Το πορτοκάλι είναι ένα φρούτο με ιδιαίτερη γεύση, πολύ θρεπτικό και μπορεί να απογειώσει κάθε πιάτο. Χρησιμοποιείται αρκετά τόσο στη μαγειρική όσο και στην ζαχαροπλαστική. Βρήκαμε λοιπόν για εσάς, απίστευτες γλυκές συνταγές με πορτοκάλι που σίγουρα θα τις προσθέσετε στα αγαπημένα σας γλυκά.
Τάρτα πορτοκάλι
Συνταγή από: protothema.gr
Υλικά για 4 άτομα:
Για τη ζύμη:
120γρ. βούτυρο
200γρ. αλεύρι
50γρ. φουντούκια τριμμένα
50γρ. ζάχαρη άχνη
1 αβγό ολόκληρο
Για την κρέμα ζαχαροπλαστικής:
200ml γάλα
50ml σούπας χυμό πορτοκάλι
50γρ. ζάχαρη
1 αβγό
35γρ. αλεύρι
ξύσμα από 1 πορτοκάλι
1 κουτ. γλυκού βούτυρο
Για τη διακόσμηση:
2 μεγάλα πορτοκάλια, κομμένα σε ροδέλες
100ml νερό
150ml ζάχαρη
Εκτέλεση:
Χτυπάτε τα υλικά της ζύμης στο μίξερ (με τους γάντζους) για λίγη ώρα μέχρι το μείγμα να γίνει μία ομοιογενής, εύπλαστη ζύμη. Την αφήνετε να σταθεί για μισή ώρα στο ψυγείο σκεπασμένη με μεμβράνη.
Για την κρέμα: Βάζετε το αλεύρι σε βαθύ σκεύος και ρίχνετε πρώτα τη ζάχαρη και μετά το αβγό. Ανακατεύετε με αβγοδάρτη για να γίνει χυλός.
Σε κατσαρολάκι βράζετε το γάλα με το ξύσμα πορτοκαλιού, ρίχνετε τη μισή ποσότητα στο μίγμα του αβγού και ανακατεύετε καλά. Μεταφέρετε το νέο μίγμα στο κατσαρολάκι, προσθέτετε το υπόλοιπο γάλα, το χυμό πορτοκαλιού και ανακατεύετε διαρκώς με σύρμα πάνω σε μέτρια φωτιά. Μόλις η κρέμα πάρει βράση και πήξει την απομακρύνετε από τη φωτιά και προσθέτετε το βούτυρο. Ανακατεύετε και την αφήνετε να κρυώσει.
Ανοίγετε τη ζύμη σε φύλλο πάχους 0,5εκ. και την απλώνετε σε φόρμα τάρτας 22εκ. και ύψους 3-4εκ.
Απλώνετε την κρέμα ζαχαροπλαστικής στη βάση της τάρτας και ψήνετε για 40 λεπτά περίπου στους 170°C. Βγάζετε την τάρτα από τη φόρμα και την αφήνετε να κρυώσει καλά.
Στο μεταξύ ετοιμάζετε τα πορτοκάλια της επικάλυψης: Βράζετε τα πορτοκάλια με λίγο νερό για 5 λεπτά και τα στραγγίζετε. Σε ένα τηγάνι ζεσταίνετε το νερό με τη ζάχαρη και, όταν λιώσει η ζάχαρη, ρίχνετε τις ροδέλες πορτοκαλιού. Σιγοβράζετε μέχρι να αρχίσουν να καραμελώνουν. Τις γυρνάτε για να πάρουν χρώμα και από τις δύο πλευρές και μετά τις απλώνετε σε σχάρα να κρυώσουν.
Καλύπτετε την επιφάνεια της τάρτας με τις ροδέλες πορτοκαλιού ώστε η κάθε φέτα να καλύπτει το μισό της άλλης.
