Μαγειρεύοντας με την Αρετή: Παραδοσιακό γλυκό Βαρβάρα

Παραδοσιακό γλυκό πασπαλισμένο με καρύδια, κανέλα και πολλές ιστορίες!!
Φτιάχνεται ανήμερα της Αγίας Βαρβάρας 4 Δεκεμβρίου και μοιράζεται προς τιμήν της αγίας και για υγεία! Ακολουθήστε την παρακάτω συνταγή και κεράστε τους αγαπημένους σας, την πιο νόστιμη βαρβάρα!

Υλικά :
• 500 γρ. σιτάρι αποφλοιωμένο
• 3 λίτρα νερό
• 1 πρέζα αλάτι
• 350 γρ. ζάχαρη
• 100 γρ. σταφίδες
• 100 γρ. σύκα αποξηραμένα
• 100 γρ. δαμάσκηνα αποξηραμένα (κατά προτίμηση χωρίς κουκούτσι)
• 50 γρ. σουσάμι
• 3 κουτ. σούπας αλεύρι
Για το σερβίρισμα :
• 100 γρ. καρύδι σπασμένο
• Κανέλα σκόνη

Δείτε επίσης Ο εντυπωσιακός υπόγειος ναός της Αγίας Βαρβάρας φτιαγμένος από αλάτι

Εκτέλεση :

Πλένουμε το σιτάρι και το καθαρίζουμε πολύ καλά
Το μουλιάζουμε από το βραδύ σε ένα μεγάλο σκεύος με νερό. Την επόμενη ημέρα το στραγγίζουμε το βάζουμε να βράσει με τα 3 λίτρα νερό και το αλάτι.
Ελέγχoυμε την φωτιά να είναι σε μεσαία δύναμη και από την ώρα που αρχίζει να βράζει το νερό, υπολογίζουμε περίπου 50 λεπτά. Δοκιμάζουμε το σιτάρι και εφόσον έχει βράσει επιθυμητά, προσθέτουμε σταδιακά την ζάχαρη και ανακατεύουμε
Η ζάχαρη έχει λιώσει, προσθέτουμε τις σταφίδες και αφήνουμε να βράσει πάντα στο χαμηλό για άλλα πέντε λεπτά.

Στον χρόνο αυτό, ψιλοκόβουμε τα σύκα και τα δαμάσκηνα και τα αφήνουμε στην άκρη. Καβουρδίζουμε το σουσάμι σε ένα καυτό τηγανάκι για 2-3 λεπτά, ανακατεύοντας το με την βοήθεια ενός κουταλιού. Ρίχνουμε το μισό καβουρδισμένο σουσάμι στην κατσαρόλα και το υπόλοιπο το φυλάμε σε ένα μπολάκι για το σερβίρισμα. Ακολουθούμε την ίδια διαδικασία και καβουρντίζουμε το αλεύρι για 2-3 λεπτά στο καυτό τηγανάκι.
Αδειάζουμε το αλεύρι σε ένα πιάτο προσθέτουμε λίγο παγωμένο νερό και ανακατεύουμε μέχρι να λιώσει και να γίνει χυλός .
Ρίχνουμε το αλεύρι στην κατσαρόλα και ανακατεύουμε καλά να δέσει η βαρβάρα. Τέλος ρίχνουμε τα αποξηραμένα φρούτα και την αφήνουμε να βράσει για λίγα 5 ακόμα λεπτά
Την μοιράζουμε σε γυάλινα μπολ και την σερβίρουμε με τα σπασμένα καρύδια, σουσάμι και κανέλα.

• Τα μπολάκια στο ψυγείο τα τυλίγουμε με ζελατίνη.
• Τα καρύδια είναι προτιμότερο να τα προσθέσετε στο σερβίρισμά του γλυκού και όχι μέσα μαζί με τα υπόλοιπα υλικά.

Δείτε επίσης Πώς να φτιάξετε ΧΡΙΣΤΟΨΩΜΟ (Παραδοσιακή Συνταγή)

Μαγειρεύοντας με την Αρετή: Παραδοσιακό γλυκό ΒαρβάραΜαγειρεύοντας με την Αρετή: Παραδοσιακό γλυκό Βαρβάρα  Μαγειρεύοντας με την Αρετή: Παραδοσιακό γλυκό ΒαρβάραΜαγειρεύοντας με την Αρετή: Παραδοσιακό γλυκό ΒαρβάραΜαγειρεύοντας με την Αρετή: Παραδοσιακό γλυκό ΒαρβάραΜαγειρεύοντας με την Αρετή: Παραδοσιακό γλυκό Βαρβάρα Μαγειρεύοντας με την Αρετή: Παραδοσιακό γλυκό Βαρβάρα

Μαγειρεύοντας με την Αρετή: Παραδοσιακό γλυκό Βαρβάρα

Καλή επιτυχία !

Οι φίλοι αναγνώστες που θέλουν να μοιραστούν τις συνταγές που αγαπάνε να μαγειρεύουν μαζί μας, μπορούν να τις στείλουν στο e–mail: [email protected] ή με μήνυμα στο facebook: www.facebook.com/arete.papadopoulou

Αρετή Παπαδοπούλου
Αρετή Παπαδοπούλου

Είμαι η Αρετή Παπαδοπούλου ,Δημοτική υπάλληλος και μητέρα 2 αγοριών και ζω στην Πτολεμαΐδα Εορδαίας. Η αγάπη και το μεράκι μου για την κουζίνα ήταν το κίνητρο να δημιουργήσω την πολύ πετυχημένη στήλη μαγειρικής «ΜΑΓΕΙΡΕΥΟΝΤΑΣ ΜΕ ΤΗΝ ΑΡΕΤΗ» στην εφημερίδα ΠΤΟΛΕΜΑΙΟΣ, και στο E-PTOLEMEOS.GR. Επίσης πολλές είναι οι αναφορές στις συνταγές μου, στα ιστολογία μεγάλων διακεκριμένων Ελλήνων σεφ, όπως του Άκη Πετρετζίκη. Οι συνταγές μου απευθύνονται κυρίως σε ερασιτέχνες μαγείρους και μαγείρισσες. Δεν υπάρχουν βαθμοί δυσκολίας καθώς είναι δοκιμασμένες και γραμμένες απλοϊκά προκειμένου να γίνονται κατανοητές από όλους.Η μεγάλη μου αγάπη είναι τα γλυκά του κουταλιού και τα λικέρ!Θα τα λέμε και από δω κάθε Δευτέρα!


Close