτρα νερό. Το ξαφρίζουμε αν χρειαστεί. Το σουρώνουμε και αφαιρούμε την πέτσα και το ξεκοκαλίζουμε. Το κόβουμε σε μικρά κομμάτια
.Βάζουμε στο ζωμό του κοτόπουλου τα λαχανικά να βράσουν μαζί με το κύβο το αλάτι και το πιπέρι. Όταν βράσουν αρκετά προσθέτουμε την φιτίνη το κοτόπουλο κομμάτια και το λεμόνι.
Προς το τέλος βάζουμε και τον φιδέ! Σερβίρουμε με ζεστό ψωμί!
Λίγα μυστικά ακόμα
Αν το κοτόπουλο έχει πάχος παραλείπουμε την φιτίνη.Είναι μια σουπίτσα υγιεινή και νόστιμη!Ότι πρέπει για κρύο και καιρό και κρυωμένους ανθρώπους.
Τετάρτη- Φασολάκια και κολοκυθάκια με ντομάτα
Συνταγή στο: daddy-cool.gr
Πέμπτη- Σνίτσελ χοιρινά στο φούρνο με σάλτσα ντομάτας και μακαρόνια
Συνταγή από: sintayes.gr
Υλικά συνταγής
2 φλ. τσαγιού φρυγανιά τριμμένη
1/2 φλ. τσαγιού (30 γρ.) τριμμένο τυρί πεκορίνο ή παρμεζάνα
αλάτι πιπέρι
1 φλ. τσαγιού αλεύρι για όλες τις χρήσεις
3 μεγάλα αυγά
600 γρ. χοιρινά σνίτσελ
1 δόση σάλτσα ντομάτας βλέπε συνταγή εδώ
1/2 κιλό μακαρόνια Νο. 10 ή Νο. 6
1/3 φλ. τσαγιού σπορέλαιο
1 1/4 φλ. τσαγιού (140 γρ.) χοντροκομμένο τυρί μοτσαρέλα
1/3 φλ. τσαγιού τριμμένη παρμεζάνα + επιπλέον για πασπάλισμα
Εκτέλεση συνταγής
Σε ένα βαθύ πιάτο αναμιγνύετε τη τριμμένη φρυγανιά μαζί με το τριμμένο πεκορίνο και λίγο αλατοπίπερο. Σε δεύτερο πιάτο ρίχνετε το αλεύρι και σε τρίτο βαθύ πιάτο χτυπάτε τα αυγά. Αλατοπιπερώνετε τα σνίτσελ και τα πανάρετε καλά και από τις δύο πλευρές πρώτα στο αλεύρι, μετά στα χτυπημένα αυγά και τέλος στο μείγμα φρυγανιάς. Τα αφήνετε για 30 λ στην άκρη.
Εν τω μεταξύ, φτιάχνετε τη σάλτσα ντομάτας βασιλικού σύμφωνα με τις οδηγίες της συνταγής και την αφήνετε να σιγοβράζει. Επίσης σε άλλη μεγάλη κατσαρόλα, βράζετε σε μπόλικο, κοχλαστό, αλατισμένο νερό, τα μακαρόνια σας αλ” τέντε σύμφωνα με τις οδηγίες της συσκευασίας. Τα στραγγίζετε και τα ξαναβάζετε στη κατσαρόλα που τα βράσατε.
Ζεσταίνετε σταδιακά (σε κάθε παρτίδα) το λάδι σε μεγάλο τηγάνι, σε μέτρια προς υψηλή θερμοκρασία και τηγανίζετε σε παρτίδες τα σνίτσελ για 3-4 λ από κάθε πλευρά. Αφαιρείτε τα σνίτσελ από τη φωτιά και τα μεταφέρετε σε πιατέλα στρωμένη με απορροφητικό χαρτί κουζίνας. Επαναλαμβάνετε τη διαδικασία μέχρι να τηγανίσετε όλα τα σνίτσελ.
Παίρνετε ένα πυρίμαχο σκεύος με διάσταση βάσης 25×35 εκ. περίπου και απλώνετε στη βάση του το 1/2 φλ. τσαγιού της σάλτσας ντομάτας. Στρώνετε πάνω από τη σάλτσα, σε μια στρώση, τα σνίτσελ και καλύπτετε το κάθε ένα ισομερώς με το 1 φλ. τσαγιού σάλτσα ντομάτας. Από πάνω τα πασπαλίζετε με τη μοτσαρέλα και τη παρμεζάνα.
