Στην ομάδα μας συνταγές για παιδιά που μιλάω καθημερινά με μανούλες,το μόνιμο άγχος μας είναι «Τι να μαγειρέψω πάλι σήμερα;» έτσι και εγώ αποφάσισα κάθε Παρασκευή να βγάζω μία λίστα για τα φαγητά της εβδομάδας,μαζί με συνταγές!
Έτσι για να σας διευκολύνω λιγάκι!
Το διατροφικό πρόγραμμα είναι ενδεικτικό. Εσείς μπορείτε να το ακολουθήσετε κατά γράμμα, να διαλέξετε όποιο πιάτο σας αρέσει περισσότερο ή ακόμα και να τροποποιήσετε τις συνταγές ανάλογα τα γούστα σας!
Όποια μαμαδοφίλη θέλει μπορεί ευχαρίστως να μου στείλει το δικό της εβδομαδιαίο πρόγραμμα και εγώ θα χαρώ να το δημοσιεύσω!
Δευτέρα-Πατάτες γιαχνί με κανέλα, δάφνη και ξερή ρίγανη
Συνταγή από: gastronomos
Υλικά
1 κιλό πατάτες, κομμένες σε κομμάτια σαν μισές μικρές λεμονόκουπες
3 ξερά κρεμμύδια, σε ψιλά καρέ
4 σκελίδες σκόρδου, σε φετάκια (ή όσο σκόρδο θέλουμε)
2/3 φλιτζ. τσαγιού ελαιόλαδο
2 κουτ. σούπας πελτές
4 δαφνόφυλλα
μαυροπίπερο σε σπυριά
1/2 κουτ. γλυκού γλυκό κόκκινο πιπέρι
1/3 κουτ. γλυκού κανέλα
1/3 κουτ. γλυκού κύμινο
1/2 κουτ. γλυκού ξερή ρίγανη, τριμμένη
αλάτι, μαυροπίπερο σε σπυριά
Διαδικασία
Σε μια ευρύχωρη κατσαρόλα τσιγαρίζουμε στο λάδι το κρεμμύδι σε μέτρια φωτιά, μέχρι να ροδίσει λίγο και να γλυκάνει. Ρίχνουμε τις πατάτες και τα σκόρδα και τα γυρνάμε όλα μαζί στην κατσαρόλα για 1 – 2 λεπτά, να τσιγαριστούν λίγο. Προσθέτουμε νερό ίσα που να σκεπάζει τα υλικά και βράζουμε για περίπου 5 – 10 λεπτά.
Στη συνέχεια, προσθέτουμε τον πελτέ διαλυμένο σε 1/2 φλιτζάνι νερό, αλάτι και όλα τα μπαχαρικά, σκεπάζουμε και μαγειρεύουμε για περίπου 15 λεπτά.
Ξεσκεπάζουμε, μετριάζουμε τη φωτιά και μαγειρεύουμε, σείοντας πότε-πότε την κατσαρόλα, για να μην κολλήσει το φαγητό, για άλλα περίπου 15 λεπτά ή μέχρι να σωθούν τα υγρά, να μελώσουν οι πατάτες και να μείνουν με το λάδι τους. Στο τέλος ρίχνουμε τη ρίγανη.
Σερβίρουμε το φαγητό χλιαρό ή σε θερμοκρασία δωματίου.
Συμβουλή: «Το ξερό κρεμμύδι θέλει καλό τσιγάρισµα, για να δώσει τη γεύση του στο φαγητό και να το βοηθήσει να χυλώσει.»
Τρίτη-Κοτόπουλο με λαχανικά σε σάλτσα μελιού και μουστάρδας με ρύζι
Συνταγή από: sintayes
Υλικά συνταγής
4 κ.σ. ελαιόλαδο
1 πράσο κομμένο σε λεπτές φέτες (μόνο το άσπρο μέρος)
500 γρ. φιλέτο στήθος κοτόπουλου, κομμένο σε κομμάτια 3 εκ.
1 κ.σ. μέλι
2 κ.σ. μουστάρδα απαλή
1 φλ. τσαγιού κρέμα γάλακτος
120 γρ. φασολάκια, καθαρισμένα και κομμένα στη μέση
100 γρ. αρακάς
αλάτι πιπέρι
200 γρ. μακρύκοκο ρύζι για πιλάφι
1 κ.σ. μαϊντανός, ψιλοκομμένος
Εκτέλεση συνταγής
Βράζετε τα φασολάκια και τον αρακά, σε μπόλικο αλατισμένο νερό, μέχρι να μαλακώσουν ελαφρώς (μην τα παραβράσετε και μαλακώσουν πολύ). Τα στραγγίζετε και τα αφήνετε στην άκρη.