Πορτοκαλόπιτα με μαύρη σοκολάτα
Δείτε τη συνταγή στο: daddy-cool.gr
Μάφινς Πορτοκαλιού
Συνταγή από: newsdiet.gr
Υλικά:
1 πορτοκάλι, κομμένο στα τέσσερα (ΟΛΟΚΛΗΡΟ ΜΕ ΤΗ ΦΛΟΥΔΑ, χωρίς τα κουκούτσια)
½ κούπα χυμό πορτοκαλιού
1 μεγάλο αυγό
½ κούπα βούτυρο ή μαργαρίνη
1 3/4 κούπες αλεύρι για όλες τις χρήσεις
3/4 κούπα ζάχαρη
1 κ.γ μπέικιν πάουντερ
1 κ.γ μαγειρική σόδα
Διαδικασία:
Προθερμαίνετε το φούρνο στους 180 .
Βάλτε το πορτοκάλι στο μπλέντερ μαζί με το χυμό πορτοκαλιού μέχρι να πολτοποιηθούν.
Προσθέστε αυγό και το βούτυρο.
Aνακατέψτε τα ξηρά συστατικά μαζί σε ένα ξεχωριστό μπολ.
Προσθέστε στη συνέχεια στο μίγμα με το πορτοκάλι.
Ριξτε το μείγμα σε φόρμες για muffin, γεμιστε τα 3 / 4 της φόρμας.
Ψήνετε σε προθερμασμένο φούρνο για 20 λεπτά.
Δείτε ακόμη: Γλυκάκια με πέντε υλικά σε πέντε λεπτά
Κέικ σοκολάτας με πορτοκάλι
Συνταγή από: chefoulis.gr
Υλικά
Για την κρέμα
Πορτοκάλια 500 γρ από τον χυμό τους
Ζάχαρη 80 γρ
Κορν φλαουρ 50 γρ
Πορτοκάλι 1 μόνο το ξύσμα τριμμένο
Χρώμα ζαχαροπλαστικής 2-3 σταγόνες κίτρινο
Για το κέικ
Φαρίνα 250 γρ
Ζάχαρη 200 γρ
Βούτυρο 125 γρ λιωμένο
Γάλα 1/2 ποτήρι
Κακάο 3 κουταλιές σούπας
Πορτοκάλι 1 ξύσμα τριμμένο και χυμό
Μπέικιν πάουντερ 1/2 κουταλάκι γλυκού
Αυγά 2 σε θερμοκρασία δωματίου
Για το σιρόπι
Νερό 1/2 ποτήρι
Ζάχαρη 1 κουταλιά σούπας
Λικερ Grand Marnier 1 κουταλάκι γλυκού
Οδηγίες
Για το κέικ : Σε ένα βαθύ μπολ χτυπάμε την ζάχαρη με τα αυγά καλά και προσθέτουμε σταδιακά όλα τα υλικά μας και συνεχίζουμε το χτύπημα μέχρι να ομοιογενοποιηθούν. Αδειάζουμε το μείγμα σε βουτυρωμένη στενόμακρη φόρμα και ψήνουμε στους 170 βαθμούς για 35 -40 λεπτά. Τρυπάμε στο τέλος με μια οδοντογλυφίδα κι αν βγει καθαρή τότε είναι έτοιμο.Το αφήνουμε να κρυώσει.
Για την κρέμα : Σε μια κατσαρόλα βάζουμε τον χυμό μας με το κορν φλάουρ, ανακατεύουμε με σύρμα να διαλυθεί καλά, σε χαμηλή φωτιά, προσθέτουμε την ζάχαρη, το ξύσμα πορτοκαλιού , το χρώμα ζαχαροπλαστικής (λίγο και δοκιμάζουμε αν είναι ξινό να προσθέσουμε λίγη ζάχαρη ακόμη), ανακατεύουμε μέχρι να πήξει η κρέμα μας και αφήνουμε να κρυώσει ελαφρώς ώστε να την βάλουμε στο ψυγείο για 60 λεπτά.
Για το σιρόπι : Ανακατεύουμε στο 1/2 ποτήρι νερού την ζάχαρη με το λικέρ καλά, να διαλυθεί η ζάχαρη.
Συναρμολόγηση : Κόβουμε το πάνω σημείο του κέικ μας ώστε να το ισιώσουμε λίγο και το χωρίζουμε σε δύο τεμάχια. Τα σιροπιάζουμε και από τις δυο πλευρές. Το ένα τεμάχιο το βάζουμε σαν βάση και απλώνουμε κρέμα πάνω του. Βάζουμε το δεύτερο τεμάχιο από πάνω και το καλύπτουμε πάλι με κρέμα. Το αφήνουμε στο ψυγείο να δέσει για 15 λεπτά και είναι έτοιμο για σερβίρισμα.