Σκεπάζετε το ταψί με αλουμινόχαρτο και ψήνετε τα σνίτσελ, σε προθερμασμένο στους 190 βαθμούς φούρνο για 14-15 λ. Αφαιρείτε το αλουμινόχαρτο και ψήνετε για 2-3 λ ακόμα να λιώσει και ροδίσει το τυρί.
Ρίχνετε μέσα στη κατσαρόλα με τα μακαρόνια τη σάλτσα ντομάτας που έμεινε και ανακατεύετε καλά να καλυφθούν τα μακαρόνια. Τα σερβίρετε πασπαλισμένα με λίγη επιπλέον τριμμένη παρμεζάνα (προαιρετικά), μαζί με το σνίτσελ και τα απολαμβάνετε.
Δείτε ακόμη; Μακαρόνια με σάλτσα μανιταριών !!!
Παρασκευή- Φακές με καρότο και ντομάτα
Συνταγή από: sidagi.gr
Υλικά
Για 2-4 άτομα
1 φύλλο δάφνης
2 κουταλιές του γλυκού αλάτι
2 κουταλιές του γλυκού πιπέρι
2 κουταλιές του γλυκού ξίδι
2 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο
500 γραμμάρια ψιλές φακές
1 ντοματάκι κονκασέ
2 καρότα ψολοκομμένα
1 μεγάλο ξερό κρεμμύδι
Εκτέλεση
Σε ένα ταψί ρίχνουμε τις φακές στεγνές και τις καθαρίζουμε. Σε ξύλο κοπής κόβουμε τα μανιτάρια και το κρεμμύδι σε χοντρά κομμάτια. Σε μια κατσαρόλα βράζουμε τα δύο λίτρα νερό. Σε άλλο σκεύος κατσαρόλας ρίχνουμε το λάδι και τσιγαρίζουμε τα κρεμμύδια , τα καρότα μαζι με τα μανιτάρια ρίχνοντας το ξίδι.
Στη συνέχεια ρίχνουμε τις φακές στη κατσαρόλα που βράζει το νερό και αφήνουμε σε χαμηλή εστία να σιγοβράσουν για 15 – 20 λεπτά. Έπειτα προσθέτουμε το ντοματάκι κονκασέ, το φύλλο δάφνης, το αλάτι, πιπέρι και λίγο ζεστό νερό αν χρειαστεί.
Αφήνουμε να μαγειρευτούν για άλλα 10 λεπτά μέχρι να δέσει η σάλτσα μας και σερβίρουμε με ζεστό χωριάτικο ψωμί και φέτα.
Σάββατο- Τσιπούρα με σπανάκι στό φούρνο!!!
Συνταγή από: mageirikikaisintages.blogspot.gr
ΥΛΙΚΑ
1 τσιπούρα ,η,σφυρίδα,η συναγρίδα.κ.α
1 κιλό σπανάκι φρέσκο
2 κρεμμυδάκια φρέσκα κομμένα σε ροδέλες
2 κρεμμύδια ξερά κομμένα σε ροδέλες
5 ντομάτες΄φρέσκες ώριμες ψιλοκομμένες
2 φύλλα δάφνης
1\2 φλυτζάνι του τσαγιού ελαιόλαδο
αλάτι -πιπέρι
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Καθαρίζετε καλά το ψάρι το πλένετε και το αφήνετε να στραγγίσει.
Καθαρίζετε και το σπανάκι το πλένετε πολύ καλά και το αφήνετε να στραγγίσει.
Βάζετε στην κατσαρόλα το μισό λάδι και ρίχνετε τα φρέσκα και ξερά κρεμμυδάκια τα τσιγαρίζετε για 2-3 λεπτά μέχρι να μαραθούν,προσθέτετε και το σπανάκι ,το αλατοπίπερο ,ανακατεύετε και το αφήνετε σε σιγανή φωτιά μέχρι να ψηθεί με τα υγρά του.
Βάζετε το ψάρι στο ταψί ,βάζετε κα το σπανάκι με τα κρεμμύδια γύρω γύρω,προσθέτετε και τις ντομάτες ψιλοκομμένες τα φύλλα δάφνης,και το υπόλοιπο ελαιόλαδο .