Εν τω μεταξύ, ζεσταίνετε το ελαιόλαδο σε ένα μεγάλο, βαθύ τηγάνι σε μέτρια προς υψηλή θερμοκρασία και σοτάρετε το πράσο, πασπαλισμένο με 1 πρέζα αλάτι, για 3 λ περίπου ή μέχρι να μαλακώσει. Προσθέτετε τα κομμάτια κοτόπουλου, το αλατοπιπερώνετε και συνεχίζετε το σοτάρισμα για 5 λ ή μέχρι να ψηθεί και ροδίσει καλά απ” όλες τις πλευρές.
Προσθέτετε στο τηγάνι, το μέλι, τη μουστάρδα, ανακατεύετε, ρίχνετε τα φασολάκια, τον αρακά και τη κρέμα γάλακτος και ανακατεύετε απαλά. Μόλις έλθει σε σημείο βρασμού, χαμηλώνετε τη φωτιά στο χαμηλό, και σιγοβράζετε με ξεσκέπαστο το τηγάνι, για 7 λ περίπου ή μέχρι να μαλακώσουν καλά τα λαχανικά και ψηθεί μέχρι μέσα το κοτόπουλο.
Εν τω μεταξύ, φτιάχνετε το ρύζι, σύμφωνα με τις οδηγίες της συσκευασίας. Το σερβίρετε σε πιατέλα σερβιρίσματος, απλώνετε από πάνω το κοτόπουλο με τα λαχανικά και τη σάλτσα του και το πασπαλίζετε με το ψιλοκομμένο μαϊντανό.
Σημείωση: Τη ποσότητα του μελιού και της μουστάρδας, μπορείτε να την αυξομειώσετε σύμφωνα με τις προτιμήσεις σας.
Δείτε ακόμα: Λαχταριστό Κοτόπουλο με μπαλσάμικο και ντομάτα
Τετάρτη-Μελιτζάνες φούρνου με ντομάτα και παρμεζάνα
Συνταγή από: newsbeast
Υλικά για 2-4 άτομα
Για τη μελιτζάνα
3 μελιτζάνες χαραγμένες κατά μήκος
2 μεγάλα κρεμμύδια ψιλοκομμένα
2 μεγάλες ντομάτες κομμένες μεγάλους κύβους
1 κουταλιά σούπας πελτέ τομάτας
1 φλιτζάνι παρμεζάνα ψιλοκομμένη
Αλάτι
Πιπέρι
Μοσχοκάρυδο
Για το ντπ ντομάτας με πιπεριά
½ κουταλιά της σούπας ζάχαρη
¼κ κουταλιά της γλυκού κύμινο
¼ κουταλιά της γλυκού κάρυ
2 κουταλιά της σούπας ελαιόλαδο
1 ντομάτα χωρίς τους σπόρους κομμένη σε κύβους
2 ½ πιπέρια πράσινη χωρίς τους σπόρους κομμένη σε κύβους
1 κουταλιά της σούπας ξύδι από κόκκινο κρασί
Εκτέλεση
Για τη μελιτζάνα
Σε ένα ταψί στρώνουμε μια λαδόκολλα. Κόβουμε τις μελιτζάνες σε χοντρές φέτες 1,5 εκ και τις απλώνουμε στο ταψί πασπαλίζοντας με αλάτι και πιπέρι.
Σε ένα μπολ ανακατεύουμε την ψιλοκομμένη ντομάτα, την ψιλοκομμένο κρεμμύδι και την πάστα ντομάτας και ανακατεύουμε μέχρι να γίνει ένα ομοιογενές μείγμα.
Στη συνέχεια, βάζουμε από μισή κουταλιά της σούπας από το μείγμα ντομάτας πάνω σε κάθε φέτα μελιτζάνας και πασπαλίζουμε με τριμμένη παρμεζάνα.
Ψήνουμε στους 220 βαθμούς για 15-20 λεπτά. Αφού ψηθούν αφήνουμε 10 λεπτά να κρυώσουν και ετοιμάζουμε το μείγμα της ντομάτας.
Στη συνέχεια σερβίρουμε τις μελιτζάνες με ντιπ ντομάτας με πιπεριά.
Για το ντιπ ντομάτας με πιπεριά
Σε ένα μπολ ρίχνουμε όλα τα υλικά και ανακατεύουμε. Τοποθετούμε το μείγμα για 1 ώρα στο ψυγείο για να ενωθούν οι γεύσεις.