* Μπορούμε να διακοσμήσουμε από πάνω με γραμμούλες σοκολάτας, λιώνοντας κουβερτούρα.
Μπισκότα γεμιστά με κρέμα πορτοκάλι
Συνταγή από: chefoulis.gr
Υλικά
Για τα μπισκότα
Αλεύρι για όλες τις χρήσεις 1/2 κιλό
Βούτυρο 250 γρ σε θερμοκρασία δωματίου
Αυγά 2
Ζάχαρη 1 φλιτζάνι τσαγιού
Μπέικιν πάουντερ 1 φακελάκι
Ξύσμα πορτοκαλιού από 1 πορτοκάλι
Για την κρέμα πορτοκάλι
Πορτοκάλια 500 γρ από τον χυμό τους
Ζάχαρη 80 γρ
Κορν φλαουρ 50 γρ
Πορτοκάλι 1 μόνο το ξύσμα
Για την επικάλυψη
Σοκολάτα γάλακτος 200 γρ
Οδηγίες
Μπισκότα : Σε ένα μπολ χτυπάμε με το μίξερ το βούτυρο με την ζάχαρη πολύ καλά, μετά προσθέτουμε τα αυγά και συνεχίζουμε το χτύπημα. Στην συνέχεια βάζουμε το αλεύρι και όλα τα υπόλοιπα υλικά και τα ζυμώνουμε μέχρι να γίνει μια λεία ζύμη.Τυλίγουμε την ζύμη με διάφανη μεμβράνη και την αφήνουμε στο ψυγείο για 60 λεπτά. Στην συνέχεια ανοίγουμε την ζύμη με τον πλάστη περίπου 2 εκ πάχος και κόβουμε με στρογγυλά κουπ πατ (αν δεν έχουμε τα κόβουμε με ένα ποτήρι) τα μπισκότα μας. Τα βάζουμε σε λαδόκολλα που στρώσαμε στην λαμαρίνα και τα ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 170 βαθμούς για 15 λεπτά (ανάλογα τον φούρνο μας). Μόλις τα βγάλουμε από τον φούρνο τα πιέζουμε στο κέντρο λίγο με το χέρι να πατηθούν όσο είναι μαλακά ώστε να βάλουμε αργότερα την κρέμα μέσα. Αφήνουμε να κρυώσουν.
Κρέμα πορτοκάλι : Σε μια κατσαρόλα βάζουμε τον χυμό πορτοκαλιού με το κορν φλάουρ, ανακατεύουμε με σύρμα να διαλυθεί καλά σε χαμηλή φωτιά,προσθέτουμε την ζάχαρη και το ξύσμα πορτοκαλιού και ανακατεύουμε μέχρι να λιώσει η ζάχαρη. Δοκιμάζουμε κι αν είναι ξινό προσθέτουμε λίγη ζάχαρη ακόμη. Δυναμώνουμε την φωτιά και ανακατεύουμε μέχρι να πήξει η κρέμα μας. Την αφήνουμε να κρυώσει ελαφρώς και την βάζουμε στο ψυγείο για περίπου 30 λεπτά.
Συναρμολόγηση : Λιώνουμε την σοκολάτα μας με την διαδικασία μπεν μαρί. Τοποθετούμε στην σχάρα τα μπισκότα μας από την επίπεδη επιφάνεια τους και τα αλείφουμε με την σοκολάτα. Αφήνουμε να κρυώσει καλά η σοκολάτα. Μετά τα γυρίζουμε από την άλλη πλευρά και με ένα κουτάλι τα γεμίζουμε με την κρέμα μας. Κάνουμε πάνω από την κρέμα γραμμούλες με την βοήθεια κορνέ και τα απολαμβάνουμε.