Το ψήνετε στούς 200 βαθμούς για 50 λεπτά μέχρι να ψηθεί το ψάρι και το σπανάκι.
ΤΟ ΜΥΣΤΙΚΟ ΜΑΣ
Οταν καθαρίσετε το σπανάκι πλύντε το καλά και αφήστε το για 10 λεπτά μέσα σε νερό με ξύδι ,ξεπλύντε το μετά καλά και μαγειρέψτε .
Κυριακή- Ριζότο με κεφτεδάκια σε σάλτσα ντομάτας
Συνταγή από: sintayes.gr
Υλικά συνταγής
1 δόση κεφτεδάκια (υλικά και εκτέλεση συνταγής εδώ) [*]
Για τη σάλτσα:
1/3 φλ. τσαγιού ελαιόλαδο
1 μικρό ξερό κρεμμύδι τριμμένο
1 σκελίδα σκόρδο ψιλοκομμένο
1 κουτί (400 γρ.) ντοματάκια κονκασέ
1 κ.σ. φρέσκο βασιλικό ψιλοκομμένο
1 κ.γ. ζάχαρη
αλάτι πιπέρι
Για το ριζότο:
3 φλ. τσαγιού ζωμό κότας + 2 φλ. νερό
2 κ.σ. ελαιόλαδο
1 ξερό κρεμμύδι ψιλοκομμένο
1 σκελίδα σκόρδο λιωμένη
1 1/2 φλ. τσαγιού ρύζι Arborio ή καρολίνα
3/4 φλ. τσαγιού τριμμένη παρμεζάνα
1/3 φλ. τσαγιού φύλλα φρέσκου βασιλικού
Εκτέλεση συνταγής
Για τα κεφτεδάκια: Φτιάχνετε τα κεφτεδάκια σύμφωνα με τις οδηγίες της συνταγής. Τα τηγανίζετε μέχρι να ροδίσουν και να “θωρακιστούν” καλά απ΄όλες τις πλευρές και τα μεταφέρετε σε ένα μπολ.
Για τη σάλτσα ντομάτας: Ζεσταίνετε σε κατσαρόλα το ελαιόλαδο και σοτάρετε το κρεμμύδι για 2 λ. Προσθέτετε το σκόρδο και σοτάρετε για 1 λ ακόμα. Ρίχνετε τα ντοματάκια κονκασέ, τη ζάχαρη, το βασιλικό, αλατοπίπερο, 3/4 φλ. νερό και τα κεφτεδάκια και τα βράζετε μέχρι να σωθούν τα υγρά και μείνει η σάλτσα σχεδόν με το λαδάκι της. Βγάζετε με τρυπητή κουτάλα τα κεφτεδάκια από τη κατσαρόλα (χωρίς τη σάλτσα που την αφήνετε στη κατσαρόλα) και τα αφήνετε σε πιατέλα.
Για το ριζότο: Προσθέτετε στη κατσαρόλα με τη σάλτσα το ζωμό κότας και 2 φλ. τσαγιού νερό και σιγοβράζετε σε μέτρια θερμοκρασία για 6-7 λ. Μόλις αρχίσει να σιγοβράζει η σάλτσα, κατεβάζετε τη κατσαρόλα από τη φωτιά.
Σε ένα μεγάλο βαθύ τηγάνι ζεσταίνετε το ελαιόλαδο και σοτάρετε το κρεμμύδι σε μέτρια προς δυνατή φωτιά για 2 λ. Προσθέτετε το σκόρδο και σοτάρετε ανακατεύοντας διαρκώς για 1 ακόμα λ.
Προσθέτετε το ρύζι και το σοτάρετε ανακατεύοντας για 1-2 λ διαρκώς μέχρι να γυαλίσει. Ρίχνετε το 1/3 φλ. τσαγιού μείγματος σάλτσας από τη κατσαρόλα και ανακατεύετε συνεχώς μέχρι να απορροφηθεί το υγρό. Επαναλαμβάνετε την ίδια διαδικασία με τον υπόλοιπο ζωμό ντομάτας, βάζοντας κάθε φορά 1/3 φλ. και περιμένοντας μέχρι να απορροφηθεί. Δοκιμάζετε το αλάτι και συμπληρώνετε ή μη αναλόγως.