Δείτε ακόμα: Πεντανόστιμα Κολοκυθάκια & Μελιτζάνες με απίθανο κουρκούτι και συνοδευτικό τζατζίκι !!!!
Πέμπτη-Χοιρινά μπριζολάκια με σάλτσα μυρωδικών
Δείτε τη συνταγή στο: daddy-cool.gr
Παρασκευή-Ρεβιθάδα
Συνταγή από: icookgreek
Υλικά συνταγής
1 κιλό ρεβίθια
1 κούπα λάδι
2 φρέσκες ντομάτες
2 κρεμμύδια μέτρια
2 σκελίδες σκόρδο
1 λεμόνι
λίγο δεντρολίβανο
αλάτι, πιπέρι
Εκτέλεση συνταγής
Βάζουμε τα ρεβίθια σε μία κατσαρόλα με νερό και τα αφήνουμε όλο το βράδυ να μουλιάσουν. Την επομένη τα βράζουμε για 40 λεπτά περίπου (να μη παραβράσουν), τα σουρώνουμε και τα απλώνουμε σε ένα ταψί.
Σε μισή κούπα λάδι σοτάρουμε τα κρεμμύδια και το σκόρδο ψιλοκομμένα. Προσθέτουμε και τις ντομάτες αφού τις ξεφλουδίσουμε και τις κόψουμε σε κύβους. Τα αφήνουμε όλα μαζί να σταθούν για 2-3 λεπτά.
Τα αδειάζουμε κι αυτά στο ταψί με τα ρεβίθια, προσθέτουμε το υπόλοιπο ελαιόλαδο, αλατοπιπερώνουμε, ρίχνουμε το δενδρολίβανο και το λεμόνι ξεφλουδισμένο και κομμένο σε φέτες. Προσθέτουμε νερό ίσα για να καλυφτούν τα ρεβίθια και φουρνίζουμε σε προθερμασμένο φούρνο για 30 λεπτά στους 180° C.
Συμβουλή
Στη ρεβιθάδα πάει πολύ λίγη κόκκινη, καυτερή πιπερίτσα. Επίσης μπορείτε να την πασπαλίσετε στο τέλος με κάποιο φρέσκο μυρωδικό ψιλοκομμένο.
Σάββατο-Ψαρόσουπα αβγολέμονο
Δείτε τη συνταγή στο: daddy-cool.gr
Κυριακή-Παστίτσιο!!
Συνταγή από:mageirikikaisintages
Υλικά:
500 γραμ.μακαρόνια νο 2
3 τέταρτα κιμά
2 κρεμμύδια μέτρια τριμμένα στο τρίφτη
1 ποτηράκι κρασί λευκό
2 κοφτές κουταλιές της σούπας πελτέ ντομάτας [μπορούμε και με φρέσκες ντομάτες 4-5 ψιλοκομμένες]
ελαιόλαδο
αλάτι-πιπέρι-ζάχαρη
κρέμα μπεσαμέλ
6 -7 κουταλιές της σούπας βούτυρο
10 κουταλιές της σούπας αλεύρι
2 κρόκους αβγών για την κρέμα
2 αβγά ολόκληρα για τα μακαρόνια
1 λίτρο γάλα (να έχετε και λίγο παραπάνω, μπορεί να χρειαστεί στο πήξιμο της κρέμα
τυρί τριμμένο
μοσχοκάρυδο
Βράζουμε τα μακαρόνια στο χρόνο που αναγράφετε στην συσκευασία .Τα στραγγίζουμε στο σουρωτήρι και τα αφήνουμε να περιμένουν
.
Σε κατσαρολάκι βαθύ βάζουμε τον κιμά με νερό τόσο όσο να το σκεπάζει ,με τα χέρια μας [καθαρά] λιώνουμε τον κιμά μέσα στο νερό να γίνει σπυρωτός και βάζουμε το κατσαρολάκι μας στην φωτιά .Μόλις αρχίσει να βράζει το αφήνουμε για 10 λεπτά και προσθέτουμε τον πελτέ ,η την ντομάτα την φρέσκια ,ανάλογα τι θα επιλέξουμε ,το αλατοπίπερο,το κρεμμύδι,το ελαιόλαδο και ελάχιστη ζάχαρη .Τα αφήνουμε σε σιγανή προς μέτρια φωτιά να σιγομαγειρευτούν περίπου 20 λεπτά,10 λεπτά πριν το τέλος αποσύρουμε το καπάκι δυναμώνουμε την φωτιά να πήξει η σάλτσα μας .
.Συγχρόνως αν θέλουμε ετοιμάζουμε την κρέμα μπεσαμέλ.
