Τώρα που τα φρέσκα φασολάκια υπάρχουν σε αφθονία, είναι ευκαιρία να φτιάξουμε τουρσιά όπως ακριβώς έκαναν και οι νοικοκυρές στον Πόντο για να έχουν καλοκαιρινά λαχανικά το χειμώνα. (Η λέξη στύπα προέρχεται από τη λέξη «στυφός».)

ΥΛΙΚA
1 κιλό φασολάκια φρέσκα (τσαουλιά ή μπαρμπούνια)
3 φλ. ξίδι
1 κεφάλι σκόρδο
καυτερές πιπεριές (όσες θέλετε)
3 κ.σ. αλάτι χοντρό
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Καθαρίζουμε τα φασολάκια και τα ρίχνουμε σε βραστό νερό να ζεματιστούν για 10-15΄. Τα βάζουμε σε σουρωτήρι να στραγγίσουν.
Αφού κρυώσουν, τα τοποθετούμε σε μεγάλο γυάλινο βάζο. Ρίχνουμε μέσα στο βάζο τις σκελίδες του σκόρδου καθαρισμένες και τις καυτερές πιπεριές. Μπορούμε να προσθέσουμε και άλλα μυρωδικά της αρεσκείας μας, όπως κόλιανδρο, σέλινο κτλ.
Συμπληρώνουμε με νερό στο οποίο έχουμε ρίξει το αλάτι και το ξίδι και κλείνουμε καλά. Αφήνουμε το βάζο στο ψυγείο για 24 ώρες πριν καταναλώσουμε τα στύπα. Διατηρούνται για 2-3 μήνες στο ψυγείο.

Με ανάλογο τρόπο παρασκευάζονται και τα στύπα από άλλα λαχανικά όπως: Πράσινες ντομάτες, πιπεριές,
μελιτζάνες κ.ά. Για να δείτε πώς φτιάχνουμε μελιτζάνες τουρσί, πατήστε εδώ.

Τμήμα σύνταξης pontos-news.gr