Προσθέτετε τη μισή παρμεζάνα και τα κεφτεδάκια και τα αφήνετε για 2 λ ανακατεύοντας απαλά μέχρι να ζεσταθούν. Σερβίρετε σε μεγάλη πιατέλα σερβιρίσματος, πασπαλίζετε με την υπόλοιπη παρμεζάνα και γαρνίρετε με τα φύλλα βασιλικού.
[*] Προαιρετικά μπορείτε να φτιάξετε τη μισή ή τα 3/4 της δόσης και όχι ολόκληρη τη δόση για λιγότερα κεφτεδάκια μαζί με το ριζότο.
Πίτα Εβδομάδας:
Τυροπιτά με μπεσαμελ! Πολύ εύκολη και πολύ νόστιμη
Συνταγή στο: daddy-cool.gr
Γλυκά Εβδομάδας
- Μπισκότα σοκολάτας με πορτοκάλι και κανέλα
Συνταγή από: infokids.gr
Υλικά:
το ξύσμα ενός πορτοκαλιού
1 αβγό
½ φλ. μαύρη ζάχαρη
1 πρέζα κανέλα
3 γεμάτες κουταλιές κακάο σε σκόνη
1 κουταλιά γάλα
1 πρέζα αλάτι
½ φλ. σταφίδα σουλτανίνα
1 ½ φλ. αλεύρι + λίγο επιπλέον
125 γρ. βούτυρο
½ φλ. σταγόνες σοκολάτας
Εκτέλεση:
Λιώνετε το βούτυρο σε ένα μπρίκι σε πολύ χαμηλή φωτιά (ή στα μικροκύματα) και το αφήνετε να κρυώσει. Βάζετε το αβγό, τη μαύρη ζάχαρη, την κανέλα, το κακάο, το γάλα, το λιωμένο βούτυρο και 1 φλ. αλεύρι στο πολυμίξερ και τα χτυπάτε μέχρι να ομογενοποιηθούν. Ύστερα, προσθέτετε λίγο – λίγο το υπόλοιπο αλεύρι.
Αδειάζετε τη ζύμη σε μια λεκάνη και προσθέτετε το ξύσμα του πορτοκαλιού και τα σταφιδάκια και ζυμώνετε τη ζύμη να ενσωματωθούν. Αν κολλάει πολύ την πασπαλίζετε με αλεύρι και τη ζυμώνετε μέχρι που να μη κολλάει πια. Την πλάθετε σε μπάλα και την κρατάτε τυλιγμένη με πλαστική μεμβράνη στο ψυγείο για 1 ώρα.
Προθερμαίνετε το φούρνο στους 210°C. Ανοίγετε τη ζύμη σε χοντρό φύλλο πάνω σε ελαφρά αλευρωμένη επιφάνεια και την κόβετε σε μικρούς δίσκους με κουπ-πατ ή ένα ποτήρι.
Τους απλώνετε πάνω σε ταψί στρωμένο με αντικολλητική λαδόκολλα και βάζετε πάνω στον καθένα 6-7 σταγόνες σοκολάτας, πιέζοντάς τα ελαφρά για να κολλήσουν. Ψήνετε τα μπισκότα για 12 περίπου λεπτά στο φούρνο, τα ξεκολλάτε προσεχτικά και τα κρυώνετε πάνω σε σχάρα.
- Κολασμένη σοκολατοπιτα με λαχταριστο frosting σοκολατας! Απο τη Σοφη Τσιωπου
Συνταγή στο: daddy-cool.gr
Ειδήσεις σήμερα
- Ζώδια : Ερωτικές Προβλέψεις Εβδομάδας από 16/12/2024 ως 22/12/2024 για όλα τα ζώδια
- 20 πρωτότυπες συνταγές για Χριστουγεννιάτικο κορμό- Το ιδανικό επιδόρπιο για το γιορτινό τραπέζι
- Φως στο Τούνελ- Υπόθεση Αμαλιάδας : Ολη η αλήθεια για το τι έγινε το βράδυ πριν πεθάνει ο Παναγιωτάκης
- Άγιος Έρωτας : Η Χλόη φυλακισμένη σε ένα αγρόκτημα μακριά από τη Στέρνα
- Καιρός: Καταφτάνει η βαρυχειμωνιά – θα «ασπρίσει» και η Πάρνηθα τις επόμενες ημέρες