Σε βαθιά κατσαρόλα βάζουμε το βούτυρο και ανακατεύουμε με τον αβγοδάρτη να λιώση πάντα σε μέτρια θερμοκρασία .Προσθέτουμε και το αλεύρι μονοκόματο όλο ανακατεύοντας γρήγορα ,Μόλις γίνει ένα μίγμα με το βούτυρο προσθέτουμε και το γάλα κατ ευθείαν από την συσκευασία του και ανακατεύουμε συνέχεια ,σε λίγα λεπτά θα μας πήξει ,αν δούμε κι είναι πολύ πηχτή προσθέτουμε γάλα ανακατεύοντας μέχρι να έρθει να γίνει σαν την κρέμα για μωρά ,ούτε πολύ ρευστή ,αλλά ούτε πολύ πηχτή.
Αμέσως προσθέτουμε τους κρόκους των αβγών ανακατεύοντας συνέχεια για 3-4 λεπτά ,προσθέτουμε λίγο αλάτι,μοσχοκάρυδο στην άκρη του κουταλιού και τέλος 1 χούφτα τυρί τριμμένο,και ανακατεύουμε καλά ,την αποσύρουμε απο την φωτιά.
σημείωση
ξεχάστε το χλιαρό γάλα.μια χαρά γίνετε έτσι ,καθώς καθώς και το τσιγαρισμένο κιμά ,ο τρόπος που σας προτείνω είναι δοκιμασμένος χρόνια και γίνετε ο κιμάς σπυρωτός και το παστίτσιο φανταστικό κι εύκολο .
τι κάνουμε τώρα .
Παίρνουμε ένα ταψί το λαδώνουμε αδειάζουμε όλα τα μακαρόνια μέσα και σε ένα μπόλ βαθύ ρίχνουμε 1/2 φλυτζάνι τσαγιού γάλα και 1 με 2 αβγά ολόκληρα ,τα χτυπάμε με το πιρούνι και ρίχνουμε το μίγμα αυτό πάνω στα μακαρόνια μέσα στο ταψί ,ανακατεύουμε καλά [αυτό το κάνουμε για να μην είναι στεγνά τα μακαρόνια] και βγάζουμε τα μισά σε μία κατσαρόλα η μπόλ και αυτά που αφήσαμε μέσα στο ταψί τα πασπαλίζουμε με τυρί τριμμένο .
Μέσα στο κιμά τώρα προσθέτουμε 2 κουταλιές μπεσαμέλ της σούπας και ανακατεύουμε καλά .Μεταφέρουμε το κιμά πάνω από τα μακαρόνια και τον στρώνουμε ομοιόμορφα .Πασπαλίζουμε και την επιφάνεια του κιμά με τριμμένο τυρί.
Σκεπάζουμε το κιμά με τα υπόλοιπα μακαρόνια και ρίχνουμε πάλι λίγο τυρί τριμμένο ,αμέσως επόμενο βήμα είναι να αδειάσουμε την κρέμα μας επάνω καιο να την στρώσουμε ωραία και ίσια ,πασπαλίζουμε με τυρί κι ελάχιστη τριμμένη φρυγανια σε όλη την επιφάνεια του.
Εχουμε προθερμάνει τον φούρνο στούς 200 βαθμούς και το ψήνουμε πάνω κάτω η αντίσταση μέχρι να πάρει χρυσαφί χρώμα.,και αφού κρυώσει το κόβουμε σε τετράγωνα κομμάτια και καλή σας όρεξη !!
Πίτα Εβδομάδας!
- Πίτα με σπανάκι, πράσα και σπιτικό φύλλο κουρού
Συνταγή από:sintayes
Υλικά συνταγής
Για τη ζύμη:
500 γρ. αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
1 κ.γ. αλάτι
1/2 κ.σ. ρίγανη
250 γρ. βούτυρο κρύο κομμένο σε κομματάκια
250 γρ. γιαούρτι στραγγιστό
1 αυγό
Για τη γέμιση:
1/2 κιλό σπανάκι ψιλοκομμένο
400 γρ. πράσα ψιλοκομμένα
7 κρεμμυδάκια φρέσκα ψιλοκομμένα
1/2 ματσάκι άνηθο, ψιλοκομμένο
1 φλ. τσαγιού ντομάτες λιαστές σε λάδι, ψιλοκομμένες
300 γρ. φέτα θρυμματισμένη
3 αυγά ελαφρώς χτυπημένα
50 ml ελαιόλαδο
αλάτι πιπέρι
Για τη πίτα:
200 ml γάλα
50 ml ελαιόλαδο
1/2 φλ. τσαγιού σουσάμι για πασπάλισμα
Εκτέλεση συνταγής
Για τη ζύμη: Κοσκινίζετε το αλεύρι σε λεκάνη, προσθέτετε το αλάτι, τη ρίγανη και τα κομματάκια βουτύρου. Τρίβετε με τα δάχτυλά σας το μείγμα, με έντονες και γρήγορες κινήσεις ώστε να ενωθούν με το αλεύρι και το μείγμα να μοιάζει με λεπτά ψίχουλα.