Μπαστουνάκια πορτοκαλιού με σοκολάτα
Συνταγή στο: daddy-cool.gr
Γεμιστά πορτοκάλια με σοκολάτα ganache
Συνταγή απο: sidagi.gr
Υλικά
Για 2-4 άτομα
225 γραμμάρια σοκολάτα ημίγλυκη, χοντροκομμένα
1 φλιτζάνι κρέμα γάλακτος με 35 % λιπαρά
1 κουταλιά της σούπας ανάλατο βούτυρο, σε θερμοκρασία δωματίου
3 πορτοκάλια κομμένα στη μέση και καθαρισμένα από τη σάρκα τους
Εκτέλεση
Φτιάξτε ένα ιδιαίτερο γλυκάκι για όλες τις ώρες! Δείτε βήμα βήμα τη συνταγή!
Για τα πορτοκάλια
Σε ξύλο κοπής κόβετε τα πορτοκάλια στη μέση κατά μήκος και με ένα μαχαιράκι χαράσσουμε ολόγυρα την σάρκα τους. Στη συνέχεια με ένα κουταλάκι αφαιρούμε τη σάρκα από τα πορτοκάλι και αφήνουμε στην άκρη για το γέμισμα.
Για τη γκανάζ
Τοποθετήστε τη σοκολάτα σε ένα πυρίμαχο μπολ μεσαίου μεγέθους.
Τοποθετήστε την κρέμα σε μια μικρή κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά και αφήνουμε να σιγοβράσει.
Ρίξτε πάνω από τη σοκολάτα και αφήστε το μέχρι να μαλακώσει η σοκολάτα, περίπου 5 λεπτά.
Προσθέστε το βούτυρο και ανακατεύετε μέχρι να μαλακώσει.
Για τη συναρμολόγηση
Τοποθετούμε τις κούπες από τα πορτοκάλια μέσα σε φόρμα για μάφινς (αυτό το κάνουμε για να σταθεροποιήσουμε τα πορτοκάλια. Στη συνέχεια γεμίζουμε τις κούπες από τα πορτοκάλια με τη σοκολάτα γκανάζ και αποθηκεύουμε στο ψυγείο για 1 -2 ώρες. Τέλος αφαιρείτε από το ψυγείο και κόβετε σε φέτες.
Πανακότα πορτοκάλι
Συνταγή στο: daddy-cool.gr
Δείτε ακόμη: Φανταστικά γλυκά με μπανάνα: 5 συνταγές για να παραμιλάτε
Μπαβαρουάζ πορτοκάλι
Συνταγή από: sintages-jotis.gr
Υλικά:
1 κουτί Panna Cotta με Σιρόπι Σοκολάτα ΓIΩTHΣ
500 ml (2½ φλιτζ. τσαγιού) χυμός πορτοκάλι (όχι φρέσκος)
2 φάκελοι Garni Ζαχαροπλαστικής ΓIΩTHΣ
450 ml (2 ¼ φλιτζ. τσαγιού) γάλα
300 γρ. σαβαγιάρ
1 κουτ. σούπας κονιάκ (για το σιρόπιασμα)
Εκτέλεση:
Παρασκευάζετε την Panna Cotta με Σιρόπι Σοκολάτα ΓΙΩΤΗΣ σύμφωνα με τις οδηγίες παρασκευής, μόνο που αντί για γάλα θα χρησιμοποιήσετε τον χυμό πορτοκάλι. Aφήνετε την κρέμα να κρυώσει καλά, χωρίς να πήξει (περίπου 20 λεπτά), ανακατεύοντας κατά διαστήματα. Παρασκευάζετε το Garni Ζαχαροπλαστικής ΓIΩTHΣ σύμφωνα με τις οδηγίες παρασκευής. Aνακατεύετε την κρύα panna cotta με το έτοιμο garni. Kαλύπτετε τη βάση και τα πλαϊνά μίας φόρμας Nο 28 που ανοίγει με σούστα με σαβαγιάρ, τα οποία έχετε ραντίσει με λίγο γάλα στο οποίο έχετε προσθέσει το κονιάκ. Aπλώνετε την έτοιμη κρέμα μπαβαρουάζ πορτοκάλι και βάζετε την τούρτα στο ψυγείο να παγώσει. Ξεφορμάρετε και γαρνίρετε με το Σιρόπι Σοκολάτα ΓΙΩΤΗΣ.