Προσθέτετε το γιαούρτι και το αυγό και συνεχίζετε να ζυμώνετε καλά τα υλικά με τα χέρια σας [ή με το γάντζο του μίξερ] για 3 – 4 λεπτά, μέχρι να φτιάξετε μια μέτρια ζύμη. Την πλάθετε σε μπάλα, την τυλίγετε με διάφανη μεμβράνη και την αφήνετε στο ψυγείο για 40-50 λ.
Για τη γέμιση: Εν τω μεταξύ φτιάχνετε τη γέμιση. Πλένετε και ψιλοκόβετε το σπανάκι, τα πράσα, τα κρεμμυδάκια και τον άνηθο και τα βάζετε σε μεγάλο μπολ. Προσθέτετε στο μπολ και όλα τα υπόλοιπα υλικά για τη γέμιση, ανακατεύετε καλά και αφήνετε το μείγμα στην άκρη.
Για τη πίτα: Προθερμαίνετε το φούρνο στους 180ºC. Λαδώνετε ένα μεγάλο στρογγυλό ταψί, διαμέτρου 36 – 38 εκ. . Ξετυλίγετε τη ζύμη και τη χωρίζετε σε δύο ίσα μέρη. Σε μια ελαφρώς αλευρωμένη επιφάνεια ανοίγετε με τον πλάστη το ένα κομμάτι ζύμης, σε στρογγυλό φύλλο με διάμετρο λίγα εκατοστά μεγαλύτερη από τη διάμετρο του ταψιού (περίπου 40 εκ.). Στρώνετε προσεκτικά το ανοιγμένο φύλλο, καλύπτοντας και τα τοιχώματα.
Αδειάζετε τη γέμιση στο ταψί. Ανοίγετε και το δεύτερο κομμάτι ζύμης σε φύλλο με διάμετρο όση και η διάμετρος του ταψιού και σκεπάζετε τη γέμιση. Φέρνετε τις άκρες του κάτω φύλλου προς τα μέσα και τις στριμώχνετε στα τοιχώματα του ταψιού για να σφραγίσετε τη γέμιση.
Χαράζετε την πίτα σε τετράγωνα κομμάτια και την περιχύνετε με το γάλα και το ελαιόλαδο. Πασπαλίζετε με το σουσάμι και βάζετε το ταψί στο φούρνο. Ψήνετε την πίτα για 1 ώρα, μέχρι να ροδίσει και τη σερβίρετε χλιαρή ή κρύα.
Γλυκά Εβδομάδας
- Ατομικα κεκακια χωρις γαλα και χωρις αυγα
Δείτε τη συνταγή στο: daddy-cool.gr
- Μπισκότα με βρώμη και μπανάνα.
Συνταγή από: e-cook.eu
Υλικά
Προετοιμασία: 5 λεπτά
Μερίδες: 15-20
» 2 μπανάνες ώριμες πολτοποιημένες
» 6 κ.τ.σ. βρώμη ή κινόα
Εκτέλεση
Χρόνος Μαγειρέματος: 10 λεπτά
– Ανακατεύετε τις μπανάνες και την βρώμη σε ένα μπολ.
– Παίρνετε μια-μια κουταλιά της σούπας από το μείγμα και το τοποθετείτε σε λαμαρίνα με λαδόκολλα.
– Ψήνετε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200 βαθμούς για 10 λεπτά.
Ειδήσεις σήμερα
- Ζώδια : Ερωτικές Προβλέψεις Εβδομάδας από 16/12/2024 ως 22/12/2024 για όλα τα ζώδια
- 20 πρωτότυπες συνταγές για Χριστουγεννιάτικο κορμό- Το ιδανικό επιδόρπιο για το γιορτινό τραπέζι
- Φως στο Τούνελ- Υπόθεση Αμαλιάδας : Ολη η αλήθεια για το τι έγινε το βράδυ πριν πεθάνει ο Παναγιωτάκης
- Άγιος Έρωτας : Η Χλόη φυλακισμένη σε ένα αγρόκτημα μακριά από τη Στέρνα
- Καιρός: Καταφτάνει η βαρυχειμωνιά – θα «ασπρίσει» και η Πάρνηθα τις επόμενες ημέρες