Λαχταριστή κρέμα πορτοκαλιού με σοκολάτα & φουντούκια!
Συνταγή από: infokids.gr
Θα χρειαστούμε:
100γρ. ανάλατα φουντούκια σπασμένα σε χοντρά κομμάτια
150γρ σοκολάτα κουβερτούρα κομμένη σε λεπτές φέτες (75% περιεκτικότητα σε κακάο) & άλλα 50γρ τριμμένη γαι το σερβίρισμα
500ml χυμό από φρέσκα πορτοκάλια
25γρ καστανή ζάχαρη
50γρ κορν φλάουερ
200ml κρέμα γάλακτος με χαμηλά λιπαρά
25γρ κρυσταλλική ζάχαρη
Εκτέλεση:
Αδειάζουμε τα 375 γρ σε μια κατσαρόλα μαζί με την καστανή ζάχαρη σε μέτρια φωτιά μέχρι να πάρουν βράση και ανακαταεύουμε για να λιώσει η ζάχαρη με έναν αυγοδάρτη.Ρίχνουμε τον υπόλοιπο χυμό σε ένα μπολ με το κορν φλάουερ και ανακατεύουμε επίσης με τον αυγοδάρτη. Μόλις ζεσταθεί το μείγμα της κατσαρόλας, χωρίς να πάρει βράση, προσθέτουμε το μείγμα με τον υπόλοιπο χυμό και το κορν φλάουερ και ανακατεύουμε. Μόλις το μείγμα αρχίζει να δένει και κοχλάζει, το βγάζουμε από τη φωτιά και αφήνουμε να την κρέμα να φτάσει σε θερμοκρασία περιβάλλοντος.
Ρίχνουμε σε ένα μπολ την κρέμα γάλακτος και την χτυπάμε με το μίξερ χειρός για ένα λεπτό. Προσθέτουμε σταδιακά τη ζάχαρη και συνεχίζουμε να χτυπάμε σε δυνατή ταχύτητα μέχρι να δέσει η σαντυγί και να γίνει αφράτη.
Θρυμματίζουμε στο μούλτι τα φουντούκια και μετά τη σοκολάτα αφού πρώτα την έχουμε κόψει σε μεγάλα κομμάτια. Βάζουμε την κρέμα ποροκαλιού σε ένα μεγάλο μπολ, ενσωματώνουμε τη σαντυγί, ανακατεύοντας ελαφριά με μια τρυπητή μεταλλική κουτάλα. Προσθέτουμε τα φουντούκια και τη σοκολάτα και συνεχίζουμε να ανακατεύουμε. Μοιράζουμε το μείγμα σε 6 γυάλινα χαμηλά ποτήρια τα οποία βάζουμε στο ψυγείο για 3-4 ώρες μέχρι να πήξει η κρέμα. Έπειτα τα βγάζουμε από το ψυγείο, τα γαρνίρουμε με τα τρίμματα σοκολάτας και σερβίρουμε!
Cheesecake πορτοκάλι με γλάσο πορτοκαλιού
Συνταγή από: sintayes.gr
Υλικά συνταγής
Για τη βάση:
2 φλ. τσαγιού θρυμματισμένα σε σκόνη μπισκότα σοκολάτας (Πτι μπερ-digestive-cookies)
3-4 κ.σ. βούτυρο λιωμένο
Για τη γέμιση:
3 ½ πακέτα μαλακό τυρί κρέμα (θα χρησιμοποιήσετε τα 680 γρ.), σε θερμοκρασία δωματίου
1 φλ. τσαγιού ζάχαρη λευκή κρυσταλλική
3 αυγά
1 ½ κ.σ. ξύσμα πορτοκαλιού
Για το γλάσο πορτοκαλιού:
1/2 φλ. τσαγιού νερό
1/4 φλ. τσαγιού συμπυκνωμένο χυμό πορτοκαλιού
1/3 φλ. τσαγιού ζάχαρη λευκή κρυσταλλική
2 κ.σ. κορν φλάουρ
Εκτέλεση συνταγής
Προθερμαίνετε το φούρνο στους 165 βαθμούς και στρώνετε με χαρτί ψησίματος ένα στρογγυλό ταψάκι/φόρμα με αποσπώμενο πάτο, με διάσταση βάσης 23 εκ. Το αφήνετε στην άκρη.
Για τη βάση: Σε ένα μπολ τοποθετείτε τα θρυμματισμένα σε σκόνη μπισκότα, προσθέτετε τις 3 κ.σ. λιωμένο βούτυρο και ανακατεύετε καλά. Ανάλογα με το είδος μπισκότων που θα χρησιμοποιήσετε ίσως απαιτηθεί να προσθέσετε και τη τέταρτη κ.σ. λιωμένο βούτυρο, προκειμένου να έχετε ένα μείγμα σαν βρεγμένη άμμο.
Ρίχνετε το μπισκοτένιο μείγμα στο ταψί και το στρώνετε ομοιόμορφα, πιέζοντάς το ελαφρώς με τα χέρια σας, στη βάση και τα τοιχώματα σε ύψος 5 εκ. περιμετρικά. Το αφήνετε στην άκρη.
Για τη γέμιση: Σε ένα μεγάλο μπολ ρίχνετε τα 680 γρ. τυρί κρέμα και τα χτυπάτε με το μίξερ, μέχρι να αφρατέψουν. Προσθέτετε τη ζάχαρη και χτυπάτε να ενσωματωθεί. Ρίχνετε τα αυγά, ένα τη φορά, χτυπώντας μετά από κάθε προσθήκη μέχρι να ενσωματώνονται πλήρως. Τέλος ρίχνετε και το ξύσμα πορτοκαλιού και συνεχίζετε το χτύπημα για λίγα δευτερόλεπτα.
Ρίχνετε το μείγμα τυριού πάνω από τη βάση, ισιώνετε την επιφάνειά του και το ψήνετε στο προθερμασμένο φούρνο για 50-60 λ ή μέχρι να σταθεροποιηθεί στην αφή. Αφαιρείτε το ταψί από το φούρνο και αφήνετε το cheesecake στην άκρη για 1 τουλάχιστον ώρα ή μέχρι να κρυώσει εντελώς.
Για το γλάσο πορτοκαλιού: Σε μια κατσαρολίτσα βάζετε το νερό, το χυμό πορτοκαλιού, τη ζάχαρη και τη 1 κ.σ. κορν φλάουερ και τα ανακατεύετε διαρκώς, σε μέτρια φωτιά μέχρι να πήξει χωρίς όμως να σφίξει πολύ για να μπορεί να απλώνεται.
Αν απαιτηθεί (ανάλογα με πόσο πηχτό χυμό πορτοκαλιού θα χρησιμοποιήσετε) προσθέτετε και τη δεύτερη κ.σ. κορν φλάουερ (διαλυμένη σε λίγο κρύο νερό) και θα συνεχίσετε το ανακάτεμα μέχρι να πήξει.
Αφαιρείτε το γλάσο από τη φωτιά, το αφήνετε για 5 λ στην άκρη να χλυαρίνει και στη συνέχεια, με τη βοήθεια ενός κουταλιού, το στρώνετε ομοιόμορφα πάνω από το cheesecake. Το βάζετε στο ψυγείο για τουλάχιστον 3 ώρες και στη συνέχεια το γαρνίρετε με φέτες πορτοκαλιού και φύλλα μέντας και σερβίρετε.
Ειδήσεις σήμερα
- Ζώδια : Ερωτικές Προβλέψεις Εβδομάδας από 16/12/2024 ως 22/12/2024 για όλα τα ζώδια
- 20 πρωτότυπες συνταγές για Χριστουγεννιάτικο κορμό- Το ιδανικό επιδόρπιο για το γιορτινό τραπέζι
- Φως στο Τούνελ- Υπόθεση Αμαλιάδας : Ολη η αλήθεια για το τι έγινε το βράδυ πριν πεθάνει ο Παναγιωτάκης
- Άγιος Έρωτας : Η Χλόη φυλακισμένη σε ένα αγρόκτημα μακριά από τη Στέρνα
- Καιρός: Καταφτάνει η βαρυχειμωνιά – θα «ασπρίσει» και η Πάρνηθα τις επόμενες ημέρες